Saab DNA (fortfarande) väl fördelat

En NEVS 9-3 EV i naturen. En sällsynt bild, någonstans i Kina, förmodligen i Tacin-megaciteten. 9-3 har förändrats under de senaste åren, men kan fortfarande erkännas som en Saab - trots ansiktslyftningen och den nya, högre motorhuven. Skulle du ersätta NEVS-bokstäverna med de fyra magiska bokstäverna från Saab, ja då ...

NEVS 9-3 EV
NEVS 9-3 EV finns på WeChat

Produktionen i Tianjin är planerad att starta i år, vilket kan ses med viss skepsis, eftersom fakta talar emot det. Föreläsningen av NEVS -grundaren Kai Johan Jiang under ”Ekotransport” -konferensen strider helt mot det som händer i Trollhättan, eller ännu bättre, det som händer.

440.000 NEVS EV i året 2020

Under titeln ”NEVS - Bro mellan Trollhättan och Tianjin” skisserade han planer för den närmaste framtiden. Produktionen av NEVS 2018-9 EV skulle börja i Kina 3. Fortfarande i mindre skala, men 2019 kommer redan 220.000 2020 elbilar med NEVS -logotypen att hitta till kunderna. År 440.000 ska totalt 3.000 XNUMX fordon byggas i Trollhättan och Tianjin och XNUMX arbetstillfällen ska skapas i den tidigare Saab -fabriken.

Det finns en marknadsföring med Trollhättan; där finns en kunskap om hur man bygger bilar. De är världsbäst i Trollhättan. Det är vår hemstad.

KJJ satsar på den svenska kartan. ”Till världens bästa biltillverkare som vet hur man bygger fordon.” Och beskriver Trollhättan som sin hemstad. Dessutom fokuserar NEVS på kvalitet snarare än premium. Ett pris på cirka 22.000 300 euro för en NEVS -elbil med en räckvidd på XNUMX kilometer bör göra produkten attraktiv för stora delar av befolkningen. Artikeln om föreläsningen - för bra för att vara sann och i skarp kontrast till allt som har hänt de senaste månaderna - finns på Dagens Nyheter läsa.

Vision eller verklighet? Det är förhoppningsvis att bilplatsen Trollhättan har en framtid. Och du måste vara försiktig om du vill skriva av kinesiska startups för snabbt, trots en lång sjukperiod.

Slå in Qoros historia

Kommer någon ihåg Qoros? 2011 och 2012 lämnade många ingenjörer Trollhättan och anställdes hos Qoros. Framträdande flaggskepp för den israeliska-kinesiska starten var före detta Saab-pressförfattare Eric Geers. Det flöt mycket Saab säkerhets know-how i utvecklingen av Qoros 3, som sedan fastställs som ett resultat av de bästa krocktest resultaten av alla de testade hittills fordon.

En bra produkt och ambitionen att erövra världen. Ingenting kom ur det! Produktionssiffrorna förblev låga och efterfrågan dämpad. Den europeiska starten begravdes, personliga och ekonomiska problem uppstod. Européerna lämnade Qoros och letade efter nya arbetsgivare. Under åren som följde fortsatte produktionssiffrorna att minska, trots ytterligare modeller, och Qoros testade nya negativa rekord månad efter månad.

I december tog 2017 över Baoneng Group 51% vid Qoros, bytte ledning och infört en radikal botemedel mot företaget. Med framgång! Qoros levereras under första kvartalet 11.371 bilar från 288% till föregående år, och redan 74% av den totala volymen för föregående år. En bestående återhämtning? Det skulle vara trevligt, för i varje Qoros Saab är säkerhets DNA.

Ingen Saab-motor i Foton Borgward

Och sedan var det historien om Borgward. Varumärket är 100% kinesiskt och tillhör kommersiella fordonstillverkare Foton, som i sin tur tillhör det statliga BAIC, som äger rättigheterna till de gamla Saab-motorerna. I BAIC X65, systermodellen till Borgward BX7, fungerar en vidareutvecklad B205 Turbo, och det antogs att Borgward skulle ses med en Saab-motor under huven.

Den tyska debuten på Borgward falter, och egentligen 2017 borde ha varit där redan. Slutligen landade de första 34-bilarna i Bremerhaven, bara en liten förskott i de stora meddelandena. Foton-Borgward producerar för närvarande mer öppna frågor än svar, den Weser Courier har träffat sammanfattande situationen.

Från Saabs synvinkel blir Foton-Borgward ändå allt ointressant. Den tidigare Saab-designern Hareide gav bara en liten gästutseende på märket, och det finns ingen Saab-motor under huven. En direkt injektion utvecklad av Foton används uteslutande på modeller med Borgward-bokstäver. Saab-motorerna finns kvar med BAIC, X65 med 2-liters Saab Turbo säljs endast genom oberoende importörer i Tyskland.

Men hela historien med Saab-DNA är avtagande på BAIC. Senova-märket, framgångsrikt från början, försvagas nu kraftigt. D70, baserad på den gamla Saab 9-5, fick en ansiktslyftning, men har inte mer Saab Turbo under huven. Nästan ett decennium efter förvärv av gammal Saab-teknik verkar deras karriär i Kina sluta.

7 tankar om “Saab DNA (fortfarande) väl fördelat"

 • blank

  OPEL borde kanske satsa på en självständig utgång från PSA-gruppen och utveckla och producera nya framtidsorienterade fordon i fabrikerna och i Trollhättan.

 • blank

  Blåst av vinden ...

  Alltid fascinerande hur mycket och där SAAB DNA har varit och kommer att användas överallt. Hon måste vara bra. Fortfarande!

  Så mycket desto bättre är det att DNA fortfarande finns i sin renaste form på den använda och reservdelsmarknaden. Och där kan du även hitta dem i form av nya originaldelar.

 • blank

  Om du ser den nuvarande ekonomiska situationen i Tesla vet jag inte hur NEVS någonsin kommer att tjäna pengar ...

  • blank

   Organisatoriskt verkar Tesla på något sätt för uppsvälld - fordonen bedömdes också av experter endast av medelmåttig kvalitet (USA-standard). Ett kinesiskt-svenskt företag skulle förmodligen kunna erbjuda mer inom dessa områden och därmed ha en bättre ekonomisk ställning.

 • blank

  Jag är alltid förvånad över vad Tom letar efter och samlar informationen och faktiskt rapporteras! Tack!

 • blank

  Jag tycker att det är bra att Tom stannar sant mot ämnet. Men NEVS är en världsmästare för annonsering, det borde du alltid komma ihåg det! Ju vackrare att det finns en känslosfri, faktuell täckning här.

 • blank

  Så elbilar från Trollhättan - för bra för att vara sanna. Skulle det faktiskt komma till det, skulle KJJ också kunna kallas en låglastare jämfört med andra bilchefer.

Kommentarer är stängda.