Saab 9000. Drivdynamik eller dromedar?

Det är höst nu. Anna-projektet har en workshop i Frankfurt, luftkonditioneringsanläggningen, som inte var så trevlig i sommartemperaturen. Nu byts även spjällen ut och när jag plockar upp är jag nyfiken som en liten pojke, vem ska få en ny leksak.

Saab 9000 Anna Project
Anna-projektet i januari 2018

Vår Saab kan användas som referens, eftersom 1998 en 9k måste ha känt som ny bil. Alla fjädringsdelar utom fjädrarna är nu nya, och Saab ska köra nästan som om det var friskt från showroomrullen.

Redan en blick visar förändringen. Bakre hänger inte nu, och de första meterna är verkligen chockerande. Gatorna kring Saab Service Frankfurt motsvarar vad man kan förvänta sig i Nordosset-provinsen - men inte i den rika ECB-staden Frankfurt. Gatorna är skandalöst dåliga och Saab ungreasingly hårt sprungit. Är det min rockande dromedar som har följt med mig de senaste åren? Eller en lite tätt inställd sportbil?

Sakerna blir relativiserade som vägarna blir bättre. Saab är sportig, väldefinierad men inte obehaglig. På motorvägen kör han också med hög hastighet på skenor, svansen resonerar inte längre mot stötar.

Vid svängning av hans sida är lutningen extremt minskad, och för ett 80er-projekt är han redan ganska smidig på vägen. Mitt hemspår i Spessart, som består av små, slingrande vägar 3. och 4. Anna upplever en ny order nu. Tidigare satt upphängningen gränsen, det är nu bromsarna, som uppmanar fasthållande.

Och ja, 9k kör nu uppfriskande rustikt. En blandning av fett, fett sedan och smidighet du inte skulle ha förväntat. Då, då 9000 byggdes, var mannen fortfarande måttet på alla saker. Omedelbar anmälan av vägförhållanden till föraren var en högsta prioritet. Det mänskliga gränssnittet fick information, bearbetade det och kunde bestämma. Om du reser med Anna får du ett meddelande i realtid som berättar hur eländigt våra vägar verkligen är. Detta är analog körning, chassit av 9k implementerar konsekvent den filosofin av den tiden. Snabbt och säkert på motorvägar, med bra feedback på motorvägar, men stumpig när man kör långsamt på dåliga vägar i staden.

Tyvärr är det tidens gång, de analoga sakerna försvinner. Aktivt chassi i kombination med en armada av hjälpsystem avkallar oss alltmer från miljön. Den digitala rörligheten kommer att ytterligare göra det perfekt, körningen blir säkrare. I sin tur försvinner vår förmåga att självbedömma och fatta beslut. Molnet tar över, det mänskliga gränssnittet är inte längre måttet på alla saker.

Efter några månader med den nya suspensionen är det dags för en recension. 9000 är en bil med en stor vridkrets. Man tenderar därför att klassificera det som trögt och mindre dynamiskt. Landningsartiklar som är 20 eller 30 år gamla bidrar till bedömningen. Och i allmänhet är varje suspension mycket äldre och mycket mer använd än vad ägaren skulle vilja erkänna.

Faktum är att 9000 är ganska dynamisk och kan göra mer än du förväntar dig. Hans stora styrka är den perfekta kommunikationen mellan teknik och människor. Den som inte har glömt att köra utan datorstöd kommer att uppskatta den ursprungliga upphängningen i den första stora Saab. Det öppnar nya horisonter, och du ser 9k med olika ögon.

Emellertid, och detta ska inte döljas, har Saab-suspensionen också nackdelar. Speciellt på långsamma, dåliga vägar visar det gränserna för konceptet. Saab gillar det snabbare, och han älskar motorvägen.

Investeringen har löpt ut, även månader från varandra. Sammansättningen gjordes av Saab Service Frankfurt gjort. Lätt, med en vanlig bra service och till ett mycket rimligt pris. För tillfället är de bakre spjällen inte längre tillgängliga och listade som Orio-backlog. Det är hoppas att det kommer att finnas en efterproduktion.

Anna-projektet är en anakronism, precis som vilken som helst analog bil. Det är lite bättre och mer attraktivt. Saab är kul, det stannar kvar. Särskilt om du har glömt med tiden, vad har gått i jobbet och pengar i projektet. Chassit är nu nästan helt nytt. Vissa punkter finns fortfarande på min lista. Historien om hur man blir en älskad, försummade Saab till en stor klassiker går in i nästa omgång.

Det bör inte glömmas att det här är en bil som nu är 20 år gammal. Små saker händer som inte är planerade. Tvättvattentanken, ett vanligt problem, har loggat ut som inkontinent efter 2 årtionden. Skandalös och ny är det inte längre att köpa det (Hej, Orio?). Problemet måste lösas ändå, för utan det är inte möjligt. Kan de repareras, eller ersätts de bättre av en begagnad del? Att fortsätta

14 tankar om "Saab 9000. Drivdynamik eller dromedar?"

 • Hej Tom, väldigt snygg artikel. SAAB körupplevelse, jag ser exakt samma. Jag jobbar för en stor bilproducent i södra Tyskland och har möjlighet att köra de senaste bilarna med hjälpsystem, men jag är alltid glad att komma in i en av mina SAAB och njuta av den rustika men "riktiga" körupplevelsen.

 • Ja, bagagerummet ...

  Han har något magiskt. Öppna, klappa till. Två olika bilar!

  Stäng 9000 vid den tiden var något som en "kompakt övre klass". Stäng, han är en blå val. Inte konstigt att tysk biljournalistik inte gjorde rätt till 9000. Det saknade förmodligen helt enkelt lämpliga lådor och utbildade fraser ...

 • Eftersom jag kan skriva under varje mening är det precis som vi gick!

 • I princip var allt gjort. Nya wishbones, stabilisatorer, efterföljande arm vid behov, helt nya upphängningsgummibussningar nya. Detsamma gällde "Paul Project" och 9-3 I Aero. Du bör uppmärksamma god kvalitet. Wishbone och alla andra delar var det Saab Original, där jag kunde se i Bamberg vilken Saab originaldel och en billig replik ser ut. Det finns världar mellan! En pålitlig workshop, som bygger riktigt bra delar, så du borde ha till hands.
  I chassibussningarna utelämnades experiment som Powerflex. Det är oundvikligt om chassit är i gott skick berövar för mycket körkomfort.

 • Alla rörliga chassidelar är föremål för slitage. Plast * (skört / sprött) och gummin ** (porös) ålder även när du står och utan stress ...

  En titt under bilen (helst tillsammans i verkstadens förtroende) hjälper där. Men också från fordonets historia kan mycket härledas. Hur gammal? Körsträcka? Vad var gjort (eller kanske utelämnas för länge ...) när?

  * / ** Plastdelar och gummi är ett hett ämne. Se "Spoltank" i artikeln. Så ser jag fram emot lösningen och nästa artikel ...

  När allt kommer omkring är han den största jag någonsin har stött på. Med 9000 kan du köra hundratals kilometer genom dimmiga myggsvärmar. Men jag suger ut ...

  Plast och gummi är den största svagheten i mina kromglasögon SC. Under huven 3 har delar redan ändrats, vilka är relevanta för motorstyrningen. Utanför är det otäckt eftersom gummin smuler. Till exempel under takantennen eller på framsidan ...

  'Jag hade (ca (240 84) återuppbygga kablaget motorrummet, eftersom bilen var en enda kortslutning i en Volvo 94 Combi Yr.)'. Annars perfekt. Irriterande plast ...
  Isolationsreceptet var under år 84 redan miljövänligt men inte ännu hållbart. Som sagt, en stimulansfråga!

  Lång historia kort: Titta under bilen. Det finns något. Mer än 4 chocker som aldrig har ändrats. Då ligger han igen som en ny på gatan ...

 • Hi Tom,
  en bra artikel, bara för mig vid rätt tidpunkt.
  Eftersom jag var tvungen att göra ett möte, spenderade jag veckokvällarna från Köln till Stuttgart med min 9-5 Griffin-Kombi snabbare än vanligt. Då insåg jag att min tidigare 9000 var mycket mer självsäker. Jag tror att jag borde ha något gjort om upphävandet ...
  Bara vad? Så min fråga: Vad har hon gjort med Anna på chassit (utom spjäll)? Vilka gummin handlade du med? Eftersom jag skulle vilja ha exakt samma känsla vid körning, som du beskriver så enthralling ...

 • ... det liknade mig, med 9k SAAB från bilen till följeslagaren med mig. Vi beslutade medvetet mot 9-5 och 9k. Visst fanns det några saker i 9-5I som var bättre i bilar andra tillverkare, men konceptet och genomförandet av 9k för mig är fortfarande riktmärket fordon i den här bilen klass ... och även min 9-5II många saker kan bli bättre, men inte allt än ..., när det gäller bagage, uppvärmning, förbrukning, har 9k näsan ... (båda aero)

 • Bra rapport. Grunden för mig är SAABs (äldre också) är roliga ...

  De var förmodligen framför sina samtidiga i många aspekter, kanske fortfarande otroligt nutida, men utan omsorg är en gammal SAAB naturligtvis bara en gammal bil ...

  Du kan förstå det med en gång. Också att en 9K med bra chassi är fortfarande ett stort nöje. Bara mellan denna bil och dess efterträdare är spöken annorlunda. Jag gillar er båda ...

  Men det finns tillräckligt med 9K-drivrutiner som hävdar att bilen är bättre än någonting SAAB till 2010 eller ens någonsin lanserat ...

  Du kan, men du behöver inte dela den uppfattningen.

  Hur som helst, är den nedersta raden: det var en jätte bra bil! ! !

  Varje vårdare av en 9K har enligt min mening fått en ren, en älg och några liter blåbärssirap gratis.
  Andra SAABs har intresserat mig förut, delvis fascinerat mig. Men 9K var den som äntligen inspirerade och fångade mig för SAAB ...

 • Bakre stötdämpare inte tillgängliga för SAAB 9000 ???????????????

  Jag gick med https://www.mk-fahrwerkstechnik.de/ Bilsteins B6 för min SAAB 9-5 och ändrats till den ursprungliga gamla Sachs.
  Så du kan inte bli bättre, även för SAAB 9000.

 • Bra projekt. Riktigt coolt youngtimer. Jag vill också

 • Hej Mattes ligger priset suveränitet hos återförsäljaren. Därför, i del 1 bara listpriserna för delarna, allt annat du bör snälla diskutera med Frankfurt. Jag vill inte ingripa och sätta prisidéer i världen.

 • "Det mänskliga gränssnittet fick information, bearbetade det och kunde bestämma. "
  Det är exakt hur jag vill ha det, ingen wannabe AI fattar besluten för mig. Analog är kul 🙂

 • Hi Tom,

  tack för denna spännande igen ...... Post ..Du write "... ..all chassidelar utom fjädrarna är nya" ... .. och skulle Saab Frankfurt har gjort allt 'med en vanlig god service och till ett mycket rimligt pris' ...... jag ..da också så har en baby och han verkar också mig 22 år och 200000km något mjukt, kan du ringa mig vad allt var för vad priset gjorde som en grov nummer? Eller ska vi prata bättre om det?

Kommentarer är stängda.