Saab Alu 90 återproduceras

Hon är den vackraste Saab-fälgen de senaste åren. Alu 90, även kallad turbinfälg, har stor popularitet med fansen. I åratal var det inte längre tillgängligt, nu producerades det igen. Och efterfrågan är inte låg.

Saab 9-3 med Alu 90-fälg
Saab 9-3 med Alu 90-fälg

Alu 90 var ursprungligen konstruerad för Saab 9-3 Griffin-serien. Hennes turbindesign spelar med turbohistorien om varumärket. Griffin var tyvärr en sällsynt syn på gatorna, men fälgen gjorde sin väg som ett tillbehör. Många 9-3 och en hel del 9-5 (OG) uppgraderar dem, Saab-gemenskapen gillar fälgen.

Saab Alu 90. Efterfrågan är rätt.

Efter år med ingen återuppbyggnad producerade Orio nu Alu 90-fälgen igen. Vid Spyker-tider gjordes det i Kina. Enligt vår information kommer den nu från en polsk fabrik av den traditionella leverantören Ronal. Tillbaka till de europeiska rötterna, ett sympatiskt drag!

De inte så bra nyheterna: Förnödenheterna är inte stora. Sedan dess införlivats i systemet har mer än hälften sålts. Kanske har vissa Saab-partner fylld med fälgar.

Saab 9-3 dörrmatta
Saab 9-3 dörrmatta, preliminär bild, inte enligt serien. Fotokredit: Orio

Orio ägnar sig mer och mer åt de "mjuka" faktorerna. Förutom de saker som du behöver för att behålla en Saab i drift gäller intresset även för de tillbehör som du inte absolut behöver, men som du vill ha.

Ett exempel är den nya produktionen av fälgar. En annan dörrmattor som nu har gått i produktion med Saab-logotypen. Återigen, efter försäljningen av remainders var det bara mer eller mindre lämpliga alternativa leverantörer att välja mellan.

Golvmattor med Saab logo

Detta har ett slut. I början kommer golvmattor med högkvalitativ mocka i svart och beige att vara tillgängliga för den senaste Saab 9-3-serien:

 • Saab 9-3 (440), MY '03-'07, alla modeller
 • Saab 9-3 (440), MY '08-'12, 4 och 5 Dörrar
 • Saab 9-3 (440), MY '08-'12, Cabriolet

Golvmattor med Saab-logotypen för 9-5 (övervåningen), 9-3 I och 900 II kommer att läggas till vid ett senare tillfälle. Så snart mattorna är tillgängliga tar vi en närmare titt. Det är bra nyheter. och ännu mer om nya och efterproduktioner kommer på bloggen de närmaste dagarna.

Om bara frågan uppstår, vad är det med golvmattor för klassikerna. Saab 9000 och 900 har många fans i samhället som är mycket entusiastiska över sina fordon. Vad sägs om det, kära Orio?

11 tankar om “Saab Alu 90 återproduceras"

 • Hej i rundan,
  Orioets engagemang är stor; så många år efter konkursen. Förhoppningsvis är insatsen värt det.
  Problemet är dock att erbjudandena (av vilket slag som helst) inte längre kan användas eller bara med stor ansträngning eftersom det inte längre finns några Saab -partners i närheten. Hittills hade jag en resa på 45 kilometer och tyckte redan att det var mycket. Idag, efter stängningen av "mitt" (tidigare) Saab -center (slutet av mars 2018), är den närmaste Saab -verkstaden ungefär dubbelt så långt bort.
  Hur gör du det just nu? Även för en årlig inspektion måste du registrera dig för en semester eller ta ett nytt fordon eller vad som helst.
  Tom har ofta hänvisat till Saabs partners och / eller Orios reservdelsförsörjning - och med rätta! Men: Din egen ansträngning blir större och större.
  Kanske idag borde vi bara se fram emot den nya produktionen från Sverige och de andra kommande sommar- och höst erbjudanden.

  • Tyvärr är det sant med de "långt borta" Saab -partnerna!
   Jag MÅSTE alltid köra nästan 300 km till "min" nuvarande.

   Men det var - åtminstone i området omkring oss - inte så mycket bättre förut.
   Under årens lopp har vi till exempel haft fyra återförsäljare med inköp (eftersom alla alltid stängde butiken någon gång) och också haft arbete utfört på cirka 4 andra "Saab -verkstäder". Allt cirka 5-40 km bort.

   Men vad gör du inte för din "älskling"! 😉

 • AHK är ganska billiga på Biltema i Sverige. För övrigt är det samma AHK (tillverkare, specifikationer) som "Original Saab", bara inte i Saab -lådan och därför klart! billigare.

 • En annan bra sak från Orio!

  Eftersom du äntligen kan kasta ut de dumma Uni golvmattorna och byta ut med original Saab.
  Om du inte gör dem i grått och inte bara i svart.

  De flesta 9.3l och 9.5 OG hade ändå den grå inredningen.

 • Det är häftigt när fler och fler "mjuka faktorer" och äldre eller andra modeller kommer i fokus ...

  Jag har golvmattor (tyg och gummi i originalet). Även med fälgar (tre hjulsatser per bil är åtminstone en för många). Men tyvärr missade jag andra åtgärder. Strax efter SAAB-konkursen genomfördes kampanjer för eftermontering och uppgradering. Förutom en försäljning (förmodligen befintliga fälgar) fanns det också avtagbara AHKs (original) eller dimljus för rättvisa banor ...

  Om Orio igen skulle se till att SAAB-ägare eller köpare kan komplettera och modifiera (uppgradera) sin fordonsutrustning, skulle det vara otroligt bra. Jag är generad över att erkänna det, men jag har inte heller lädersäten ...

  De skulle vara högst upp på min lista bredvid en AHK.

  • Så stor lädersäten i 9-3 inte, för mig är det knacksen nu i starkt solljus och du valde trots luftkonditionering i shorts på sätena, alla som jag inte och dessa har lika bekväm i trasa platser.

   Jag behöver golvmattor i både 9-3.

 • Ja, golvmattor till 9000er, som kommer nära de ursprungliga SAAB-golvmattorna, skulle ha beställts av mig som 2x 🙂
  Ser jag det rätt att Alu90 "turbinfälgen" inte är utformad två gånger till vänster och två gånger till höger, utan fyra gånger samma?

  • Ja, med Alu90 är alla 4 "tyvärr" desamma, vilket i princip skulle vara helt ologiskt, eftersom lamellerna mycket väl kan bidra till luftkylning av bromsarna, i stil med den tidigare Aero-92-fälgen (även känd som ett gurgeplan). Men med Alu 90 är detta bara en yttre visuell effekt, eftersom det inte är möjligt på grund av den inre strukturen, eftersom detta tjänar till att förstärka!
   HP

 • avseende Alu 90
  var kan du registrera dig för att beställa den här specialtillverkade produkten och eftersom efterfrågan säkert kommer att vara stor, hur troligt är det att tillräckligt mycket kommer att göras? Var eller finns det fortfarande en förregistrering, dvs reservation, för att bestämma produktionsvolymen? Eller har allt "flugit förbi"?

  Förr i tiden hade Ronalfabriken i Polen redan tillverkat andra Saabfälgar, inklusive Alu 65.
  HP

  • Det finns inget som flyger förbi. Igår var det fortfarande ett stort lager på lager. Fråga närmaste Saab-partner om detaljerna.

   • Vi har inga Saab -partners söder om Alperna sedan "Saab -konkursen", men jag har mina egna pålitliga leveransförhållanden genom några återförsäljare 🙂

Kommentarer är stängda.