Saab 9000. Drivdynamik eller dromedar?

Det är höst nu. Anna-projektet har en workshop i Frankfurt, luftkonditioneringsanläggningen, som inte var så trevlig i sommartemperaturen. Nu byts även spjällen ut och när jag plockar upp är jag nyfiken som en liten pojke, vem ska få en ny leksak.

Saab 9000 Anna Project
Anna-projektet i januari 2018

Vår Saab kan användas som referens, eftersom 1998 en 9k måste ha känt som ny bil. Alla fjädringsdelar utom fjädrarna är nu nya, och Saab ska köra nästan som om det var friskt från showroomrullen.

En snabb blick visar redan förändringen. Aktern saknar inte längre, och de första meterna är verkligen chockerande. Gatorna runt Saab Service Frankfurt motsvarar vad man kan förvänta sig i den nordossetiska provinsen - men inte i den rika ECB-staden Frankfurt. Vägarna är skandalöst dåliga och Saab har en extremt hård upphängning. Är det min dromedar som fortfarande gungar som har följt mig de senaste åren? Eller en sportbil som är lite för tätt inställd?

Sakerna blir relativiserade som vägarna blir bättre. Saab är sportig, väldefinierad men inte obehaglig. På motorvägen kör han också med hög hastighet på skenor, svansen resonerar inte längre mot stötar.

Vid kurvtagning är kroppsvalsen extremt reducerad och den är redan ganska smidig för ett 80-talsprojekt. Anna upplever min hemväg i Spessart, bestående av små, slingrande gator av 3: e och 4: e ordningen på ett helt nytt sätt. Om chassit tidigare satt gränsen är det nu bromsarna som kräver återhållsamhet.

Och ja, 9k är nu uppfriskande rustik. En blandning av fett, fett sedan och smidighet som du inte hade förväntat dig. Tillbaka när 9000 byggdes betraktades människor fortfarande som mått på alla saker. Den omedelbara anmälan av vägförhållandena till föraren var högsta prioritet. Det mänskliga gränssnittet fick information, bearbetade den och fattade beslut. Den som reser med Anna får ett meddelande i realtid om hur sorgligt lappade våra gator verkligen är. Detta är analog körning, chassit på 9k implementerar konsekvent tidens filosofi. Snabbt och säkert på motorvägar, med bra feedback på landsvägar, men bedövad när man kör långsamt på dåliga vägar i staden.

Tyvärr är det tidens gång, de analoga sakerna försvinner. Aktivt chassi i kombination med en armada av hjälpsystem avkallar oss alltmer från miljön. Den digitala rörligheten kommer att ytterligare göra det perfekt, körningen blir säkrare. I sin tur försvinner vår förmåga att självbedömma och fatta beslut. Molnet tar över, det mänskliga gränssnittet är inte längre måttet på alla saker.

Efter några månader med det nya landningsstället är det dags för en utvärdering. 9000 är en bil med en stor svängcirkel. Man tenderar att klassificera det som lugnande och inte särskilt dynamiskt. Undervagnar som är 20 eller 30 år bidrar till bedömningen. Och i allmänhet är alla chassier mycket äldre och mycket mer använda än vad ägaren skulle vilja erkänna.

Faktum är att 9000 är ganska dynamisk och kan göra mer än du förväntar dig. Hans stora styrka är den perfekta kommunikationen mellan teknik och människor. Den som inte har glömt att köra utan datorstöd kommer att uppskatta den ursprungliga upphängningen i den första stora Saab. Det öppnar nya horisonter, och du ser 9k med olika ögon.

Emellertid, och detta ska inte döljas, har Saab-suspensionen också nackdelar. Speciellt på långsamma, dåliga vägar visar det gränserna för konceptet. Saab gillar det snabbare, och han älskar motorvägen.

Investeringen har gett resultat, även månader borta. Monteringen gjordes av Saab Service Frankfurt gjort. Lätt, med en vanlig bra service och till ett mycket rimligt pris. För tillfället är de bakre spjällen inte längre tillgängliga och listade som Orio-backlog. Det är hoppas att det kommer att finnas en efterproduktion.

Anna-projektet är en anakronism, precis som vilken analog bil som helst. Det är lite bättre och mer attraktivt. Saab är roligt som stannar kvar. Speciellt när du har glömt över tiden vilket arbete och pengar som gick med i projektet. Chassit är nu nästan helt nytt. Några saker finns fortfarande på min lista. Historien om hur en ogillad, försummad Saab blir en stor klassiker, går in i nästa omgång.

Det bör inte glömmas att det här är en bil som nu är 20 år gammal. Små saker händer som inte är planerade. Tvättvattentanken, ett vanligt problem, har loggat ut som inkontinent efter 2 årtionden. Skandalös och ny är det inte längre att köpa det (Hej, Orio?). Problemet måste lösas ändå, för utan det är inte möjligt. Kan de repareras, eller ersätts de bättre av en begagnad del? Att fortsätta

14 tankar om “Saab 9000. Drivdynamik eller dromedar?"

 • blank

  Hej Tom, mycket bra artikel. Jag ser SAAB -körupplevelsen på samma sätt. Jag arbetar för en stor biltillverkare i södra Tyskland och har möjlighet att köra de senaste bilarna med assistanssystem, men jag ser alltid fram emot att komma in i en av mina SAAB: er och njuta av den rustika men "riktiga" körupplevelsen.

 • blank

  Hi Tom,
  en bra artikel, bara för mig vid rätt tidpunkt.
  Eftersom jag var tvungen att hålla ett möte var jag på väg från Köln till Stuttgart snabbare än vanligt i min 9-5 Griffin stationvagn den kvällen. Jag märkte att mina tidigare 9000-tal var mycket mer självsäkra. Jag tror att jag borde ha gjort något på chassit ...
  Bara vad? Så min fråga: vad har Anna gjort på chassit (förutom spjällen)? Vilka gummier bytte du ut? Jag skulle vilja ha exakt samma känsla av att köra tillbaka som du beskriver så passande ...

  • blank

   Alla chassidelar som rör sig i sig utsätts för slitage. Plast * (sprött / ömtåligt) och gummi ** (poröst) åldras även när de står och utan stress ...

   En titt under bilen (helst tillsammans i den betrodda verkstaden) hjälper. Men mycket kan också dras av fordonets historia. Hur gammal? Miltal? Vad gjordes när (eller kanske försummats för länge ...)?

   * / ** Plastdelar och gummi är ett hett ämne. Se "Tvättvattentank" i artikeln. Jag är nyfiken på lösningen och nästa artikel ...

   Det är trots allt det största jag någonsin har hittat. Med 9000 kan du köra hundratals kilometer genom dimliknande myggsvärmar. Men jag avviker ...

   Plast och gummi är de viktigaste svagheterna i mina SC-kromglasögon. Tre delar som är relevanta för motorstyrningen har redan bytts ut under huven. På utsidan blir det ful eftersom gummi smuler. Till exempel under takantennen eller på framsidan ...

   I en Volvo 240-vagn (byggd '84) var jag tvungen att bygga om ledningsnätet för motorrummet (omkring '94) eftersom bilen var en enda kortslutning. Annars perfekt. Plåga plast ...
   Receptet på isoleringen var förmodligen redan miljövänligt 84, men ännu inte hållbart. Som jag sa, ett hett ämne!

   För att korta en lång historia: ta en titt under bilen. Det finns något där. Mer än fyra stötdämpare som aldrig har bytts ut. Sedan är han tillbaka på gatan som en ny ...

  • blank

   I princip var allt gjort. Nya skenben, stabilisatorer, bakre armar vid behov, alla upphängningsgummibussningar helt nya. Det var liknande med "Paul Project" och 9-3 I Aero. Du bör vara uppmärksam på god kvalitet. Manöverarmar och alla andra delar var tillgängliga från Saab Original, och i Bamberg kunde jag se hur en Saab originaldel och en billig kopia ser ut. Det finns världar däremellan när det gäller material! En pålitlig verkstad som bygger riktigt bra delar bör därför finnas till hands.
   I chassibussningarna utelämnades experiment som Powerflex. Det är oundvikligt om chassit är i gott skick berövar för mycket körkomfort.

 • blank

  Bra rapport. Slutsatsen för mig är att SAAB (även äldre) är roliga ...

  De var förmodligen före sina samtida i många avseenden, är kanske fortfarande förvånansvärt samtida, men utan vård är en gammal SAAB naturligtvis bara en gammal bil ...

  Du kan förstå det direkt. Också att en 9K med bra chassi fortfarande är ett stort nöje idag. Åsikterna är delade mellan denna bil och dess efterträdare. Jag tycker om dem båda ...

  Men det finns tillräckligt med 9K-förare som hävdar att bilen är bättre än någonting annat som SAAB skulle ha släppt ut på marknaden före 2010 eller till och med någonsin ...

  Du kan, men du behöver inte dela den uppfattningen.

  Hur som helst, är den nedersta raden: det var en jätte bra bil! ! !

  Varje vårdare av en 9K har enligt min mening fått en ren, en älg och några liter blåbärssirap gratis.
  Andra SAAB har intresserat mig tidigare och ibland också fascinerat mig. Men det var 9K som äntligen gjorde mig upphetsad och vann över till SAAB ...

  • blank

   ... det liknade mig, med 9k blev SAAB en följeslagare för mig. Vi bestämde oss medvetet mot 9-5 och för 9k. Visst att det fanns några saker på 9-5I som var bättre i bilar från andra tillverkare, men när det gäller koncept och implementering är 9k fortfarande referensfordonet för mig i denna bilklass, ... och även min 9-5II kan göra mycket bättre långt ifrån allt, ... när det gäller bagageutrymme, uppvärmning, förbrukning, 9k har kanten ... (båda aero)

   • blank

    Eftersom jag kan skriva under varje mening är det precis som vi gick!

   • blank

    Ja, bagageutrymmet ...

    Han har något magiskt. Öppna, klappa till. Två olika bilar!

    Då var 9000 något av en "kompakt överklass". Öppna, han är en blåval. Kanske inte konstigt att tysk motorjournalistik inte gjorde 9000 rättvisa. Det saknades helt enkelt lämpliga lådor och praktiserade fraser ...

 • blank

  Bakre stötdämpare inte tillgängliga för SAAB 9000 ???????????????

  Jag gick med https://www.mk-fahrwerkstechnik.de/ Bilsteins B6 för min SAAB 9-5 och ändrats till den ursprungliga gamla Sachs.
  Så du kan inte bli bättre, även för SAAB 9000.

 • blank

  Bra projekt. Riktigt coolt youngtimer. Jag vill också

 • blank

  ”Det mänskliga gränssnittet tog emot information, bearbetade den och kunde bestämma. "
  Det är exakt hur jag vill ha det, ingen wannabe AI fattar besluten för mig. Analog är kul 🙂

 • blank

  Hi Tom,

  Tack för detta spännande inlägg igen …… ..Du skriver “… .. alla chassidelar utom fjädrarna är nya”… .. och vidare hade Saab Frankfurt gjort allt ”med vanligt bra service och på en mycket mässa pris ”…… ..för att jag också har en sådan älskling och efter 22 år och 200000 XNUMX km verkar det lite mjukt för mig, kan du ge mig ett grovt husnummer, vad gjordes för vilket pris? Eller borde det vara bättre att ringa?

  • blank

   Hej Mattes ligger priset suveränitet hos återförsäljaren. Därför, i del 1 bara listpriserna för delarna, allt annat du bör snälla diskutera med Frankfurt. Jag vill inte ingripa och sätta prisidéer i världen.

Kommentarer är stängda.