Volvo parkering av Trollhättan

Sverige är fortfarande i semesterläge fram till mitten av augusti. Detta är tradition och var redan så under gamla Saab-tider. Detta kallades fabrikssemestern i Stallbacka och ett bra tillfälle att förbereda produktionen för nästa modellår. Tyvärr är dagarna då bilar byggdes i Trollhättan över. Men Stallbacka lever. Åtminstone lite.

NEVS-logotypen på Saab-fabriken. Jag brukar aldrig bli van vid det.
Hitta felet: NEVS-logotypen på Saab-fabriken. Jag brukar aldrig bli van vid det.

En uppdaterad titt på de oförskämda, tidigare Saab-fabrikerna, vars renoveringsbehov inte längre ska talas bort uppmärksammar två saker:

Den stora NEVS-logotypen som fortfarande ser ut som ett främmande objekt. Och det blir jag nog inte van vid. Dessutom, de många fordon på leveransområdet. Bara synd att de tillhör det andra svenska varumärket och ha på sig Volvo-logotypen. Affärsmodellen för leasing av parkeringsplatser verkar vara hållbar, den enda varaktiga framgången hos kinesiska investerare hittills.

På vår sista look till Trollhätten var Rymd full av nya XC40, men alla är borta nu. Istället dominerar XC90 och V90 scenen. Och åtminstone känns det mer Volvo än tidigare. Den tidigare Saab-fabriken, som Volvo-lager, vilket gör det ledsen. Hade det varit profeterat för några år sedan, hade ingen trodat det.

Staden har blivit en föredragen logistikplats tack vare den utmärkta infrastrukturen, utvecklad under tryck från GM, och löftet att behålla bilproduktionen i Trollhättan. Biltillverkningen är inte längre, GM stod inte vid löften. Men de utmärkta transportförbindelserna blev ett wild card för kommunen. Hamnarna och Göteborg ligger inte långt borta, och storskaliga parkeringsuthyrningar tvättar åtminstone lite pengar i kinesernas kroniskt tomma kassa.

Men även på sommaren finns det spännande saker att upptäcka förutom alla Volvos. På NEVS, allvarligt! Det tror du knappast, men du måste bara köra några meter längre, i riktning mot den tekniska sektionen. Bort från leveransområdet och huvudportalen. För en gång finns det verkligen något att se. Jag behandlar läsarna nu, mitt i sommarhålet, en midsommar andning. Vad är det att upptäcka? I morgon fortsätter turen på historisk Saab terräng.

18 tankar om “Volvo parkering av Trollhättan"

 • blank

  så länge som det inte finns några VW i Trollhättan stör det mig inte.

  • blank

   Det kommer inte att hända när som helst snart ...

   Även om landningsbanan (BER) var full, kunde VW fortfarande gå till incheckningshallarna och terminalerna. VW & BER, bullerskydd, brandskydd, rökutsug och dieselgrind ...

   Alla problem löstes. Ett mycket underbart scenario!

   2
   1
   • blank

    Kasta mig bort, skratta!

    Att ingen kom upp med det.

    Du borde ha frågat Saab-drivrutinen.

    Tack.
    Skämtet räddade bara min dag!

 • blank

  Det finns tillräckligt med utrymme i DE för VW & Co. Landningsbanan vid BER är äntligen meningsfull

  6
  1
 • blank

  Förmodligen är de flesta biltillverkare när det gäller elektriska enheter tekniskt ändå mycket längre än NEVS.
  Innan VW bryr parkeringen i Trollhättan föredrar jag Volvo mycket.

  7
  1
 • blank

  Bara ledsen!
  Enligt NEVS-uttalanden från förra året borde inte den nya Elektro-Saab-fältet ersättas istället för Halden ovloV?

  • blank

   I princip ja. Men vi kommer till elbilarna på tisdag!

   • blank

    Bloggen är fantastisk! Inget tecken på sommarhål.

    Enligt min mening var bland de senaste artiklarna även de som överträffade andra och också mycket bra när det gäller spänning och relevans ...

    Och under semesterperioden och även om det eponymous (automotive) varumärket inte levererar nya bilar. Det är otroligt. Det är otroligt bra. Tack!

    • blank

     Sommarhålet kommer! Senast när jag säger farväl till helgdagar de närmaste dagarna!

     • blank

      Och jag var rädd att jag skulle sakna något. Men då är jag borta och utan Wi-Fi. Bra timing!
      Åtminstone för mig Jag önskar dig en trevlig semester!

      • blank

       Tack och jag är inte borta förrän nästa onsdag. Ha en trevlig semester till dig också!

 • blank

  En del av intrycket uppstår redan, som om Volvo producerar på hög?

  Huruvida inspelningarna talar för eller mot Volvos välstånd, för SAABs vänner är det i alla fall sorgliga bilder.

  Jag gillade en gång båda svenskarna - delvis bara för att de var svenska. En sak gemensamt. Och delvis av mycket olika skäl. Eftersom de en gång var motsatser. Jag gillar bakhjulsdrift och framhjulsdrift ...

  Jag tycker om den ganska råa pragmatismen Volvo brukade bygga bilar som var svåra att förstöra och lätt och billigt att reparera. Och jag gillar detaljens kärlek och drivkraften för perfektion och progressivitet som SAAB-ingenjörer en gång motsatte sig Göteborgsare.

  Jag har en gammal och original verkstadshandbok (Volvo). Det finns bokstavligen tre överskott i den (kolv). Dessutom fanns kolvringar med olika dimensioner för varje enskild kolvdimension. Det hade varit möjligt att omarbeta cylindrarna x gånger och köra flera miljoner kilometer med de gamla rutorna.

  Idag har bilar muterat i engångs och engångsförpackningar - från runt 2 ton aluminium, koppar, stål, fiberkompositer, plast, kisel, pyroteknik till krockkuddar och mycket mjukvara.

  Vilket slöseri!

  20
  5
  • blank

   Underbar kommentar, Herbert Hürsch! Vilka var de dagar då Saab 900 och Volvo 240 tävlade om min favoritbil ... eller var de inte båda samtidigt? Å andra sidan kan jag inte ta något från dagens Volvo XC40 ...

   4
   2
   • blank

    Bra fråga! ! !

    Jag tror att min favorit 900 bil var ...

    Vid den tiden drömde jag om en 4 till 5-ledad familj plus hund. Min idealiska flotta för denna cliché skulle ha varit en ny 900 Turbo Coupe utan och en ny 240-stationsvagn med AHK.

    En smart, elegant svensk för körglädje och allt bra (vilket är förmodligen varför favoriten) samt en rustik svensk för allt grovt, skulle ha varit det perfekta paret på den tänkta gården för den tänkta familjen just nu ...

    Det blev lite annorlunda, men vi är riktigt nära! Det finns nu en biljett till kollektivtrafiken, det finns flera cyklar och en SAAB 9-5 SC för daglig användning. En gammal och faktiskt överflödig Göteborg är ansvarig för det välbekanta fordonsglädjen - en rollvändning mellan SAAB och Volvo. Men också ganska bra, tycker jag ...

  • blank

   En underbar kommentar, Herbert Hürsch, som Laurenz skrev. Jag växte upp i Volvos, jag hade och jag har bara Saabs själv, och jag kan underteckna var och en av dina klackar med hjärta och hjärna!
   Hennes kommentar är faktiskt ett separat, litet inlägg på den här bloggen i hans karaktärisering av de två "gamla svenskarna", tillsammans med deras sista ord om Lopez-effekten och allt som följde.
   Tack!

 • blank

  Volvo? Varför inte!
  VW “parkerar” överallt mellan ... 😉

  5
  2
 • blank

  Du kan verkligen inte vänja sig vid den här NEVS-logotypen. En anledning att inte besöka det under din semester!

  7
  3
  • blank

   Det gnällande om det andra namnet blir tråkigt nu. Faktum är att SAAB AB själv inte fick någonting när det gäller bilproduktion och förmodligen inte kommer att få det längre - varför skulle en ny ägare inte använda sitt eget namn med avseende på varumärket istället för att bara betala höga summor för varumärkesrättigheterna till SAAB AB. Visst, det planerades annorlunda och det fanns ingen överenskommelse - men faktiskt inte en dålig sak. Jag ser det faktiskt ganska positivt nu.

   Det skulle vara mycket viktigare att äntligen starta den långsiktiga produktionen av utmärkta elbilar med svenska rötter. Naturligtvis, inom en snar framtid på Trollhättan-webbplatsen - med riktigt bra produkter, kunde jag med självförtroende klara mig utan det gamla namnet. Som det alltid sägs så vackert och på något sätt korrekt: Namnen är rök och speglar.

   6
   9

Kommentarer är stängda.