NEVS omstartar i Trollhättan?

Igår var spännande. Publicerad på morgonen Sveriges Radio planerar en ny NEVS-fabrik i Shanghai. Ett meddelande som låter konstigt med tanke på att en annan fabrik i Tianjin fortfarande inte är färdig och att den gamla Saab-anläggningen rivs. Tre anläggningar, två kontinenter, ingen produktion.

NEVS. Företag i kris.

Men det var presskonferensen planerad till 13.00 med statsministern Löfven. Och det överraskande tog bra nyheter. NEVS AB kunde GSR Ventures begå en ny grossistinvesterare. 500 miljoner amerikanska dollar ska investeras och GSR planerar en batterisamlingsfabrik i Trollhättan.

Evenemanget är positivt och kan i grunden förändra situationen för den tidigare Saab-fabriken. För det första avser avtalet, vars bindande karaktär inte är helt klart, NEVS AB. Så på den svenska delen av NEVS och inte på de kinesiska joint venturesna. För det andra kan en batterisamling i Trollhättan på ett hållbart sätt stärka platsen.

GSR Ventures investerar vanligtvis i start på ett mycket tidigt stadium. DiDi Chuxing är en av de mest kända investeringarna, förra året köpte kineserna batteriproduktionen från Nissan. Sedan dess har de strävat efter att utveckla en global närvaro. Batteriproduktion i Turkiet som en del av det nationella bilprojektet är en av dem. Och nu också NEVS och Trollhättan.

Investeringen på 500 miljoner US-dollar kommer att ske i form av konvertibla obligationer som kan bytas ut mot aktier i NEVS AB. Schemat och hur mycket pengar som kunde flöda omedelbart förblev oklart igår. Dessutom kvarstår frågan om de kinesiska myndigheterna redan har godkänt överföringen av medel. Om transaktionerna skulle äga rum kan de få direkta konsekvenser för ägarstrukturen i NEVS AB. GSR Capital kan bli större och större aktieägare i företaget om obligationerna byttes om de tidigare ägarna inte ville ha en kapitalökning från deras sida.

NEVS tillbaka i affärer?

I går i starkt solsken var det gott humör i Trollhättan. Borgmästare Paul Åkerlund sa att de var ”tillbaka i affärer”. Du kan hålla med honom om det inte var en start som heter NEVS.

Under de senaste åren har NEVS lämnat in för konkurs på bekostnad av svenska skattebetalare och leverantörer. Och dessutom nådde det inte bara något mål som meddelades. Misstro, som uteslutande är baserad på denna erfarenhet, är lämplig.

Inträdet av GSR Capital undviker åtminstone den nuvarande risken för en andra konkurs. Är det också vändpunkten för Trollhättan och även för NEVS? Det skulle vara möjligt för GSR att ge det ekonomiska stödet och med ett utbyte av ledningen allvaret som inte funnits tidigare.

Byggandet av den nya bilfabriken i Shanghai är planerad att starta i maj, Tianjin planeras starta produktion på sommaren. Nissan AESC-batterifabriken kan byggas från 2019 i Trollhättan, de kan leverera batterier för 400.000 till 500.000-fordon om året.

500 miljoner dollar är mycket pengar. Men bara en liten, initial startfinansiering om du vill bygga ett varumärke. Som jämförelse: Li Shufu har investerat mer än 10 miljarder dollar i att återuppliva Volvo. En Saab-återfödelse som vissa har drömt om sedan igår är inte inom räckhåll. Men det kan mycket väl vara så att ett nytt perspektiv öppnades igår. Jag vågar inte göra en prognos. De närmaste månaderna kommer att berätta vad som händer.

9 tankar om “NEVS omstartar i Trollhättan?"

 • blank

  Hope dör sist, men det dör. I vilket fall som helst har jag gett upp hoppet om en elektrisk SAAB som ett komplement för min långväga 9-5

  • blank

   Electric SAAB?

   Saab-bilar har varit insolventa för en tid redan. Att läka ett hopp (eller dess uppgift) kan då bara referera till en NEVS-EV, eller inte?

   Jag gillar det fortfarande inte när detta likställs ...

 • blank

  Den som tror det. Nevs är helt otroligt för mig. Vänta och se vad som händer!

  • blank

   ... Jag kan inte längre höra (och läsa) det hjälper bara: expropriera NEVES ur fröet tar över och avgör vilka inspektörer som kommer efter undersökning, denna wieshiwaschi frätande ...

 • blank

  Återigen, ett positivt budskap, men hoppas att detta också är en verklighet. Est ser och tror då, eller är jag för pessimistisk då?

 • blank

  Ingen kan se mer på NEVS, tror inte att en ny investerare någonsin kommer att få några fordon på vägen.
  Jag är bara irriterad av hela företaget.

 • blank

  Jag antar att du inte kan ha en prognos där. Frågan är, vad är Nevs kurs i själva verket. En Teslajägare verkar inte vara Nevs EV.

 • blank

  Tack Tom för dina alltid intressanta bidrag till "händelsen i Trollhättan" och de kinesisk-svenska relationerna ... kanske ... marknadsföringsstrategerna kanske kommer med tanken och bygger motsvarande omvandlingssatser till eldrift för de "gamla" Saaberna för att utvidga ämnet eldrift att trycka på "Saabs huvudstad" lite ……… även om några av läsarna stenar mig här, även om jag nu har blivit ett riktigt Saab-turbofläkt ……… ..en trevlig 9-3 konvertibel med elektriska glidbanor öppna När solen skiner kan du täcka landet på ett speciellt sätt ... Saab skulle återigen vara något av en innovationsledare trots varumärkets försvinnande.

  • blank

   Den öppna, elektriska 9-3 var redan en verklighet. Saab hade minst en i provet och var också i Tyskland på provkörning.

Kommentarer är stängda.