Ingen framtid för Trollhättan?

Vändpunkt i Trollhättan. För första gången sedan ankomsten av NEVS i den gamla Saabfabriken, den TTELA negativ om webbplatsens framtid. I åratal var lokala journalister på väg med optimism. Och även vid årsskiftet var det sloganet som, vilket är bra för NEVS, också bra för Trollhättan.

NEVS plantera sommaren 2016

Kinesiska investerare. Ingen framtid för Trollhättan.

Några veckor senare verkar det i själva verket vara att vad som verkar bra NEVS, tyvärr dåligt för Trollhättan. Det handlar om demontering av färgbutiken och den slutliga uppgiften för monteringsledningen på fabriken. Gradvis verkar konsekvenserna av händelser ploga in i den offentliga medvetandet. Det gillar inte NEVS, och det var halvhjärtade försök att motverka. För några dagar sedan kan du läsa en halvvägs optimistisk artikel om situationen i TTELA. Förutom NEVS kommunikationsminister Fredrik Fryklund, som verkade förvånad över genomgående negativa mediebevakningen i Sverige, kom Fredrik Sidahl, chef för bilindustrins leverantörer, få säga sitt.

Han uttryckte hoppet att kunna fylla fabriken med nya order. Han citerade den goda infrastrukturen runt staden, närheten till hamnen i Wallhamn och de goda anläggningarna på fabriken som ett trumfkort.

Förmodligen inte reflekterande att NEVS-arbetet redan delvis avvecklas. Från färgbutiken har endast fastigheten kvar. Anläggningen själv ligger på vägen till Tianjin. Anställda som ska landa monteringsorder med "NEVS Industrial Services" lämnade företaget förra året.

Situationen bär ett groteskt drama. Den en gång toppmoderna bilanläggningen i Sverige demonteras av kinesiska investerare. En ful situation, som vi bara visste det från 70 och 80 år, då kineserna demonterade gamla stålverk i delar och skickade dem till Kina.

Kinesiska investerare. Framtid för Hisingen.

Några kilometer längre sydväst, på Hisingen, står en annan bilfabrik. Det var 2010 i ett sämre skick än Saab-fabriken, men där kineser investerar istället för demontering. Och medan Geely-ägaren Li Shufu framgångsrikt bildar ett globalt företag har Trollhättan ingen framtid. Förväntan från Saab veteranerna som förr eller senare Volvo-logotypen hittades på jobbet, har inte uppfyllts.

Och det verkar osannolikt att någonsin hända. Geely löser sig inte för gamla, plundrade fabriker. Geely tänker på lång sikt och bygger på nytt. I Kina arbetar en Polestar på sitt bästa, Gent moderniseras ständigt. I december köpte Li Shufus Geely Holding från Volvo Lastvagnar och blev i fredags den största aktieägaren i Daimler. Ett slut på Geely-succeshistorien är inte i sikte. På den gamla Saab-platsen ser den ut som dyster.

I Trollhättan tvivlar de nu på tidsplanen för NEVS, som tycks skjuta upp sig för andra gången. 10.000 elbilar i år verkar knappast möjligt, eftersom slutförandet av Tianjin-fabriken fortsätter att försenas. Framtiden för den svenska sidan är första gången som TTELA publicerar offentligt Fråga, Helt rätt när du ser fakta. Den gamla Saab-fabriken är nu inte längre producerbar, NEVS 9-3-projektet styrs endast från Kina. Trollhättan har inget att göra med det.

Vad är kvar? Vad arbetar för närvarande beräknade återstående 6- 700 svenska anställda, kanske mindre? Några jobb i Kina, träna kollegor i Tianjin och sätta upp montering. De tidigare Saab test- och testlaboratorier är väl bokade av andra företag och se till försäljning. Men de är också inte längre aktuell. På vårt senaste besök ett år 2016 talade om planerade investeringar under det följande året i växterna. Man kan anta att de inte ägde rum.

Förskottets utveckling för DiDi-koncept fortfarande sker i Stallbacka, också arbeta på Phoenix E-plattformen. själva projekten att på grund av brist på kapital, och bristen på lämplig personal för att utveckla på sparlåga, är uppenbart. Den fortsatta dålig situation kring utvecklingen av NEVS inte bara leder till fortsatt migration av tjänsteleverantörer, men också att dåligt humör till upp till högsta ledningsnivå.

Hur länge stöder Peking Kai Johan Jiang?

NEVS förlorar nu sin senaste lokala stöd. Tålamodet på plats verkar vara uttömt. Efter år av meddelanden som aldrig uppstod, verkar investerare Kai Johan Jiang ha utnyttjat sin kredit. För den kinesiska politiken som Kai Johan Jiang uppenbarligen stöder är situationen och det negativa mediasvaret inte en rekommendation. För det som hände i Trollhättan de senaste åren skadar också de kinesiska investerarnas rykte i Europa. Detta kan inte godkännas i Peking, där man registrerar noggrant vad västerländska medier rapporterar. NEVS och Kai Johan Jiang hänger äntligen på dropp av kinesiska banker. Hur länge tittar de fortfarande på?

Den lokala tidningen uttrycker hoppet för klarhet på våren. Och att NEVS kommer att lyckas med att uppnå framgång och ekonomisk betydelse. Jag delar inte det hoppet.

18 tankar om "Ingen framtid för Trollhättan?"

 • Tack för uppdateringen. ME kan bara gratulera Volvo på sin kinesiska investerare, vem skulle ha trott för några år sedan, även här tvivel var stor. Men kineserna skulle genomföra smarta nog att Volvo gjort skulle misslyckas i Kina på den europeiska marknaden, eller om du skulle behöva erbjuda honom mer än priset i andra segment, men vi stannade hittills förskonade. Jag har ofta undrat vilket märke som kunde övervägas för en ny bil - den nya Volvo V60 har blivit fantastisk för mig. Stor design, inuti mycket utrymme. Tyvärr har Volvo också förlorat en (liten) portföljjusteringsanläggning, Uddevalla (nu med Pininfarina). Jag hoppas att Volvo i framtiden kommer fram en snygg C70-konvertibel med tygblad. Eftersom det finns alldeles för få av 9-3III MY10-12 marknaden ... ;-( som faktiskt hör till fastigheten Saab fabriken? Banker eller ett fastighetsbolag? Är fastigheten en gång några år ännu, är allt en nedgång. Synd . bredvid du fruktar förmodligen närvarande även om hans framtid jag läste en gång att GKN (tidigare Volvo Aero.) drar en produktion övergång till Storbritannien hänsyn ... så ja en hel stadsdel skulle vara tom .... PS: Om någon av ser huvudporten till GKN över, så över den stora parkeringen tid, är några smärre "baracker" - vilken avdelning var det faktiskt inrymda på Saab tider?

 • Jag är bra på bristen på intresse för NEVS. Nu har någon annan chans att återuppliva SAAB

 • Jag bara funnit att NEVS försökte i Kina (på grund för projektet är lämpligt) bör få något.

  Varför borde de sluta använda energi och kapital hittills? SAAB Automobile amputerades av GM så att en annan investerare för fabriksbyggnader SAAB (med eller utan färg) skulle höja något stort intresse - förorenaren för detta tillstånd, men är inte NEVS. Jag gläder mig inte - men på något sätt förstår NEVS: s verksamhet.

  SAAB-bilar hade varken en framtid under SAAB AB eller senare GM. Jag väntar bara, vad med "rester" under NEVS kanske fortfarande lyckas - andra stora investerare kommer förmodligen fortfarande inte dyka upp på scenen. Detta bör lösas nu.

 • Varför sarkasmen?

  Hävdade jag att jag skulle få en e-mobilstart utanför Kina? Jag erkänner att jag inte kunde få det i Kina, inte ens ville ...

  Men är det relevant, poängen?

  Om NEVS lyckades (ser inte ut så här), skulle det vara en uppstart av ditt val. Skulle det ha något att göra med SAAB? Det är poängen. Det är det här handlar om. Det är en SAAB blogg! ! !

  Ämne (SAAB) arv:
  Du borde kunna skilja mellan "kunskap" och "intelligens". Jag hörde aldrig om ett intelligensprov som innebar kunskap om SAAB-bilar.
  Fortfarande berättar du om "Unknowing Valley" om en tonåring kommer att veta i framtiden vad en 1993er SAAB var?

  Här är en förutsägelse: Med dina standarder kommer alla tonåringar att vara helt dumma i framtiden. Tack Gud, men bara efter dina standarder!

  Annars kommer föräldrar och farföräldrar förmodligen att motivera den i ungdomen ganska ens vet varför de har sett den teknik och överföring av pengar till Kina inte bara passivt, men också hyllas ...

  Men fortsätt med att hejda ...

 • Hej Nico
  Det är precis vad jag argumenterade år sedan och kallades en pessimist. Men vem vet något i bilindustrin visste att hela förfarandet kring Nevs i Sverige var ett luftnummer. Aldrig har ett "dött märke" framgångsrikt återupplivats i fordonshistoria. Om överkandidatkandidater inte omedelbart fortsätter med ett bra koncept (se Volvo) kommer ingenting att komma ifrån. Nevs väntade länge och hade inget nytt att erbjuda. I stället försämrades den lilla som en hade. Synd, alltid synd.

 • Läs läsartikeln noggrant - men kom inte till din slutsats.

  Tror du verkligen att en så kallad. Startup (mycket mer är NEVS efter amputation av GM för SAAB och andra motgångar nämligen inte för närvarande) kan börja med elektrisk mobilitet på annat håll än i Kina?

  Ta en titt på infrastrukturen i Europa - förutom några få undantag (till exempel Norge) finns knappast något att se. Självklart skulle de klara allt här i Tyskland - jag är fast övertygad.

  Under dina senare bilparkersamtal med ungdomar kommer det att finnas tider när det blir smartare människor än de unga från Unknowable-dalen - så oroa dig inte!

 • "Jag håller mina fingrar korsade för NEVS."

  För vad exakt? Demontering och frakt? Jag förstår inte kommentaren. Läste du artikeln?

  Jag bryr mig inte om Kina har ett bilmärke mer eller mindre. Inte helt i detta speciella fall (NEVS). Jag föredrar att inget kinesiskt varumärke åberopar SAAB.
  Annars, efter monteringslinjen och färgbutiken skulle också rykte och SAAB-berättelsen skickas till Kina.

  Bra att SAAB AB har haft en skyddande hand över namnet.

  På några år skulle SAAB-förare annars komma tillvägagångssätt på parkeringsplatser av yngre bilentusiaster enligt följande:
  "Intressant, din bil. Vad är det här året av konstruktion? AHA! Jag visste inte att kineserna hade byggt så vackra bilar då. "

  Ett riktigt skräckscenario! Jag vill aldrig ha denna konversation.

 • Det är det!

 • Jag kunde inte ha uttryckt det bättre som Heiko

 • Jag tycker att det är rätt och viktigt som rapporteras på bloggen om det. Var annars kan du få denna information!
  Om beslutsfattarna inte hade varit så envisa då och BMW hade kommit fram, hade det varit annorlunda idag i Trollhättan. Varför heter NEVS som namnet? Konstigt !!!
  Ändå - vem har ett allvarligt intresse för fabriken kommer att investera i en ny målningslinje. Låt NEVS äntligen dra ut kontakten för att rensa vägen för en ny investerare. Det har varit tillräckligt med dåliga nyheter de senaste åren. En avgörande fråga är om det finns några seriösa utsikter för den gamla fabriken?

 • sluta drömma och leva i en annan värld. Nevs det är en cancer som förstörde allt

 • Absolut korrekt formulerad. NEVS är i teorin en ren hårdvaruleverantör som arbetar på mer eller mindre gamla plattformar. Du kan inte erbjuda innovativa nätverk från ditt eget hem, inte ens i början. Tidens tåg har rullat över NEVS, i princip gör man ingenting annat än 6 år sedan.

 • Allt detta hade inget att göra med SAAB. Det enda som fortfarande var SAAB var karosseriet av den gamla 9-3 från år 2002 och den otrevliga Phoenix-plattformen, som nu också ryktas sedan X-år. Världen fortsätter att vända. Andra bilfabrikanter är redan lätta år före NEVS. Inte ens med alternativa enheter, men speciellt med nätverk, autonom körning eller komplett mobilitetskoncept som Car2Go. Eftersom NEVS inte ens kan erbjuda något. De har inte ens en sexig studie som utlöser en "har vilja" effekt.

  Får mig inte fel, men SAAB kommer alltid att vara SAAB för mig. Men SAAB har varit död sedan 2012. Och det kommer att bli så. Jag har haft 6 SAABs själv under årens lopp. För mig har SAAB alltid varit ett individuellt varumärke som har särskiljat sig genom tekniska förbättringar och av en cool, inte den generella smaken motsvarande designen.
  NEVS ensam är inte en värdig efterträdare. Och vem tror att fabriken i Trollhättan igen en gång tumblebilar, är fel.

 • Varför kallas de ändå fortfarande NEVS om inget annat kommer från Sverige? Bättre skulle vara NEVC. Eftersom det bara hatar och ilska kommer upp när man ser hur ett sådant traditionellt företag drivit mot väggen och plundrade. Jag önskar dem den sista avgången, som äntligen fred är.

 • NEVS har medfört mycket energi och kapital - om det äntligen når butiken, kan inte svaras just nu.

  Det främsta exemplet Volvo under Geely-flaggan är en jämförelse med helt olika startpositioner - dessa är nu också kända och beskrivna flera gånger. I NEVS är installationen mycket svårare och kräver mycket längre tidsperioder.

  Jag håller mina fingrar korsade för NEVS.

 • Är förmodligen bortskämd. Namn förstört, nu också till Kina med arbetet. Kan bara göra något bättre.

 • Är inte dåliga nyheter - om NEVS är borta från fabriken (färgbutiken går där?), Då kan du hantera fabrikslokalerna - en köpare hittar ...

 • Jag delar inte heller hoppet.
  NEVS är slutligen tänkt att stänga butiken, kanske då kan något göras med den ledsna återstoden av arbetet.
  Men jag är glad för Volvo, förmodligen eftersom mycket går i rätt riktning.

Kommentarer är stängda.