Tankar som tittar på två Saabs

En Saab-familj och deras historia. Hur började det? I början av åttiotalet, efter bara sex år, började mina föräldrar Audi 100 att roa tungt efter bara några år. Alternativ söktes. På de svenska varumärkena. På något sätt hade min far hittat Saab med en liten köpman i Westfalen.

Tankar om att titta på två Saabs (en Saab-familj och deras historia)

Och så fick vi först två plastmodeller för barnen - en Saab 900 Aero och en Saab 900 Sedan. Vi läser mycket i de då omfattande broschyrerna. Och bestämde sig mot bakgrunden av den första katalysatordiskussionen för en 900 i med Kat.

Och några veckor senare fick vi mars 1985 i slutet av en sträng vinter, en rosenkvarts målad Saab 900 i combi coupé - hur snart det blev en amerikansk version med en lång utväxling, som vid Berg och bergiga highway Köln - inte håller Dortmund hastighet kunde.

Tack vare goodwill om Saab Tyskland Saab fick maj en ny fjärde och femte växeln och hade råd trogen tjänst under de närmaste sexton år - till en början alltid på jakt efter en blyfri bensinstation, var nätverket då bara byggt upp, och sedan över långa avstånd säker hemma. Underbar bagage, fullastad plus cykelhållare, det gick på semester. Senare också med båt trailer. En riktig fritidskompis.

En känsla av säkerhet utan slut. Och individualitet. Det fanns två eller tre Saabs i staden. Naturligtvis fanns det alltid några fler i storstäderna. Jag fick också köra 1988 med det nyförvärvade körkortet. Fordonsvikt och prestanda med 110 PS var en rimlig och ändå attraktiv åtgärd för nybörjare.

Studietiden kom - inte egen bil, men IC och ICE. I semesteret bryta igen - gratis till Mercedes - Välkommen hem i Saab. Den första egna bilen var för mig då en VW 1303. En underbar körupplevelse, men säkerheten konceptuellt. 2001 var mina föräldrars första Saab efter 264.000 kilometer, reparationen av oljekanna var oekonomisk (från dagens perspektiv, dock?).

Min far förvärvade en Saab 9-3 I Sportcombi, mycket av den var evolutionär från den gamla 900, formen, inredningen, den intuitiva driften, motoreffekten med 130 PS. Och de avgörande argumenten mot den gamla 900: ABS och luftkonditionering. En annan reell vinst i säkerhet. En vacker bil som ska följa med familjen i ytterligare elva år. Men, men: jämfört med 900 var bagageutrymmet liten.

2002 I, från min egen familj, bytte jag ut 1303 för vardagen mot en av de senaste Saab 9-3-serien - stålgrå -. Med turboen är en underbar resebil för de långa sträckorna mellan Berlin och Westfalen och resorna. Men efter bara ett år hade denna Saab gjort sin plikt och lämnade min fru oskadd mot en bussolycka. Så en tid för sökning började 9-3 II uteslutet för oss. En provkörning visade en hård fjädring, inte så bekväm på långa sträckor - och en bil borde vara där också.

Vid den tiden var 9-5 för stor för oss i storlek och för liten i bagaget. Efter tre månader hittade vi en 9-3t-I, återigen i stålgrå. Han bar tre barn, två barnvagnar, fyra cyklar och mycket roligt mellan Skandinavien och Italien, mellan Nederländerna och Oder. Vi var alla nöjda överallt. Riderna var långa men aldrig tröttsamma.

Nya bilar var inte intressanta - Saab 9-3 II var för liten, Saab 9-5 inte ett problem. Nyare broschyrer från 2006 visade en front som inte påminner oss om 900 I längre. Och Saab sprang och sprang (fri till VW). Ibland tänkte jag, i tacksam minne om VW 1303 en konvertibel, förstås 9-3 I att köpa. Detta hände inte.

På våren av 2012 blev vi övervunnen av störningen av ett motorfel .... efter bara 165.000 kilometer. Förslaget att köpa enbart en konvertibel och att hyra en bil till semestern förkastades, vilket pekar på brist på soliditet. Så det letade efter. 9-3 Jag hade bara höga körsträckor. Men jag hittade en 9-5 t Biopower Sportcombi i kristall silver i Audi City. Väl underhållen vi har tagit honom över - särskilt vi såg fram emot, fyra år billig och jag också miljövänlig med etanol att köra.

I början verkade våra barn vara för mycket i baksätet, och nu är de tacksamma. Och även om bilen har utvecklats betydligt från utsidan och insidan i förhållande till Saab 9-3 I, kan generna fortfarande kännas. Den välkända Saab känslan var snabbt där: "Välkommen hem och på långa resor hem". Trots den ursprungligen skeptiska fronten. 2013 på sommaren då för första gången i Sverige.

Strax innan hade jag kunnat förvärva en mycket väl underhållen konvertibel 9-3 II, med hänvisning till fördelarna med en lättare och mer ekonomisk stadbil hos Saab Kempten. Underbart. Och likheten i inredningen mellan de två bilarna. Med skillnader, Sportcombi med det beprövade kretsloppet och strålkastarkretsarna med olika rotationsriktningar. Annars: många likheter mellan de två Saabarna. Och vänja sig på designen. Så vi har sedan dess oväntat två gånger de ansiktslyftiga Saabs. Tillförlitligt ger de sina tjänster till oss. Och kanske med ett leende i stålet som en gång VW 1303.

Tack vare arbetsfördelningen är jag i gott humör att vi kan fortsätta våra bilresor med svenskar under lång tid. Och varje gång du kommer in är det välkommen hemma. Jag gillar att vara en progressmuff, dessa två Saab är uppdaterade. Egentligen behöver du inte mycket mer bil. Kanske lite mindre bränsleförbrukning, kanske ännu mer sofistikerade kroppar (hjulbas), men trådlös kapacitet och rymdskeppsbelysning: nej det behöver jag inte. Vi svävar säkert med våra Saabs - och jag är förvånad i nästan 33 år nu - från passageraren i baksätet till föraren.

Jag är nöjd med dessa bilar. Mycket. Varje dag. Bara cykling är vackrare.


Tack till Walter för hans Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Var så tålmodig ... Eftersom tidsfristen för inlämning av våra Saab-kort var 31.12.2017. Missade möte? Nästa åtgärd kommer definitivt att komma. Innan det kommer vi dock att släppa några Saab-berättelser från året 2017!

4 tankar om "Tankar som tittar på två Saabs"

 • Tack för den underbara historien!
  Ja, viruset ... du kan bara inte bli av med det ... kanske du inte vill ha det.
  Fortsätt bra olycksfri resa eller resa!

  Bara cykling är vackrare. Ja, det är därför jag har också 7-modeller, istället för 7 SÄÄBe ...

 • Jag gillar också cyklar väldigt mycket ...

  I synnerhet för stadstrafiken är det också helt meningslöst att istället diskutera bilmärken eller modeller. Det finns ingen eller ingen snabbare eller bättre än den ena eller den andra.

  Vid trängsel / i förbrukningstillståndet för varje brännare i sig och per definition är oändlig. Var det, definierar definitionen brottet per timme istället för för 100 Km ...

  Dessutom sjönk den genomsnittliga hastigheten för min då SAAB som visades på inbyggd dator regelbundet till upp till 23 km / h. Idag är det annorlunda. Inte för att stadstrafiken skulle bli snabbare, men för att den nyare SAABen knappt flyttas i staden.

  Den som passar bra är bättre (och snabbare) på cykel än med bil genom staden. Och mycket billigare än ...

 • fin historia

 • Detta kan hända även till en Saab-blogg, att sista meningen i artikeln är att "bara cykla är vackrare". Många Saab-förare är bara entusiaster och inte ideologer. Som den tidigare Saab-reklamsslagan "flytta ditt sinne" har uppenbarligen tagit sig. Mycket trevligt att läsa. Tack för artikeln och den suveräna änden. För övrigt tycker jag att det är detsamma med cykling.

Kommentarer är stängda.