Per Gillbrands racerbåt auktioneras!

Den som körde på jobbet på en trevlig sommardag med en klassisk Saab 900 eller 9000 kan ha ett leende på ansiktet i slutet av resan. Det kan också bero på de legendariska turbomotorerna. De är jättekul och varje Saab rida för att njuta av.

För auktion. Per Gillbrands racerbåt. Foto: Bilweb

Per Gillbrand var ledaren bakom utvecklingen av Saab Turbo. Turbo Pelle, som han var kärleksfullt känd av sina vänner, var intresserad av någon form av lokomotion. Motorer var hans stora passion, som han förföljde fram till sin död i år 2016.

Typisk för den stora ingenjörens mångsidighet är hans racerbåt, som nu auktioneras i Sverige. Det är ett enda stycke som drivs av en modifierad Saab turbo-motor. I kombination med ett insprutningssystem från Porsche 928 och en laddluftkylare levererar motorn 300 PS. Han gör fartbåten förmodligen 85 knut snabbt. Det har förmodligen sitt ursprung i 80-åren. Förra året utställdes det på Saab Bil Museum, nu är det på Bilweb auktioneras ut.

Auktionen slutar idag, priset är inte högt. För den snabba, den unika möjligheten att förvärva en bit av svensk historia.

Vad sägs om en Monte Carlo?

Förutom Per Gillbrands racerbåt auktioneras en annan Saab-historia. En vacker Monte Carlo 850vem har inget att göra med Turbo Pelle. Historien är inte helt verifierbar, men bilen är nästan konsekvent i ett vackert original skick med en patina och normala tecken på slitage. Det kommer från Jämtland, där det tillbringade större delen av sin bilförsörjning med en familj.

Saab Monte Carlo 850. Foto: Bilweb

Den klassiska Monte Carlos är önskad, även om de inte har någon tävlingshistoria som den här. Tekniskt sett återställdes det ursprungliga tillståndet med alla spår av användning bevarades. Det här är sällsynt och välkomnas, för världen är tyvärr full av återställda exemplar av bilklassiker. Auktionen avslutas idag, mitt i det svenska sommarhålet. Man kan vara nyfiken på resultatet.

6 tankar också "Per Gillbrands racerbåt auktioneras!"

 • Hej,

  åtminstone BOOT skulle enligt min åsikt vara en varaktig anrikning av museet. Det är intressant vad männen från SAAB tillverkat. Tack för rapporten och en solig dag.
  ERIC 900

  • Det var min första tanke. Det misslyckas förmodligen på grund av museets svåra utrymme och lagringsförhållanden. En del av lagret är outsourcet till NEVS eftersom det saknas utrymme.

   • Det blir det!

    Så är (unga) svenskar. Vintrarna är långa och det finns en viss nationell stolthet.
    YouTube är full av riktigt galna SAAB- och Volvo-berättelser. Där SAABs och gamla Volvos skott
    delvis okomplicerad över kvartalet mil varje Ami, alla tyska, alla V8 och några italienare med 12-cylindrar av det ...

    Självklart alltid med turbo! Det medför delvis 1000 PS från en fyrcylindrig 2-liters. Och många en patriot i Sverige fäster stor vikt vid att allt detta måste uppnås med "ursprungliga delar" så långt som möjligt ...

    Om jag förstått det rätt, då stämmer förmodligen yngre kolven från 2,5 5 liters Volvo-cylindriga dieselmotorer tillfällighet (?) Också exakt i 2,0 eller 3,0 liters bensinmotor av 4- eller 6-cylindrig bil med 2 eller 3 liter ...
    De yngre diesel kolvarna håller förmodligen mycket mer ut. Och då går posten av. Naturligtvis med en turbo!

    Då går det under 8 sekunder till mer än 270 Km / h. Och sedan är kvartmiljön långt borta.
    Svenska vintagebilar blåser allt som oavsiktligt vågar komma in i landet och vill tävla med vikingarna ...

    Enligt Asterix-författarna: "Spindlarna, svenskarna!" Du måste bara älska dem! Ja, vad mer?
    De har alltid varit positivt kladdiga. Det kommer aldrig att bli något liknande det igen. Ingenting som en av
    yngre SAABs och inget som en av de äldre Volvo ... "

    Det var bra, vi alla bevara så mycket som möjligt av detta europeiska kulturarv. Och jag behöver inte 1000 PS eller mer. SAABs och Volvos i sitt ursprungliga skick är coola nog.
    I alla fall värt att bevara! Bara mina två cent ...

 • 85-noder är över 157 Km / h ...

  Turbo-Pelle var snabbare med den saken än han någonsin skulle ha förväntat sig med en SAAB på svenska allmänna vägar. Redan en väldigt trevlig leksak, denna SAAB turbo båt ...

  Mer än en leksak och hemma på långa resor? Förmodligen inte.

  Bortsett från det renaste och mest orimliga nöjet i fart (för en person utan bagage och bara på slätt vatten), har denna båt ganska lite att erbjuda. Så handlar det om den nautiska motsatsen till vad SAAB tog på gatorna när det gäller företagsfilosofi och vardagsliv.

  Informationen (tack) Jag tycker fortfarande intressant. Men jag förstår också att SAAB-museet inte har något stort intresse för båten. En bilmotor i en båt är inget speciellt i Sverige.

Kommentarer är stängda.