Montering. En annan bromsuppgradering!

På våren släpptes 9-3 I Aero bättre bromsar uppgraderas. Systemet från 9-5 OG Aero, som även finns i Viggen, har fungerat bra sedan dess. Bromsarna är (nästan) inte längre ett problem. 9-3 var under tiden i Hamburg, Kiel, Bamberg och annars på långt avstånd på vägen.

Besök i Hamburg på vintage biltanken
Besök i Hamburg på vintage biltanken.

Han gör ett bra jobb, fantastiskt för en bil som snart kommer att bli 20 år gammal. Sommarvärme av mer än 30 grader lämnar det som orimligt så stort regn på Hessian motorvägar. Med sina jämförelsevis smala 215er Michelins drar han sina spår även i aquaplaning, även utan ESP. Hans bromsar är en seger, de försenar även i det våta hållbara. Bara en punkt stör.

Efter det att den första euforien sjönk märkte jag skillnaden till en modern bil. En pedal resa vid bromsning som var lite för lång och lite för likgiltig. Och med den oroliga känslan av att ge bort en eller två sekunder när man går på bromsarna. Så vad ska man göra?

En möjlighet skulle vara att uppgradera med ytterligare Viggen-hårdvara. Bromsförstärkaren i Viggen är utformad annorlunda, det skulle säkert ge ytterligare förbättringar. Alternativt kan jag tänka på alternativet att byta till stålflätade bromsledningar. De är de klassiska när det gäller att förbättra tryckpunkten vid bromsning. Deras rostfria nät förhindrar att Teflon-bromsslangarna expanderar och deras livslängd är nästan obegränsad. Dessutom innebär det slutna systemet att bromsvätskan absorberar mindre vatten, vilket är en annan pluspunkt.

Dessutom skulle det vara kostnadsfrågan. Ombyggnaden av Viggen-hårdvaran är mer komplicerad än övergången till nya bromslinjer. Kiel och Frankfurt, som jag ber om råd, rekommendera mig enhälligt Stahlflex-lösningen som nästa steg. Med vilken omvandlingen bestäms.

Förra veckan i Fechenheim. Saab Service Frankfurt har fått de nya bromsledningarna, Aero kommer till verkstaden. Dessutom måste en liten läcka vid grenröret elimineras, Aero blåser tydligt sedan resan till Kiel i kallt tillstånd. Problemet löser sig snabbt, konverteringen är lika snabb. På torsdagen kan jag få Aero.

Och hur kör han? Den längre pedalvägen är borta, som om den aldrig fanns. Var det något där? Du glömmer snabbt. Bromspedalens känsla är nu lika vanlig som Audi eller VW. Alla dessa kostnader, inklusive arbetskraft och allt material, mindre än 400 €. Bra spenderade pengar, vilket håller det bra, gamla Saab varje dag och stressfri.

16 tankar om “Montering. En annan bromsuppgradering!"

 • blank

  Jag använder grönsaker gummi. Det finns olika friktionskoefficienter (greenstuff, redstuff). Jag har också maktskivbromsskivor. Jag är mycket nöjd med den här kombinationen, särskilt om jag måste sakta ner flera gånger i rad och blekningen är betydligt lägre än tidigare. Men: Grunden för hela är ett modifierat bromssystem. Jag åkte dit på billigaste sätt och har tagit över bromssystemet från en kraschad 2005er 3,0 TID. Den större främre bromsen är mer värmebeständig och den ventilerade bakbromsen är underbar när jag reser med husvagnen. Hittills har jag bara tänkt på en svampig tryckpunkt i tävlingsläget.
  Åh ja: Jag kör en 2009 9-5 1,9 TID-fastighet Griffin, en underbar bil.

 • blank

  Det råder ingen tvekan om att YS3D-bromsen inte var ett ankare under sin "livstid". Men vilka alternativ har du när du uppgraderar från 17 ″ till 16 ″? Stålflexlinjer ensamma är inte ett universalmedel och förbättrar vanligtvis bara tryckpunkten och kontrollerbarheten, vilket alltid har varit en populär inställningsdel för motorcyklar. Den enda skillnaden är att det inte finns mer bromskraft. Men ett större avstånd till personen framför ger bättre utsikt och njutning 😉

  • blank

   Jag tycker att du bör introducera en viktig skillnad i diskussionen.

   Å ena sidan finns förarens känsla vid bromsning. Om tryckpunkten är svampig och kraften på pedalen är hög, har du en dålig känsla.

   Å andra sidan finns det faktiska möjliga bromsförmågan hos fordonet, om du bara ignorerar båda känslorna och stiger ganska kraftigt i järnet. Ett favoritämne i varje körsäkerhetsutbildning!

   8 till 9 10 deltagare tappar din käke på golvet när tränaren tar bilen till ett stopp flera meter innan, även om det är märkligt och välkänt för deltagarna så tränare. Den mänskliga faktorn anses vara en av de bästa när det gäller bromsprestanda och stoppavstånd.

   Känsla och teknik är delvis mycket, väldigt långt ifrån varandra. Inte ens mycket ung SAAB har inte skällös ABS. Systemet är i regel tillräckligt att hjulen i en modig spark (i den eventuellt svampiga och upproriska pedalen) blockerar tillförlitligt om ingen ABS var ombord.

   Men tillbaka till känslan. Det är okej att vilja må bra ...

   Ja, Stahlfex hjälper till med tryckpunkten! Ja, Stahllex är till liten nytta när det gäller ansträngning på pedalen. Om du inte vill eller inte kan bygga ett större system (fälgstorlek) återstår bara friktionskoefficienten mellan skivorna och dynorna. Såvitt jag vet säljer MapTun bromsar och dynor som ska göra just det ...

   En ökad friktionskoefficient (jämfört med originalet) kan till och med väljas i två steg. Från måttligt bättre till ganska giftigt gripande. Åtminstone så var fallet för några år sedan. Jag vet att min tjänsteförtroende har gjort det för andra kunder. Det skulle vara teoretiskt möjligt i D och TÜV-kompatibel.

   Något kommer att hända! Om du har några önskemål, ta en titt på MapTun online och kontakta förtroende personligen. Om det inte går, är allt som återstår att träna ...

 • blank

  900 Turbo Jag hade redan några 97 år sedan, stålflätade bromslinjer fram och bakmonterad på min 4II Turbo (Jg.2). Med mycket positivt resultat vid bromsning och utan "biverkningar". Vid den första fordonsbesiktningen efter omvandlingen var linjerna inte ett problem. Vid nästa fordonskontroll efter 1 2 / 900 år var linjerna föremål för granskaren. Jag har utspår fördelarna med linjerna och att jag har bättre bromsning och inga problem med det. Det var också en märkesprodukt som uttryckligen angav dess användning för XNUMXer.
  Fröken Prüferin förbjöd mig att återanvända stållinjen med motiveringarna: Inte typtestad (i Schweiz) och ABS kunde inte fungera ordentligt!
  Jag var tvungen att ställa in igen. Sedan dess har jag letat efter kablar som är godkända av vår kantoniska fordonstestmyndighet.

 • blank

  Bara kör en ny bil från tid till annan. Till exempel BMW med BJ 2007 eller yngre. Sedan sakta ner du ödmjukt i en Saab. Tolkningen av bilar från Sverige runt millennieårsskiftet är helt enkelt skamligt. Så även med en uppgradering borde du hålla ett avstånd. Det borde vara klart för alla som kör en Saab eller Volvo

  1
  5
  • blank

   Detta är överlägset den dumaste kommentar jag någonsin har läst på den här bloggen.

   1. Det finns en hel del SAAB och Volvo som är yngre än 2007.

   2. Varken SAAB eller Volvo har någonsin märkts negativt i motortrycket på grund av dålig bromsprestanda

   3. BMW använder också bara vad leverantörerna har i sitt program

   Det finns absolut ingen anledning till att Bosch tändstift eller XY-bromsen ska göra underverk i en bil och misslyckas helt i en annan bil. Detta är enkelt och enkelt skitsnack ...

   4
   2
   • blank

    Jag uppskattar era kommentarer, Herbert Hürsch, men "mest korkade kommentar" i detta trevliga bloggläsare om Levi Jag kan inte se.

    Levi talade om "Sverige runt millennieskiftet" (säkert något generaliserad och om BMW, Audi eller Saab "Bj 2007 och yngre" är eigentl fråga.) Och tyvärr måste jag hålla med avseende på mina två YS3D Sverige (!):

    902 coupe MY96 och 931 Convertible MY03 (standardbromsar, en växt bara helt omarbetats) att bromsa så sent (Tom "ankare") och också ganska tamt även i den torra, tror jag medvetet tydligt avstånd till framförvarande fordon, som bruksbil.

    Tyvärr kan jag inte göra Toms bromsjustering så här: Jag gillade hanteringen såväl som flexibiliteten åtminstone i 931 Cabrio med original 17 "fälgar (ALU36) så lite att den nu går på 15" (underbart) ...

    Min fråga till bloggen:
    Tom var en "hus pris" för dig i Frankfurt, eller i stort sett för kunder (+/- på grund av oförutsedda) tillämpas? En annan fråga, vad säger TÜV, §19 (2) på plats?
    Jag skulle vara frestad att ringa Frankfurt på sensommaren och åka med 931 för stålflätade kablar ...

    • blank

     Okej, 2 poäng: 9-3 jag kör mer harmoniskt med mindre fälgar, det är obestridd. 17 ″ är optik, 15 ″ är komfort. Om priset: Jag skulle ta detta som en guide, det var inte ett specialpris (tror jag). Dock kan arbetstiden variera. När det gäller TÜV-lämpligheten skulle det vara trevligt om du kunde prata med Frankfurt direkt.

     @ Alla: Var god bevara sätten i diskussionen. De senaste 7-åren fungerade bra också. Tack!

     • blank

      Tack för ditt svar Tom, och för rapporten! Jag kommer att kontakta Frankfurt efter min semester. Att arbetstiden varierar hade jag bara innan 6-dagar: Låt oss bara ställa in spåret och sedan skära av skruvhuvudet på spännskruvarna på sladdstångens ände.

      När det gäller optik för att trösta, är jag helt med dig, särskilt när det gäller 3 och 5-dörren med sin tvådimensionella C-stolpe (hockey stick).
      I det konvertibla, ALU20 och Viggen kroppssatsen gör det ganska bra (till överraskning för alla); Jag skickar dig en bild, eftersom kombinationen är så sällsynt: På 2 IntSaab inte ens och aldrig sett.

   • blank

    @ JanV,

    tack så mycket. Det är ett rättvist och i vissa avseenden mycket trevligt svar på min kommentar. Det här var helt klart för hårt och jag misslyckades. Jag måste erkänna att ...

    Jag kom över att under artiklarna och kommentarerna (senast av läsaren Levi) var intrycket möjligt att alla Audi, BMW eller VW skulle bromsa bättre i sig än någon svensk. Och det kan jag inte hålla med om från min egen erfarenhet ...

    Inte alla svenskar har bra bromsar. Det är rätt. Uppgraderingar kan vara användbara och ibland arbeta underverk. Reader Levi förnekar det. citat:
    ”Så även med en uppgradering bör du hålla mycket avstånd. Det borde vara tydligt för alla som kör en Saab eller Volvo. "

    Fortfarande sälja VW-koncernen och andra nya bilar som ligger bakom något äldre Sverige.
    Det är svårt att inte motsätta sig kraftigt. Formen bör naturligtvis bevaras ...

 • blank

  I en äldre bil kan bromsarna inte vara tillräckligt bra! Ingen ESP, ingen elektroniska hjälpare. I slutet av en nödsituation är bromsningen bara mannen och den bästa möjliga bromsen mellan olycka eller inte!

  6
  2
  • blank

   Fysiskt kan bromsarna på en äldre bil vara lika bra som en helt ny. Den maximala fysiska bromsstyrkan är att kunna blockera hjulen vid varje hastighet, lastnivå, däckbredd eller väder.

   Bremsavståndet kan dock förkortas ytterligare med hjälparna och ett minimum av kontroll kan erhållas (ABS).

   Omvänt, om det inbyggda systemet är för svagt (sådana bilar finns fortfarande på marknaden idag), är ABS och ESP rent kosmetiska. Om hjulen inte låser sig ändå behöver du inte ABS, eller hur? En erfaren förare med ett gammalt fordon kan sedan ta kortare bromssträcka ...

 • blank

  Så jag bromsar inte så mycket för att jag utnyttjar fart och rullar ut i förväg - på Porsche som kallas segling.
  Naturligtvis är stora och kraftfulla bromsar ett plus för säkerheten, men många accelererar före ett stoppskylt och bromsar sedan onödigt hårt. Bugatti sa redan till en kund som klagade på de svaga bromsarna att en Bugatti är där för att köra och inte bromsa - lite kul!

  4
  1
 • blank

  Bromsar som någon VW eller Audi?
  Det är förmodligen och förhoppningsvis en elegant underdrift ...

  Det finns flera yngre fordon i VW-gruppen på vägen, som åtminstone har bakre trumbromsar. Fronten är inte alltid generöst dimensionerad beroende på modell och motor. En uppgraderad 9-3 Aero bromsar men förhoppningsvis bättre än någon, eller inte?

  • blank

   Tja, det finns förmodligen även i Wolfsburg bra bromsar, eller 😉

   • blank

    Ja självklart! Det finns också bra Wolfsburg-bromsar ...

    Men de är inte universella och kan tas med alla modeller av vilken motor som helst. I detta avseende har påståendet att känslan på bromspedalen ”nu är lika vanlig som med alla Audi eller VW” något nedsättande för mig. Kanske är det bara min yrkessjukdom (reklam)?

    Jag tror att bromsprestandan hos en flera modifierad 9-3 Eros kan och bör beskrivas mer positivt ...

    VW-koncernen erbjuder verkligen svagare modeller. Bortsett från "digitaliseringen" av bromsarna har tekniskt lite gjorts inom detta område under många år.

    Jag har en gammal svensk på gården som redan har främre och bakre skivor, ett hydrauliskt tvåkretssystem och inte mindre än 12 (!) Kolvar som pressar bromsbelägg på skivorna. Det blir nästan ett halvt sekel gammalt ...

Kommentarer är stängda.