Sju på en gång

Låter som en saga, men är ren verklighet, med alla glädje och sorger, ägarstolthet och ägarfrustration. Så det finns faktiskt sju Saab på vår gård. Det finns inte ens någon plats i stallet längre, två måste stanna ute! Valet är inte alltid lätt för mig ....

7 på en gång
7 på en gång

Vilka två måste ta sig i de gamla dungkastningarna? För det mesta är det viggen och prestanda. Den prestation som jag behöver mest, han är nästan bröd och smörbil, om du vill använda den faktiska saiföde-beteckningen.

Hur kom jag till Saab och till så många bilar? Det behöver flera villkor. Plats kommer först, glädjen och viljan och då förstås det ekonomiska engagemanget. Saab är inte så stor i köpet, men det slår redan underhållet. Men det är också sant att mina sju Saab handlar om värdet av en ny stor SUV, det vill säga fordon som finns i tusentals på våra gator.

Speciellt i Schweiz är väldigt många dyra fordon på väg. (Jag kommer från gränsområdet D / CH). Jag är allt annat än en "rik" Schnösel. Till Saab kom jag via Citroen och Lancia (Two Lancia finns också kvar i stallet, en Fulvia Berlina 1972 och en Delta HF 1.Series år 1984)

Så karriären är säkert spårbar, Citroen och Lancia är eller var på linjen till Saab. Båda varumärkena var, med betoning på varor, också mycket idiosynkratiska och individuella.

Medan Lancia som Saab är död idag är Citroen fortfarande kvar där. Och en sådan DS 5 jag kunde faktiskt tänka mig som ett alternativ till min stora 95NG.

Min första Saab kom sent, i 2003 till mig. Jag har redan berättat för denna historia i ett annat inlägg, så jag vill inte bli uttråkad och upprepa mig själv. 2003 därför ganska sent i mitt liv, nästan mitt 50.Geburtstag jag gav den gula 9-3er cabrio år 1998, SE utrustning 2,3i motor och 4 växlad automatlåda och endast 30000km på vägmätaren. En riktig pärla.

Sju på en gång. Hur många sågar behöver du vara glad?
Sju på en gång. Hur många sågar behöver du vara glad?

Denna bil är faktiskt redan en slags oldie eller åtminstone en yngtimer, även om detta namn inte officiellt finns. 2,3i är en besvärlig kille och 4 Gang Automatic från förrgår. Men bilen är något väldigt speciellt med sin gula färg och jag skulle vara den sista att ge upp. Med konvertibelen gjorde jag många vackra resor, blev snart helt infekterad av Saab bacillus och det kom som det är med många Saab fans. En Saab efter en annan slog mig bokstavligen och jag var tvungen att få det.

Under åren hittade följande Saab sin väg till mig (vissa gick igen):

 • 9-3 konvertibel 1998 i gul, 2,3i motor, 4 växel automatisk. Den gula konvertibelen har jag redan sedan 15 år. Det körs under tiden med säsongsegenskaper och körs högst några få 100 km på året.
 • 96 års konstruktion 1975 i grönt, som jag sålde igen i 2012. Med "Fröschli" var vi 2006 vid Saabs möte i södra Sverige.
 • 9-3 Aero Coupe 1999 i svart, med fint beigeinteriör. Jag bytte ut till Viggen
 • 9-3 Coupe Viggen i Viggen Blue, 2,3 Turbo med 230 PS. Körs precis som en Viggen som bara körs ☺ Jag sålde sedan senare igen, det som jag beklagade oerhört ☹
 • 900 Turbo Commander, inbyggd i 1986, med 155 Turbo PS. Denna modell tillverkades speciellt för Schweiz. Mycket sällsynt, 2-dörr med sedanhalen! Jag sålde senare igen.
 • 9-3 Aero Coupe Year 2001, med Viggenbody, i mörkblå metallisk, med Maptun Stage 1. Helt enkelt ett vackert fordon, som om det gjordes av ett stycke, med mycket vackra proportioner.
 • 9-5NG, TiD, år 2011 i trafik sedan februari 2012, 180 med PS / 400 Nm HP Tuning. 95NG, vad behöver mer sägas? En Saab av den sista timmen, den sista Aufbäumens, tyvärr allt förgäves som vi vet idag. Och nu dieselporten .... Tack kära VW Group att min TiD i Soge har av "Vorsprung durch bluff" förlorade dramatiskt i värde ☹
 • 9-3 Convertible 2005 2.0t med 5 Gear Automatisk, i Lime Metallic. Stor färg, på sommaren när solen skiner så intensiv, ser det bara ut som en konvertibel. Alla som ser det säger, wow, vilken färg! Vid den tiden köpte nästan ingen det! Jag ska vara rätt.
 • 9-3 Combi, inbyggd i 2009, som XWD och 240 PS, automatisk, i svart. Jag körde den en vinter och sålde den med en bra vinst!
 • 9-3 Viggen 1999, som en sedan, väldigt sällsynt och fortfarande går som en Viggen körs. Och limousin i enkel silver metallic kan du inte se hur det går.
 • 9-3 Sport Sedan 2005, som 2.0 T Performance. En av de få från det direkta samarbetet SAAB / Hirsch. 252 PS och 350 Nm från 2 liter kapacitet, ganska bra. Och också ganska snabbt. Jag tror att denna typ av fordon endast såldes i Tyskland och i Schweiz. Jag är inte säker. Vet någon mer om dig?
 • 96 Year 1980, Final Edition, importeras direkt från Polen. Jag måste bara en historia nyligen skriftligt. Ser fram emot 1.April som ett litet barn, då är 96er med sin årstidens skylt slutligen tillåtet på gatan.

Om min lista är korrekt måste det finnas sju Saab med mig.
OK, en gång räknade och där står de. (Tyvärr är jag inte riktigt en bra fotograf och solen ville inte ha det som jag ville att det skulle vara ...)

6 tankar om "Sju på en gång"

 • Tack för idén !!

 • Bra bilar, du kan bara gratulera. Jag skulle också vilja platsen

 • självklart måste jag skriva något om detta mönster ... ..
  Så jag (naturligtvis, i samråd med familjen) har förvärvat denna "Lime Yellow" convertible 9-3 lika med 4 gånger! (Från 2003-2010) Den sista är givetvis hos oss och stannar där och är också en deprimerad fabrik med 252 PS. Går bra, kör i täta hörn som en go-kart .... Suspensionen är ännu bättre än i Aero, inte så extremt svår men minst lika noggrann. (de hade en kort tid parallellt);

  Så bra samling och alltid mycket glädje med bilarna.

 • Slutligen en dos av SAAB. Tack!

  Och sedan nästan en överdos. Å andra sidan skulle det ha varit mer bilder och Lancias skulle ha velat vara på den. För mig är Italien lite Mediterranean Medelhavet ändå. Inte bara bilindustrin. Men det är ett annat ämne ...

  Jag gillar verkligen gruppbilden. Vissa porträtt skulle ha varit värda bilarna, men. Jag gillade verkligen "Vorsprung durch Beschiss"!

  Det går mycket utöver diesel debatten. Min 9-5 kromglasögon SC (en stalkad 2.0t) förbrukar relativt exakt vad SAAB hade lovat i katalogen. Lova?
  Att döma av löften om andra märken var det mer ett hot!

  Att en tung bil med över 200 PS håller i praktiken till tillverkarens information, är fortfarande ett positivt undantag. Upp till 50% mer konsumtion i denna kategori är nu mer regeln. Jag är helt alienerad från sådan ytterligare konsumtion. Tack SAAB.

  Kanske SAAB var bara för ärlig, bara för svenska för den här världen?

  Hur som helst föredrar jag att fortsätta att driva en uppriktig hud, i motsats till bättre kunskap "låt mig skita". Och om den ärliga huden åldras, men det finns inget nytt, så föredrar jag den ärliga gamla huden, som en lögn.

 • Stor samling! Speciellt de två "falska färgerna" är sanna höjdpunkter!

Kommentarer är stängda.