Bilster Mountain ringer! (1 / 2)

Två stötar, en snabb vänster sväng, sedan skjuter jag ner med en lutning på 26%. Detta följs av en lutning med hela 21%. Jag hör instruktörens röst på radion. Ta med dig bromsenergi, håll på gasen! Hjärnan vill sakta ner, rösten varnar för att accelerera. Så håll dig på gasen, mot all sunt förnuft! Fyrhjulsdriften flyger ner och upp på berget, jag tar kurvan över trottoarkanterna, siktar på vänster vindkraftverk i horisonten och jobbar med att hålla den ideala linjen.

Bilsterberget ringer
Bilsterberget ringer. Men artikeln är mindre om Saab.

Det är roligt, kräver och släpper massor av adrenalin. En dag på Bilster Berg med bensin, körkul, fantastiska bilar och liv. Det hela började, som så ofta, ganska ofarligt ...

I fredags nära Bad Driburg. Ralf Muckelbauer och jag anländer till Subaru Driving Experience med WRX STI och BRZ vid Bilster Berg. Han i Subaru, jag i Saab. Kvällen innan filosoferade vi på hotellet om vad vi kunde förvänta oss. En turistresa eller motorsport? Tillfället är klart definierat. Subaru går i pension med WRX STI, en fantastisk rallylegend. En värdig avskedsfest framför en handplockad publik med världspremiären för den slutliga upplagan.

Stolt av Boxer

Subaru? Det fanns anslutningar till Saab. 9-2x baserat på Impreza. Och 9-6x, vars prototyper är i museet i Trollhättan. Den som läser längre på bloggen vet om mitt stora hjärta för små märken. De är glasyren på kakan av det dagliga livet i bilen, och jag gillar det bara. Subaru förlitar sig konsekvent på boxermotorn, som jag lätt kan lida ändå, oavsett om den är installerad på framsidan, bakåt eller som mittmotor. Dess fördelar är en grund installation, resulterande låg tyngdpunkt och utmärkt hantering. Jag behöver inte ens prata om det tysta spåret och ljudet. Och självklart är Subaru fyrhjulsdrift. Det största bilhjulets märke över hela världen.

På morgonen finns det fortfarande fred på Bilster berg. Senare lägger boxermotorerna sin ljudmatta över systemet och stannar inte förrän klockan 20. VD Christian Amenda anländer, följt av en kort introduktion av Ralf Muckelbauer. Välkommen, några meningar, fast handslag. Trevlig, avslappnad, nära kunden. Mitt intryck, som kommer att stärka under loppet av dagen när jag lär känna andra Subaru-chefer.

Driftträning med WRX STI på Bilster Mountain
Driftträning med WRX STI på Bilster Mountain

Detta följs av registrering, välkommen och presentationen av den slutliga upplagan av Subaru WRX STI. Det kommer att finnas 122-stycken, alla numrerade. Samlarobjekt av permanent eller ökande värde. Hyllningen till en motorsportikon som inte existerar, åtminstone i denna form.

Så får man lära känna en bil. WRX STI-metoden.

Det börjar med driftsträning för WRX STI. Ett vattnat dynamiskt område, en fyrhjulsdriven bil, en instruktör. Spännande, också för att jag aldrig har satt i en WRX STI förut. Att ta det lugnt är annorlunda, och drivträning ger dig en god smak av dagen. I lag om två är det på banan. Gasspjäll, vrid in, stäng av, bak kommer upp. Motstyrning, måttlig med gaspedalen. Jag kan göra det halvvägs, andra är mer begåvade och mer ambitiösa. WRX STI vänder i en cirkel, du får en första uppfattning om fordonets potential. Det dynamiska området är en lekplats för att värma upp, och inte utan anspråk.

Det fortsätter från station till station. Driv med BRZ. Ingen fyrhjulsdrift, utan en boxare. Bakhjulsdrift, men ingen turbo. En bil som jag inte hade på skärmen. Fram till denna dag. Och tills Tim Schrick kom!

Bryt från WRX. Mer om Schrick och BRZ.

Den BRZ Fram till fredag ​​trodde jag att det var en bil som skulle se bra ut framför glassbaren. Så inte av intresse, utan ambition. Och Tim Schrick var bara känd för mig som journalist och moderator. Schrick är mer, mycket mer! Motorsportentusiast som till exempel vann Nürburgring 24 timmar för Subaru 2018 med BRZ i sin klass. Också en spännande berättare, en intressant, polariserande personlighet. Han tänker mycket på BRZ. Från den jämna lätta konstruktionen, den perfekta balansen, det låga tyngdpunkten. En bil som Porsche borde ha byggt. Han säger.

Marketing? Han ger det så trovärdigt över att mitt intresse är uppväckt. Vad talar i mina ögon mot GT: Endast 200 PS, bara om 200 Nm, inte en turbo. Som Saab-förare är jag van vid Drehmonents berg. BRZ men sätter på hastighet.

Det går på spåret. Guidad körning. Instruktören framför, ett paket med BRZ hollering bakom. Briefing på radio, hitta idealisk linje, accelerera. Med varje varv finner jag GT bättre. Han ligger som ett bräde på gatan. Kurvorna är fantastiska, Coupe spänner inte. Den 2-liters boxaren är revving, växeln är skarp. Vid 6.000-revolutionen tillämpas maxhastigheten. Du måste vänja dig på det. Visst.

En lättviktsversion skulle vara ultimata.

Och Schrick har rätt. BRZ är extremt välbalanserad och förmodligen unik i sin klass. En trevlig, prisvärd sportkupé för Landstrasse av andra och tredje ordningen. Något jag aldrig skulle ha misstänkt bakom fordonet. Meningarna är fortfarande delade. Min passagerare säger att en turbo och mer hästkrafter skulle vara bra, och diskussionen går fram och tillbaka hela dagen.

Lösningen skulle vara enkel. En lättviktsversion av GT skulle vara den ultimata maskinen. Lättare säten, mindre utrustning. Cranks istället för windows och så vidare. BRZ skulle sålunda träna ett eller två hundravikt och erbjuda ännu mer dynamik. Purism. Porsche föreslår något sådant. Och Tim Schrick skulle bli ännu mer upphetsad.

Huvudskådespelaren denna dag är WRX STI. En legend som allt kretsar kring. Jag lär känna en riktigt cool yrkesman och till slut får jag ut på banan med den ultimata Subaru-körmaskinen. I morgon mer av berget som ringer. Och på något sätt i slutändan har det något att göra med Saab ...

8 tankar om “Bilster Mountain ringer! (1 / 2)"

 • blank

  BRZ / GT36 är en av de väldigt få nya bilarna, som jag tycker är spännande. Också och speciellt eftersom han bara inte vridmoment berg tillgängliga utan förlitar sig på den klassiska suga dygder respons och revving, i en tid då även BMW turboladdade fyra och tre (!) Bygger cylinder.
  Konsekvent mot mainstream ...

  • blank

   Jag är också med. Spännande är också tillbehören från STI, som är tillgänglig för BRZ. Riktigt bra, högprofilerade saker som du förmodligen bara kan skaffa direkt från Japan. Jag är rädd att BRZ finns på min lista.

 • blank

  Tim Schrick är redan en cool gris. Jag skulle vilja träffa det också. Jag är redan avundsjuk bisl.

 • blank

  GT eller motparten Toyota, GT86, fann jag alltid spännande. Allvarligt om ett köp trodde jag aldrig, för att jag inte tyckte om motorns prestanda.
  Intressant artikel, ser fram emot del 2.

  • blank

   Utan Tim Schrick skulle jag inte ha blivit medveten om GT. Tekniken är spännande, boxaren en krämkaka, och vägen är bara kul. Han är också, för en liten idrottsman, ren underdrift. Jag gillar det mycket. Kanske ska du prova en?

 • blank

  Mycket känslomässig rapport och jag kan känna mig entusiasm. Jag ser fram emot uppföljaren!

 • blank

  Artikeln är ett nöje, entusiasmen hoppar över. Jag kan inte tänka på mer. 😀

 • blank

  Bra artikel! Du kan säga med varje linje att Tom hade mycket roligt! Variety är bra, Bilsterbergen måste vara en lysande rutt. Ser fram emot uppföljaren.

Kommentarer är stängda.