Montering. En annan bromsuppgradering!

På våren släpptes 9-3 I Aero bättre bromsar uppgraderas. Systemet från 9-5 OG Aero, som även finns i Viggen, har fungerat bra sedan dess. Bromsarna är (nästan) inte längre ett problem. 9-3 var under tiden i Hamburg, Kiel, Bamberg och annars på långt avstånd på vägen.

Besök i Hamburg på vintage biltanken
Besök i Hamburg på vintage biltanken.

Han gör ett bra jobb, fantastiskt för en bil som snart kommer att bli 20 år gammal. Sommarvärme av mer än 30 grader lämnar det som orimligt så stort regn på Hessian motorvägar. Med sina jämförelsevis smala 215er Michelins drar han sina spår även i aquaplaning, även utan ESP. Hans bromsar är en seger, de försenar även i det våta hållbara. Bara en punkt stör.

Efter det att den första euforien sjönk märkte jag skillnaden till en modern bil. En pedal resa vid bromsning som var lite för lång och lite för likgiltig. Och med den oroliga känslan av att ge bort en eller två sekunder när man går på bromsarna. Så vad ska man göra?

En möjlighet skulle vara omvandlingen med ytterligare Viggen-hårdvara. Bromsförstärkaren i Viggen är utformad annorlunda, han skulle säkert ge ytterligare förbättringar. Alternativt tänker jag också på möjligheten att byta till Stahlflex-bromsledningar. De är klassiska när det gäller att förbättra tryckpunkten vid bromsning. Deras nät i rostfritt stål förhindrar expansion av Teflon-bromsslangarna och deras livslängd är nästan obegränsad. Dessutom, på grund av det slutna systemet absorberar bromsvätskan mindre vatten, vilket är en annan pluspunkt.

Dessutom skulle det vara kostnadsfrågan. Ombyggnaden av Viggen-hårdvaran är mer komplicerad än övergången till nya bromslinjer. Kiel och Frankfurt, som jag ber om råd, rekommendera mig enhälligt Stahlflex-lösningen som nästa steg. Med vilken omvandlingen bestäms.

Förra veckan i Fechenheim. Saab Service Frankfurt har fått de nya bromsledningarna, Aero kommer till verkstaden. Dessutom måste en liten läcka vid grenröret elimineras, Aero blåser tydligt sedan resan till Kiel i kallt tillstånd. Problemet löser sig snabbt, konverteringen är lika snabb. På torsdagen kan jag få Aero.

Och hur kör han? Den längre pedalvägen är borta, som om den aldrig fanns. Var det något där? Du glömmer snabbt. Bromspedalens känsla är nu lika vanlig som Audi eller VW. Alla dessa kostnader, inklusive arbetskraft och allt material, mindre än 400 €. Bra spenderade pengar, vilket håller det bra, gamla Saab varje dag och stressfri.

16 tankar om "Montering. En annan bromsuppgradering!"

 • Jag använder grönsaker gummi. Det finns olika friktionskoefficienter (greenstuff, redstuff). Jag har också maktskivbromsskivor. Jag är mycket nöjd med den här kombinationen, särskilt om jag måste sakta ner flera gånger i rad och blekningen är betydligt lägre än tidigare. Men: Grunden för hela är ett modifierat bromssystem. Jag åkte dit på billigaste sätt och har tagit över bromssystemet från en kraschad 2005er 3,0 TID. Den större främre bromsen är mer värmebeständig och den ventilerade bakbromsen är underbar när jag reser med husvagnen. Hittills har jag bara tänkt på en svampig tryckpunkt i tävlingsläget.
  Åh ja: Jag kör en 2009 9-5 1,9 TID-fastighet Griffin, en underbar bil.

 • Jag tycker att du bör introducera en viktig skillnad i diskussionen.

  Å ena sidan finns förarens känsla vid bromsning. Om tryckpunkten är svampig och kraften på pedalen är hög, har du en dålig känsla.

  Å andra sidan finns det faktiska möjliga bromsförmågan hos fordonet, om du bara ignorerar båda känslorna och stiger ganska kraftigt i järnet. Ett favoritämne i varje körsäkerhetsutbildning!

  8 till 9 10 deltagare tappar din käke på golvet när tränaren tar bilen till ett stopp flera meter innan, även om det är märkligt och välkänt för deltagarna så tränare. Den mänskliga faktorn anses vara en av de bästa när det gäller bromsprestanda och stoppavstånd.

  Känsla och teknik är delvis mycket, väldigt långt ifrån varandra. Inte ens mycket ung SAAB har inte skällös ABS. Systemet är i regel tillräckligt att hjulen i en modig spark (i den eventuellt svampiga och upproriska pedalen) blockerar tillförlitligt om ingen ABS var ombord.

  Men tillbaka till känslan. Det är okej att vilja ha en bra känsla ...

  Ja, Stahlfex hjälper till med tryckpunkten! Ja, med ansträngningen på pedalen kommer Stahllex lite. Om du inte vill installera ett större system eller burkar (fälgstorlek) förblir endast friktionskoefficienten mellan skivor och dynor. Såvitt jag vet, säljer MapTun bromsar och kuddar som borde göra just det ...

  En ökad friktionskoefficient (jämfört med originalet) kan till och med väljas i två steg. Från måttligt bättre till ganska giftigt gripande. Åtminstone så var fallet för några år sedan. Jag vet att min tjänsteförtroende har gjort det för andra kunder. Det skulle vara teoretiskt möjligt i D och TÜV-kompatibel.

  Det händer något! Om önskningar är öppna så titta bara på nätet på MapTun och kontakta personalen som är betrodd personligen. Om allt detta inte fungerade, fortsätter bara träning ...

 • Tack för ditt svar Tom, och för rapporten! Jag kommer att kontakta Frankfurt efter min semester. Att arbetstiden varierar hade jag bara innan 6-dagar: Låt oss bara ställa in spåret och sedan skära av skruvhuvudet på spännskruvarna på sladdstångens ände.

  När det gäller optik för att trösta, är jag helt med dig, särskilt när det gäller 3 och 5-dörren med sin tvådimensionella C-stolpe (hockey stick).
  I det konvertibla, ALU20 och Viggen kroppssatsen gör det ganska bra (till överraskning för alla); Jag skickar dig en bild, eftersom kombinationen är så sällsynt: På 2 IntSaab inte ens och aldrig sett.

 • Det är uteslutet att bromsen i YS3D inte var ett ankare under "livstid". Men vilka möjligheter har du om du vilar från 17 tillbaka till 16? Stahflexleitungen ensam är inte en panacea och förbättrar vanligtvis bara tryckpunkt och mätning, motorcyklar är alltid en populär tuningdel. Det finns inte mer bromskraft. Men större avstånd till främre mannen möjliggör bättre utsikt och njutning 😉

 • @ JanV,

  tack Detta är en rättvis och som en aspekt även mycket trevligt svar på min kommentar. Detta var tydligt för hård och jag hade fel. Jag måste erkänna att ...

  Jag kom över det av artiklar och kommentarer (bara från läsarna Levi sist) intrycket var möjligt under att alla Audi, BMW och VW skulle vara bättre bromsar i sig någon svensk. Och där kan jag motsäga min egen erfarenhet ...

  Inte alla svenskar har bra bromsar. Det är rätt. Uppgraderingar kan vara användbara och ibland arbeta underverk. Reader Levi förnekar det. citat:
  "Så med en uppgradering borde du hålla ett avstånd. Det borde vara tydligt för alla som kör en Saab eller Volvo. "

  Fortfarande sälja VW-koncernen och andra nya bilar som ligger bakom något äldre Sverige.
  Eftersom det redan är svårt, motsätter sig inte starkt. Formen borde naturligtvis bevaras ...

 • Okej, 2 punkter: 9-3 Jag kör med mindre hjul harmonisk, som utrett. 17 "är optik, 15" är komfort. För priset, skulle jag ta detta som en guide, det var inte ett speciellt pris (tror jag). Däremot kan arbetstiden variera. När det gäller TÜV lämpligheten skulle det vara trevligt om du byter direkt med Frankfurt.

  @ Alla: Var god bevara sätten i diskussionen. De senaste 7-åren fungerade bra också. Tack!

 • Jag uppskattar era kommentarer, Herbert Hürsch, men "mest korkade kommentar" i detta trevliga bloggläsare om Levi Jag kan inte se.

  Levi talade om "Sverige runt millennieskiftet" (säkert något generaliserad och om BMW, Audi eller Saab "Bj 2007 och yngre" är eigentl fråga.) Och tyvärr måste jag hålla med avseende på mina två YS3D Sverige (!):

  902 coupe MY96 och 931 Convertible MY03 (standardbromsar, en växt bara helt omarbetats) att bromsa så sent (Tom "ankare") och också ganska tamt även i den torra, tror jag medvetet tydligt avstånd till framförvarande fordon, som bruksbil.

  Tom bromsar Tuning tyvärr jag kan inte genomföras ännu, jag gillade hanteringen och Verwindungsfreudigkeit åtminstone i 931 17 cabriolet med ursprungliga "fälgar (ALU36) så små att det nu är på 15" -ern (underbart) körs ...

  Min fråga till bloggen:
  Tom var en "hus pris" för dig i Frankfurt, eller i stort sett för kunder (+/- på grund av oförutsedda) tillämpas? En annan fråga, vad säger TÜV, §19 (2) på plats?
  Jag skulle vara frestad att ringa i slutet av sommaren i Frankfurt och stanna till vid 931 för Stahlflexleitungen ...

 • Detta är överlägset den dumaste kommentar jag någonsin har läst på den här bloggen.

  1. Det finns en hel del SAAB och Volvo som är yngre än 2007.

  2. Varken SAAB eller Volvo har någonsin märkts negativt i motortrycket på grund av dålig bromsprestanda

  3. BMW använder också bara vad leverantörerna har i sitt program

  Det finns absolut ingen anledning till varför tändstiftet från Bosch eller bromsen från XY borde göra underverk i en bil och misslyckas helt i en annan bil. Det är bara olycka ...

  4
  2
 • 900 Turbo Jag hade redan några 97 år sedan, stålflätade bromslinjer fram och bakmonterad på min 4II Turbo (Jg.2). Med mycket positivt resultat vid bromsning och utan "biverkningar". Vid den första fordonsbesiktningen efter omvandlingen var linjerna inte ett problem. Vid nästa fordonskontroll efter 1 2 / 900 år var linjerna föremål för granskaren. Jag har utspår fördelarna med linjerna och att jag har bättre bromsning och inga problem med det. Det var också en märkesprodukt som uttryckligen angav dess användning för XNUMXer.
  Fröken Prüferin förbjöd mig att återanvända stållinjen med motiveringarna: Inte typtestad (i Schweiz) och ABS kunde inte fungera ordentligt!
  Jag var tvungen att ställa in igen. Sedan dess har jag letat efter kablar som är godkända av vår kantoniska fordonstestmyndighet.

 • Bara kör en ny bil från tid till annan. Till exempel BMW med BJ 2007 eller yngre. Sedan sakta ner du ödmjukt i en Saab. Tolkningen av bilar från Sverige runt millennieårsskiftet är helt enkelt skamligt. Så även med en uppgradering borde du hålla ett avstånd. Det borde vara klart för alla som kör en Saab eller Volvo

  1
  5
 • Fysiskt kan bromsarna på en äldre bil vara lika bra som en helt ny. Den maximala fysiska bromsstyrkan är att kunna blockera hjulen vid varje hastighet, lastnivå, däckbredd eller väder.

  Bremsavståndet kan dock förkortas ytterligare med hjälparna och ett minimum av kontroll kan erhållas (ABS).

  Omvänt, om det installerade systemet men för svagt (även sådana bilar fortfarande finns på marknaden idag), ABS och ESP är rena kosmetika. Om hjulen inte blockerar i alla fall, behöver du inte ABS, eller hur? Eftersom en skicklig förare med ett gammalt fordon kan också ganska kort lägga ner det kortare bromsavståndet ...

 • I en äldre bil kan bromsarna inte vara tillräckligt bra! Ingen ESP, ingen elektroniska hjälpare. I slutet av en nödsituation är bromsningen bara mannen och den bästa möjliga bromsen mellan olycka eller inte!

  6
  2
 • Ja, förstås! Bra Wolfsburg-bromsar är också tillgängliga ...

  Men de är inte universella och godtyckliga med någon modell av någon motor. I detta avseende var uttalandet att känslan på bromspedalen "nu lika vanlig som någon Audi eller VW" för mig, något nedslående. Kanske är det bara min arbetssjukdom (reklam)?

  Jag tror att bromsprestanda för en multiplikationsmodifierad 9-3 Eros skulle kunna beskrivas mer positivt igen ...

  Eftersom VW-koncernen säkert har svagare modeller som erbjuds. Bortsett från "digitalisering" av bromsen har det under många år inte skett mycket teknisk utveckling på detta område.

  Jag har en gammal svensk på gården, som redan har skivor fram och bak, ett hydrauliskt dubbelkretssystem och inte mindre än 12 (!) Kolvar som trycker på bromsbelägg på skivor. Han kommer snart att vara ett halvt sekel gammalt ...

 • Så jag bromsar inte så mycket, för jag utnyttjar fart och rullar ut förut - vid Porsche betyder det segling.
  Naturligtvis är stora och kraftfulla bromsar en tillgång till säkerhet, men många accelererar fortfarande framför ett stoppskylt och saktar sedan onödigt. Även Bugatti sa till en kund som klagade över de svaga bromsarna att en Bugatti är där för att köra och inte bromsa - lite kul!

  4
  1
 • Tja, det finns förmodligen även i Wolfsburg bra bromsar, eller 😉

 • Bromsar som någon VW eller Audi?
  Det är bra och förhoppningsvis underskattat ...

  Det finns flera yngre fordon i VW-gruppen på vägen, som åtminstone har bakre trumbromsar. Fronten är inte alltid generöst dimensionerad beroende på modell och motor. En uppgraderad 9-3 Aero bromsar men förhoppningsvis bättre än någon, eller inte?

Kommentarer är stängda.