Tankar som tittar på två Saabs

En Saab-familj och deras historia. Hur började det? I början av åttiotalet, efter bara sex år, började mina föräldrar Audi 100 att roa tungt efter bara några år. Alternativ söktes. På de svenska varumärkena. På något sätt hade min far hittat Saab med en liten köpman i Westfalen.

Tankar om att titta på två Saabs (en Saab-familj och deras historia)

Och så fick vi ursprungligen två plastmodeller för oss barn - en Saab 900 Aero och en Saab 900 Sedan. Vi läser mycket i broschyrerna, som fortfarande var detaljerade vid den tiden. Och beslutade mot bakgrund av den första diskussionen om katalysator för en 900 i med katt.

Och några veckor senare, i mars 1985, i slutet av en svår vinter, fick vi en roskvartsmålad Saab 900 i Combi-Coupe - eftersom det snart visade sig vara en amerikansk version med ett långt växelförhållande som inte höll hastigheten på den bergiga och bergiga Köln - Dortmund motorväg skulle kunna.

Tack vare Saab Tysklands goodwill fick Saab en ny fjärde och femte växel i maj och kunde ge oss lojal service under de kommande sexton åren - ursprungligen letade vi alltid efter en blyfri bensinstation, nätverket grundades först vid den tiden och sedan över långa avstånd säkert hemma. Underbar bagagerummet, fulladdad plus cykelställ, vi åkte på semester. Senare också med en båtvagn. En riktig fritidskompis.

En känsla av säkerhet utan slut. Och individualitet. Det fanns två eller tre Saabs i staden. Naturligtvis fanns det alltid några fler i storstäderna. Jag fick också köra 1988 med det nyförvärvade körkortet. Fordonsvikt och prestanda med 110 PS var en rimlig och ändå attraktiv åtgärd för nybörjare.

Studietiden kom - inte en egen bil, utan IC och ICE. Under semesterstoppet igen - fritt efter Mercedes - välkomna hem i Saab. Den första bilen jag ägde var en VW 1303. Det var en underbar körupplevelse, men den säkerhetskonceptuella ed om avslöjande. 2001 antogs mina förälders första Saab efter 264.000 XNUMX kilometer, reparationen av oljepannan var oekonomisk (från dagens perspektiv, dock?).

Min far förvärvade en Saab 9-3 I Sportcombi, mycket av den var evolutionär från den gamla 900, formen, inredningen, den intuitiva driften, motoreffekten med 130 PS. Och de avgörande argumenten mot den gamla 900: ABS och luftkonditionering. En annan reell vinst i säkerhet. En vacker bil som ska följa med familjen i ytterligare elva år. Men, men: jämfört med 900 var bagageutrymmet liten.

2002, när jag startade min egen familj, bytte jag ut 1303 för vardagen för en av de senaste Saab 9-3 gamla serierna - stålgrå -. Med Turbo en underbar resebil för långa avstånd mellan Berlin och Westfalen och resorna. Men efter bara ett år hade denna Saab gjort sitt jobb och låtit min fru överleva en bussolycka oskadd. Så en tid med sökning började, 9-3 II var utan tvekan för oss. En provkörning visade en hård fjädring, inte så bekväm på långa resor - och det är vad en bil borde vara för.

Då var 9-5 för stor för yttre dimensioner och för liten i bagageutrymmet. Efter tre månader hittade vi fortfarande en 9-3t - jag i Anhalt, igen i stålgrå. Detta bar tre barn, två barnvagnar, fyra cyklar och mycket glädje mellan Skandinavien och Italien, mellan Nederländerna och Oder. Vi var helt nöjda. Resorna var långa, men aldrig trötta.

Nya bilar var inte av intresse - Saab 9-3 II var för liten för oss, Saab 9-5 var inte en fråga. Nyare broschyrer från 2006 visade en front som inte längre påminde om 900 I. Och Saab sprang och sprang (fritt efter VW). Ibland tänkte jag på att köpa en cabriolet, naturligtvis 1303-9 jag, till tacksamma minne av VW 3. Detta hände inte.

Våren 2012 blev vi irriterade av ett motorfel…. efter bara 165.000 9 kilometer. Förslaget att bara köpa en cabriolet och hyra en skåpbil för semestern avvisades på grund av brist på soliditet. Så det var dags att söka. 3-9 Jag var bara tillgänglig med hög körsträcka. Men jag hittade en 5-XNUMX ton Biopower Sportcombi i crystal silver i Audi City. Vi tog hand om det bra - framför allt var vi nöjda med att kunna köra billigt i fyra år och jag tror också att det var miljövänligt att köra med etanol.

I början verkade våra barn vara för mycket i baksätet, och nu är de tacksamma. Och även om bilen har utvecklats betydligt från utsidan och insidan i förhållande till Saab 9-3 I, kan generna fortfarande kännas. Den välkända Saab känslan var snabbt där: "Välkommen hem och på långa resor hem". Trots den ursprungligen skeptiska fronten. 2013 på sommaren då för första gången i Sverige.

Strax innan hade jag kunnat förvärva en mycket väl underhållen konvertibel 9-3 II, med hänvisning till fördelarna med en lättare och mer ekonomisk stadbil hos Saab Kempten. Underbart. Och likheten i inredningen mellan de två bilarna. Med skillnader, Sportcombi med det beprövade kretsloppet och strålkastarkretsarna med olika rotationsriktningar. Annars: många likheter mellan de två Saabarna. Och vänja sig på designen. Så vi har sedan dess oväntat två gånger de ansiktslyftiga Saabs. Tillförlitligt ger de sina tjänster till oss. Och kanske med ett leende i stålet som en gång VW 1303.

Tack vare arbetsdelningen är jag övertygad om att vi kommer att fortsätta resa med bil med svenskarna under lång tid. Och varje gång du kommer in välkomnas du hemma. Jag kan betraktas som en muffel för framsteg, dessa två Saab är uppdaterade. Du behöver egentligen inte mer bil. Kanske lite mindre bränsleförbrukning, kanske lite mer sofistikerade karosser (hjulbas), men WiFi-kapacitet och rymdskepp belysning: nej, det behöver jag inte. Vi svävar säkert med våra Saabs - och jag har varit förvånad i nästan 33 år - från passageraren i baksätet till föraren.

Jag är nöjd med dessa bilar. Mycket. Varje dag. Bara cykling är vackrare.


Tack till Walter för hans Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Var så tålmodig ... Eftersom tidsfristen för inlämning av våra Saab-kort var 31.12.2017. Missade möte? Nästa åtgärd kommer definitivt att komma. Innan det kommer vi dock att släppa några Saab-berättelser från året 2017!

4 tankar om “Tankar som tittar på två Saabs"

 • blank

  Tack för den underbara historien!
  Ja, viruset ... du kan bara inte bli av med det ... och kanske inte ens vill. 😉
  Fortsätt bra olycksfri resa eller resa!

  Bara att cykla är trevligare. Ja, det är därför jag har 7 modeller istället för 7 SÄÄBe ... 😉

 • blank

  fin historia

 • blank

  Det kan bara hända med en Saab-blogg att den sista meningen i artikeln är "bara cykling är bättre". Många Saab-förare är entusiaster och inte ideologer. Den tidigare Saab-reklamslogan "flytta ditt sinne" tog uppenbarligen tag. Mycket trevligt att läsa. Tack för artikeln och det säkra slutet. Förresten ser jag det på samma sätt med cykling.

  • blank

   Jag gillar också cyklar ...

   I synnerhet för stadstrafiken är det också helt meningslöst att istället diskutera bilmärken eller modeller. Det finns ingen eller ingen snabbare eller bättre än den ena eller den andra.

   I en trafikstockning / stillastående är förbrukningen av varje förbränningsmotor i sig och per definition oändlig. Om inte definitionen mäter förbrukning per timme istället för 100 km ...

   Dessutom sjönk den genomsnittliga hastigheten för min då SAAB som visades på inbyggd dator regelbundet till upp till 23 km / h. Idag är det annorlunda. Inte för att stadstrafiken skulle bli snabbare, men för att den nyare SAABen knappt flyttas i staden.

   alla som är rimligt passande kan ta sig runt i staden bättre (och snabbare) på cykel än med bil. Och mycket billigare också ...

Kommentarer är stängda.