Bilster Mountain ringer! (1 / 2)

Två stötar, en snabb vänster sväng, så skjuter jag ner med en 26% gradient. Detta följs av en sluttning med full 21%. Jag hör instruktörens röst på radion. Ta bromsenergi, stanna på gasen! Hjärnan vill bromsa, rösten uppmanar att ge gas. Så stanna på gasen, i motsats till all anledning! Fyrhjulsdriven flyger nerför backen och upp igen, jag tar böjen över kanten, ser vänster vindkraftverk i horisonten och arbetar med att hålla den perfekta linjen.

Bilsterberget ringer
Bilsterberget ringer. Men artikeln är mindre om Saab.

Det här är roligt, utmaningar och spillar massor av adrenalin. En dag på Bilsterbergen med bensin, körglädje, bra bilar och liv. Allt hade börjat, som så ofta, helt ofarligt ...

I fredags nära Bad Driburg. Ralf Muckelbauer och jag anländer till Subaru Driving Experience med WRX STI och BRZ vid Bilster Mountain. Han i Subaru, jag i Saab. Kvällen innan hade vi filosoferat på hotellet fortfarande, vad vi kan förvänta oss. En turistutgång eller motorsport? Tillfället är tydligt definierat. Subaru passerar WRX STI, en viktig rallylegende, till pension. Ett värdefullt avskedsfest för en handplockad publik med världspremiären för Final Edition.

Stolt av Boxer

Subaru? Det fanns anslutningar till Saab. 9-2x baserat på Impreza. Och 9-6x, vars prototyper är i museet i Trollhättan. Den som läser längre på bloggen vet om mitt stora hjärta för små märken. De är glasyren på kakan av det dagliga livet i bilen, och jag gillar det bara. Subaru förlitar sig konsekvent på boxermotorn, som jag lätt kan lida ändå, oavsett om den är installerad på framsidan, bakåt eller som mittmotor. Dess fördelar är en grund installation, resulterande låg tyngdpunkt och utmärkt hantering. Jag behöver inte ens prata om det tysta spåret och ljudet. Och självklart är Subaru fyrhjulsdrift. Det största bilhjulets märke över hela världen.

På morgonen finns det fortfarande fred på Bilster berg, Senare lägger boxermotorerna sin ljudmatta över systemet och tystas bara mot 20-klockan. VD Christian Amenda anländer, följt av en kort prestation av Ralf Muckelbauer. Välkommen, några meningar, fast handslag. Sympatisk, avslappnad, nära kunden. Mitt intryck, som kommer att konsolideras under dagen, lär mig andra Subaru-chefer.

Driftträning med WRX STI på Bilster Mountain
Driftträning med WRX STI på Bilster Mountain

Detta följs av registrering, välkommen och presentationen av den slutliga upplagan av Subaru WRX STI. Det kommer att finnas 122-stycken, alla numrerade. Samlarobjekt av permanent eller ökande värde. Hyllningen till en motorsportikon som inte existerar, åtminstone i denna form.

Så får man lära känna en bil. WRX STI-metoden.

Det börjar med drivträning för WRX STI. En vattendynamisk yta, en fyrhjulig bil, en instruktör. Spännande, också för att jag aldrig har satt i en WRX STI tidigare. Att gå lugnt är annorlunda, och drivträningen ger en god smak på dagen. I lag av två går det på spåret. Gas, vrid, gas av, svansen kommer. Motstycke, måttlig med gasfoten. Jag får det så halvvägs, andra är mer begåvade och ambitiösa. WRX STI vrider i en cirkel, du får en första inkling av fordonets potential. Det dynamiska området är en lekplats för uppvärmning och inte utan förspänning.

Det fortsätter från station till station. Drift med BRZ. Ingen fyrhjulsdrift, men boxare. Bakhjulsdrift, men ingen turbo. En bil jag inte hade på skärmen. Fram till denna dag. Och tills Tim Schrick kom!

Bryt från WRX. Mer om Schrick och BRZ.

Den BRZ fram till fredag ​​trodde jag att det var en bil som skulle skära en bra siffra framför glassstallen. Så inte av intresse, utan ambitioner. Och Tim Schrick var bara känd för mig som journalist och moderator. Schrick är mer, mycket mer! Motorsport-idrottare, till exempel, som vann 24 timmar 2018 på Nürburgring för Subaru med BRZ i sin klass. Också en spännande berättare, en intressant, polariserande personlighet. Han tänker mycket på GT. Från konsekvent lätt konstruktion, den perfekta balansen, det låga tyngdpunkten. En bil som Porsche borde ha byggt. Säger han.

Marketing? Han ger det så trovärdigt över att mitt intresse är uppväckt. Vad talar i mina ögon mot GT: Endast 200 PS, bara om 200 Nm, inte en turbo. Som Saab-förare är jag van vid Drehmonents berg. BRZ men sätter på hastighet.

Det går på spåret. Guidad körning. Instruktören framför, ett paket med BRZ hollering bakom. Briefing på radio, hitta idealisk linje, accelerera. Med varje varv finner jag GT bättre. Han ligger som ett bräde på gatan. Kurvorna är fantastiska, Coupe spänner inte. Den 2-liters boxaren är revving, växeln är skarp. Vid 6.000-revolutionen tillämpas maxhastigheten. Du måste vänja dig på det. Visst.

En lättviktsversion skulle vara ultimata.

Och Schrick har rätt. GT är extremt välbalanserad och förmodligen unik i sin klass. En trevlig, prisvärd sportkupé för sekundära och tredje ordningens vägar. Något jag aldrig skulle misstänka bakom fordonet. Ändå delas åsikterna. Min passagerare säger en turbo och mer hästkrafter skulle vara bra, och hela dagen går diskussionen fram och tillbaka.

Lösningen skulle vara enkel. En lättviktsversion av GT skulle vara den ultimata maskinen. Lättare säten, mindre utrustning. Cranks istället för windows och så vidare. BRZ skulle sålunda träna ett eller två hundravikt och erbjuda ännu mer dynamik. Purism. Porsche föreslår något sådant. Och Tim Schrick skulle bli ännu mer upphetsad.

Men huvudpersonen på denna dag är WRX STI. En legend där allt kretsar. Jag lär mig en riktigt cool proffs och jag kommer äntligen på spåret med den ultimata Subaru-drivrutinen. Imorgon mer av berget. Och på något sätt har det något att göra med Saab i slutet ...

8 tankar om "Bilster Mountain ringer! (1 / 2)"

 • Jag är också med. Spännande är också tillbehören från STI, som är tillgänglig för BRZ. Riktigt bra, högprofilerade saker som du förmodligen bara kan skaffa direkt från Japan. Jag är rädd att BRZ finns på min lista.

 • BRZ / GT36 är en av de väldigt få nya bilarna, som jag tycker är spännande. Också och speciellt eftersom han bara inte vridmoment berg tillgängliga utan förlitar sig på den klassiska suga dygder respons och revving, i en tid då även BMW turboladdade fyra och tre (!) Bygger cylinder.
  Konsekvent mot det vanliga ...

 • Tim Schrick är redan en cool gris. Jag skulle vilja träffa det också. Jag är redan avundsjuk bisl.

 • Utan Tim Schrick skulle jag inte ha blivit medveten om GT. Tekniken är spännande, boxaren en krämkaka, och vägen är bara kul. Han är också, för en liten idrottsman, ren underdrift. Jag gillar det mycket. Kanske ska du prova en?

 • GT eller motparten Toyota, GT86, fann jag alltid spännande. Allvarligt om ett köp trodde jag aldrig, för att jag inte tyckte om motorns prestanda.
  Intressant artikel, ser fram emot del 2.

 • Mycket känslomässig rapport och jag kan känna mig entusiasm. Jag ser fram emot uppföljaren!

 • Artikeln är ett nöje, entusiasmen hoppar över. Jag kan inte tänka på mer. 😀

 • Bra artikel! Du kan säga med varje linje att Tom hade mycket roligt! Variety är bra, Bilsterbergen måste vara en lysande rutt. Ser fram emot uppföljaren.

Kommentarer är stängda.