NEVS omstartar i Trollhättan?

Igår var spännande. Publicerad på morgonen Sveriges Radio planerna för en annan NEVS fabrik i Shanghai. Ett meddelande som låter konstigt mot bakgrunden att en annan fabrik i Tianjin fortfarande inte är färdig, och att demonteringen genomförs i den gamla Saab-fabriken. Tre växter, två kontinenter, ingen produktion.

NEVS. Företag i kris.

Men det var presskonferensen planerad till 13.00 med statsministern Löfven. Och det överraskande tog bra nyheter. NEVS AB kunde GSR Ventures begå en ny grossistinvesterare. 500 miljoner amerikanska dollar ska investeras och GSR planerar en batterisamlingsfabrik i Trollhättan.

Evenemanget är positivt och kan i grunden förändra situationen för den tidigare Saab-fabriken. För det första avser avtalet, vars bindande karaktär inte är helt klart, NEVS AB. Så på den svenska delen av NEVS och inte på de kinesiska joint venturesna. För det andra kan en batterisamling i Trollhättan på ett hållbart sätt stärka platsen.

GSR Ventures investerar vanligtvis i start på ett mycket tidigt stadium. DiDi Chuxing är en av de mest kända investeringarna, förra året köpte kineserna batteriproduktionen från Nissan, Sedan dess har de strävat efter att bygga en global närvaro. En batteriproduktion i Turkiet, som en del av det nationella bilprojektet, är en av dem. Och nu också NEVS och Trollhättan.

Investeringar av 500 miljoner amerikanska dollar ska ske i form av konvertibla obligationer som kan bytas ut för aktier i NEVS AB. Oklart igår var schemat, och i vilket belopp kunde flödet omedelbart fonder. Dessutom är frågan om huruvida de kinesiska myndigheterna redan har godkänt överföringen av medel. Om transaktionerna uppstår kan de få direkta konsekvenser för NEVS AB: s ägarstruktur. GSR Capital kan bli huvudaktieägare i bolaget när obligationerna byts ut om de tidigare ägarna inte söker en kapitalökning från deras sida.

NEVS tillbaka i affärer?

Igår rånade gott väder i starkt solsken i Trollhättan. Borgmästare Paul Åkerlund sa att han var "tillbaka i affärer". Du kan hålla med honom, det skulle inte vara en start som heter NEVS.

Under de senaste åren har NEVS lämnat in för konkurs på bekostnad av svenska skattebetalare och leverantörer. Och dessutom nådde det inte bara något mål som meddelades. Misstro, som uteslutande är baserad på denna erfarenhet, är lämplig.

Inträdet av GSR Capital förvisar åtminstone den nuvarande risken för en andra konkurs. Vare sig han också är turnen för Trollhattan och även för NEVS? Det skulle vara möjligt för GSR att ge det ekonomiska stödet och, med utbyte av ledning, den allvar som inte fanns före.

Byggandet av den nya bilfabriken i Shanghai är planerad att starta i maj, Tianjin planeras starta produktion på sommaren. Nissan AESC-batterifabriken kan byggas från 2019 i Trollhättan, de kan leverera batterier för 400.000 till 500.000-fordon om året.

500 miljoner amerikanska dollar är mycket pengar. Men bara en liten inledande boost-finansiering om du vill bygga ett varumärke. Som jämförelse har Li Shufu investerat mer än 10 miljarder dollar i återupplivningen av Volvo. En Saab-återfödelse, som vissa har drömt sedan igår, ligger inte inom räckhåll. Men det kan väl vara att igår öppnade ett nytt perspektiv. Jag vågar inte göra en prognos. De närmaste månaderna kommer att visa vad som händer.

9 tankar också "NEVS omstartar i Trollhättan?"

 • 15. Mars 2018 vid 2: 10 PM
  permalink

  Tack Tom för era alltid intressanta bidrag till "händer i Trollhättan" och kinesisk-svenska relationer ...... ..maybe marknadsföring strateger kommit ut idén och bygga för de "gamla" Saab lämplig konverteringssatser till eldrift för att göra den elektriska driv ämne att driva "Saab Haupdtadt" något ......... även om mig några av läsarna här steniga, även om jag har blivit en riktig Saab turbofläkt ......... ..en trevlig 9-3er cabriolet med Elektroantorieb glider öppen Huva i solskenet men säkert på ett speciellt sätt genom landet ......... och Saab skulle trots att varumärket försvann igen vara något av en innovationsledare.

  • 16. Mars 2018 vid 12: 34 PM
   permalink

   Den öppna, elektriska 9-3 var redan en verklighet. Saab hade minst en i provet och var också i Tyskland på provkörning.

 • 15. Mars 2018 vid 2: 40 PM
  permalink

  Jag antar att du inte kan ha en prognos där. Frågan är, vad är Nevs kurs i själva verket. En Teslajägare verkar inte vara Nevs EV.

 • 15. Mars 2018 vid 5: 42 PM
  permalink

  Ingen kan se mer på NEVS, tror inte att en ny investerare någonsin kommer att få några fordon på vägen.
  Jag är bara irriterad av hela företaget.

 • 15. Mars 2018 vid 5: 44 PM
  permalink

  Återigen, ett positivt budskap, men hoppas att detta också är en verklighet. Est ser och tror då, eller är jag för pessimistisk då?

 • 15. Mars 2018 vid 8: 03 PM
  permalink

  Vem tror. Nevs är helt otroligt för mig. Vänta och se vad som händer!

  • 16. Mars 2018 vid 1: 25 PM
   permalink

   ... .Jag kan inte höra det längre (och läsa det) bara hjälper: expropriera NEVES ut fröet tar över och bestämmer vilka invånare som kommer efter provet, den här erosionen hård ... ..

 • 16. Mars 2018 vid 8: 18 AM
  permalink

  Hopp dör senast - men hon dör. Hur som helst, jag har gett upphov till en elektrisk SAAB som komplement till mitt långdistans 9-5

  • 16. Mars 2018 vid 11: 43 AM
   permalink

   Electric SAAB?

   Saab-bilar har varit insolventa för en tid redan. Att läka ett hopp (eller dess uppgift) kan då bara referera till en NEVS-EV, eller inte?

   Jag tycker fortfarande inte om att jämställas ...

Kommentarer är stängda.