En riktigt tjock Saab bok

I januari hade jag snart "Stora Boken om Saab" Blogg presenteras. En riktigt tjock Saab-bok som innehåller 400-sidor. På "Pilot Wanted" tog en kompis mig en kopia från Sverige, ett tillfälle att kasta in mer än en glimt. Till att börja med berättar inte boken om Saabs berättelse.

Stora Boken om Saab

Snarare är det en samling artiklar som förekommer i den svenska utgåvan av Auto-Motor-Sport om kultmärket från Trollhättan. En spännande nyhet för alla som bor söder om Skåne och har inte prenumererat på AMS. Eftersom "Stora Boken om Saab" återupplivar de helt galna åren mellan 2000 och 2011 igen.

Allt börjar vara ofarligt. Boken börjar med märkets början, ger körrapporter om klassiska Saab-modeller och garneras med vackra bilder. För att underlätta navigering mellan epoker har utgivarna färgkodade sidorna för orientering. En liten klassiker, och sedan kommer 90 år. Övertagandet av GM, en liten Saab på Opel Astra-basen, som lyckligtvis aldrig existerade, och sedan åren 2000 till 2010. De upptar mer än hälften av boken. Och de är ren galenskap.

Eller, för att uttrycka det i en rubrik från AMS: uppstigningen och nedstigningen från 2000 till 2010. Vad vi bara i Tyskland på kanten och mycket filtrerade mitbekamen, man lever vidare, om man läser den här boken. GM måste ha lagt miljarder euro i Saab i sanden, bara av utvecklingen som du började och sedan stannade igen.

Ett välkänt projekt är efterföljaren till Saab 9-5, som utvecklades med Alfa Romeo på en premiumplattform. Detta resulterade i Alfa Brera och 159, och Saab löste tidigare biljetten till nödutgången. Nästan ingenting är känt om projekten 810 och 265 utanför Sverige. Kod 810 var återigen drömmen om den stora Saab. Efter projektet 106, Saab 9000-efterföljaren, avbröts i de tidiga 90-serna, de planerade en stor lucka på Holden-basen. 2005 avslutade också detta projekt utan resultat, precis som projekt 265. En Saab SUV som syster till den första Cadillac SRX-generationen kunde ha kommit 2004 på marknaden. GM hindrade projektet. Endast 2011 var 9-4x tillsammans med SRX-efterföljarens verklighet.

Eller Saab Hybrid-projektet, som redan var 2001 moget för marknaden, och gick aldrig i produktion.

Boken gör mig ledsen, jag erkänner det. Om du är Saab fan får du oundvikligen blöta ögon när du läser. Eftersom allt var mycket värre än du trodde. Eftersom det alltid fanns lösningar och möjligheter, om du inte fick en stoppsignal från Rüsselsheim eller Detroit i sista minuten. Saab torkades ut mellan Opels svartsjuka och intrigerna hos GM. Och Saab var för liten för att slåss tillbaka. Eller svenskarna fokuserade också på konsensus och för lite konflikt-glatt.

I stället för egna innovationer fanns emblemsteknik. Saab 9-2x och 9-7x är olyckliga vittnen om detta. De skadade varumärkets rykte i Tyskland mer än i Tyskland och var en låg utvecklingspunkt. Fortfarande, och det är den galna saken om uppstigningen och nedstigningen under GM, fortsatte den alltid på något sätt. 9-5 NG betraktades som en drömbil när han dök upp. Trots att han inte hade någon hatchback, vad borde ha kämpat allvarligt i Trollhättan. Han skulle ha kommit som en hybrid 2012, GM hade inte tidigare separerats från Saab. Och 2010 ska vara en helt ny 9 3 på marknaden, 2011 en liten Saab.

Läsningen i boken är inte för svag hjärta och ingenting för Saab-romantiker. Hopp och frustration kommer, och det är klart att Saab är över för evigt. Tidigare anställda har kommit till styrelsen eller andra företag. Kunskap och anda gick vilse, arbetet är bara ett tomt skal, och alltför mycket tid har gått. Over. Evigt.

Köp fortfarande?

Överraskning, boken är svensk!

Du måste bara ha boken. Även om det är på kisuaheli istället för skrivet på svenska. Människor i min generation, som föddes i mörkret, samma tidiga dagar, satt ett svenskt lexikon bredvid boken och slogs mot varandra på rad. De yngre gör det med en app. Varför? För annars skulle du sakna något och för att det är det ultimata Saab-arkivet av ett mycket stort drama. Du kan köpa den i Webshop Saab bilmuseum, 400 Kronen / 40,00 € är små pengar för en hel del analoga spänningar.

8 tankar också "En riktigt tjock Saab bok"

 • Tack Tom för det här bra tipset även om det gör dig ledsen. Jag tror att du måste ha en bok. 40,00 Euro är okej. Det är här fraktkostnaderna kommer ifrån och jag tror att det inte är så mycket. Vet du hur?

  • 200 kronor. Det är värt att beställa något!

 • I fraktkostnaderna ser jag mig själv tvungen att besöka museet i augusti! 😉

  • Lapidar, ganska coolt och väldigt surt ...

   Den allra bästa kommentaren jag någonsin fick se här!

 • Tyvärr handlade allt om $ @ GM.

  Jag gillar inte Jeremy Clarkson, (Top Gear / grand tour). Han hjälper SAABs undergång i Storbritannien, genom att säga, "Bara en Vauxhall (Opel) under ytan" ...

  GM: s ledning var tyvärr typisk amerikansk hädelse, utan att veta thatthey ens ägde SAAB, Opel ... hatade, SAAB, och mycket av Saabs grejer är i Opel idag .......

  Jag kommer att hålla mitt SAAB 1998, 9000 Anniversary Car 2.3t (med stadium 1), och min 2009 9 SAAB-5 Turbo Edition Manual 2.3T Estate under överskådlig framtid .......

 • GM har aldrig varit en bra affärsägare för Saab. Ursäkta. Dan är mycket bättre för Geely när du ser hur Volvo gör nu. Därmed bestämde min fru för Volvo. Men jag stannar med våra Saabs till slutet. Vi har tyvärr inga nya utvecklingar från Trollhättan. Så länge som Orion fortfarande erbjuder oss reservdelar och det finns riktigt bra Saab-återförsäljare, kan vi fortfarande njuta av bilar som ingen annan någonsin har utvecklat alls.

Kommentarer är stängda.