Saab historia från 1968 till 1998. Saab 99,90 & 900

Saab-litteratur är sällsynt och varje ny utgåva är något av en liten sensation. Motorbuchverlag har visat mod och har tillsammans med författaren Martin Gollnick lanserat en bok om den lilla serien från Trollhättan. 30 år av Saab - från 1968 till 1998 - beskrivs på 96 sidor.

En ny Saab-bok
Saab-bok av Martin Gollnick

Det enklaste sättet att få en uppfattning om en bok skulle vara att gå till en bokhandel. Under mina skoldagar, i en frankisk stad, ledde vägen från gymnasiet till pensionskolan nästan alltid genom en välsorterad bokhandlare. Vid lunchtid var rummen fulla av studenter, butikerna var fantastiska, bokhandeln var en fixtur i våra studenter.

Förflutna. I dag köper du böcker via Internet, den första insikten i en bok tas över nätet. Exakt kan det finnas problemet för utgivaren, eftersom den första, digital inblick håller inte vad boken lovar. De visade bilderna har sett någonstans, vilket inte är konstigt, för att de kommer från GM-arkivet. Så tristess? Inget nytt?

Var snälla, inte, för den nya boken av Martin Gollnick är värt det andra utseendet. Sidorna i början är verkligen lite omotiverade, men lite senare börjar man stänga boken i sitt hjärta. Eftersom det har många styrkor. Det finns de många samtida broschyrer av Saab som innehåller riktiga rariteter. Speciella modeller, färgplattor, du dyker in i en svunnen era. Och man är förvånad över vad Göta Älv gjorde årligen när det gäller förbättringar och innovationer. Riktiga nyheter som du kan känna och ta tag i. Inga programuppdateringar och appar, men en kontinuerlig mognadsprocess som imponerar även 30 år senare.

Banan leder läsaren till 99 II genom 900, 90, 900. Utmaningen för författaren är att komprimera nyckelinformation på 96-sidor utan att vara uttråkad eller vilseledande relevanta fakta. Gollnik lyckas mycket bra. På ett eller två ställen, som att placera Saab 90 på marknaden, kanske lite mer text har varit lämplig. Men det här är ett litet knott från någon som aldrig har försökt ett sådant projekt.

I slutändan är min slutsats helt klart positiv. Nästan varje sida är kul, den lilla boken är en som du inte bara tar upp en gång och sedan lägger på bokhyllan. Det är också värt att läsa eftersom Saab och Porsche drivande författare behåller sitt eget perspektiv. I kapitlet om 900 II, på sidorna 88 och 89, stöter du på en mening som förklarar 900 II på nytt. Det kommer oväntat, kan vara mitt och är förvånansvärt annorlunda.

Varför köpa? Saab-litteraturen är knapp, ofta endast tillgänglig på antikvariskt sätt, och det är ett nöje att få en bok i en modern och modern layout. De historiska broschyrerna, som alternerar med texten, är ett annat argument. Och mellan linjerna kan du känna att Saab inte bara är ett varumärke för författaren. 12,95 € är små pengar för en bra bok om ett stort varumärke. Tillgänglig (med lite tur) från den lokala bokhandlaren, online på förlag, och de välkända portalerna.

Låt oss hoppas att Paul Pietsch-utgivarna och Martin Gollnik kommer att fortsätta att ha modet till nisch i framtiden. En bok om de stora saabarna, från 9000 till 9-5 NG, skulle vara spännande. Kanske kan Saab-gemenskapen hoppas?

9 tankar om "Saab historia från 1968 till 1998. Saab 99,90 & 900"

 • Beställt! 🙂
  Tack för tipset!

 • Beställd idag. Förväntan ...... ..
  Tack Tom!

 • Stöd din lokala återförsäljare! ! !

  Jag köper alltid alla böcker från den lilla bokhandlaren runt hörnet. Det är enkelt och "med tur" har inget att göra. Även om han nästan aldrig har vad jag vill, kan han beställa alla böcker som finns på den tyska marknaden - från en dag till nästa ...

  Och där får du din bok då fri frakt, när det passar dig bäst.

  Det är som SAAB-tjänsten. Det skulle vara dumt om bokhandeln runt hörnet inte existerade längre. Detta är mycket mer än ett ordercenter. I sökandet efter fina födelsedagspresenter är man väl tillrådd och får något som också matchar smaken och personligheten hos födelsedagen mannen, barnet eller kvinnan.

  God analog tjänst 1.0 och expertis är oersättliga - med SAAB och böcker! ! !

 • Jag borde köpa snart, så jag kan informera mig mer om de gamla

 • Trevlig bok för SAAB och andra bilintresserade. Jag såg boken för några år sedan i Technik Museum Speyer och köpte naturligtvis omedelbart den (1: a upplagan 2008)

 • Men det var fortfarande ett bra tips för alla som inte har!

 • Så det är en reviderad reissue, inte en ny release. Tack Wolfgang!

 • Jag har ägit boken länge. Den första upplagan var 2008. Författare, utgivare och innehåll är desamma, bara omslagsbilden visar en 99GL bakifrån.
  I utvärderingen av boken håller jag helt med dig Tom.

 • Jag köpte det redan från Saab Club Nederland vid 41: e Troll Rally ... och läste mer än hälften av det. Kan bara hålla med Tom.
  Grüßle
  Cooper One

Kommentarer är stängda.