Sango kommer efter slutet av D1

Alla som passerade den gamla Saab-fabriken de senaste dagarna kunde se en ovanlig bild. Leveransområdet fullt av fordon, som förra gången 2011. En idealisk värld ... vad har förändrats i Trollhättan? Den bra bilden är vilseledande. Senast när du närmar dig området och upptäcker logotypen på fordonen försvinner det goda humöret.

Trollhättan, gammal Saabfabrik April 2018.
Trollhättan, gammal Saabfabrik April 2018.

Runt 100 till 150 nya Volvo XC40 står parkerade framför den tidigare Saab -fabriken. Inga elbilar, ingenting från NEVS, och absolut inget som skulle vara ”Made in Trollhättan”. NEVS -dotterbolaget NIS hyr inte bara tidigare Saab -test- och inspektionsanläggningar utan också parkeringsplatser. Försäljningen kommer att fördubblas från cirka 2018 miljoner euro till 4 euro år 8. En framgångssaga, och den enda som kan rapporteras för tillfället.

Utöver det drar en annan dålig väderfront över stablebacka. På 23. Mars rapporterar China Daily ett nytt joint venture mellan DiDi och CHJ Automotive. CHJ, som är okänt utanför Kina som NEVS på denna sida av Saab-gemenskapen, kommer att producera elbilar för DiDi som börjar vid 2020. Det var klart att detta beslut hade omedelbar effekt på D1-projektet och framtiden för NEVS skulle ha.

DiDi hade beslutat, vilket inte var någon verklig överraskning, mot samarbetet med NEVS. Utopi av bröllopet av en mygga med en elefant var över. Det var ingen reaktion från Trollhättan. Det tog till 5. April, tills i Sverige tog någon märk till det. Ett meddelande från NEVS intranät blev Sveriges Radio passerat. I det meddelade NEVS slutet på D1-utvecklingen, som startade i januari, och framtiden fokuserar på ett nytt projekt av sig själv.

Under de följande dagarna försökte NEVS pressavdelning glänsa över det förnyade nederlaget. Du stoppade utvecklingen av ditt eget beslut och för att förstå samordningen med DiDi. Och bara schemat och plattformen har ändrats, men inte samarbetet med DiDi. En flykt från verkligheten hos ett företag som verkar prenumerera på misslyckande.

Faktum är att konsekvenserna inte kan förutses. DiDi var tänkt att vara en av huvudkunderna för elbilen NEVS 9-3. Produktionsstart sommaren 2018 är i stjärnorna, och frågan kvarstår med de andra icke-bindande stora beställningarna. Medelfristig finansiering är också en öppen flank. Fortfarande.

Sango kommer efter D1

Efter D1-utvecklingen fokuserar Trollhättan på Sango-projektet. En ny plattform som enligt pressansvarig Fryklund står för vad NEVS verkligen är. Låter spännande, men det är det inte. Sango-projektet är en autonom pod. En studie av detta visade NEVS 2017 på CES Asia.

Autonoma pods är framtida transportlösningar för världens metropoler. Otroligt effektiv, men också helt tråkig. Inga känslor, ännu mindre individualitet än en SUV. Och designen är sofistikerad som en shoebox design. Ändå vill man göra poäng med skandinaviska designaccenter.

Den kinesiska starten från Trollhättan ville vara mycket under de senaste 6-åren. Saabs efterträdare, Tesla Jäger, Saab Design arvtagare, ett innovativt varumärke och global leverantör av mobiltjänster. Så nu är framtiden som hårdvaruleverantör för flotta leverantörer som DiDi.

En affärsmodell som det redan finns dussintals i Kina. Unga företag som förlitar sig på att deras hårdvara kommer att visas i DiDis eller andra leverantörers flottor inom en inte alltför avlägsen framtid. Var det värt att krossa resterna av ett stort svenskt traditionellt varumärke?

13 tankar om “Sango kommer efter slutet av D1"

 • Kära människor. Du behöver verkligen inte studera för att förstå att hallen är (tyvärr) historia. Jag vill verkligen inte höra om denna elände längre. Kom ihåg de goda dagarna, vårda och värna era Saabs och glädja dig om och om igen när du ser en Saab på våra gator. Jag har skrivit det här oftare. Det har aldrig varit ett dött märke i fordonshistoria. Aldrig !!! En övertagande för att fortsätta ett bilmärke fungerade bara om det fanns något att sälja ut ur den nuvarande verksamheten. Saab har varit död i flera år (tyvärr!), Låt oss säga allt som kan användas för en uppståndelse. Dessutom bränns namnet tyvärr i Sverige. Ingen skulle (om Saab återuppstod) riskera att hyra där. Eftersom osäkerheten om överlevnad blir enorm. Det kommer inte heller finnas några leverantörer (baserat på tidigare erfarenheter).
  Jag vill inte höra något från Nevs.
  Jag önskar en olycksfri sommartid alla Saab förare, och alla som känner en liten pratstund saabiges Jag vill bjuda in till A7 uppgår Bad Fallingbostel Soltau eller en kopp kaffe.

 • .. Synd så det blir ingenting, med iSAAB på DIDI 🙁

  men för ett företag utan produkt har de blivit fördömda länge, men respekt! Ja, med kapitalismen är verkligen så min åsikt om vem som har makt och mamma = affärsidé kan även knacka på SAAB AB. Det är synd, inget annat bilmärke var så aggressionsfritt med liknande teknisk bakgrund. Inte för att jag skulle ändra min bil men tekniskt finns det inget som verkligen utlöser en Habenwollen reflex med mig, med stora smetar kanske en Tesla eller en Volvo om ens en Daly drivrutin söks. Men det kommer då förmodligen att köras på körtjänster och vara en kamrat Namn SAAB men bara en bil.

  • Jag känner (nästan) samma sak med den vill ha-reflex ...

   Endast Tesla och Volvo ingår eller utesluts. Det finns ingen ny bil som utlöser reflexen.

   Om jag möter en blickfång faller ögat på en yttre spegel som inte bara är elektriskt justerbar och uppvärmd utan också innehåller en kamera och skärmar. Kanske mer? Om en mini-indikator ...

   Andra utseende och bio i ditt huvud: parkeringshjälpmedel, kameror, distansradar och mycket mer i "stötfångarna". Till exempel optiska sensorer för varningssystemet för körfältavvikelse, bakluckan som öppnas automatiskt eller bagagerumslocket ...

   Komplexitet, automatisering, assistans, anslutning * och nedlåtande. Det är alltför mycket för mig.

   I synonymordboken (Duden 2007), under * Anslutning, förresten, (bland andra): anslag, att ta besittning, att ta besittning, införlivande, erövring, övertagande, annektering, annektering ...

   Vill jag betala för det (mycket pengar)? Nej.

   Och ändå vet jag reflexen som jag vill ha. Ett antal begagnade bilar, unga och gamla tidtagare av olika märken utlöser det på ett tillförlitligt sätt. Inklusive naturligtvis många SAAB-modeller ...

 • Tack för informationen om vad som händer i Trollhättan.
  Den ena parkeringsplatsen (!) Hyrd, tillåter en massa sinnespel.
  Jag sparar de ytterligare kommentarerna. Fa är inte värt det (i mina ögon).
  I 2 år, så skriver jag, Fa är historia.
  Låt oss se…

 • Det här är otroligt sorgliga bilder ...

  De påminner mig om transiteringsanläggningarna för transittrafik på DDR-sidan, några år efter Berlinmurens fall, det är livrädd och förfallit. SAAB och GDR gränsinstallationer. Vilken sorglig förening.

  Parkeringsplatser. När allt kommer omkring har du så mycket att göra med (auto) rörlighet.

 • Vad är dessa sentimentaliteter - SAAB eller SAAB - ja, jag är också Saab-fan och älskar min 99 cabriolet varmt och varmt!
  Men förstod inte kommentatorerna att vi lever i kapitalismen och att dess lag är giltig?
  Jag gillar inte whimsy!

  • Även i kapitalismen finns designmöjligheter. Det kan dock ifrågasättas att dessa möjligheter i termer av SAAB hittills har utnyttjats fullt ut - varken tidigare eller för närvarande.

   Det här är bara en bedömning av händelserna och har ingenting att göra med att stöta på!

   • Jag är inte säker på om det skulle vara önskvärt för Saab AB att omfördela namngivningsrättigheterna. Och i sig själva hade de efter att ha dragit tillbaka namnen på NEVS meddelade också att de inte ville förlåta dem. Vad skulle hända om namngivningsrättigheterna omfördelades till VW, till exempel? Det skulle inte ha något att göra med Sverige och Trollhättan. Till exempel, i någon fabrik i VW-gruppen skulle en Audi A4 med ändrad plåt och Saab-emblem rulle av linjen. Och vad har vi ifrån det? Den som vill, kan också köpa någon ny bil och tillhandahålla salvning hos Saab Service Partner med nya Saabemblemen och montera dem på sitt nya förvärv.
    För att återuppliva Saabs bilavdelning måste detta ske, åtminstone i form av ett joint venture med Saab AB och en automaker, men i alla fall måste Saab AB och / eller Sverige spela en viktig roll. Vilket är inte längre fallet med NEVS i båda fallen.

 • Jag förstår inte alls att ingen får tillgång till varumärket och Saab AB inte överväger att utnyttja varumärkesrättigheterna ...
  En intervju med styrelsen i Saab AB skulle vara intressant i detta ämne.

 • Nevs är som ett skepp utan huvudstäder och utan riktning över havet. Dan vänster än höger men skeppet kommer aldrig att komma. Tankar har tillräckligt med dessa människor men övning saknas. Andra tillverkare är redan mycket mer avancerade på några år med utvecklingen av elbilar och var är NEVS; fortfarande ingenstans.
  Jag är väldigt glad att detta entreprenörskap har tagits namnet Saab.

 • Jag förstår inte riktigt varför inget bilföretag som plågas av Dieselgate åtminstone får tillgång till namnrättigheter. Varumärkets nimbus är klart högre än till exempel Skoda eller Seat innan deras övertagande. På tal om gamla traditionella märken: BX5 från Borgward bör presenteras i Tyskland i maj….

  • Den första Borgward BX7 anlände till Bremerhaven förra veckan. Inte så många, som 30. Det verkar vara lätt att ta itu med.

 • Det (tillfälliga?) Förlusten av det traditionella bilmärket SAAB verkar inte väcka stort intresse bland den svenska befolkningen själva - konstigt, jag hade i grunden bedömt svenskarna annorlunda före 2011.

  Inte ens moderbolaget vid den tidpunkten, SAAB AB, visar något intresse för en återfödelse - där med försäljningen av SAAB-bilindustrin till GM år 2000 och den därmed sammanhängande nedgången verkar saken på något sätt avgjort. Hittills har jag inte hört talas om direktkontakter mellan SAAB AB och andra investerare än NEVS. Det är faktiskt synd, för med licensiering av namnet kan du verkligen tjäna mycket pengar med en ekonomiskt stark och lämplig investerare - korkarna skulle dyka upp med det globala SAAB-samhället!

Kommentarer är stängda.