Saab DNA (fortfarande) väl fördelat

En NEVS 9-3 EV i naturen. En sällsynt bild, någonstans i Kina, förmodligen i huvudstaden Tianjin. 9-3 har förändrats de senaste åren, men är fortfarande erkänd som Saab - trots ansiktslyftning och ny, högre hylsa. Om du ersatte NEVS-bokstäverna med Saabs fyra magiska bokstäver, ja ...

NEVS 9-3 EV
NEVS 9-3 EV finns på WeChat

Produktionen i Tianjin bör börja i år, vilken man kan betrakta med viss skepsis, eftersom fakta talar emot det. Helt i strid med vad som händer i Trollhättan, eller bättre inte, är föreläsningen av NEVS grundare Kai Johan Jiang under konferensen "Ekotransport".

440.000 NEVS EV i året 2020

Under titeln "NEVS - Broen mellan Trollhättan och Tianjin" skisserade han planer för en mycket nära framtid. 2018 skulle starta produktionen av NEVS 9-3 EV i Kina. Även i mindre utsträckning, men 2019 hittar redan 220.000 elbilar med NEVS logotyp vägen till kunden. I 2020 440.000 kommer fordon att byggas i Trollhättan och Tianjin och 3.000-jobb kommer att byggas i den tidigare Saab-fabriken.

Det finns en marknadsföring med Trollhättan; där finns en kunskap om hur man bygger bilar. De är världsbäst i Trollhättan. Det är vår hemstad.

KJJ satsar på det svenska kortet. "Till världens bästa bilproducenter som vet hur man bygger fordon." Och designerar Trollhättan som hemstad. Dessutom fokuserar NEVS på kvalitet snarare än premium. Ett pris på omkring 22.000 € för en NEVS-elbil med ett 300-körsträcka bör göra produkten attraktiv för en bred krets av befolkningen. Artikeln om föreläsningen - för bra för att vara sant och i stark kontrast till allt som har hänt de senaste månaderna - finns på Dagens Nyheter läsa.

Vision eller verklighet? Det är hoppas att bilplatsen Trollhättan har en framtid. Och du måste vara försiktig, om du vill avbryta kinesiska startups, trots en lång tid av rädsla, rashly.

Slå in Qoros historia

Kommer någon ihåg Qoros? 2011 och 2012 lämnade många ingenjörer Trollhättan och anställdes hos Qoros. Framträdande flaggskepp för den israeliska-kinesiska starten var före detta Saab-pressförfattare Eric Geers. Det flöt mycket Saab säkerhets know-how i utvecklingen av Qoros 3, som sedan fastställs som ett resultat av de bästa krocktest resultaten av alla de testade hittills fordon.

En bra produkt och ambitionen att erövra världen. Ingenting kom av det! Produktionstallet var fortsatt låg och efterfrågan var dämpad. Den europeiska vägen var begravd, personliga och ekonomiska problem uppstod. Européerna lämnade Qoros och sökte nya arbetsgivare. Under de följande åren fortsatte produktionssiffrorna, trots ytterligare modeller, och Qoros testade nya negativa poster månad efter månad.

I december tog 2017 över Baoneng Group 51% vid Qoros, bytte ledning och infört en radikal botemedel mot företaget. Med framgång! Qoros levereras under första kvartalet 11.371 bilar från 288% till föregående år, och redan 74% av den totala volymen för föregående år. En bestående återhämtning? Det skulle vara trevligt, för i varje Qoros Saab är säkerhets DNA.

Ingen Saab-motor i Foton Borgward

Och då var historien med Borgward. Märket är 100% Kinesiskt och tillhör den kommersiella fordonstillverkaren Foton, som i sin tur tillhör den statsägda gruppen BAIC, som äger rättigheterna till de gamla Saab-motorerna. I BAIC X65, systermodellen till Borgward BX7, arbetar en mer sofistikerad B205 Turbo, och det var ett antagande att se Borgward med en Saab-motor under motorhuven.

Den tyska debuten på Borgward falter, och egentligen 2017 borde ha varit där redan. Slutligen landade de första 34-bilarna i Bremerhaven, bara en liten förskott i de stora meddelandena. Foton-Borgward producerar för närvarande mer öppna frågor än svar, den Weser Courier har träffat sammanfattande situationen.

Från Saabs synvinkel blir Foton-Borgward ändå allt ointressant. Den tidigare Saab-designern Hareide gav bara en liten gästutseende på märket, och det finns ingen Saab-motor under huven. En direkt injektion utvecklad av Foton används uteslutande på modeller med Borgward-bokstäver. Saab-motorerna finns kvar med BAIC, X65 med 2-liters Saab Turbo säljs endast genom oberoende importörer i Tyskland.

Men hela historien med Saab-DNA är avtagande på BAIC. Senova-märket, framgångsrikt från början, försvagas nu kraftigt. D70, baserad på den gamla Saab 9-5, fick en ansiktslyftning, men har inte mer Saab Turbo under huven. Nästan ett decennium efter förvärv av gammal Saab-teknik verkar deras karriär i Kina sluta.

7 tankar om "Saab DNA (fortfarande) väl fördelat"

 • Organiserande Tesla verkar vara för uppblåst - fordonen bedömdes kvalitativt bara medelmåttiga av experter (USA-standard). Ett kinesisk-svenskt företag kunde förmodligen erbjuda mer på dessa områden, vilket gör det ekonomiskt bättre.

 • OPEL borde kanske satsa på en självständig utgång från PSA-gruppen och utveckla och producera nya framtidsorienterade fordon i fabrikerna och i Trollhättan.

 • Borta med vinden ...

  Alltid fascinerande hur mycket och där SAAB DNA har varit och kommer att användas överallt. Hon måste vara bra. Fortfarande!

  Så mycket desto bättre är det att DNA fortfarande finns i sin renaste form på den använda och reservdelsmarknaden. Och där kan du även hitta dem i form av nya originaldelar.

 • Om du ser den nuvarande ekonomiska situationen på Tesla vet jag inte hur NEVS någonsin kommer att tjäna pengar ...

 • Jag är alltid förvånad över vad Tom letar efter och samlar informationen och faktiskt rapporteras! Tack!

 • Jag tycker att det är bra att Tom stannar sant mot ämnet. Men NEVS är en världsmästare för annonsering, det borde du alltid komma ihåg det! Ju vackrare att det finns en känslosfri, faktuell täckning här.

 • Så elektriska fordon från Trollhättan - för bra för att vara sant. Skulle det faktiskt komma till det, kan man kalla KJJ i jämförelse med andra bilar som Tiefstapler.

Kommentarer är stängda.