Uppgradering - bättre bromsar för Saab 9-3 Aero

Jag gillar 9-3 Aero, den sista halvkombi-Saaben från Trollhättan. Jag gillar att köra den, speciellt på längre resor. Men något störde mig från början. Det är bromsarna som är underdimensionerade i serien. Vilket inte är en bagatell. Bra bromsar är också viktigt för äldre bilar.

Förknippat med seriebromsarna var alltid en känsla av "förankring". Gå in, d.v.s. släpp ankaret och vänta på att något ska hända. Inte stickande och stressande i längden, en onödig spänning, speciellt i farliga situationer. Det första botemedlet var att byta till slitsade bromsar från Orio Germany-sortimentet. En klar förbättring, men inte lösningen på problemet. Eftersom "ankarkastnings"-effekten fanns kvar.

https://www.saabparts.com/de-de/germany/

Uppgradering - bättre bromsar för 9-3 Aero

I vintras mognade insikten om att bara ett uppgraderingsprogram skulle lösa problemet. 16″ bromssystemet från 9-5 OG Aero, som också används i Saab 9-3 Viggen, borde äntligen lösa problemet. Även mot bakgrund av att jag vill köra 9-3 Aero roligt så länge som möjligt, men utan onödiga risker, ett förståeligt beslut.

I början av säsongen i mars kom 9-3 efter Frankfurt. Större inspektion, TÜV och AU, och uppgraderingsprogrammet. Sedan, efter två dagar efter det förväntade samtalet, kan Saab hämtas. Och återigen spänning som ett litet barn som får nya leksaker. Den första blicken är kul. Bromsskivan fyller utrymmet i fälgen och ser mer imponerande ut än den lilla saken från serien. Men hur kör leksakerna?

Det första intrycket är inte spektakulärt. Saaben bromsar nu, helt lugnt, utan den ökända ankareffekten. Detta återspeglas i stadstrafiken genom att det är ett ovanligt avstånd på ytterligare billängd mellan Saab och framförvarande fordon när bilen står stilla. Man vänjer sig snabbt, efter några dagar är allt normalt, stressen är borta och bilen kör och bromsar verkligen utan ansträngning.

Det är mer spektakulärt på motorvägen, och speciellt när du oavsiktligt måste bromsa hårt. 9-3 Aero bromsar mycket hållbart, och vid behov flera gånger i rad.

Ser bra ut: 16 "bromssystem från 9-5 golvet
Ser bra ut: 16 ″ bromssystem från 9-5 golvet.

Bättre bromsar för 9-3 Aero - projektet genomfört

Bromsarna är nu som de ska på en modern bil. Exakt, stabil, med en tydlig tryckpunkt. Vinner körglädje och säkerhet, Saaben är som den skulle ha varit från start. Mycket har förändrats på min 9-3 under de senaste 5 åren. "Steering Rack Clamp" visade sig vara oumbärlig. Det gav mer styrprecision och sportighet, men berövade också mycket komfort.

Jag skulle inte längre använda 4-punkts underramen idag, jag skulle använda en mer effektiv 6-punktslösning istället. Hirsch LLK, å andra sidan, som bara finns under disken idag, behöver du bara ha om du vill uppgradera en mjuk turbo. Serieintercoolern i Aero är inte märkbart mindre effektiv.

Den bästa uppgraderingen av alla var dock bromsarna. Att göra en nästan 20 år gammal bil lämplig för den rådande trafiksituationen är övad hållbarhet och en säkerhetsvinst. Men, som tyvärr så ofta är fallet, finns det en avgörande nackdel. De nödvändiga delarna är inte längre tillgängliga i sin helhet från Orio.

Det beror på Saabs verkstad av förtroende, deras lager- och organisatoriska färdigheter, om en uppgradering är möjlig. (Tack vare teamet i Saab Service Frankfurt!Därför finns det på bloggen också exceptionellt inget pris för åtgärden.

25 tankar om “Uppgradering - bättre bromsar för Saab 9-3 Aero"

 • En titt på WIS bekräftar: för att byta broms till 308mm-skivan behöver du en ny "bromsokhållare" (OEM-leverantör ATE) - så att du kan få "mer" avståndet till 308:orna. Bromsoket kan sitta kvar.
  Maptun har alla delar i programmet. (letar efter 9-3I bromsskohållare)
  "Dammskyddsplattan" - det är allt den nämnda bromsbaffelplattan gör - du behöver inte nödvändigtvis ha den - TÜV:n kritiserade den inte för mig (om nödvändigt, leta efter den begagnade delen)
  308-talet med slitsade skivor (EBC106281) ändrar bromsbeteendet tillräckligt - speciellt i regnet med farthållare - eftersom chocksekunderna var mest märkbara för mig.

  MEN:
  Eftersom 308-bromsen kommer från Viggen är det också värt att titta på EPC och WIS: Viggen har också en annan bromsförstärkare - istället för 4: 1, en med 5: 1-omvandlingsförhållande och en annan huvudbromscylinder ( sektionsritning i WIS avslöjar detaljer om det särdrag).
  Dessa delar finns också på 9-5 Aero (se BJ 2000). Detta borde förklara skillnaden för Viggen / Aero-bromsen nu.

  Nu skulle jag behöva jämföra en Viggen för att döma att det inte finns någon sådan förankringseffekt!
  Vem bjuder in mig för en provkörning 🙂
  JJ.

  • Tack! Det förklarar något. Viggen har inte effekten, bromsarna är helt bra.

  • Förresten har 3.0TID också installerat 308-bromsen ... om du letar efter delar kommer du förmodligen att hitta den. Det kommer sannolikt att finnas betydligt fler av dessa som stridsfordon än Aero eller Viggen. Hur det ser ut med BKV och HBZ ligger för närvarande utanför min kunskap eftersom jag har installerat EPC och WIS på en annan dator och inte kan titta på det för tillfället.

   • Tack Daniel - bra invändning angående en eventuell "organdonator" - det ska jag kolla upp idag när jag får tillfälle.

 • Du kan köra 16 ″ fälgar. Till exempel passar Anniversary fälgar. Det (kände) förbättrade bromsbeteendet är mer troligt på grund av de nya delarna. Allt går bättre igen. Gummigreppet bestämmer fortfarande förseningen på asfalten. Ett reviderat chassi bidrar till detta. Vid blekning ser det naturligtvis annorlunda ut med en större skiva. Efter uppgraderingen försvann min bils chockmoment när jag bromsade i regnet. Men det berodde mer på de slitsade rutorna.

 • Med hänvisning till 9-5 OG: min LPT bromsar också mycket "trögt" än min Aero, som jämfört med BMW eller Mercedes inte riktigt biter, men åtminstone bättre än min SE. Vad skulle du rekommendera för LPT-bromssystemet i 9-5I, eller vad är möjligt här överhuvudtaget från Orio? Uppgradera till Aero? Kan du säga något om tillgängligheten och kostnaderna?

 • Texten säger att "Steering Rack Clamp" medför komfortförlust. Jag tänker på delen i årtionden nu. Är intrycket fortfarande exakt? Var och hur uttrycks det?
  Finns det faktiskt en 6-punktlösning för underramen?

  • Saab har designat styrningen efter komfort- och hållbarhetskriterier. Dragkraften blir lidande som ett resultat, historien är på något sätt "svampig". "Steering Rack Clamp" tar "spelet" ur rattstången, allt blir betydligt mer direkt, men också mindre bekvämt. Med andra ord: 9-3:an är sportigare...

   Det finns en här 6-punktlösning, Leverantören rekommenderas, har levererat snabb och pålitlig tidigare.

   • Tack!

 • Jag tror att Maptune nyligen introducerade nya bromssystem (såvitt jag vet på Facebook) ...

 • På en lång bilresa till Stuttgart blev jag chockad över lemmarna. Före mig skiner en aktuell E-klass och går kraftfull i järnet. Med vår SAAB 9-3 I Limited Edition måste jag bromsa helt från 180kmh och det händer en chockerande liten. Det kunde ha gått fel! Med min Stinknormalo-bil skulle jag inte ha varit i gränsen i samma situation.
  Tack för det här inlägget!
  @Orio: Skulle det inte vara vettigt att återproducera de saknade delarna?

 • Uppgraderingen verkar förnuftig för mig, men jag förstår inte riktigt tillgängligheten ...

  Vad gör en 9-5 OG Aero-drivrutin? Förhoppningsvis finns det tillräckligt med reservdelar?

  Hur som helst, det verkar för mig som om Orio skulle rekommenderas att lita på den mest effektiva och intelligenta reservdelshantering som möjligt. Det innebär att minska antalet tillgängliga och producerade delar så mycket som möjligt. Och naturligtvis för att minska så att många SAAB: er får en uppgradering och ingen lägre ...

  Självklart måste fordonets ägare hållas inom rimliga gränser. En 16 "broms behöver minst 17" hjul. Även på vintern och oavsett motor. Detta är förmodligen inte lösningen för varje 9-3 I ...

  Men det finns några punkter, eftersom programmet för reservdelar och slitdelar kan minskas meningsfullt. Till exempel kopplingen till 9-5 OG bensinmotorn (byta med 4-cylinder). AERO-kopplingen passar alla! Och kanske är det lika med 9-3?

  Och kanske finns det mycket mer potential?

  Hur som helst, jag skulle vilja riktningen (avslappnad uppgradering genom service) ...

  • När det gäller 9-5 OG byttes axlarna emellan och med dem bromsarna. Därav problemet med olika bromssystem och deras kompatibilitet med gamla 9-3. Naturligtvis kan du nu bara köra 17 "däck. Nackdel: Märkbart mindre komfort än med 16 ″ eller 15 ″. Fördel: bättre bromsar ;-).

 • Jag vet att detta inlägg handlar om bromsar. Men jag vill än en gång betona vad en helt harmonisk bil i denna 9-3 I är! Helt enkelt perfekta proportioner.
  För mig är det hällande regn, ser tyvärr ut genom fönstret och det är det, min mörkblå 9-3 I Aero Coupe. Skiner fantastiskt i en våt klänning, mitt humör är bättre!
  Min Coupe är lite bredare, djupare och har Viggen-bromsarna. Bara en bra bil!
  Igår med en kollega i en av de nya Mercedes (fråga mig inte om killen, för att ingen ser längre). Allt detta elektroniska frippery, på något sätt inga mänskliga behov.

 • ??? De nödvändiga delarna är inte längre tillgängliga hos Orio för att köpa. ???

  Varför med Orio gör de inga bromsdelar, eller hur?

  !!! Företaget Zimmermann ska kunna leverera lämpliga skivbromsar. !!!

  hälsning Klaus

  • Det handlar inte om bromsskivorna utan om bafflarna. Endast tillgängligt för 16 ″ + -systemet, som inte passar 9-3 AERO. Dessutom skulle jag alltid prioritera ORIO framför en annan leverantör. De gör SAAB. Bara min åsikt.

   • Jo, ORIO tillverkar till exempel inte bromsarna själva utan låter dem tillverka/köpa dem och, om du är osäker, packar de i en annan låda. Jag vet inte vilken tillverkare som ligger bakom ORIO för 9-3I, men för 901 och 9k är det Mintex. Absolut tillräckligt kvalitetsmässigt, men det finns långt "bättre" produkter där ute när det kommer till bromsning i riktning mot "prestanda". Vill du ha bättre bromsar bör du definitivt installera stålflätade bromsslangar. Du har en helt annan bromsupplevelse.

    • Litet tillägg kära Daniel. Mintex tillverkar också bromsar som Orio säljer. Men det finns också bättre kvaliteter på hyllan, för även Buderus tillverkar för Orio.

     • Hänvisar du till 9-3I? På grund av 901 och 9k hade jag skrivit att de av Mintex är, för nu är det ingen avvikelse i våra uttalanden.

      • Generellt.

    • Vi har en cabriolet från 2009, stålflex är monterad, men "bromskänslan" är fortfarande likgiltig. Det tar fortfarande för lång tid för tillräcklig bromsning att byggas upp. Så det hjälper lite, men det räcker inte.

     • Intressant, med 9k och 9-3 kände jag skillnaden som dag och natt. Tyvärr kan jag inte säga något om 9-3III, eftersom allt är original med mig.

 • Hej,

  Det skulle vara intressant att veta vilka delar som har installerats och i vilken utsträckning så att alla själva kan bestämma hur man ska närma sig ett liknande projekt.

  Bromsskivor / kuddar finns fortfarande tillgängliga i tillbehören och i den inte längre tillgängliga Bremsleitblechen (det betyder det egentligen?) Du kan troligen falla tillbaka på begagnade delar.

  Tack. Så för mer information om ditt projekt att imiteras!

  Hälsningar Robert

  • Jag kommer att be om en uppställning i Frankfurt. Det handlar verkligen om lakan, som inte längre är tillgängliga.

Kommentarer är stängda.