6 maj 1998 - och den sista Saab 9000 rullar av löpande band

Den 6 maj 1998 var en trist och regnig dag i Trollhättan. Det var ovanliga nyheter om hans död i tidningen. Överraskande nog var den inte avsedd för någon – den var tillägnad en bil. Saab 9000, älskad och omhuldad, fanns inte längre i produktion. En dödsruna från alla som fick bygga detta extraordinära fordon i Saabfabriken.

Ganska många var av åsikten att den sista riktiga Saaben hade rullat av löpande band den dagen.

Efter 503.087 9000 exemplar var det äntligen över och den sista Saab XNUMX rullade in på museet. En unik framgångssaga för det lilla svenska bilmärket tog slut. Möjligheten att leta efter ledtrådar igen år senare.

Den sista Saab 9000 i museet
Den sista Saab 9000 i museet. Den 6 maj 1998 var det slut.

Inte få anser att 9k är den bästa Saaben genom tiderna. Och veteraner har fortfarande glimten i ögonen när de berättar om dessa år. Enligt deras åsikt var den stora Saaben det enda fordonet där märket kunde uttrycka sig utan begränsningar.

Undantaget Saab mellan tiderna

Det kan ligga något i det. Ur teknisk synvinkel präglas bilmärkets historia Saab av två långa perioder. Det är Gunnar Ljungströms era (Länk). Alla modeller från 92 till 99 gjordes under hans tid. 900:an måste också tillskrivas honom, även om den skapades först efter att Ljungström slutade. Eftersom den är baserad på Saab 99:s arkitektur.

Sedan, från 1990, började GM-eran. Alla fordon var bundna till plattformsbestämmelsen från Rüsselsheim och Detroit. Även om Saab gjorde det bästa av det. Saab 9000 skapades mellan dessa två tidsblock, den unika möjligheten att börja med ett tomt pappersark, utan begränsningar och några specifikationer.

En möjlighet för de unga talangerna i Stallbacka, som såg sin chans och använde den.

Älskade, uppskattade. Dödmeddelande 6. Maj 1998.
Älskade, uppskattade. Dödmeddelande 6. Maj 1998.

Resultatet blev en ovanlig bil. En fräck, okonventionell attack av en liten tillverkare i överklassen. Med halvkombi, framhjulsdrift och innovativa turbomotorer. I Göteborg, där de långsamma, kantiga bakhjulsdrivna bilarna fortfarande byggdes, blev man förfärad över att se framtidens bil komma från Trollhättan.

Och i Stuttgart byggde de fortfarande W123 då...

Saab var före sin tid. Åtminstone den här ena gången, för vad som känns som en sekund. Och 9k blev en framgångssaga. För dess skapare blev det en rekommendation. En hel del av de unga, innovativa formgivarna lämnade Trollhättan under de kommande åren och gjorde karriär i Göteborg och Tyskland.

9000 var verkligen inte den sista riktiga Saaben. Även om vissa tidningar såg det så på den tiden. Men det var slutet på en era, och ingen Saab före eller efter kapslar in varumärkets filosofi riktigt som den gör.

Formen följer funktionen

Med trä och läder visade 9000 sin tids lyxiga insignier. I övrigt förblir han skoningslöst saklig och genomtänkt in i minsta detalj. Kontrollerna har alltid vita bokstäver på svart bakgrund. Viktiga indikatorer, som hastighetsmätaren, är i signalfärg.

Ren flygplanskonstruktion, cockpiten på en Viggen Jet följer samma logik.

Denna underordning syns bäst i utformningen av dörrhandtagen. Bara en vit linje på det svarta handtaget räcker för att hitta rätt i mörkret. Det är bara fantastiskt. Då hade handtag med en blank yta varit otänkbart. De kunde ha utvecklat oönskad bländning. En bil som från en annan tid.

Designerna av 9k skulle ha förkastat omgivande belysning och förstklassiga interiörer för vad de är: ren fåfänga utan någon funktion.

9000:s största styrka är också dess största svaghet. Medan Tipo4-kollegorna från Alfa (Länk) och Lancia lurar med italiensk storhet, Saab är först och främst en ingenjörsbil. Nyktert och genomtänkt in i minsta detalj.

Saab 9000 1998 - sista årsmodellen
Saab 9000 1998 - sista årsmodellen

Den 6 maj 1998 slutade Saaben i överklassen. Mer än en halv miljon fordon var en framgång för de två 9000 generationerna. Detta möjliggjordes också av 900 Turbo, som blev mer och mer krävande och dyrare under sin karriär, och som förberedde kunderna för 9000.

Det kunde ha fortsatt med Saab i överklassen. Från 1990 arbetade de på efterträdaren (Länk). Men inte så länge, för då tog GM modet slut och Wallenbergarna hade ändå för länge sedan lämnat bilbranschen. 9000:an stod kvar utan efterträdare och den som letar efter anledningar till att det inte byggdes fler bilar i Trollhättan hittar en av rötterna här.

Saab 9000 förblir utan efterträdare

I München och Ingolstadt gjordes investeringar i lyxklassen på 90-talet och starka varumärken byggdes upp. Saab spelade bort denna unika historiska möjlighet. 9-5 skulle aldrig kunna och bör aldrig ersätta 9k. Det var bilen för den övre mittserien, under 9000 efterföljaren och över 900 NG. Han spelade denna roll med råge.

blank
Saab 9000 efterträdare. Design Björn Envall

De sista 9000 rullade in i museet den 6 maj 1998. Inte utan att göra ett avskedsvarv på fabrikstestbanan först.

Ett exceptionellt fordon, helt klart.

Från en tid som bara var annorlunda. Inte digitalt, inte elektriskt, där innovationer var påtagliga och bilar var eleganta och inte stadsjeepar. En tid då små företag och unga talanger hade chanser mot stora företag i bilbranschen. En tid som precis är över.

11 tankar om “6 maj 1998 - och den sista Saab 9000 rullar av löpande band"

 • blank

  Underbart att läsa artikeln, bra. Detta kan inte höra min 9-5 OG Aero nu, men det finns bara en bil som står för mig om 9-5. 9000. Tidlös. Enkelt. Mycket mer än vad du verkligen behöver i en bil, och ändå är det inget bauble eller onödigt. På den tiden får en bil eller bil för att vara och har inte utvärderats på kvaliteten på dess 360 ° 3D miljö kamera. 9-5 är redan riktigt, 9000 är nästa mål för mig. Naturligtvis bredvid och inte istället för 9-5.

 • blank

  Jag hade också en CC och en CS. Underbart genomtänkta långdistansbilar med stor rymdekonomi och en tidlös linje. På nackdelen stod det inte riktigt som slottliknande bearbetning som i 900 I eller i tidigare flyttade Volvo 240. Men överlag stora bilar. I synnerhet sålde jag CS mycket för tidigt i efterhand.

 • blank

  Min 9000 CS (jag hade 10 2006 år att köra) hade åtminstone starkare än min nuvarande 9-3 BP. Men vi måste gå vidare på grundval av fordonsvikter och genomfört krocktester för modeller av båda serierna att den senaste tidens serie har mer att erbjuda bättre hantering och väghållning även när det gäller säkerhet och därmed betydligt bättre fordon som redan är.

  Därefter var 9000er ett toppfordon som lätt kunde tävla med tävlingen.

 • blank

  En dödsannons ...

  ... visar hur mycket passion det finns i 9000. För många kunder och många veteraner är det THE SAAB.

 • blank

  Jag är glad att det finns plats här för 9000. Ja, om du vill förstå SAABs kvaliteter är 9000 det mest omfattande exemplet.
  Igår vilade jag min 1998er 2.3 turbo efter nästan ett års vila och kommer att förbereda den för den kommande HU.
  Vilket kopia / chassinummer har 500.000? hade 9000 producerat? Kan du spåra det, Tom?

  • blank

   Det är ganska lätt att göra. W-numren tilldelades konsekvent. Saab i museet har ... 8785. Så 500.000-modellen borde ha ... 5698. Måste ha rullat av bandet den 10 eller 11 december 1997. Levererades inte till Tyskland.

 • blank

  En ledsen rapport om en underbar bil.
  Jag själv hade 2 9000 och nu en 900 l.
  9000 var helt enkelt den bästa Saab någonsin för mig!

  Tack Tom för den stora rapporten!

  Hälsningar från Rhen Main-området

 • blank

  9k var en bra bil! Och naturligtvis återigen en saknad möjlighet. Hade konceptet utvecklats vidare, skulle det ha blivit ännu mer. Fortfarande trevligt att det fortfarande finns 🙂

 • blank

  Min Aero har nu 3.5 efter två års utveckling. igen motorväg under 16Zöller. Nu är pilotsätena toppa igen och även underbenet sprängdes och målades. Gruvan kommer att bli 22 (EZ 1996) i juni och kommer att ha 8 år tills vi får två pensioner eller H-plattor. Så länge har han 5-10 säsongsmärken.

  • blank

   Det läser bra! H-märket är också vårt mål.

 • blank

  Våra två årsdagar hade 5.5-årsdag förra lördagen (20 maj) - beräknat från dagen för den första registreringen. En av dem är i den dagliga rutinen, flitigt varva ner sina kilometer och bara njuta av professionellt interiörunderhåll. Den andra kan vila och ser kanske redan fram emot SFS-avgången i juni.

Kommentarer är stängda.