NEVS 9-3 X 2019, ny modell 2020.

I slutet av året kommer NEVS 9-3 elbil äntligen att gå in i produktion. Följande år vill NEVS rulla 9-3 X SUV i början. Det är också baserat på Saab 9-3, men 60% av delarna sägs ha utvecklats. Företaget talar om en SUV 9-3 X, jag ser det som ett derivat av 9-3-stationsvagnen, vilket också skulle vara bra gener.

NEVS 9-3X. Bild: NEVS

Optimismens offensiv i Stallbacka fortsätter. Victor Jensen von Sverigesradio publicerade ytterligare detaljer förra veckan, inklusive schemat. Efter den elektriska 9-3 sedanen och 9-3 X SUV, som båda utvecklades i Trollhättan, planerar man att presentera ett helt nyutvecklat fordon 2020.

Det är baserat på Sango-plattformenVem har jobbat i Sverige i några månader nu. Det nya elfordonet, bakom det nya, är planerat att gå i produktion autonom pod enligt InMotion-konceptet, år 2021. Därefter planeras två nya fordon att lanseras varje år.

NEVS 9 3 X Concept
NEVS 9-3 X Concept på CES Asia 2017. Foto Kredit: NEVS

Hittills investerat 1 miljarder €

Enligt grundaren Kai Johan Jiang har cirka en miljard euro investerats i NEVS hittills. En enorm summa, och ändå bara små pengar i jämförelse. Li Shufu har spenderat cirka 12 miljarder dollar på att lyckas återuppliva Volvo. Ytterligare tvåsiffriga miljarder gick till köp av aktier från Volvo Trucks, Daimler, Lotus, Proton och en dansk bank. Och Elon Musk förbränner ungefär den mängden med Tesla - varje kvartal! Volvo, med noggrann elektrifieringsstrategi, är lönsamt i dag. Tesla kämpar med Model 3-startproblem och väntar på att kliva in i det svarta.

När och om det kommer att finnas NEVS-elbilar utanför Kina är oklart. Likaså om Trollhättan kommer att bygga bilar igen. Det finns avsiktsförklaringar, men inget mer. Osäkerheten dominerar, många frågor besvaras utan tillfredsställande svar. Den viktigaste byggarbetsplatsen är sannolikt anläggningen i Tianjin. Det var tänkt att tas i drift sommaren 2018, tidsfönstret skjöts upp till slutet av året. Trovärdigheten hos NEVS och dess grundare beror på att denna tidsfrist kan hållas.

20 tankar om “NEVS 9-3 X 2019, ny modell 2020."

 • Tack för de goda orden Stephan! Tyvärr erkänns ofta inte arbetet som ligger bakom varje enskild artikel. Ännu värre: "Gör sidor fulla" är en betald artikel som ofta erbjuds via byråer. Något som vi aldrig har förväntat oss av våra läsare, men som bloggar ofta finansierar sig med.

 • Jag "gillar också att läsa" vad som kommer att bli av SAAB-arvet. Åtminstone frivilligt och med ett visst intresse ...

  Det faktum att detta ofta är ledsen eller du inte vet vad du ska tänka på det, du kan krita författaren dåligt.

  På tal om att tänka har jag helt tappat koll på de många NEVS-ambitionerna, rapporterna och planerna under de senaste åren. I detta avseende tycker jag också att Daniels svar ("NEVS har en företagsfilosofi? Oha ...") på Detlef Rudolfs kommentar varken dumt eller respektlöst.

  Om jag inte har fel, är en av de saker som har varit hittills ...

  • billiga och elektriska leveransfordon från TH
  • Kinesiska e-taxibilar
  • Kinesisk bildelning
  • en svensk batterifabrik

  ... samtalet och nu igen om en kinesisk "Tesla-konkurrent" med svenska rötter och för fans av privat egendom och individuell transport. Åh ja, en sista SAAB Turbo för fans av SAAB och progressiv konventionell drivteknik har också lanserats ...

  Även om jag knappast gillar det i ovannämnda betydelse ("gillar att läsa" vad som kommer att bli av SAAB-arvet) skulle jag kunna använda en välgrundad översikt och artikel om NEVS-historien *. Jag tappade översikten. Och för mig verkar NEVS-strategin och filosofin ständigt fladdra i vinden som en flagga ...

  * På tal om historia är det faktiskt otroligt att NEVS nu har en annan historia, eller hur? Ett flerår (nästan helt) utan produkt ...

 • Tom, snälla låt inte eviga smärtor som Saablöwe inte förstöra din dag. Jag tycker att det är bra att även NEVS rapporteras. De som kritiserar detta och antar att du bara vill "fylla sidan" borde skämmas för att misskreditera dina ansträngningar på detta sätt! Men i vår tid är tyvärr ständigt nagande och ondska på modet.

 • Jag uppskattar någon täckning från Trollhättan för dig, även om jag (för mig med våld föreskriven) framtid elektrisk mobilitet personligen se ganska kritisk och i eventuella framtida tillverkade fordon inte förvänta sig Saab Spirit of företaget Nevs. Jag ser mer av ett utnyttjande av Nevs befintliga resurser och erkänner tidigare Saab Spirit snarare med det andra svenska varumärket. Men det är bara min personliga åsikt. Mitt tack går till bloggarna för de omfattande rapporterna, även om jag har en åsikt om Nevs.

 • ... ”Fortsättningen av a”.
  Läs inte bara vad du vill ha andra att skylla, men vad de menar.

 • Roligt. Hur kan du hänga på ett namn? Det skulle vara intressant att veta vilken procentandel av Saabs ingenjörer som nu är anställda. Jag misstänker, väldigt många. Företagets anda är fortfarande kvar, oavsett vad de kallas. Och det verkar verkligen mer att äga rum än vad man förväntar sig. Att utveckla en elektrisk plattform är säkert inte utan, för många saker är bara annorlunda än förbränningsbilar.

  Framtiden hör till elektrisk rörlighet i kombination med energiövergången, oljan är låg och det finns alldeles för mycket koldioxid i luften. Jag tycker att det skulle vara bra om Trollhättan skulle gå med, även om jag för närvarande inte ser någon personlig lösning för mig (trailerlast krävs).

 • Jag är inte en vän till NEVS eller elbilar. Fortfarande tycker jag att det är intressant vad händer med resterna av SAAB.

 • Hi Tom,
  fortsätt att rapportera. Jag tycker om att läsa om vad som kommer att bli av Saabs arvinge.
  LG
  kröp

 • NEVS har en företagsfilosofi? Oha ...

 • Intressant tanke ... låt oss vänta och se (som vanligt). 😉
  Annars blir det samma: Fakta Fakta Fakta är vad räknar!

 • Kära Saablöwe,

  Bloggarna skriver nuvarande saker om NEVS av sin egen fria vilja och är inte irriterad av någon annan bloggdeltagare. Eller ska andra kommentarer inte längre visas? Din syn på saker är på något sätt oförståelig för mig.

  För nya 9-3 X antar NEVS nästan hela den vackra designen för den senaste 9-3 SC-byggda linjen och enskilda komponenter som fram- och bakljusen har till och med förfinats. Jämfört med tidigare byggda Borgward-bilar har de nuvarande Borgward-bilarna bara samma märke gemensamt - även detta har dock ändrats något. Till och med en mellanklass sedan - jämförbar med Isabella då - kan inte hittas på Borgward just nu. Men det finns också fler funktioner som på NEVS pekar på att en företagsfilosofi fortsätter än vad som är fallet på Borgward.

  1
  1
 • Ingen tvingas läsa en text som han inte klassificerar som relevant. Ödet av den tidigare anläggningen och Saab-platsen fortsätter att intressera oss, även om NEVS inte är ett av de lätt smältbara ämnena. Vi kommer att fortsätta att rapportera.

  8
  1
 • NEVS har ungefär lika mycket att göra med Saab som den nya kinesiska Borgward med Borgward. MIG, det vore bättre att inte irritera bloggarna med dessa eviga NEVS-saker, bara för att fylla sidorna.

  1
  3
 • Jag tycker att detta är mycket smärtsamt, ett fantastiskt företag, dåligt sviktat av GM-brist på finansiering, och sålde för att bli avskaffat kvarvarande tillgångar och sedan överfört till Kina .... Skam våra västliga regeringar, skam !!

  3
  1
 • Tyvärr har NEVS "kärnkompetens" att meddela saker som i bästa fall kommer att gå i uppfyllelse mycket senare eller aldrig. Det enda som fortfarande förvånar mig är varför det fortfarande finns pengar.
  Fantastiskt vad du kan göra från 9-2 II-basen (?) Kan (?)

 • 9-3 X planerad av NEVS skulle förmodligen vara exakt rätt framtida fordon för mig - jag gillar verkligen designen. Som jämförelse tycker jag att "kommer och inte kan" -designen för nuvarande modeller från Audi, BMW eller till och med Mercedes är direkt ful - hur kan man köpa ett sådant fordon frivilligt?

  5
  3
 • Är NEVS ganska för försäljning? Så många nyheter var det inte de senaste 5-åren. Det finns något i busken.

 • På NEVS har jag inte SAAB Spirit, de kan producera vad de vill ha från mig.

  3
  1

Kommentarer är stängda.