En ozonbehandling för Paul

Mark frågas ofta vad som hände med Paul, vårt projekt Saab. Han fick säkert tillbringa vintern i hangaren, men nu är det dags att säga adjö. Innan dess finns det fortfarande några öppna byggarbetsplatser som måste göras. Eftersom Paulus, vars intäkter kommer att gå till en välgörenhet, bör lämna oss i bästa möjliga skick.

Före ozonbehandling: Grundlig rengöring är obligatorisk!
Före ozonbehandling: Grundlig rengöring är obligatorisk!

Det som kan vara irriterande i en bil som har varit ute i tio år är dofterna i interiören. Paul luktar inte riktigt bra. Det utstrålar en konstig blandning av en gammal bil och något, och alla ansträngningar att förvisa doften har hittills misslyckats. Vi försökte nästan allt: Professionell inredningsstädning och städning på egen hand. Från skummande mattor till rengöring av läder var hela utbudet av alternativ tillgängliga. Effekten: noll.

Kaffe i interiören? Hjälper inte. Det var bara en av de legendariska, ökända doftande träd som jag inte gillar. I ett äldre båtmagasin hittade jag en artikel om ozonbehandling. I Yachtszene ganska vanligt, efter vintern bryts ett ämne, och används med framgång.

Ozonapparater var mycket dyra för flera år sedan, men har nu blivit överkomliga. Kina demokratiserar priserna på elektronik, och en enhet för användning i bilar kostar från 120,00 €. Keramikplattornas livslängd är 5.000 10.000 till 100,00 XNUMX timmar, så det är dags för ett experiment. Eftersom behandlingen på processorn också kostar XNUMX €, och jag misstänker att det inte bara blir ett enda pass.

Ozongenerator. Bäst inställd på högsta punkten.
Ozongenerator. Bäst inställd på högsta punkten.

En medelvärd enhet beställs via en välkänd portal, och innan den anländer rengörs Paul och dammsugas igen. Och då är det dags. Placera enheten på en hög punkt i bilens inre, eftersom ozonen sjunker till botten. Jag väljer hattstället, stänger dörrarna, tätar strömkabeln på fönstret med trasor och låter enheten gå i 2 timmar.

Viktigt: Inga levande varelser får befinna sig i det inre under behandlingen. Ozon är en irriterande gas som inte är vänlig för luftvägarna och ögonen. Det är användbart för vårt syfte eftersom det bryts ner och eliminerar molekyler som producerar lukt. Det finns också en varning mot att använda ozongeneratorer i rökfria fordon, men Paul är ett rökfritt fordon.

Två timmar senare är det över. Paul kommer att vara lång och väl ventilerad och jag är glad att se resultatet. Mitt första intryck: bättre, men ännu inte bra. Pauls dofter är ihållande och relevant litteratur rekommenderar upprepad, långvarig behandling. Detta följs av en andra ozonbehandling över natten. Efter 16 timmar kopplas enheten ur och Saab ventileras.

Resultatet är bra. Paul luktar inte längre, eller snarare, han är neutral. Även med en aning om de tidigare dofterna kan inget uppfattas. Perfekt! Håller det här? En bra fråga. Vi får se vad de närmaste veckorna medför.

Paul efter ozonbehandlingen.
Paul efter ozonbehandlingen.

Vad är nästa? Därefter måste förarsätet bli saddlare. En liten sak som måste sys så att vi har 9-5 i det tillstånd vi vill ha. Då går det Frankfurt att arbeta på fler saker. Senast på hösten, med färskt TÜV och AU, ska vi sedan lämna stationen.

Paul var faktiskt en mycket bra idé. Ombyggnad av en gammal, försummad Saab, skrivande om den, körning som projektbil och slutligen sälja den var något som kunde ha gett varumärket mer liv. Ett uttalande om hållbarhet, för svenska bilar och för en fungerande reservdelsförsörjning. Men det kommer att förbli med den här åtgärden. Vi har varken tid eller budget för att starta ett nytt projekt. Efter mer än 7 års dedikerade blogg och ett stort kärlekspaket för varumärket, har vi kommit fram till verkligheten.

9 tankar om “En ozonbehandling för Paul"

 • blank

  Mitt Saab-center har erbjudit ozonbehandlingar i flera år, jag kunde ha tagit kontakt, då hade det inte varit nödvändigt att köpa enheten ... Lycka till!

  • blank

   Jag förstår inte den här kommentaren. Anledningen till köpet är trolig i artikeln ...

   Varför borde du spendera ungefär en ozonbehandling så mycket som din egen enhet och hur många ozonbehandlingar som helst på Paul eller andra bilar?

   Var är skillnaden mellan den här enheten och inköp av momentnycklar, batteriladdare, dammsugare, polermaskiner eller andra verktyg och utrustning som de flesta av oss har i källaren, garaget eller arbetsrummet?

   Ja, naturligtvis, du kan alltid få allt gjort. Men det är 1. varken ekonomiskt eller tidsmässigt. Varför ta bort en bil och hämta den när jobbet kan göras snabbare, bekvämare och billigare på din egen gård? Och 2. är det också kul att göra något själv ...

 • blank

  Jag undrade också vad Paul gjorde. 95-vagnen är helt enkelt tidlöst vacker (jag måste naturligtvis skriva den tredje) och fälgarna är pricken över i. Jag är nyfiken på vad du har kommit med för hans "avresa".

 • blank

  Ett bra projekt och framgångsrikt tror jag. Med Paul har du upprepade gånger visat vad en gammal SAAB kan vara eller bli igen och hur den fungerar. Till exempel bara med ozon.

  Framgångsrikt också, för utmaningen var hög. Med andra ord var Paul högst blommig. En slouchy varje dag SAAB, för ung för en klassiker och för gammal och brukade göra hjärtat. En bil som verkade blockera båda vägarna. Baksidan i vardagen och till en älskare. Tydligen. För nu gör han det bra! Beviset att du kan göra någonting ut ur varje SAAB har fungerat perfekt.

  Jag har alltid förstått projektet som ett exempel och att animera andra. Det förvånar mig inte att det inte kommer att upprepas. En lyckad examen är bara en examen. Och är inte alla SAAB nu ett litet eller större projekt? På så sätt har bloggarna tillräckligt många andra.

  Chic Paul kommer förhoppningsvis att hitta ett bra hem. Långt kan Adonis leva!

 • blank

  Paul har blivit riktigt chic! Fälgen ser extremt bra ut på bilen! Arbetet var värt det. Synd att det inte kommer att finnas någon ny projektbil.
  Det viktigaste är att fortsätta med bloggen ... !!!

 • blank

  Min vän Verkstadsarbetaren rådde mig också att använda ”ozonterapi” på mitt nuvarande fordon.
  Och se och se, det har fungerat hållbart (!). 🙂 Luktarna har inte varit ett problem för nästan 2 år.
  PAUL var / är en lysande idé! 🙂 Det är bra att det vidarebefordras för "en god sak"!
  Detta är imponerande, och talar för bloggen du. hans anhängare i bakgrunden !!!

 • blank

  Briljant, Paul lever! Jag tycker att projektet är bra! Synd att det inte kommer någon Paul II. Är förmodligen den sorgliga verkligheten vi måste möta.

 • blank

  Hej, kör också en Paul (namnet som).
  Med mig hade jag tur med lukt.
  Men jag var tvungen att svetsa bakhjulsbågarna för rosthål.
  År av konstruktion 2002 och ingen rost, jag hade honom billig före 2 år med en ny ersättningsmotor.
  Lycka till din Paul.
  hälsning Klaus

  • blank

   Paul har lycka till rost. Något på ytan där färgen saknades. Annars väldigt lite, en riktigt bra substans. Ett tecken på bra kvalitet i gammalt svenskt stål!

Kommentarer är stängda.