Techno Classica 2018. Det andra livet.

Techno Classica 2018. Glänsande gammal metall, som presenterar sig från sin vackraste sida. Utanför närmar sig digitaliseringens våg, men allt verkar vara okej i salarna. Ett intryck som är bedrägligt. Åren med ohållbar tillväxt är över för nu. Oavsett om det bara kommer att vara en spjäll eller en vändning är oklart.

Saab 900 Monte Carlo

Porsche 911, spekulationens vanliga spårvagn, fortsätter att dominera mässan. Varumärket praktiserar sig i en slags överpresens. Ett stort stånd på Porsche AG, en diskret från Porsche Center Gelderland, otaliga återförsäljare med fokus på swabiska sportbilar. Den officiella Porscheklubben har förmodligen det största antalet klubbar, som troligen har betalats av Porsche AG. Och för en vanlig 911er är nu i genomsnitt 70.000,00 € på prislappen, istället för 50.000,00 som tidigare 2 år.

Men något är annorlunda. Nästan någon verkar vara intresserad, förhandlarens boder är tomma, och man hittar inga "sålda" klistermärken på vindrutorna. Finns det en bubbla sprängning, eller är det bara en marknadsjustering?

Den vanliga krisen har fördelar. För besökarna, efter 3-hallar i vilka kände varje 2. Bilen är en Porsche, är obekvämd. Och för återförsäljare som kan återupptäcka andra, försummade varumärken. Så du kunde se fler franska fordon i år. En välrenommerad R16, en R5 Turbo, en DS i high-end-segmentet, lyx från Facel Vega.

En vacker, original Saab 92B

Saab är äntligen ett problem. Både i högprishallen, liksom på utomhusområdet. En mycket fin, mycket original Saab 92B var till salu i hall 9. En klassiker med ett synligt levt liv som inte har återställts till döds. Färgen tråkig och antagligen original, det inre oskadade och igenkännliga 65-året fyllt med livet. Man kan bara önska att den potentiella köparen noggrant bevarar och bevarar Saab. Perfekt överåterställda klassiker är redan tillräckliga.

Priset på 25,000.00 € visar var Trollhättans klassiker tenderar. Saab 900 Monte Carlo Cabriolet från samma leverantör var till salu för 35,000.00 €. Några hallar längre framåt än en 95 V4 för 16,900.00 € och, precis bredvid, en 900-konvertibel. Ett konstigt fordon, med ett pubertaltmålat galler och saknade förlängningar på fendersna. Mer rullande restaurering än ett allvarligt erbjudande.

Saab 9000i med 66.000 kilometer

Två intressanta bilar var utställda utomhus. Riktigt gott: en Saab 9000i från år 1988 med 66.000 kilometer. En extremt autentisk bil som var 27 år hos sin svenska ägare. Han måste ha älskat och brydde sig om sin Saab, som klistermärkenna på bilen bevisar. Villkoren påminner om den första och andra blicken på en årig bil, knappast kapabel till en klass H-klass. Den geniala bokhara röda (!) Interiören är ren 80er år, och Saab skulle vara den säkra biljetten för någon vintage bilresa.

De två glada, fina svenska säljarena kan visa kilometer och historia. Efter nästan 30 års ägo för första gången kom Saab 2015 till en samlare, från vars egendom 9000i nu säljs. Priset: 9.000,00 €. Visst, vad mer .. Rimligt? Jag tror det. Han kan vara den enda 9000i med manuell växellåda med detta villkor, körsträcka och historia. Den bästa svenska bilen i 80-åren är inte dyr. Men prissatt på lämpligt sätt. Har du en bra 9000 CC? Säljarens adress är tillgänglig för oss.

Saab 9-3 med 29.600 kilometer

En rad framåt, nästa svenskare. En Saab 9-3 från året 1999. Den första 9-3-generationen är nu officiellt anlänt i Youngtimer-åldern. En exceptionell bil, med 29.600 kilometer på klockan. Trovärdigt? Utsikten mot inredningen och på färgen rensar eventuellt tvivel. Endast nästan orörda platser ser så ut, så det finns bara bilar som har sett lite sol.

Priset 9.800,00 €. Återigen kan du rädda diskussionen om priset. 9-3 kan vara den enda i detta tillstånd och med denna körsträcka. Ett fall för samlare. Men humör kommer inte upp. Jag skulle gärna köpa 9000i för de två svenskarna. Eftersom bilen passar, för bra humör och en historia bakom den. Efter några öl hade priset och känslan varit i harmoni och allt skulle vara perfekt.

Inte så med 9-3. Intrycket visar att en begagnad bilprofessionell vill göra en kassa här. Den tjocka pålagda färgen som påminner om otrevligt grus, skämmer de fläckade emblemen på baksidan och framsidan bort karaktären hos en annars väldigt ren bil.

Kommer den klassiska scenen tillbaka till sina rötter? Kommer hon att bli mer varierad och intressant igen? Årets Techno Classica ger anledning till ett litet hopp. Saab-densiteten har fördubblats, på en mycket låg nivå. Kanske en början.

Stora klassiker är också trendbarometrar. Ett annat traditionellt varumärke är trendsättare och visar var resan kunde gå. Mer om det här veckan i kolumnen "Toms backspegel".

13 tankar också "Techno Classica 2018. Det andra livet."

 • 26. Mars 2018 vid 11: 49 AM
  permalink

  Trevligt att samlarobjekten dyker upp från ingenstans igen och igen! En gammal SAAB är mer individuell än någon 1000 911x! Märket har mycket potential!

 • 26. Mars 2018 vid 12: 47 PM
  permalink

  Jag tror att stämningen i Techniclassica väl fångas ...... .ergänzend för att jag skulle vilja säga efter mitt besök i går: Det är delvis sant pinsamt eftersom marknadsavdelningar stora bilföretag som under många år en skönhet ...... .. att stödja tog hand Oldie föraren nu ...... att posera som stora traditional som VW-koncernen gjorde på mässan med sina varumärken gånger riktigt, riktigt tam-tam ... ..inte bara att sätet Trekka (stor på sextiotalet år med grundläggande delar av Octavia för bilmarknaden i Nya Zeeland zusammengeklöppelter där gående fordon) kommer nu att göras till fadern av Vierradantrieb.Philosophie, nej, behöver Fiat under licens från Spanien, upp till företagets sköld kallas SEAT samma Fiat 600 och liknande tjänar till att visa hur internationell VW med tradition och klassiska bilar omges.
  Jag hoppas att den situation som beskrivs av Tom bära "professionella" klassiska bilhandlare orsakar hela lägger tillbaka i avsnittet fans, även om det kan förbli en dröm. Kanske ett framträdande på Techniclassia sedan för modiga varumärke klubbar får bättre ekonomiskt och bås i dessa särskilda klubbmedlemmar är tillbaka på höjdpunkterna i denna händelse ......... år fann jag tillståndet i DKW Munga freaks där en Röda Korset Stadium med alla Att snappa och snappa, inklusive blodet som pumpas från den öppna tibiafrakturen hos en attraktiv mannequin, är den mest spännande.

  • 26. Mars 2018 vid 1: 40 PM
   permalink

   Läste du hela artikeln "Svenskt stål med turboladdare" i dagstidningen "Die Welt" förra lördagen? "Saab skulle behöva vara mousetot för länge sedan, tillverkaren gick 2011 insolvent. Men tack vare dedikerade fans och en bra reservdelsplats bor varumärket på ... "Så ens utan fabriksstöd.

   • 26. Mars 2018 vid 1: 49 PM
    permalink

    Jag antar att det här är den här Artikeln från världen, som också finns tillgänglig online. Välskriven och även Bredlow, Tysklands äldsta Saab-återförsäljare (och sporadisk blogguppfödare = tack vare Berlin!), Kommer in i den.

    • 26. Mars 2018 vid 3: 36 PM
     permalink

     Bredlow är den äldsta i Tyskland? Jag visste inte det ...

     Men det förklarar mycket. På den positiva sidan, driver ägare och anställda i alla fall alla och lever SAAB ...

     Naturligtvis var Bredlow också kontaktpunkten för SAAB-återförsäljarturnén. Där såg jag i Natura den enda 9-5 II SC och 9-4X som jag någonsin fick se bortom bilder.

     På det negativa är det kanske att fler och fler generationer vill leva från SAAB-verksamheten? Den (stora) far och grundare (singular) blev söner (flertalet) årtionden sedan. Och sedan dess också barnens barn. Med andra ord, grundare barnens stora barnbarn ...

     Nu kan SAAB helst ha kunnat följa denna exponentiella (familje) utveckling, men tyvärr SAAB gör det inte.

     Och till och med huvudstaden är inte asfalterad med (tidigare) SAAB-återförsäljare. Urvalet är litet och jag har erfarenhet av båda. Ingen är billig. Jag skulle vilja ha mer val. Men som det är, verkar den billigare SAAB-återförsäljaren också vara ...

     Mitt personliga råd till honom skulle vara att stödja bloggen i framtiden, men kanske mer kontinuerligt. Gemenskapen krymper, men deras sammanhållning växer. Att vara där är allting ...

     Bara mina 2 cent.

     • 26. Mars 2018 vid 5: 46 PM
      permalink

      Bredlow har mycket historia att erbjuda ... Titta på den stora, gamla Saab CI på byggnaden. I huset till vänster om verkstaden och showroom var 2011 väggar i korridoren fulla av bilder av företagets historia. Värt att se, kanske är det fortfarande så idag.

      Förhoppningen om fler permanenta blogganställda är, med alla Saab Spirit, lika utopisk som att hoppas på en ny start i Sverige. Färre bilar, ett krympande samhälle, med ökande insatser. Ingenting är alltid kära för Herbert!

     • 26. Mars 2018 vid 6: 33 PM
      permalink

      Satsen (ingenting är evigt) är så universellt giltigt att varje motsättning är självklart meningslös ...

      Han kommer att ansöka om allting. Var det på de återstående SAAB: erna, en SAAB-blogg, samhället eller Bredlow. Men för tillfället tycker jag att det är bra när alla ser tillsammans, hur de har kul tillsammans så länge som möjligt och fortfarande så länge som möjligt ömsesidigt fördelaktigt och ömsesidig nytta.

      Det var vad det menade. Och det finns en hel del permanenta anhängare av bloggen, som tydligen ser den som likadana? Var annars kan du placera ditt utbud av delar och / eller tjänster närmare målgruppen än här?

     • 26. Mars 2018 vid 7: 09 PM
      permalink

      Det är poängen. Så länge det är kul är allt i det gröna området!

 • 26. Mars 2018 vid 2: 03 PM
  permalink

  Hi Tom

  Jag var den sista dagen (söndag) där och vid flera bilar hängde skyltar som säljs, men också -10% eller högre pris 1000 € -5000 € mindre etc .. Långsamt ibland astronomiska priser så gå ner igen (R5 Turbo var Förresten är Saabs fortfarande osålda)

  Ändå fortfarande verkar hoppas att många på "DEAL", eftersom utöver de vanliga misstänkta som du ser nu i flera år på mässan (vissa med samma veh.), Fanns också ett antal nya lokala återförsäljare (från nära och TV-> Sverige till exempel). Hur mycket deras bilar måste ta tillbaka trots ovanstående rabatter är oklart.

  De stora märkeshallarna (förutom Volvo, Landrover & Jaguar) irriterar mig i flera år. Under tiden har jag varit där för 15Mal och i början har du inte riktigt sett en tillverkare, medan du bokstavligen tappas av dem (BMW, Mercedes och VW Group). Speciellt den på klubbområdet var markerad, den här gången tack vare konverteringskpl. var ockuperad av VW Markenclubs (de andra hade tryckts in i ett tält). Vid Mercedes och BMW är hela saken integrerad i märkesutställningen.

  Hälsningar Cetak

 • 27. Mars 2018 vid 2: 11 PM
  permalink

  Var upphetsad över Saab 92B men för det pris som mannen har krävt går ner med mig intresset.
  Men i allmänhet glad att våra Saab Old timers uppskattas mer och mer.

 • 2. April 2018 på 8: 10 PM
  permalink

  Hi Tom!
  Läs med stort intresse dina två artiklar från Techno Classica, vårt favoritmärke visar igen och fortfarande närvaro! Därför en mycket stor förfrågan: Kan jag skriva ut dina två artiklar i utdrag i frågan 1 / 2018 Trollposten (Klubbtidningen i den österrikiska Saabklubben) och använda Saab-bilderna (båda, naturligtvis med hänvisning till källan)?
  Hälsningar, Erich

  • 3. April 2018 vid 10: 07 AM
   permalink

   Kära Erich, väldigt mycket!

   • 4. April 2018 på 8: 22 PM
    permalink

    Tack, Tom! Jag ska skicka dig en kopia. Var god PM via FB eller mail med adress, tack!
    Hälsningar, Erich

Kommentarer är stängda.