En ozonbehandling för Paul

Mark frågas ofta vad som har blivit av Paul, vårt projekt Saab. Han fick tillbringa vintern i hangaren, men nu är det dags att säga adjö. Tidigare finns det fortfarande några öppna byggarbetsplatser som måste göras. Eftersom Paulus, vars vinst går till ett välgörande syfte, borde lämna oss så gott som möjligt.

Före ozonbehandling: Grundlig rengöring är obligatorisk!
Före ozonbehandling: Grundlig rengöring är obligatorisk!

Vad som kan störa en bil som stod 10 år utomhus, är dofterna i inredningen. Paul luktar inte riktigt bra. Han utstrålar en märklig blandning av gammal bil och något, och allt som krävs för att förhindra doften har misslyckats hittills. Vi har försökt nästan allt: Professionell inredning och rengöring internt. Från mattan skum till rent läder var det fulla utbudet av möjligheter. Effekten: noll.

Kaffe i interiören? Hjälper inte. Det var bara en av de legendariska, ökända doftande träd som jag inte gillar. I ett äldre båtmagasin hittade jag en artikel om ozonbehandling. I Yachtszene ganska vanligt, efter vintern bryts ett ämne, och används med framgång.

Ozonapparater var mycket dyra år sedan, men har blivit överkomliga. Kina demokratiserar priset på elektronik och en apparat för användning i bilkostnaderna från 120,00 €. Livslängden på de keramiska plattorna är 5.000 till 10.000 timmar, så tid för ett experiment. Eftersom behandlingen hos preparer kostar 100,00 € och jag misstänker att det inte kommer att förbli med en passage.

Ozongenerator. Bäst inställd på högsta punkten.
Ozongenerator. Bäst inställd på högsta punkten.

En billig enhet beställs via en välkänd portal, och innan den kommer, är Paul återigen noggrant rengjord och dammsugd. Och då är det dags. Placera enheten högt i bilens inre eftersom ozonen sjunker. Jag väljer pakethylla, stäng dörrarna, täta nätkabeln vid fönstret med trasor och låt enheten köra i 2 timmar.

Viktigt: Under behandlingen kan inget levande varelse vara inuti. Ozon är en irriterande som inte är vänlig för andningsorganen och ögonen. Användbar för vårt syfte är att det splittrar och eliminerar molekyler som skapar lukt. Det finns också en varning om att använda ozongeneratorer i rökare fordon, men Paul är en rökfri bil.

Två timmar senare är allt över. Paul ventilerar väl länge och jag ser fram emot resultatet. Mitt första intryck: bättre, men inte bra. Pauls dofter är envis och relevant litteratur rekommenderar upprepad, långvarig behandling. Detta följs av en andra ozonbehandling över natten. Efter 16 timmar kopplas enheten från elnätet, Saab ventileras.

Resultatet är bra. Paul luktar inte längre, eller snarare ger han sig själv neutral. Även med en aning av de tidigare dofterna är inget märkbart. Perfect! Stoppar det? En bra fråga. Vi kommer att se vad de kommande veckorna kommer att ta med.

Paul efter ozonbehandlingen.
Paul efter ozonbehandlingen.

Vad är nästa? Därefter måste förarsätet bli saddlare. En liten sak som måste sys så att vi har 9-5 i det tillstånd vi vill ha. Då går det Frankfurt att arbeta på fler saker. Senast på hösten, med färskt TÜV och AU, ska vi sedan lämna stationen.

Paul var faktiskt en mycket bra idé. Ombyggnad av en gammal, försummad Saab, skrivande om den, körning som projektbil och slutligen sälja den var något som kunde ha gett varumärket mer liv. Ett uttalande om hållbarhet, för svenska bilar och för en fungerande reservdelsförsörjning. Men det kommer att förbli med den här åtgärden. Vi har varken tid eller budget för att starta ett nytt projekt. Efter mer än 7 års dedikerade blogg och ett stort kärlekspaket för varumärket, har vi kommit fram till verkligheten.

9 tankar om "En ozonbehandling för Paul"

 • Jag förstår inte denna kommentar. Anledningen till köpet anges på ett rimligt sätt i artikeln ...

  Varför borde du spendera ungefär en ozonbehandling så mycket som din egen enhet och hur många ozonbehandlingar som helst på Paul eller andra bilar?

  Var är skillnaden mellan den här enheten och inköp av momentnycklar, batteriladdare, dammsugare, polermaskiner eller andra verktyg och utrustning som de flesta av oss har i källaren, garaget eller arbetsrummet?

  Ja självklart kan du alltid göra allt. Men det är 1. varken ekonomiskt eller temporärt alltid meningsfullt. Varför ta en bil och ta upp den när jobbet blir gjort snabbare, bekvämare och billigare på egen bondgård? Och 2. Det är också roligt att göra något själv ...

 • Min Saab Center erbjuder flera år ozon behandlingar, kontakta jag kunde ge skulle utrustningen köpet inte ha varit nödvändigt ... Lycka till!

 • Jag undrade redan vad Paulus gör. 95-stationsvagnen är helt enkelt tidlöst vacker (självklart måste jag skriva, jag kör den tredje) och hjulen är glasyren på kakan. Låt oss se vad du har kommit med för hans "avgång".

 • Paul har lycka till rost. Något på ytan där färgen saknades. Annars väldigt lite, en riktigt bra substans. Ett tecken på bra kvalitet i gammalt svenskt stål!

 • Ett bra projekt och framgångsrikt tror jag. Med Paul har du upprepade gånger visat vad en gammal SAAB kan vara eller bli igen och hur den fungerar. Till exempel bara med ozon.

  Framgångsrikt också, för utmaningen var hög. Med andra ord var Paul högst blommig. En slouchy varje dag SAAB, för ung för en klassiker och för gammal och brukade göra hjärtat. En bil som verkade blockera båda vägarna. Baksidan i vardagen och till en älskare. Tydligen. För nu gör han det bra! Beviset att du kan göra någonting ut ur varje SAAB har fungerat perfekt.

  Jag har alltid förstått projektet som ett exempel och att animera andra. Det förvånar mig inte att det inte kommer att upprepas. En lyckad examen är bara en examen. Och är inte alla SAAB nu ett litet eller större projekt? På så sätt har bloggarna tillräckligt många andra.

  Chic Paul kommer förhoppningsvis att hitta ett bra hem. Långt kan Adonis leva!

 • Paul har blivit riktigt chic! Fälgen ser extremt bra ut på bilen! Arbetet var värt det. Synd att det inte kommer att finnas någon ny projektbil.
  Det viktigaste med bloggen är nästa ... !!!

 • Min vän Werkstattmeister rådde mig också till "ozonbehandling" i mitt nuvarande fordon.
  Och se och se, det har fungerat hållbart (!). 🙂 Luktarna har inte varit ett problem för nästan 2 år.
  PAUL var / är en lysande idé! 🙂 Bra att han är vidarebefordrad för "en bra sak"!
  Detta är imponerande, och talar för bloggen du. hans anhängare i bakgrunden !!!

 • Briljant, Paul lever! Jag tycker att projektet är bra! Synd att det inte kommer någon Paul II. Är förmodligen den sorgliga verkligheten vi måste möta.

 • Hej, kör också en Paul (namnet som).
  Med mig hade jag tur med lukt.
  Men jag var tvungen att svetsa bakhjulsbågarna för rosthål.
  År av konstruktion 2002 och ingen rost, jag hade honom billig före 2 år med en ny ersättningsmotor.
  Lycka till din Paul.
  hälsning Klaus

Kommentarer är stängda.