Sango kommer efter slutet av D1

Den som passerade den gamla Saab-fabriken de senaste dagarna kunde se en ovanlig bild. Leveransplatsen är full av fordon, som sista 2011. En sund värld ... vad har förändrats i Trollhättan? Den tilltalande bilden är vilseledande. När du närmar dig området och upptäckte logotypen på fordonet, försvinner det goda humöret.

Trollhättan, gammal Saabfabrik April 2018.
Trollhättan, gammal Saabfabrik April 2018.

Runt 100 till 150 ny Volvo XC40 park framför den tidigare Saab-fabriken. Inga elbilar, inget från NEVS, och absolut inget som skulle vara "Made in Trollhättan". NEVS-dotterbolaget NIS hyr inte bara ut tidigare test- och testanläggningar, men även parkeringsplatser. Deras intäkter förväntas dubbla 2018 från omkring 4 miljoner till 8. En succeshistorie, och den enda som kan rapporteras för tillfället.

Utöver det drar en annan dålig väderfront över stablebacka. På 23. Mars rapporterar China Daily ett nytt joint venture mellan DiDi och CHJ Automotive. CHJ, som är okänt utanför Kina som NEVS på denna sida av Saab-gemenskapen, kommer att producera elbilar för DiDi som börjar vid 2020. Det var klart att detta beslut hade omedelbar effekt på D1-projektet och framtiden för NEVS skulle ha.

DiDi hade beslutat, vilket inte var någon verklig överraskning, mot samarbetet med NEVS. Utopi av bröllopet av en mygga med en elefant var över. Det var ingen reaktion från Trollhättan. Det tog till 5. April, tills i Sverige tog någon märk till det. Ett meddelande från NEVS intranät blev Sveriges Radio passerat. I det meddelade NEVS slutet på D1-utvecklingen, som startade i januari, och framtiden fokuserar på ett nytt projekt av sig själv.

Under de följande dagarna försökte NEVS pressavdelning glöda över det förnyade nederlaget. Utvecklingen bestämdes på eget initiativ och i sympatisk samordning med DiDi. Och det förändrade bara schemat och plattformen, men inte samarbetet med DiDi. Ett flyg från verkligheten i ett företag som verkar prenumerera på nederlag.

Faktum är att konsekvenserna inte är förutsägbara. DiDi var en av de viktigaste kunderna för NEVS 9-3 elbilen. Starten av produktionen på sommaren 2018 ligger i stjärnorna, också frågan är öppen, vad är det med de andra icke-kommande stora beställningarna. Medelfristig finansiering är också en öppen flank. Fortfarande.

Sango kommer efter D1

Efter D1-utvecklingen fokuserar Trollhättan på Sango-projektet. En ny plattform som enligt pressansvarig Fryklund står för vad NEVS verkligen är. Låter spännande, men det är det inte. Sango-projektet är en autonom pod. En studie av detta visade NEVS 2017 på CES Asia.

Autonoma pods är framtida transportlösningar för världens metropoler. Otroligt effektiv, men också helt tråkig. Inga känslor, ännu mindre individualitet än en SUV. Och designen är sofistikerad som en shoebox design. Ändå vill man göra poäng med skandinaviska designaccenter.

Den kinesiska starten från Trollhättan ville vara mycket under de senaste 6-åren. Saabs efterträdare, Tesla Jäger, Saab Design arvtagare, ett innovativt varumärke och global leverantör av mobiltjänster. Så nu är framtiden som hårdvaruleverantör för flotta leverantörer som DiDi.

En affärsmodell som det redan finns dussintals i Kina. Unga företag som litar på sin hårdvara för att dyka upp i flotta DiDi eller andra leverantörer i den inte alltför avlägsna framtiden. Var det värt att förstöra resterna av ett stort traditionellt svenskt varumärke?

13 tankar om "Sango kommer efter slutet av D1"

 • Jag är inte säker på om det skulle vara önskvärt för Saab AB att omfördela namngivningsrättigheterna. Och i sig själva hade de efter att ha dragit tillbaka namnen på NEVS meddelade också att de inte ville förlåta dem. Vad skulle hända om namngivningsrättigheterna omfördelades till VW, till exempel? Det skulle inte ha något att göra med Sverige och Trollhättan. Till exempel, i någon fabrik i VW-gruppen skulle en Audi A4 med ändrad plåt och Saab-emblem rulle av linjen. Och vad har vi ifrån det? Den som vill, kan också köpa någon ny bil och tillhandahålla salvning hos Saab Service Partner med nya Saabemblemen och montera dem på sitt nya förvärv.
  För att återuppliva Saabs bilavdelning måste detta ske, åtminstone i form av ett joint venture med Saab AB och en automaker, men i alla fall måste Saab AB och / eller Sverige spela en viktig roll. Vilket är inte längre fallet med NEVS i båda fallen.

 • Med den goda önskningsreflexen känner jag (nästan) exakt densamma ...

  Endast Tesla och Volvo ingår eller utesluts. Det finns ingen ny bil som utlöser reflexen.

  Om jag träffar en blickfångare faller utsikten bland annat på en yttre spegel, som inte bara är elektriskt justerbar och uppvärmd, men inkluderar även en kamera och bildskärmar. Kanske mer? Om en mini-linker ...

  Andra utseende och huvudbiograf: parkeringshjälpmedel, kameror, avståndsradar och mycket mer i "bumpers". Till exempel optiska sensorer för laneavgång varningssystem, automatisk öppning bakluckan eller bagage locket ...

  Komplexitet, automatisering, assistans, anslutning * och nedlåtande. Det är alltför mycket för mig.

  I synonymordlistan (Duden 2007) är under * anslutning förresten (bland annat): anslag, beslag, innehav, inkorporering, erövring, övertagande, annektering, annektering ...

  Vill jag betala för det (mycket pengar)? Nej.

  Och ändå vet jag den goda önskningsreflexen. Flera begagnade bilar, unga och gamla timers av olika märken, utlöser honom på ett tillförlitligt sätt. Naturligtvis ingår många SAAB-modeller ...

 • Kära människor. Du behöver verkligen inte studera för att förstå att hallen är (tyvärr) historia. Jag vill verkligen inte höra om denna elände längre. Kom ihåg de goda dagarna, vårda och värna era Saabs och glädja dig om och om igen när du ser en Saab på våra gator. Jag har skrivit det här oftare. Det har aldrig varit ett dött märke i fordonshistoria. Aldrig !!! En övertagande för att fortsätta ett bilmärke fungerade bara om det fanns något att sälja ut ur den nuvarande verksamheten. Saab har varit död i flera år (tyvärr!), Låt oss säga allt som kan användas för en uppståndelse. Dessutom bränns namnet tyvärr i Sverige. Ingen skulle (om Saab återuppstod) riskera att hyra där. Eftersom osäkerheten om överlevnad blir enorm. Det kommer inte heller finnas några leverantörer (baserat på tidigare erfarenheter).
  Jag vill inte höra något från Nevs.
  Jag önskar en olycksfri sommartid alla Saab förare, och alla som känner en liten pratstund saabiges Jag vill bjuda in till A7 uppgår Bad Fallingbostel Soltau eller en kopp kaffe.

 • .. Synd så det blir ingenting, med iSAAB på DIDI 🙁

  för ett företag utan en produkt som de har hållit i länge, respektera det! Ja, det om kapitalismen är också min åsikt, vem som har makt och mamma = affärsidé kan slå på SAAB AB. Det är synd, inget annat bilmärke med liknande teknisk bakgrund var så aggressivt. Inte för att jag skulle behöva förändras när det gäller bilteknik, men det finns inget som verkligen utlöser en önskad reflex i mig, med stora nedskärningar kanske en Tesla eller en Volvo när en dalförare är önskad. Men det kommer då antagligen att handla om körningstjänster och inte vara en följeslagare som heter SAAB utan bara en BIL.

 • Även i kapitalismen finns det designmöjligheter. Det kan emellertid ifrågasättas att dessa möjligheter hittills har utnyttjats fullt ut i form av SAAB - varken tidigare eller idag.

  Det här är bara en bedömning av händelserna och har ingenting att göra med att stöta på!

 • Tack för informationen om vad som händer i Trollhättan.
  Den ena parkeringsplatsen (!) Hyrd, tillåter en massa sinnespel.
  Jag sparar de ytterligare kommentarerna. Fa är inte värt det (i mina ögon).
  I 2 år, så skriver jag, Fa är historia.
  Låt oss ta en titt ...

 • Det här är otroligt ledsna bilder ...

  De påminner mig om transiteringsanläggningarna för transittrafik på DDR-sidan, några år efter Berlinmurens fall, det är livrädd och förfallit. SAAB och GDR gränsinstallationer. Vilken sorglig förening.

  Parkeringsplatser. När allt kommer omkring har du så mycket att göra med (auto) rörlighet.

 • Vad är dessa känslor om - SAAB, SAAB - ja, jag är också en Saab-fan och jag älskar min 99-konvertibla varm och hjärtlig!
  Men förstod inte kommentatorerna att vi lever i kapitalismen och att dess lag är giltig?
  Jag gillar inte whimsy!

 • Jag förstår inte heller att ingen har tillgång till varumärket och Saab AB anser inte att kapitalisera varumärkesrättigheterna ...
  En intervju med styrelsen i Saab AB skulle vara intressant i detta ämne.

 • Nevs är som ett skepp utan huvudstäder och utan riktning över havet. Dan vänster än höger men skeppet kommer aldrig att komma. Tankar har tillräckligt med dessa människor men övning saknas. Andra tillverkare är redan mycket mer avancerade på några år med utvecklingen av elbilar och var är NEVS; fortfarande ingenstans.
  Jag är väldigt glad att detta entreprenörskap har tagits namnet Saab.

 • Den första Borgward BX7 anlände till Bremerhaven förra veckan. Inte så många, som 30. Det verkar vara lätt att ta itu med.

 • Så jag förstår inte helt, varför ingen Dieselgate-plagged bilföretag åtminstone i namnrättigheterna. Nimbus av varumärket är klart högre än för t.ex. Skoda eller Seat innan de övertas. Tala om gamla traditionella varumärken: I maj bör BX5 från Borgward presenteras i Tyskland.

 • För det svenska folket själva verkar det (tillfälliga?) Förlusten av det traditionella bilmärket SAAB inte vara av stor intresse - konstigt, jag hade svenskarna före 2011 fundamentalt annorlunda.

  Inte ens det dåvarande moderbolaget SAAB AB visar intresse för en återfödelse - det verkar vara på något sätt avslutat med försäljningen av SAABs automotive-division i år 2000 till GM och den därmed sammanhängande nedgången. Jag har inte hört några direkta kontakter med SAAB AB med andra investerare än NEVS. Det är synd, för med namnet licensiering kan du vara säker på att betala bra med en ekonomiskt stark och lämplig investerare - korkarna skulle dyka upp i det globala SAAB-samhället!

Kommentarer är stängda.