Saab historia från 1968 till 1998. Saab 99,90 & 900

Saabs litteratur är sällsynt och varje nyhet släpper något av en liten känsla. Motorbuchverlag har visat mod och tog tillsammans med författaren Martin Gollnick en bok om den lilla serien från Trollhättan på marknaden. 30 år av Saab - från 1968 till 1998 - beskrivs på 96 sidor.

En ny Saab-bok
Saab-bok av Martin Gollnick

Det enklaste sättet att få ett intryck av en bok skulle vara i en bokhandel. Under min skoldag i en liten frankisk stad ledde vägen från gymnasiet till internat nästan alltid genom en välsorterad bokhandlare. Vid lunchtid var rummen fulla av studenter, affärer gick bra, bokhandeln var en fixtur bland oss ​​studenter.

Dåtid. Idag köper man böcker över Internet, den första glimten av en bok tas över webben. Det är just här problemet kan ligga för förlaget, eftersom den första, digitala insikten inte håller vad boken lovar. Bilderna som visas har redan setts någonstans, vilket inte är konstigt då de kommer från GM-arkiven. Så uttråkad? Ingenting nytt?

Snälla gör det inte, för Martin Gollnicks nya bok är värt en titt igen. Sidorna i början är verkligen lite omotiverade, men lite senare börjar du ta boken till ditt hjärta. Eftersom det har många styrkor. Det finns de många samtida broschyrer från Saab som innehåller verkliga rariteter. Specialmodeller, färgplattor, du fördjupar dig i en svunnen tid. Och du är förvånad över de förbättringar och innovationer som gjorts på Göta Älv varje år. Verkliga innovationer som du kan känna och röra vid. Inga programuppdateringar och appar, utan en kontinuerlig mognadsprocess som är imponerande även 30 år senare.

Banan leder läsaren till 99 II genom 900, 90, 900. Utmaningen för författaren är att komprimera nyckelinformation på 96-sidor utan att vara uttråkad eller vilseledande relevanta fakta. Gollnik lyckas mycket bra. På ett eller två ställen, som att placera Saab 90 på marknaden, kanske lite mer text har varit lämplig. Men det här är ett litet knott från någon som aldrig har försökt ett sådant projekt.

Sammanfattningsvis är mitt CV helt klart positivt. Nästan varje sida är kul, den lilla boken är en som du inte bara plockar upp och sedan lägger på bokhyllan. Det är också värt att läsa eftersom Saab och Porsche körförfattare behåller sitt eget perspektiv. I kapitlet om 900 II, på sidorna 88 och 89, möter man en mening som förklarar 900 II på ett nytt sätt. Det kommer oväntat, kan komma från mig och är förvånansvärt annorlunda.

Varför köpa Saabs litteratur är knapp, ofta endast tillgänglig som antikvarier, och det är ett nöje att få tag på en bok i en modern, samtida layout. De historiska prospekten, som alternerar med texten, är ett annat argument. Och mellan raderna kan du känna att Saab inte är något märke för författaren. 12,95 € är lite pengar för en fin bok från ett stort varumärke. Tillgänglig (med lite tur) hos den lokala bokhandlaren, online på förlag, och de välkända portalerna.

Låt oss hoppas att Paul Pietsch-utgivarna och Martin Gollnik kommer att fortsätta att ha modet till nisch i framtiden. En bok om de stora saabarna, från 9000 till 9-5 NG, skulle vara spännande. Kanske kan Saab-gemenskapen hoppas?

9 tankar om “Saab historia från 1968 till 1998. Saab 99,90 & 900"

 • blank

  Beställt! 🙂
  Tack för tipset!

 • blank

  Beställd idag. Förväntan……..
  Tack Tom!

 • blank

  Stöd din lokala återförsäljare! ! !

  Jag köper alltid alla mina böcker från den lilla bokhandlaren runt hörnet. Detta är väldigt enkelt och har inget att göra med "lite tur". Han har nästan aldrig vad jag vill, men han kan beställa alla böcker som finns på den tyska marknaden - från en dag till en annan ...

  Och där får du din bok då fri frakt, när det passar dig bäst.

  Det är som SAAB-tjänsten. Det skulle vara dumt om bokhandeln runt hörnet inte existerade längre. Detta är mycket mer än ett ordercenter. I sökandet efter fina födelsedagspresenter är man väl tillrådd och får något som också matchar smaken och personligheten hos födelsedagen mannen, barnet eller kvinnan.

  God analog tjänst 1.0 och expertis är oersättliga - med SAAB och böcker! ! !

 • blank

  Jag borde köpa snart, så jag kan informera mig mer om de gamla

 • blank

  Trevlig bok för SAAB och andra bilintresserade. Jag såg boken för några år sedan i Technik Museum Speyer och köpte naturligtvis omedelbart den (1: a upplagan 2008)

 • blank

  Men det var fortfarande ett bra tips för alla som inte har!

 • blank

  Jag har ägit boken länge. Den första upplagan var 2008. Författare, utgivare och innehåll är desamma, bara omslagsbilden visar en 99GL bakifrån.
  I utvärderingen av boken håller jag helt med dig Tom.

  • blank

   Så det är en reviderad reissue, inte en ny release. Tack Wolfgang!

 • blank

  Jag har redan köpt från Saab-Club Nederland vid 41. Troll Rally ... och läst mer än hälften av det. Kan bara hålla med Tom.
  Grüßle
  Cooper One

Kommentarer är stängda.