Bilster Mountain ringer (2 / 2)

Tillbaka till rallylegenden. Dagen tillhör WRX STI. Det är hans parti, och varje deltagare ser fram emot det ögonblick då han eller hon får ta legenden ut på banan. Det hände precis att jag hamnade i instruktörens fordon under det inledande varvet. Det var inte riktigt planerat på det sättet, och jag vill inte förklara hur det kom till. Men vissa tillfälligheter är värda guld.

WRX STI. Ultimate körmaskin och legend säger farväl.
WRX STI. Ultimate körmaskin och legend säger farväl.

Werner Gusenbauer är Driftprofi, har en driftskola vid Nürburgring med sin son, och även tävlat med BRZ 24-loppet på ringen. Det går på banan. En lugn introduktionsrunda. Gusenbauer med 200 PS BRZ med sekventiell växel framåt, ena handen vid ratten, den andra på radion. En hungrig packning laddad WRX bakom sig, den går på västslingan med sina extrema lutningar och lutningar. Krävande och redan de två knölarna framför den legendariska musfällan varnar för respekt. Sedan går det ner med en gradient 26% nerför backen och sedan uppåt.

Rundorna blir snabbare, Gusenbauer förblir helt avslappnad, modererad - som om vi båda skulle få en påse rullar från bageriet. Medan deltagarna i ryggen svettas, slåss, optimerar och kämpar för dragkraft pratar vi om 24-timmarsloppet på ringen. Imponerande!

Jag märker hur imponerande det är när jag får köra WRX STI själv. Jag jagar instruktionerna i örat efter BRZ. Håll den perfekta linjen så bra du kan, övervinna mitt svagare jag och stanna på gasen där sunt förnuft uppmanar dig att bromsa.

Gränsområdet för WRX är mycket högre än mitt personliga - jag har ingen chans att ens komma inom slående avstånd från 100 hk svagare BRZ. Och WRX är fascinerande. Turbo kommer ner till punkten, hanteringen är i toppklass, feedbacken är exakt. Glöm alla recensioner och kritik som någonsin har funnits om bilen. Kör själv, gör din egen åsikt. För att uttrycka det i ett nötskal är det ett imponerande totalt konstverk för en körmaskin.

Träningen på Westschleife är över för snabbt. Det fortsätter med en hanteringsbana, tävlingssamtal med Tim Schrick. Jag lär mig mycket den dagen. Till exempel hur man sitter rätt i bilen för att hålla kontrollen. Eller hur man styr och kör runt hörnen optimalt.

Gränserna för fysiken

Från 18:00 är det dags för grillfesten. Jag är tömd, hungrig, törstig. Pausen är bra. Senare slocknar den igen. I WRX STI är hela banan öppen. Legenden flyger, turboboxaren levererar ljudet och kraften i fyrhjulsdrift. Andreas, som jag delar cockpiten med, är mycket mer ambitiös än jag. Efter att han har tagit ratten hänger vi bakom blybilen, resten av fältet följer på långt avstånd. Sedan i musfällan känner vi hur WRX förhandlar med fysikens gränser.

Dagen var krävande, särskilt för mig som en oerfaren "normal förare". Och det var fantastiskt eftersom Subaru Tyskland levererade den perfekta stora festen för en motorsportlegend. Min första riktiga kontakt med ett varumärke som har något speciellt att erbjuda. Jag njöt av varje minut. En avslappnad, trevlig publik, en fantastisk Subaru Club på plats, en sympatisk besättning från Friedberg och en krävande, modern bana gjorde evenemanget till något speciellt.

En snabb tanke på kanten.

Ytterligare en kort tanke bort från Subaru, mot Saab. Den mest moderna och spännande tävlingsorten i Tyskland öppnade 2013. 2011, medan byggfasen fortfarande pågick, hade Saab Tyskland idén att hålla en stor Saab-festival där i framtiden. Varumärket har inte kommit så långt. Men det skulle ha varit en fantastisk plats.

Hemmet ligger i 9-3 Aero. Viggensitze är nästan lika bra som Recaros av WRX STI. Och ja, min Aero är lika obehaglig upphängning som drivmaskinen från Subaru. Du kan känna det på landsvägarna runt Bilsterberget, till motorvägen finns det cirka 50 kilometer. Strax innan jag tar bränsle. Jag är i polepositionen, Subarus är fast vid mig. En WRX STI flyger in med en mörk boxerspel. Stolt av Boxer. Ja, det har något!

Saab har frikörning på autobanen. Det är 250 kilometer, och där det inte finns någon gräns kan turboen gå. Han gör det bra, riktigt säkert. Kasselbergen. Jag märker hur jag börjar ifrågasätta varje motorvägskurva. HERREGUD! Ja, jag borde förbättra mig. Mitt styrbeteende i snabba hörn, det är inte säkert. Jag har lärt mig något, och kanske äter ett motorsportvirus inuti mig. Eller så fick jag en sådan WRX Subaru BRZ-sak. men vem vet det?

17 tankar om “Bilster Mountain ringer (2 / 2)"

 • blank

  Am själv 9-3x ändras från en till en Outback, det 9-3X med XWD och eLSD var mycket aktiv körning, eftersom Outback kommer inte med, men är också 1,5 gånger större med längre hjulbas och grundläggande konfiguration av chassit också olika, där jag också måste säga att jag sällan körde en bil av denna storlek (nästan 5m) som är så neutral runt kurvan. Jag är också ett fan av udda egna lösningar (t.ex. Syn) de verkliga kostnaderna låga service 30% mindre än min 9-3 och att jag kommer att vara överallt och upp attityd 🙂

  • blank

   Tack Alex. Jag måste erkänna att i veckan före Bilster Mountain gick jag outback för första gången. Suspensionen jag fann anmärkningsvärd, det har sanna komfortegenskaper. Jag var övertygad av begreppet Outback (nej, jag beställde inte en), det är ett bra val. Ha kul med det!

 • blank

  Tack för den här stora rapporten, jag skulle ha velat ha varit där, Subaru är lika fascinerande som Saab, ett litet varumärke som bara är annorlunda. Vad jag ångrar med den nya Subarus är att det inte finns några fler ramlösa fönster

 • blank

  En information, som Muckelbauer laget påpekade, ger Saab och Subaru tillsammans ännu närmare. Eftersom båda märkena har samma ursprung, kommer båda från flygindustrin.

  • blank

   Rätt. Och om du tittar närmare på Subaru hittar du ännu mer. Den förkärlek för underdrift (bortsett från WRX STI), de konsekvent du drar egna tekniska lösningar och Subaru levererar en hel del bil för `pengar. Och visst kan man fortfarande hitta mer gemensam grund, även om en Subaru i summan av allt är helt annorlunda från en Saab ännu.

  • blank

   Subaru kommer från flygindustrin?

   Jag visste inte det. Historien måste skrivas om. "Boxer Rebellion" finns i allmänhet i Kina. I sanning kommer han från Japan ...

   Hur som helst tycker jag att det är coolt när mindre företag eller varumärken inom bilindustrin fortfarande gör sina egna saker i form av bilar som är lämpliga för daglig användning. Många sådana märken finns inte längre. Mina ögon fortsätter att falla på Alfa. Det är synd att de inte har en kombi inom sitt sortiment. Jag måste titta på Subaru-webbplatsen igen ...

   • blank

    Flygplansbyggnad sedan 1917. För övrigt är Subaru bara ett litet varumärke för oss. 1 miljoner fyrhjulsdrivna bilar om året är redan ett nummer.

    • blank

     Åh ja, det är ett nummer ...

     ... särskilt eftersom modellutbudet är litet och speciellt. Vem kommer att köpa en miljon "nischprodukter"? Hur distribueras detta stycke globalt? Spännande frågor, spännande varumärke. Otvivelaktigt ...

     • blank

      Amerikaner köper hälften, resten av världen köper andra hälften. Med Legacy och Ascent finns det stora modeller i USA som vi inte kan få. Och i Japan finns sambar, dias, justy och chiffon. Den senare är en kei-bil för vilken du inte behöver bevisa en parkeringsplats. Subaru har traditionellt varit framgångsrik i denna verksamhet. Så nog Subaru, imorgon fortsätter det med Saab innan läsarna freak out ... 😉

     • blank

      Vad är en kei-bil? Är det här som en Kaiten med hjul?

      Skojar!

 • blank

  Som alltid skrivet väldigt coolt. Gör Subaru intressant för mig. Vilken tillfällighet säljer min SAAB-vän också Subarus 😀

 • blank

  Pommes frites-disk ... Tack för dagens skratt
  Du gjorde min dag.
  Tack också till Tom för den känslomässiga beskrivningen av Subaru.

 • blank

  På något sätt synd att WRX STI inte kommer att existera längre. Finns i alltid bra. En av de sista i sitt slag.

 • blank

  Åh mannen, det gör gåsbultar! Måste ha varit en bra händelse, för att du är lite avundsjuk. Jag ville att Orio skulle göra något så, men det är nog en dröm.

 • blank

  Jag tror att bilen är verkligen humör, men bilen har också en avgörande nackdel: Bilen har inte det med underdrift. En Proll fall par excellence med en fritta bar på bakluckan som tycks ha sprungit direkt från 80ern. I Schweiz, såg jag bilen på nästan varje tur, är främst unga människor som en Audi S3 / S4 alltför obetydlig eller för dyrt.
  Synd, lite mindre iögonfallande, men ett trevligare interiör och det skulle verkligen vara ett Saab-alternativ idag

  • blank

   Som alltid ett mycket diskret sätt att tala, kära Daniel. För din försäkran: Det finns WRX STI utan stekpanna, så han gillar bättre. Interiören är, efter den nuvarande revisionen, riktigt bra gjort. På frågan kan andra märken göra någonting. Jag ville att min 9-3 II skulle vara så solid inuti.

   • blank

    Jag gillar tydliga ord ... När det gäller interiören: Utförandet är riktigt bra, som är fallet med många japaner. I den utökade familjecirkeln är en Legacy och Impreza på väg, det finns verkligen inget att klaga på. Ändå tycker jag att utseendet är för gimmickigt och därför lite ”billigt”. Även om den nuvarande varianten verkligen är en förbättring ...

Kommentarer är stängda.