Techno Classica 2018. Det andra livet.

Techno Classica 2018. Blank, gammal plåt som presenterar sig från sin vackraste sida. Digitaliseringsvågen bryter ut utanför, men allt verkar vara bra i salarna. Ett intryck som är vilseledande. Åren med okontrollerad tillväxt är över för nu. Det är oklart om det bara blir ett bakslag eller en vändning.

Saab 900 Monte Carlo

Porsche 911, spekulationens vanliga spårvagn, fortsätter att dominera mässan. Varumärket praktiserar sig i en slags överpresens. Ett stort stånd på Porsche AG, en diskret från Porsche Center Gelderland, otaliga återförsäljare med fokus på swabiska sportbilar. Den officiella Porscheklubben har förmodligen det största antalet klubbar, som troligen har betalats av Porsche AG. Och för en vanlig 911er är nu i genomsnitt 70.000,00 € på prislappen, istället för 50.000,00 som tidigare 2 år.

Men något är annorlunda. Knappast någon verkar vara intresserad, återförsäljarnas bås är tomma och det finns inga "sålda" klistermärken på vindrutorna. Spränger en bubbla eller är det bara en marknadsanpassning?

Den vanliga krisen har sina fördelar. För besökarna som är nervösa efter 3 hallar där varannan bil känns som en Porsche. Och för återförsäljare som kan återupptäcka andra, försummade varumärken. Så du kunde se fler franska fordon i år. En snygg R2, en R16 Turbo, en DS i högprissegmentet, lyx från Facel Vega.

En vacker, original Saab 92B

Saab är äntligen ett problem. Både i högprishallen, liksom på utomhusområdet. En mycket fin, mycket original Saab 92B var till salu i hall 9. En klassiker med ett synligt levt liv som inte har återställts till döds. Färgen tråkig och antagligen original, det inre oskadade och igenkännliga 65-året fyllt med livet. Man kan bara önska att den potentiella köparen noggrant bevarar och bevarar Saab. Perfekt överåterställda klassiker är redan tillräckliga.

Priset på 25,000.00 € visar vart trenden för klassiker från Trollhättan går. Saab 900 Monte Carlo Cabriolet från samma leverantör erbjöds för € 35,000.00. Några hallar ytterligare en 95 V4 för 16,900.00 900 € och precis bredvid en XNUMX cabriolet. Ett konstigt fordon, med en pubescent målad kylargrill och saknade förlängningar på skärmarna. Mer rullande restaurering än ett seriöst erbjudande.

Saab 9000i med 66.000 kilometer

Två intressanta bilar var utställda utomhus. Riktigt gott: en Saab 9000i från år 1988 med 66.000 kilometer. En extremt autentisk bil som var 27 år hos sin svenska ägare. Han måste ha älskat och brydde sig om sin Saab, som klistermärkenna på bilen bevisar. Villkoren påminner om den första och andra blicken på en årig bil, knappast kapabel till en klass H-klass. Den geniala bokhara röda (!) Interiören är ren 80er år, och Saab skulle vara den säkra biljetten för någon vintage bilresa.

De två glada, fina svenska säljarena kan visa kilometer och historia. Efter nästan 30 års ägo för första gången kom Saab 2015 till en samlare, från vars egendom 9000i nu säljs. Priset: 9.000,00 €. Visst, vad mer .. Rimligt? Jag tror det. Han kan vara den enda 9000i med manuell växellåda med detta villkor, körsträcka och historia. Den bästa svenska bilen i 80-åren är inte dyr. Men prissatt på lämpligt sätt. Har du en bra 9000 CC? Säljarens adress är tillgänglig för oss.

Saab 9-3 med 29.600 kilometer

En rad längre, nästa svensk. En Saab 9-3 från 1999. Den första 9-3 generationen har nu officiellt nått ungdomsåldern. En exceptionell bil med 29.600 XNUMX kilometer dygnet runt. Trovärdig? En titt in i interiören och färgen tar bort alla tvivel. Så här ser nästan orörda platser ut, bara bilar som har sett lite sol finns där.

Priset 9.800,00 €. Återigen kan du rädda diskussionen om priset. 9-3 kan vara den enda i detta tillstånd och med denna körsträcka. Ett fall för samlare. Men humör kommer inte upp. Jag skulle gärna köpa 9000i för de två svenskarna. Eftersom bilen passar, för bra humör och en historia bakom den. Efter några öl hade priset och känslan varit i harmoni och allt skulle vara perfekt.

Inte så med 9-3. Intrycket visar att en begagnad bilprofessionell vill göra en kassa här. Den tjocka pålagda färgen som påminner om otrevligt grus, skämmer de fläckade emblemen på baksidan och framsidan bort karaktären hos en annars väldigt ren bil.

Kommer den klassiska scenen tillbaka till sina rötter? Kommer hon att bli mer varierad och intressant igen? Årets Techno Classica ger anledning till ett litet hopp. Saab-densiteten har fördubblats, på en mycket låg nivå. Kanske en början.

Stora klassiska mässor är också trendbarometer. Ett annat traditionellt varumärke är en trendsättare och demonstrerar vart resan kunde gå. Mer om den här veckan i kolumnen "Toms backspegel".

13 tankar om “Techno Classica 2018. Det andra livet."

 • blank

  Hi Tom!
  Läs med stort intresse dina två artiklar från Techno Classica, vårt favoritmärke visar igen och fortfarande närvaro! Därför en mycket stor förfrågan: Kan jag skriva ut dina två artiklar i utdrag i frågan 1 / 2018 Trollposten (Klubbtidningen i den österrikiska Saabklubben) och använda Saab-bilderna (båda, naturligtvis med hänvisning till källan)?
  Hälsningar, Erich

  • blank

   Kära Erich, väldigt mycket!

   • blank

    Tack, Tom! Jag ska skicka dig en kopia. Var god PM via FB eller mail med adress, tack!
    Hälsningar, Erich

 • blank

  Var upphetsad över Saab 92B men för det pris som mannen har krävt går ner med mig intresset.
  Men i allmänhet glad att våra Saab Old timers uppskattas mer och mer.

 • blank

  Hi Tom

  Jag var den sista dagen (söndag) där och vid flera bilar hängde skyltar som säljs, men också -10% eller högre pris 1000 € -5000 € mindre etc .. Långsamt ibland astronomiska priser så gå ner igen (R5 Turbo var Förresten är Saabs fortfarande osålda)

  Ändå verkar många fortfarande hoppas på "DEAL", förutom de vanliga misstänkta som har sett på mässan i flera år (vissa med samma fordon), var det också flera nya återförsäljare på plats (från nära och långt-> Sverige t.ex.). Hur mycket deras bilar var tvungna att ta tillbaka trots rabatterna ovan är oklart.

  De enorma varumärkeshallarna (förutom Volvo, Land Rover & Jaguar) har irriterat mig i ett antal år. Under tiden har jag varit där för 15: e gången och i början såg du inte riktigt en tillverkare, nu dödas du direkt av dem (BMW, Mercedes och VW Group). Detta märktes särskilt på klubbområdet, som den här gången tack vare renoveringen var klar. ockuperades av VW-varumärkeklubbar (de andra hade skjutits in i ett tält). Hos Mercedes och BMW är det hela integrerat i varumärkesutställningen.

  Hälsningar Cetak

 • blank

  Jag tycker att stämningen på Techniclassica är väl fångad .... Dessutom, efter mitt besök igår, vill jag tillägga att det ibland är riktigt pinsamt, eftersom marknadsföringsavdelningarna för stora bilföretag, som i åratal ... ... bryr sig om stödet från Oldie-förare har nu tagit hand om sig själva som stora traditionister ... så VW-gruppen gjorde verkligen tam-tam på mässan med sina märken ... ... inte bara att Seat Trekka (på sextiotalet med grundläggande delar av Octavia för de enorma Bilmarknaden i Nya Zeeland, fyrhjulsdriven bil klappade ihop där) nu till fadern till fyrhjulsdriften. Filosofi görs, nej, också Fiat-licensierade byggnader från Spanien, som liknar Fiat 600 och liknande förutom företagsskylten SEAT, måste tjäna för att visa hur internationell VW med tradition och kringgår klassiska bilar.
  Jag hoppas att nedgången i de ”professionella” klassiska bilhandlarna som beskrivs av Tom leder till att det hela går tillbaka till entusiastområdet, även om det kan förbli en dröm. Kanske blir det lättare att finansiera ett uppträdande på Techniclassia för modiga varumärkeklubbar och utställningsställen för dessa engagerade klubbmedlemmar kommer återigen att bli höjdpunkter i detta evenemang ……… i år hittade jag monter för DKW Munga-freaks, där en Röda Korsstadion med allt Snäpp och snäpp, inklusive blodet som pumpar ut från den öppna skenbrottet i en attraktiv skyltdocka, är det mest spännande.

  • blank

   Läsde du förra lördagen helsidesartikeln "Svenskt stål med turboladdare" i dagstidningen "Die Welt"? ”Saab borde ha varit död nu, tillverkaren gick i konkurs 2011. Men tack vare dedikerade fans och ett stort lager reservdelar lever varumärket vidare ... ”Så även utan fabriksstöd.

   • blank

    Jag antar att det här är den här Artikeln från världen, som också finns tillgänglig online. Välskriven och även Bredlow, Tysklands äldsta Saab-återförsäljare (och sporadisk blogguppfödare = tack vare Berlin!), Kommer in i den.

    • blank

     Bredlow är den äldsta i Tyskland? Jag visste inte det …

     Men det förklarar mycket. På den positiva sidan, i alla fall driver och äger gemenskapen och de anställda SAAB ...

     Naturligtvis var Bredlow också kontaktpunkten för SAAB-återförsäljarturnén. Där såg jag i Natura den enda 9-5 II SC och 9-4X som jag någonsin fick se bortom bilder.

     På den negativa sidan står det kanske att fler och fler generationer vill leva från SAAB-verksamheten? (Grand) far och grundare (singular) blev söner (plural) för decennier sedan. Och barnbarn har länge varit det också. Med andra ord, grundarens vuxna barnbarn ...

     Nu kan SAAB helst ha kunnat följa denna exponentiella (familje) utveckling, men tyvärr SAAB gör det inte.

     Och inte ens huvudstaden är belagd med (tidigare) SAAB-återförsäljare. Valet är begränsat och jag har erfarenhet av båda. Inte heller är billigt. Jag skulle vilja ha fler val. Men som det är verkar det som att den billigare också är den äldre SAAB-återförsäljaren ...

     Mitt personliga råd till honom skulle vara att stödja bloggen mer kontinuerligt i framtiden. Gemenskapen krymper, men sammanhållningen växer. Att vara där är allt ...

     Bara mina 2 cent.

     • blank

      Bredlow har mycket historia att erbjuda ... du kan se från den stora gamla Saab CI på byggnaden. 2011, i huset till vänster om verkstaden och showroom, var väggarna i korridoren fulla av bilder av företagets historia. Värt att se, kanske är det fortfarande idag.

      Förhoppningen om fler permanenta blogganställda är, med alla Saab Spirit, lika utopisk som att hoppas på en ny start i Sverige. Färre bilar, ett krympande samhälle, med ökande insatser. Ingenting är alltid kära för Herbert!

     • blank

      Meningen (ingenting är för alltid) är så allmän att någon motsättning naturligtvis är meningslös ...

      Han kommer att ansöka om allting. Var det på de återstående SAAB: erna, en SAAB-blogg, samhället eller Bredlow. Men för tillfället tycker jag att det är bra när alla ser tillsammans, hur de har kul tillsammans så länge som möjligt och fortfarande så länge som möjligt ömsesidigt fördelaktigt och ömsesidig nytta.

      Det var vad det menade. Och det finns en hel del permanenta anhängare av bloggen, som tydligen ser den som likadana? Var annars kan du placera ditt utbud av delar och / eller tjänster närmare målgruppen än här?

      • blank

       Det är poängen. Så länge det är kul är allt i det gröna området!

 • blank

  Trevligt att samlarobjekten dyker upp från ingenstans igen och igen! En gammal SAAB är mer individuell än någon 1000 911x! Märket har mycket potential!

Kommentarer är stängda.