Uppgradera! Bättre bromsar för 9-3 Aero.

Jag gillar 9-3 Aero, den sista hatchbacken Saab från Trollhättan. Jag gillar att köra den, särskilt på längre sträckor. Men något irriterade mig från början. Det är bromsarna som är för svaga i serien. Vilket är ingen bagage. Goda bromsar är också nödvändiga i den äldre bilen.

https://www.saabparts.com/de-de/germany/

Förknippade med seriebromsarna var alltid en känsla av "ankarslag". Skriv in, säg, släpp ankaret och vänta på att något ska hända. Inte tingly, och på lång sikt stressiga, särskilt i farliga situationer en onödig spänning. Den första åtgärden var omkopplaren till slitsade bromsar från programmet Orio Germany. En tydlig förbättring, men inte lösningen på problemet. Eftersom "ankarslag" -effekten kvarstod.

Förra vintern inser det att endast ett uppgraderingsprogram skulle fixa problemet mognat. 16-bromssystemet från 9-5 OG Aero, som också används i 9-3 Viggen, borde slutligen lösa problemet. Också mot bakgrunden som jag vill flytta 9-3 Aero så länge som möjligt med roligt, men utan onödig risk, ett förståeligt beslut.

I början av säsongen i mars kom 9-3 efter Frankfurt, Stor inspektion, TÜV och AU, och bara uppgraderingsprogrammet. Sedan, efter två dagar av det förväntade samtalet, kan Saab hämtas. Och än en gång spänner som ett litet barn att få nya leksaker. Den första blicken gör dig lycklig. Bromsskivan fyller utrymmet i fälgen och ser mer imponerande ut än den lilla saken från serien. Men hur går leksaken?

Det första intrycket är obekant. Saaben bromsar nu, helt ostört, utan den ökända ankareffekten. Det återspeglas i stadstrafiken i att mellan Saab och främre fordonet vid stillastående är okänt avstånd från en extra billängd öppnad. Du blir van vid det snabbt, efter några dagar är allt normalt, stressen är borta och bilen kör och bromsar verkligen suverän. Det är mer spektakulärt på motorvägen, och speciellt när du måste sluta oavsiktligt. 9-3 Aero försenar mycket hållbart och vid behov flera gånger i följd.

Ser bra ut: 16 "bromssystem från 9-5 OG
Ser bra ut: 16 "bromssystem från 9-5 OG.

Bromsarna är nu vad de borde vara i en modern bil. Exakt, stabil, med en klar tryckpunkt. Körförnöje och trygghetsvinst, Saab är vad det borde ha varit från början. På min 9-3 har mycket förändrats under de senaste 5-åren. "Styrstället" visade sig vara oumbärligt. Det förde mer styrningsprecision och sportighet, men rånade också mycket komfort. 4-underramen jag skulle inte blockera idag skulle jag istället tillgripa en effektivare 6-punktlösning. Hirsch LLK å andra sidan, som idag bara existerar under disken, behöver du bara om du vill uppgradera en Softturbo. Den seriella intercooler i Aero är inte märkbart mindre effektiv.

Men den bästa eftermonteringen var bromsarna. För att göra en nästan 20 årig bil anpassad för den aktuella trafiksituationen, är det hållbart och tryggt. Det finns emellertid, som tyvärr så ofta, en stor nackdel. De erforderliga delarna är inte längre i sin helhet Orio att köpa.

Det beror på Saabs verkstad av förtroende, deras lager- och organisatoriska färdigheter, om en uppgradering är möjlig. (Tack vare teamet i Saab Service Frankfurt!Därför finns det på bloggen också exceptionellt inget pris för åtgärden.

25 tankar om "Uppgradera! Bättre bromsar för 9-3 Aero."

 • Tack Daniel - god invändning angående en eventuell "organdonator" - jag kommer att kolla upp det idag ibland.

 • För övrigt har 3.0TID också 308er-bromsen installerad ... Om du letar efter delar kommer du troligen att hitta det bättre. Av dessa kan betydligt mer än stridsfordon vara närvarande som Aero eller Viggen. Hur det ser ut med BKV och HBZ drar för närvarande tillbaka min kunskap eftersom jag har EPC och WIS installerat på en annan dator och bara inte kan titta.

 • Tack! Det förklarar något. Viggen har inte effekten, bromsarna är helt bra.

 • En titt på WIS bekräftade: för att byta bromsen på hjulet 308mm du behöver en ny "Bremsattelhalter" (OEM-leverantör ATE) - så att du lyckas göra det "mer" avstånd 308er. Käften kan stanna.
  Maptun har alla delar i sitt sortiment. (leta efter 9-3I bromsskohållare)
  "Dammskyddsplattan" - nämnda bromsavböjare gör inte mer - du behöver inte ha den - TÜV kritiserade den inte för mig (leta efter nödvändigt efter den begagnade delen)
  Genom 308er med slitsade skivor (EBC106281) bromsbeteendeförändringar redan tillräcklig - särskilt i regnet med kryssning resa - det var för mig stöt sekunder vid det mest slående.

  MEN:
  Eftersom 308-bromsen kommer från Viggen är det också värt att ta en titt på EPC och WIS: Viggen har också en annan bromsförstärkare - istället för 4: 1, en med 5: 1-omvandlingsförhållande och en annan huvudbromscylinder (sektionsritningen i WIS avslöjar Detaljer om specificiteten).
  Dessa delar finns också på 9-5 Aero (se BJ 2000). Detta borde förklara skillnaden för Viggen / Aero-bromsen nu.

  Nu skulle jag behöva jämföra en Viggen för att döma att det inte finns någon sådan förankringseffekt!
  Vem bjuder in mig för en provkörning 🙂
  JJ.

 • Du kan köra 16 ims fälgar. Till exempel passar jubileumsfälgen. Det (filtade) förbättrade bromsbeteendet beror antagligen på de nya delarna. Allt går bättre igen. Gummiernas grepp är fortfarande avgörande för retardationen på asfalten. Ett reviderat chassi bidrar här. När det gäller blekning ser det naturligtvis annorlunda ut med en större skiva. Efter uppgraderingen försvann ögonblicket av chock när bromsning i regnet från min bil. Men det var mer troligt på grund av de slitsade skivorna.

 • Tid baserad på 9-5 våningen: my LPT saktar också mycket "bärare" som min Aero, som jämfört med BMW eller Mercedes, åtkomst inte ens riktigt lysande, men ändå bättre än min SE. Vad skulle du rekommendera för LPT-bromssystemet i 9-5I, eller vad är det här alls möjligt för Orio? Uppgradera till Aero? Kan du säga något om tillgänglighet och kostnader?

 • Intressant, med 9k och 9-3 kände jag skillnaden som dag och natt. Tyvärr kan jag inte säga något om 9-3III, eftersom allt är original med mig.

 • Vi har en konvertibel tillverkad av 2009, stål flex är installerad, men "broms känslan" är fortfarande likgiltig. Det tar fortfarande för lång tid att bygga upp tillräcklig bromsning. Så det hjälper lite, men det räcker inte.

 • Saab har konstruerat styrningen enligt komfort och hållbarhetskriterier. Detta drabbas av dragkraft, historien är på något sätt "svampig". "Styrspärr" tar rattstången "spelet", allt är mycket mer direkt, men inte heller mycket bekvämt. Säg: 9-3 är sportig ...

  Det finns en här 6-punktlösning, Leverantören rekommenderas, har levererat snabb och pålitlig tidigare.

 • Texten säger att "Steering Rack Clamp" medför komfortförlust. Jag tänker på delen i årtionden nu. Är intrycket fortfarande exakt? Var och hur uttrycks det?
  Finns det faktiskt en 6-punktlösning för underramen?

 • Maptune har nyligen introducerat (så vitt jag vet på Facebook) nya bromssystem ... ..

 • Generellt.

 • Hänvisar du till 9-3I? På grund av 901 och 9k hade jag skrivit att de av Mintex är, för nu är det ingen avvikelse i våra uttalanden.

 • Litet tillägg kära Daniel. Mintex tillverkar också bromsar som Orio säljer. Men det finns också bättre kvaliteter på hyllan, för även Buderus tillverkar för Orio.

 • Jo, ORIO producerar inte bromsarna, men låter det producera / köper och, om det är tveksamt, sätter dem i en annan låda. Jag vet inte vilken tillverkare som döljer bakom ORIO på 9-3I, men för 901 och 9k är det Mintex. Absolut tillräcklig för kvaliteten, men det finns mycket mer "bättre" produkter när det gäller bromsning i riktning mot "prestanda". Om du vill ha en bättre broms bör du också installera stålbromsslangar. Eftersom du har en helt annan broms känsla.

 • På en lång bilresa till Stuttgart blev jag chockad över lemmarna. Före mig skiner en aktuell E-klass och går kraftfull i järnet. Med vår SAAB 9-3 I Limited Edition måste jag bromsa helt från 180kmh och det händer en chockerande liten. Det kunde ha gått fel! Med min Stinknormalo-bil skulle jag inte ha varit i gränsen i samma situation.
  Tack för det här inlägget!
  @Orio: Skulle det inte vara vettigt att återproducera de saknade delarna?

 • I 9-5 OG har du ändrats mellan axlarna och därmed bromsarna. Därför problemet med olika bromssystem och deras kompatibilitet med den gamla 9-3. Självklart kan du nu bara köra 17-däck. Nackdel: märkbart mindre komfort än med 16 "eller 15". Fördel: bättre bromsning ;-).

 • Uppgraderingen verkar mig användbar, men jag förstår inte riktigt tillgängligheten ...

  Vad gör en 9-5 OG Aero-drivrutin? Förhoppningsvis finns det tillräckligt med reservdelar?

  Hur som helst, det verkar för mig som om Orio skulle vara väl rekommenderat att lita på den mest effektiva och intelligenta hanteringen av reservdelar. Det betyder att antalet tillgängliga och producerade delar minskar så mycket som möjligt. Och naturligtvis för att minska det så att många SAAB får en uppgradering och ingen nedgradering ...

  Naturligtvis måste insatserna för fordonsägare hållas inom rimliga gränser. En 16 "broms behöver minst 17" -hjul. Även på vintern och oavsett motor. Det är nog inte lösningen för varje 9-3 I ...

  Men det finns några punkter, eftersom programmet för reservdelar och slitdelar kan minskas meningsfullt. Till exempel kopplingen till 9-5 OG bensinmotorn (byta med 4-cylinder). AERO-kopplingen passar alla! Och kanske är det lika med 9-3?

  Och kanske finns det mycket mer potential?

  Riktningen (avslappnad uppgradering av tjänsten) Jag skulle verkligen vilja ...

 • Jag vet att detta inlägg handlar om bromsar. Men jag vill än en gång betona vad en helt harmonisk bil i denna 9-3 I är! Helt enkelt perfekta proportioner.
  För mig är det hällande regn, ser tyvärr ut genom fönstret och det är det, min mörkblå 9-3 I Aero Coupe. Skiner fantastiskt i en våt klänning, mitt humör är bättre!
  Min Coupe är lite bredare, djupare och har Viggen-bromsarna. Bara en bra bil!
  Igår med en kollega i en av de nya Mercedes (fråga mig inte om killen, för att ingen ser längre). Allt detta elektroniska frippery, på något sätt inga mänskliga behov.

 • Det handlar inte om bromsskivorna utan om bafflarna. Endast existerade för 16 "+ -systemet, men de passar inte 9-3 AERO. Dessutom skulle jag alltid ge ORIO prioritet över en annan leverantör. De gör SAAB. Bara min åsikt.

 • Jag kommer att be om en uppställning i Frankfurt. Det handlar verkligen om lakan, som inte längre är tillgängliga.

 • ??? De nödvändiga delarna är inte längre tillgängliga hos Orio för att köpa. ???

  Varför med Orio gör de inga bromsdelar, eller hur?

  !!! Företaget Zimmermann ska kunna leverera lämpliga skivbromsar. !!!

  hälsning Klaus

 • Hej,

  Det skulle vara intressant att veta vilka delar som har installerats och i vilken utsträckning så att alla själva kan bestämma hur man ska närma sig ett liknande projekt.

  Bromsskivor / kuddar finns fortfarande tillgängliga i tillbehören och i den inte längre tillgängliga Bremsleitblechen (det betyder det egentligen?) Du kan troligen falla tillbaka på begagnade delar.

  Tack. Så för mer information om ditt projekt att imiteras!

  Hälsningar Robert

Kommentarer är stängda.