NEVS bygger en annan fabrik i Shanghai

I juni börjar NEVS bygga en ny bilfabrik i Kina. Kontrakten för detta har tecknats och efter Trollhättan och Tianjin skulle det bli elbilens tredje anläggning. Man kan avfärda detta meddelande som inte så viktigt. Men den här gången verkar allt annorlunda och det är värt att titta närmare på det.

NEVS Tianjin Factory
NEVS Tianjin Factory. Kredit: NEVS

Den tidigare Saabfabriken i Trollhättan är inte längre produktiv. Delar av anläggningarna demonterades och transporterades till Tianjin. Fabriken ska träda i drift på sommaren. Det är fortfarande oavslutat på grund av kroniska kapitalbrister. Produktionstiden har under tiden skjutits upp till slutet av året.

I flera veckor har NEVS varit extremt aktiva i media. I onlineutgåvan av den lokala tidningen dök upp till fyra artiklar om företaget två dagar i rad - som nästan alltid bakom den digitala betalningshindren och därför med ett begränsat intervall. Läsarna kan pussla över innebörden, syftet och innehållet i artiklarna. Eftersom nyheter i verklig mening inte förmedlades. Mer underhåll och polering av medielandskap för det sårade rykte.

Några dagar senare uppmanade NEVS svenska pressrepresentanter att besöka Kina. Förutom fabriken under uppbyggnad i Tianjin var huvudkontoret i Peking destinationen för besöket. Bilder av verket publicerades på Instagram, Victor Jensen av Sveriges Radio talade till grundaren Kai Johan Jiang. Början av en ny öppenhet, eller till och med en förändring av hjärtat?

Genombrott Tack vare GSR Capital?

Den senaste avgången på NEVS kan ha mycket att göra med den nya fabriken i Shanghai. Konstruktionen förväntas kosta cirka en halv miljarder euro och kommer främst av den nya huvudfinansieraren GSR kapital betald. GSR hade gjort rubriker under de senaste åren med miljarder förvärv av batteri verksamhet Nissan, förvärvet av Osram ljus AG och inköp av ljuset uppdelningen av Philips från honom. Med Boston Power är GSR Kapital aktiv med en andra batteriproducent. NEVS, som tillverkare av elbilar, passar perfekt in i portföljen av investerare.

För den kroniskt försämrade uppstarten kunde GSR nu bli frälsaren och det efterlängtade genombrottet. Fabriken i Shanghai kommer att träda i drift i slutet av året 2019. Det bör antas att konstruktionen kommer att fungera smidigt och utan förseningar, vilket är vanligt i Kina. Kapaciteten hos 200.000 fordon per år är imponerande. Med Tianjin och Trollhättan tillsammans NEVS skulle i teorin, naturligtvis, kom till en volym på 500.000 elbilar per år.

Det är också imponerande, särskilt för att inte en enda elbil har levererats till kunder under de senaste 6 åren. Ny era eller inte? Mycket är i rörelse, ingenting är säkert. Men för den gamla Saab-anläggningen och för Trollhättan-platsen kan det bli spännande igen. Om produktionen i Kina körs 2019 och NEVS lyckas, skulle också den europeiska produktionsanläggningen Trollhättan vara tillbaka i fokus.

18 tankar om “NEVS bygger en annan fabrik i Shanghai"

 • blank

  Kära Tom.
  Jag inser det också. Men hur många investerare och innehav borde fortfarande dyka upp i denna förvirring så att Nevs äntligen kan producera? Nevs själv är ett konsortium av olika investerare. Vad ska komma ut ur denna röra situation? Fortfarande andra investerare eller investeringar som lovar pengar igen? Jag ville peka på det och först då. Jag ser ingen meningsfull strategi här, men ingen alls. Jag ville bara uttrycka det (känslomässigt).

  • blank

   Utan känslorna riktade till "kära människor" skulle jag ha förstått det omedelbart.

   Strategin avslöjar sig inte heller för mig. En sak blir dock allt tydligare. NEVS gillar att väska. Kanske är strategin "för stor för att misslyckas"?

   Ju mer kapital är bunden, ju mer produktionskapacitet skapas desto mer investerare gör ett intresse, desto större blir deras inflytande och desto mer sannolikt blir det den kinesiska politiska välviljan?

   Jag gillar inte det här. Men det är det enda sättet jag kan börja förklara ”strategin” för mig själv. Om det inte öppnade skulle jag föredra det och världen skulle vara lite bättre i mina ögon.

   Tänk på SAAB 9000. En bra produkt kom först. Produktionskapaciteten? Fel! Efterfrågan översteg ursprungligen över utbudet och användes ibland först till och med om den nya bilen. NEVS är (eller är) exakt motsatsen.

   • blank

    PS

    Tala om motsatt, det är ganska möjligt att NEVS (om de ska bygga något) kommer att lansera ANTI-SAAB på marknaden.

    • blank

     Det med anti-SAAB kommer förmodligen inte att hända - KJJ tänker mycket på vad SAAB är i finsmakarnas ögon. Det faktum att hjärtat slår för elektromobilitet utesluter inte andra kriterier som kvalitet, säkerhet och design - för att bara nämna några väsentliga saker.

     • blank

      ”Utesluter inte” betyder inte mycket heller ...

      Producera ett gammalt 9-3-derivat för alltid? Och det i överflöd? Det skulle inte ha hänt SAAB i en dröm och det ensamma är anti-SAAB för mig. Jag kan inte se en SAAB-anda långt ifrån ...

      • blank

       Jag tror att du inte kan satsa på någonting på NEVS. Du måste se vad GSR Capital gör och om investeraren fortsätter att utöka sitt inflytande. Om han gör det kan det leda till en helt ny början och allt går tillbaka till "Start".

 • blank

  En växt i Tinjan som inte får fart på grund av brist på kapital, och samtidigt en ny fabrik i Shanghai ????
  Kära människor. Innan jag hamnar i dåligt humör eller börjar skratta. Vänligen tro inte på sagor. Vi är alla vuxna rätt?

  • blank

   Kära människor? ? ?

   Varken i artikeln eller i någon av kommentarerna kan jag göra några uppståndelsefantasier. SAAB är inte längre en fråga i samband med NEVS och NEVS möts med avstånd och skepsis. Allt bra med "kära människor" här ...

  • blank

   Kära Björn, snälla se saken ganska faktiskt: Bakom Shanghai-projektet är en annan finansör. Han har inget att göra med Tianjin, det här är ett annat joint venture.

 • blank

  Det var konceptet att bygga luftfartyg här i Brandenburg. För detta ändamål byggdes den största hallen i världen med en höjd av 107-meter, vilket även kan ses från yttre rymden. Den ursprungliga lasthytten. Inte ett enda luftskepp byggdes. Huvudkontoret var Potsdamer Platz i Berlin med de högsta hyrorna. Till slut brändes endast pengar. Det globala företaget gick i konkurs för 2001. Insolvensförvaltarna är fortfarande aktiva. Anställda väntar fortfarande på de sista lönen från 2001. Detta händer också här i Tyskland försvinner startföretagen. Även om Saab var bättre känd var Cargolifter-konceptet extremt mediaffektivt vid den tiden. Jag är också nyfiken om en EV kommer att gå utanför linjen. Jag tror ja i Kina. Som det har hänt i Tyskland med CargoLifter har saker hänt sedan Saabs deltagande och övertagandet av resterna av NEVS i Sverige. Politiskt kommer ingenting att hända här. Dessa är rent ekonomiska partiella intressen. Varje företag vinst alltid. Liknande flygplatsen Berlin-Brandenburg.

 • blank

  ... utan koncept, inga pengar ... är spännande! Jag är glad att se vad som kan komma ur bältet!

 • blank

  Otroligt igen nya investerare. Men det verkar normalt nu.
  Vad jag inte förstår är att politikerna i Sverige accepterar det så lätt. Du är att det blir en tom fabrik i Trollhättan med skuld och där så negativa utvecklas, antalet arbetstillfällen. Att på något sätt i Kina elektriska bilar är byggda är tydligt; men det här är inte Saabs.

  • blank

   Det är rätt. Detta har mindre och mindre att göra med SAAB.

   Fortfarande bra att vi också får den här informationen. Och vem vet, en andra fabrik i Kina är redan ambitiös. Kanske kommer NEVS så småningom att skapa några jobb i Trollhättan? Många (ex) Saabs anställda har sedan länge ändrat sin inriktning eller kommer redan att gå i pension. Ändå har det mindre och mindre att göra med SAAB.

   ”Förmodade” jobb i Sverige, om de skulle bli verklighet, skulle fortfarande vara OK. Man kan inte hoppas på mer från NEVS på länge ...

 • blank

  Kanske finns det nu proffs på amatörer? Shoppinglistan över GSR Capital är inte utan.

 • blank

  Citat: NEVS, som tillverkare av elbilar, passar perfekt in i portföljen av investerare.
  Tyvärr, men den här meningen hoppar helt på mig: I meningen ovan saknar jag det lilla men talande ordet: "framtida" tillverkare etc.
  Hittills har allt varit "varm luft" i verkligheten. 🙁
  Om det ska förändras, gillar!
  Med detta ämne betyder det bara: väntar på FAKTA.
  Bifogat: Eftersom Kina är statligt främjande och kräver e-mobilitet kan försäljningssiffrorna teoretiskt sett redan bli verklighet ... I bussektorn är Kina redan ett gigantiskt steg framåt: I vissa megastäder finns det redan hela e-flottor med bussar! Medan MAN (VW) och Daimler Benz fortfarande hanterar dieslar ...

  • blank

   Kanske skulle jag ha definierat NEVS som en "misstänkt" tillverkare. Det skulle slå den nuvarande situationen ganska bra well

   • blank

    Han är bra. Ett skratt på morgonen!

 • blank

  Tesla har finansiella problem just nu och i allmänhet är de sålda elbilarna inte riktigt höga bland de andra tillverkarna, utom kanske i Kina.
  Eftersom du verkligen kan vara nyfiken på hur en sådan oprofessionell butik som NEVS vill sälja så många fordon.
  Låt oss se hur det går framöver i Trollhättan.

Kommentarer är stängda.