Uppgradera! Bättre bromsar för 9-3 Aero.

Jag gillar 9-3 Aero, den sista hatchbacken Saab från Trollhättan. Jag gillar att köra den, särskilt på längre sträckor. Men något irriterade mig från början. Det är bromsarna som är för svaga i serien. Vilket är ingen bagage. Goda bromsar är också nödvändiga i den äldre bilen.

https://www.saabparts.com/de-de/germany/

Förknippade med seriebromsarna var alltid en känsla av "ankarslag". Skriv in, säg, skjut ut ankret och vänta på att något ska hända. Inte stickande, och i förlängningen stressande, speciellt i farliga situationer en onödig spänning. Det första botemedlet var omkopplaren till slitna bromsar från programmet Orio Germany. En tydlig förbättring, men inte lösningen på problemet. Eftersom "ankar-kasta" -effekten kvarstod.

Förra vintern inser det att endast ett uppgraderingsprogram skulle fixa problemet mognat. 16-bromssystemet från 9-5 OG Aero, som också används i 9-3 Viggen, borde slutligen lösa problemet. Också mot bakgrunden som jag vill flytta 9-3 Aero så länge som möjligt med roligt, men utan onödig risk, ett förståeligt beslut.

I början av säsongen i mars kom 9-3 efter Frankfurt, Stor inspektion, TÜV och AU, och bara uppgraderingsprogrammet. Sedan, efter två dagar av det förväntade samtalet, kan Saab hämtas. Och än en gång spänner som ett litet barn att få nya leksaker. Den första blicken gör dig lycklig. Bromsskivan fyller utrymmet i fälgen och ser mer imponerande ut än den lilla saken från serien. Men hur går leksaken?

Det första intrycket är obekant. Saaben bromsar nu, helt ostört, utan den ökända ankareffekten. Det återspeglas i stadstrafiken i att mellan Saab och främre fordonet vid stillastående är okänt avstånd från en extra billängd öppnad. Du blir van vid det snabbt, efter några dagar är allt normalt, stressen är borta och bilen kör och bromsar verkligen suverän. Det är mer spektakulärt på motorvägen, och speciellt när du måste sluta oavsiktligt. 9-3 Aero försenar mycket hållbart och vid behov flera gånger i följd.

Ser bra ut: 16 "bromssystem från 9-5 OG
Ser bra ut: 16 "bromssystem från 9-5 OG.

Bromsarna är nu vad de borde vara i en modern bil. Exakt, stabil, med en klar tryckpunkt. Körglädje och säkerhet vinner, Saab är vad det borde ha varit från början. På min 9-3 har mycket förändrats under de senaste 5-åren. "Styrstället" visade sig vara oumbärligt. Det tog mer styrningsprecision och sportighet, men rånade också mycket komfort. 4-underramen jag skulle inte längre blockera idag skulle jag istället tillgripa en effektivare 6-punktlösning. Hirsch LLK, å andra sidan, som idag bara existerar under disken, behöver du bara om du vill uppgradera en Softturbo. Seriekopplaren i Aero är inte märkbart mindre effektiv.

Men den bästa eftermonteringen var bromsarna. För att göra en nästan 20 årig bil anpassad för den aktuella trafiksituationen, är det hållbart och tryggt. Det finns emellertid, som tyvärr så ofta, en stor nackdel. De erforderliga delarna är inte längre i sin helhet Orio att köpa.

Det beror på Saabs verkstad av förtroende, deras lager- och organisatoriska färdigheter, om en uppgradering är möjlig. (Tack vare teamet i Saab Service Frankfurt!Därför finns det på bloggen också exceptionellt inget pris för åtgärden.

25 tankar också "Uppgradera! Bättre bromsar för 9-3 Aero."

 • 17. Maj 2018 vid 1: 19 PM
  permalink

  Hej,

  Det skulle vara intressant att veta vilka delar som har installerats och i vilken utsträckning så att alla själva kan bestämma hur man ska närma sig ett liknande projekt.

  Bromsskivor / kuddar finns fortfarande tillgängliga i tillbehören och i den inte längre tillgängliga Bremsleitblechen (det betyder det egentligen?) Du kan troligen falla tillbaka på begagnade delar.

  Tack. Så för mer information om ditt projekt att imiteras!

  Hälsningar Robert

  • 17. Maj 2018 vid 1: 44 PM
   permalink

   Jag kommer att be om en uppställning i Frankfurt. Det handlar verkligen om lakan, som inte längre är tillgängliga.

 • 17. Maj 2018 vid 1: 19 PM
  permalink

  ??? De nödvändiga delarna är inte längre tillgängliga hos Orio för att köpa. ???

  Varför med Orio gör de inga bromsdelar, eller hur?

  !!! Företaget Zimmermann ska kunna leverera lämpliga skivbromsar. !!!

  hälsning Klaus

  • 17. Maj 2018 vid 1: 53 PM
   permalink

   Det handlar inte om bromsskivorna utan om bafflarna. Endast existerade för 16 "+ -systemet, men de passar inte 9-3 AERO. Dessutom skulle jag alltid ge ORIO prioritet över en annan leverantör. De gör SAAB. Bara min åsikt.

   • 17. Maj 2018 vid 3: 20 PM
    permalink

    Jo, ORIO producerar inte bromsarna, men låter det producera / köper och, om det är tveksamt, sätter dem i en annan låda. Jag vet inte vilken tillverkare som döljer bakom ORIO på 9-3I, men för 901 och 9k är det Mintex. Absolut tillräckligt med kvalitet, men det finns mycket mer "bättre" produkter när det gäller bromsning i riktning mot "prestanda". Om du vill ha en bättre broms bör du också installera stålbromsslangar. Eftersom du har en helt annan broms känsla.

    • 17. Maj 2018 vid 3: 36 PM
     permalink

     Litet tillägg kära Daniel. Mintex tillverkar också bromsar som Orio säljer. Men det finns också bättre kvaliteter på hyllan, för även Buderus tillverkar för Orio.

     • 17. Maj 2018 vid 4: 22 PM
      permalink

      Hänvisar du till 9-3I? På grund av 901 och 9k hade jag skrivit att de av Mintex är, för nu är det ingen avvikelse i våra uttalanden.

     • 17. Maj 2018 vid 6: 26 PM
      permalink

      Generellt.

    • 19. Maj 2018 vid 5: 49 PM
     permalink

     Vi har en konvertibel tillverkad av 2009, stål flex är installerad, men "broms känslan" är fortfarande likgiltig. Det tar fortfarande för lång tid att bygga upp tillräcklig bromsning. Så det hjälper lite, men det räcker inte.

     • 20. Maj 2018 vid 7: 18 AM
      permalink

      Intressant, med 9k och 9-3 kände jag skillnaden som dag och natt. Tyvärr kan jag inte säga något om 9-3III, eftersom allt är original med mig.

 • 17. Maj 2018 vid 2: 13 PM
  permalink

  Jag vet att detta inlägg handlar om bromsar. Men jag vill än en gång betona vad en helt harmonisk bil i denna 9-3 I är! Helt enkelt perfekta proportioner.
  För mig är det hällande regn, ser tyvärr ut genom fönstret och det är det, min mörkblå 9-3 I Aero Coupe. Skiner fantastiskt i en våt klänning, mitt humör är bättre!
  Min Coupe är lite bredare, djupare och har Viggen-bromsarna. Bara en bra bil!
  Igår med en kollega i en av de nya Mercedes (fråga mig inte om killen, för att ingen ser längre). Allt detta elektroniska frippery, på något sätt inga mänskliga behov.

 • 17. Maj 2018 vid 2: 30 PM
  permalink

  Uppgraderingen verkar mig användbar, men jag förstår inte riktigt tillgängligheten ...

  Vad gör en 9-5 OG Aero-drivrutin? Förhoppningsvis finns det tillräckligt med reservdelar?

  Hur som helst, det verkar som om Orio skulle gärna rekommenderas att förlita sig på den mest effektiva intelligenta reservdelshanteringen. Detta innebär att antalet tillgängliga och producerade delar minskas så mycket som möjligt. Och självklart för att minska att många SAABs får en högre betyg och ingen lägre betyg ...

  Naturligtvis måste insatserna för fordonsägare hållas inom rimliga gränser. En 16 "broms behöver minst 17" -hjul. Även på vintern och oavsett motor. Det är nog inte lösningen för varje 9-3 I ...

  Men det finns några punkter, eftersom programmet för reservdelar och slitdelar kan minskas meningsfullt. Till exempel kopplingen till 9-5 OG bensinmotorn (byta med 4-cylinder). AERO-kopplingen passar alla! Och kanske är det lika med 9-3?

  Och kanske finns det mycket mer potential?

  Riktningen (avslappnad uppgradering av tjänsten) Jag skulle verkligen vilja ...

  • 17. Maj 2018 vid 2: 36 PM
   permalink

   I 9-5 OG har du ändrats mellan axlarna och därmed bromsarna. Därför problemet med olika bromssystem och deras kompatibilitet med den gamla 9-3. Självklart kan du nu bara köra 17-däck. Nackdel: märkbart mindre komfort än med 16 "eller 15". Fördel: bättre bromsning ;-).

 • 17. Maj 2018 vid 3: 11 PM
  permalink

  På en lång bilresa till Stuttgart blev jag chockad över lemmarna. Före mig skiner en aktuell E-klass och går kraftfull i järnet. Med vår SAAB 9-3 I Limited Edition måste jag bromsa helt från 180kmh och det händer en chockerande liten. Det kunde ha gått fel! Med min Stinknormalo-bil skulle jag inte ha varit i gränsen i samma situation.
  Tack för det här inlägget!
  @Orio: Skulle det inte vara vettigt att återproducera de saknade delarna?

 • 17. Maj 2018 vid 7: 24 PM
  permalink

  Maptune har nyligen introducerat (så vitt jag vet på Facebook) nya bromssystem ... ..

 • 18. Maj 2018 vid 8: 58 AM
  permalink

  Texten säger att "Steering Rack Clamp" medför komfortförlust. Jag tänker på delen i årtionden nu. Är intrycket fortfarande exakt? Var och hur uttrycks det?
  Finns det faktiskt en 6-punktlösning för underramen?

  • 18. Maj 2018 vid 9: 39 AM
   permalink

   Saab har utformat styrningen enligt komfort och hållbarhetskriterier. Detta drabbas av traktion, historien är på något sätt "svampig". "Rattstången" tar rattstången "spelet", allt är mycket mer direkt, men inte heller mycket bekvämt. Säg: 9-3 är sportig ...

   Det finns en här 6-punktlösning, Leverantören rekommenderas, har levererat snabb och pålitlig tidigare.

 • 21. Maj 2018 vid 6: 19 AM
  permalink

  Tider relaterade till 9 5 OG: min LPT bromsar också mycket "långsammare" än min Aero, jämfört med BMW eller Mercedes, inte riktigt snäll tillgång, men åtminstone bättre än mitt SE. Vad skulle du rekommendera till LPT-bromssystemet i 9-5I, eller vad är det här möjligt med Orio? Uppgradera till Aero? Kan du säga något om tillgänglighet och kostnader?

 • 23. Maj 2018 vid 3: 15 AM
  permalink

  16 "fälgar du kan köra. Till exempel, passa årsdagen fälgar. Det (filt) förbättrade bromsbeteendet beror troligtvis på de nya delarna. Allt går bättre. Om förseningen på asfaltet bestämmer fortfarande greppet på gummit. Här bidrar ett reviderat chassi till. Vid blekning ser det annorlunda ut med ner större diskkurs. Efter uppgraderingen hade chocken på min bil försvunnit under bromsning i regnet. Men det var mer troligt på grund av de slitsade skivorna.

 • 23. Maj 2018 vid 9: 23 AM
  permalink

  En titt på WIS bekräftar: För byte av broms på 308mm-skivan behöver man en ny "bromsskyddshållare" (OEM-leverantör ATE) - så att man får "mer" på avståndet från 308er. Tyget kan stanna.
  Maptun har alla delar i programmet. (letar efter 9-3I bromsskohållare)
  "Dammskydd" - gör mer av den ovannämnda bromsbaffeln inte - du behöver inte nödvändigtvis - TÜV har inte kritiserat mig (om det behövs, den använda delsökningen)
  Genom 308er med slitsade skivor (EBC106281) bromsbeteendeförändringar redan tillräcklig - särskilt i regnet med kryssning resa - det var för mig stöt sekunder vid det mest slående.

  MEN:
  Eftersom 308er broms ja kommer från Viggen, är också fortfarande värt att titta in EPC och WIS: Viggen har också en annan bromsbooster - i stället för 4: 1 en med 5: (1 omvandlingsförhållande och en annan huvudcylindern avslöjar sektionsritningen i WIS Detaljer om specificiteten).
  Dessa delar finns också på 9-5 Aero (se BJ 2000). Detta borde förklara skillnaden för Viggen / Aero-bromsen nu.

  Nu skulle jag behöva jämföra en Viggen för att döma att det inte finns någon sådan förankringseffekt!
  Vem bjuder in mig för en provkörning 🙂
  JJ.

  • 23. Maj 2018 vid 1: 07 PM
   permalink

   Tack! Det förklarar något. Viggen har inte effekten, bromsarna är helt bra.

  • 23. Maj 2018 vid 2: 36 PM
   permalink

   För övrigt har 3.0TID också 308er-bromsen installerad ... Om du letar efter delar kommer du troligen att hitta det bättre. Av dessa kan betydligt mer än stridsfordon vara närvarande som Aero eller Viggen. Hur det ser ut med BKV och HBZ drar för närvarande tillbaka min kunskap eftersom jag har EPC och WIS installerat på en annan dator och bara inte kan titta.

   • 23. Maj 2018 vid 5: 24 PM
    permalink

    Tack Daniel - god invändning angående en eventuell "organdonator" - jag kolla upp det idag ibland.

Kommentarer är stängda.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish