Ingen framtid för Trollhättan?

Vändpunkt i Trollhättan. För första gången sedan ankomsten av NEVS i den gamla Saabfabriken, den TTELA negativt om webbplatsens framtid. I flera år var de lokala journalisterna på väg med förväntansfull optimism. Och vid årsskiftet var det fortfarande slogan att vad som är bra för NEVS också är bra för Trollhättan.

NEVS plantera sommaren 2016

Kinesiska investerare. Ingen framtid för Trollhättan.

Bara några veckor senare verkar det i sanning att det som verkar bra för NEVS tyvärr är dåligt för Trollhättan. Det handlar om nedmonteringen av målarbutiken och den slutgiltiga nedläggningen av monteringslinjen i fabriken. Gradvis verkar händelsernas omfattning smälta in i allmänhetens medvetande. NEVS gillar inte det, och det har varit halvhjärtade försök att motverka detta. För några dagar sedan kunde du läsa en halvvägs optimistisk artikel om situationen i TTELA. Förutom NEVS kommunikationschef, Fredrik Fryklund, som var förvånad över den genomgående negativa mediebevakningen i Sverige, hade Fredrik Sidahl, chef för billeverantörsbranschen, också ett uttalande.

Han uttryckte hopp om att kunna fylla fabriken med nya order. Han kallade den goda infrastrukturen runt staden, närheten till hamnen i Wallhamn och fabrikens goda utrustning som trumfkort.

Förmodligen inte en återspegling av det faktum att NEVS -anläggningen redan har demonterats delvis. Allt som återstår av färgbutiken är fastigheten. Själva anläggningen är på väg till Tianjin. Anställda som ska landa monteringsorder med “NEVS Industrial Services” lämnade företaget förra året.

Situationen bär ett groteskt drama. Den en gång toppmoderna bilanläggningen i Sverige demonteras av kinesiska investerare. En ful situation, som vi bara visste det från 70 och 80 år, då kineserna demonterade gamla stålverk i delar och skickade dem till Kina.

Kinesiska investerare. Framtid för Hisingen.

Några kilometer längre sydväst, på Hisingen, står en annan bilfabrik. Det var 2010 i ett sämre skick än Saab-fabriken, men där kineser investerar istället för demontering. Och medan Geely-ägaren Li Shufu framgångsrikt bildar ett globalt företag har Trollhättan ingen framtid. Förväntan från Saab veteranerna som förr eller senare Volvo-logotypen hittades på jobbet, har inte uppfyllts.

Och det verkar osannolikt att någonsin hända. Geely löser sig inte för gamla, plundrade fabriker. Geely tänker på lång sikt och bygger på nytt. I Kina arbetar en Polestar på sitt bästa, Gent moderniseras ständigt. I december köpte Li Shufus Geely Holding från Volvo Lastvagnar och blev i fredags den största aktieägaren i Daimler. Ett slut på Geely-succeshistorien är inte i sikte. På den gamla Saab-platsen ser den ut som dyster.

I Trollhättan tvivlar de nu på tidsplanen för NEVS, som tycks skjuta upp sig för andra gången. 10.000 elbilar i år verkar knappast möjligt, eftersom slutförandet av Tianjin-fabriken fortsätter att försenas. Framtiden för den svenska sidan är första gången som TTELA publicerar offentligt Fråga, Helt rätt när du ser fakta. Den gamla Saab-fabriken är nu inte längre producerbar, NEVS 9-3-projektet styrs endast från Kina. Trollhättan har inget att göra med det.

Vad återstår? Vilka är de beräknade 6-700 svenska anställda som för närvarande arbetar med, kanske färre? En del arbetar i Kina, utbildar kollegor i Tianjin och sätter upp församlingen. De tidigare Saab-test- och inspektionslaboratorierna är välbokade av andra företag och genererar försäljning. De är dock inte längre uppdaterade heller. Under vårt senaste besök 2016 talades det om planerade investeringar i systemen för nästa år. Man kan anta att de inte ägde rum.

Förskottets utveckling för DiDi-koncept pågår fortfarande i Stallbacka, inklusive arbete på Phoenix E-plattformen. Det säger sig självt att projekten utvecklas på grund av bristen på kapital och bristen på lämpliga medarbetare. Den bestående dåliga situationen kring utvecklingen av NEVS leder inte bara till den pågående utvandringen av högpresterande utan också till dåligt humör. upp till högsta ledningsnivå.

Hur länge stöder Peking Kai Johan Jiang?

NEVS tappar nu sitt sista, lokala stöd. Tålamodet på plats verkar ha använts. Efter år av tillkännagivanden som aldrig blev verklighet verkar investeraren Kai Johan Jiang ha använt sin kredit. För kinesisk politik, som Kai Johan Jiang uppenbarligen stöder, är situationen och det negativa mediasvaret inte några rekommendationer. För det som hände i Trollhättan de senaste åren skadar också kinesiska investerares rykte i Europa. Man kan inte godkänna det i Peking, där man på ett förnuftigt sätt registrerar vad västerländska medier rapporterar. NEVS och Kai Johan Jiang är i slutändan på dropp från kinesiska banker. Hur mycket längre kommer de att titta på?

Lokaltidningen hoppas på mer tydlighet under våren. Och på det faktum att NEVS fortfarande kommer att lyckas uppnå framgång och ekonomisk betydelse. Jag delar inte detta hopp.

18 tankar om “Ingen framtid för Trollhättan?"

 • blank

  Tack för uppdateringen. ME kan bara gratulera Volvo till sin kinesiska investerare, som skulle ha trott att för några år sedan var även tvivlen stora. Men kineserna var tillräckligt smarta för att inse att en Volvo tillverkad i Kina skulle misslyckas på den europeiska marknaden eller att den skulle behöva erbjudas i andra segment via pris, men det har vi varit skonade hittills. Jag har ofta undrat vilket märke som skulle kunna övervägas för en ny bil - nya Volvo V60 har visat sig vara fantastisk för mig. Bra design, mycket utrymme inuti. Tyvärr blev en (liten) fabrik på Volvo också offer för portföljens effektivisering, Uddevalla (jv med Pininfarina). Jag hoppas att Volvo kommer att ta fram en snygg C70 -cabriolet med en mjuk topp igen i framtiden. För det finns helt enkelt för få av 9-3III MY10-12 på marknaden ... ;-( Vem äger egentligen Saabfabrik-fastigheten? Bankerna eller ett fastighetsbolag? När fastigheten har stått ledig i några år är det börjar bli sämre. Det är synd Just bredvid är du för närvarande orolig för din framtid. Jag läste en gång att GKN (tidigare Volvo Aero) överväger att flytta produktionen till Storbritannien ... Då skulle ett helt kvart vara tomt ... PS: Om du kom från Ser över huvudporten till GKN, dvs över den stora parkeringsplatsen, finns det några mindre "kaserner" - vilken avdelning var egentligen inrymd där under Saab -tider?

 • blank

  Jag är bra på bristen på intresse för NEVS. Nu har någon annan chans att återuppliva SAAB

 • blank

  Det är allt!

 • blank

  Jag tycker att det är rätt och viktigt som rapporteras på bloggen om det. Var annars kan du få denna information!
  Om beslutsfattarna inte hade varit så envisa då och BMW hade kommit fram, hade det varit annorlunda idag i Trollhättan. Varför heter NEVS som namnet? Konstigt !!!
  Ändå - vem har ett allvarligt intresse för fabriken kommer att investera i en ny målningslinje. Låt NEVS äntligen dra ut kontakten för att rensa vägen för en ny investerare. Det har varit tillräckligt med dåliga nyheter de senaste åren. En avgörande fråga är om det finns några seriösa utsikter för den gamla fabriken?

 • blank

  Allt detta hade inget att göra med SAAB. Det enda som fortfarande var SAAB var kroppen av den gamla 9-3 från 2002 och den illavarslande Phoenix-plattformen, som nu har utvecklats i X år. Världen fortsätter att vända. Andra biltillverkare ligger nu ljusår före NEVS. Inte ens nödvändigtvis med alternativa enheter, utan också med ämnet nätverk, autonom körning eller till och med fullständiga mobilitetskoncept som Car2Go. NEVS kan inte ens börja erbjuda någonting. De har inte ens en sexig studie som utlöser en "vill ha" -effekt.

  Får mig inte fel, men SAAB kommer alltid att vara SAAB för mig. Men SAAB har varit död sedan 2012. Och det kommer att bli så. Jag har haft 6 SAABs själv under årens lopp. För mig har SAAB alltid varit ett individuellt varumärke som har särskiljat sig genom tekniska förbättringar och av en cool, inte den generella smaken motsvarande designen.
  NEVS ensam är inte en värdig efterträdare. Och vem tror att fabriken i Trollhättan igen en gång tumblebilar, är fel.

  • blank

   Absolut korrekt formulerad. NEVS är i teorin en ren hårdvaruleverantör som arbetar på mer eller mindre gamla plattformar. Du kan inte erbjuda innovativa nätverk från ditt eget hem, inte ens i början. Tidens tåg har rullat över NEVS, i princip gör man ingenting annat än 6 år sedan.

  • blank

   Hej Nico
   Det var precis så jag argumenterade för flera år sedan och kallades för pessimist. Men alla som är bekanta med bilbyggande visste att hela proceduren runt Nevs i Sverige var en bra idé. Ett "dödt märke" har aldrig återupplivats framgångsrikt i fordonshistorien. Om övertagandekandidater inte fortsätter omedelbart med ett bra koncept (se Volvo) kommer det inte att bli något av det. Nevs väntade för länge och hade inget nytt att erbjuda. Istället försämrades det lilla som hade. Synd, synd om och om igen.

 • blank

  Varför kallas de ändå fortfarande NEVS om inget annat kommer från Sverige? Bättre skulle vara NEVC. Eftersom det bara hatar och ilska kommer upp när man ser hur ett sådant traditionellt företag drivit mot väggen och plundrade. Jag önskar dem den sista avgången, som äntligen fred är.

  • blank

   Jag kunde inte ha uttryckt det bättre som Heiko

 • blank

  NEVS har tagit in mycket energi och kapital - om det i slutändan är tillräckligt att köra till butiken kan för närvarande inte besvaras.

  Det främsta exemplet på Volvo under Geely-flaggan är en jämförelse med helt olika utgångspositioner - dessa är nu välkända och har beskrivits flera gånger. Med NEVS är installationen mycket svårare och kräver mycket längre tidsperioder.

  Jag håller mina fingrar korsade för NEVS.

  • blank

   sluta drömma och lev i en annan värld. Nevs det är en cancer som förstörde allt

  • blank

   "Jag håller tummarna för NEVS."

   För vad exakt? Demontering och frakt? Jag förstår inte kommentaren. Läste du artikeln?

   Jag bryr mig inte om Kina har ett bilmärke mer eller mindre. Inte helt i detta speciella fall (NEVS). Jag föredrar att inget kinesiskt varumärke åberopar SAAB.
   Annars, efter monteringslinjen och färgbutiken skulle också rykte och SAAB-berättelsen skickas till Kina.

   Bra att SAAB AB har haft en skyddande hand över namnet.

   På några år skulle SAAB-förare annars komma tillvägagångssätt på parkeringsplatser av yngre bilentusiaster enligt följande:
   ”Intressant, din bil. Vilket byggår är det? A HA! Jag visste inte ens att kineserna redan byggde så vackra bilar då. "

   Ett riktigt skräckscenario! Jag vill aldrig ha denna konversation.

   • blank

    Läs artikeln noggrant - men kom inte till din slutsats.

    Tror du verkligen att en så kallad. Startup (mycket mer är NEVS efter amputation av GM för SAAB och andra motgångar nämligen inte för närvarande) kan börja med elektrisk mobilitet på annat håll än i Kina?

    Ta en titt på infrastrukturen i Europa - förutom några få undantag (till exempel Norge) finns det knappast något att se. Naturligtvis skulle du hantera allt här i Tyskland - jag är övertygad om det.

    När du pratar med unga människor om parkeringsplatser senare kommer det säkert att finnas mer intelligenta människor än de unga du misstänker från de intet ont anande dalen - så oroa dig inte!

    • blank

     Varför sarkasmen?

     Påstod jag att jag kunde få en e-mobilstart utanför Kina? Jag erkänner att jag inte kunde göra det i Kina, jag ville inte ens ...

     Men är det relevant, poängen?

     Om NEVS lyckades (ser inte ut så här), skulle det vara en uppstart av ditt val. Skulle det ha något att göra med SAAB? Det är poängen. Det är det här handlar om. Det är en SAAB blogg! ! !

     Ämne (SAAB) arv:
     Man bör också kunna skilja mellan "kunskap" och "intelligens". Jag har aldrig hört talas om ett intelligensprov där kunskap om SAAB -bilar skulle ha spelat en roll.
     Gör du fortfarande "de intet ont anande" dalen baserat på om en ungdom i framtiden kommer att veta vad en SAAB 1993 var?

     Här är en förutsägelse: Med dina standarder kommer alla tonåringar att vara helt dumma i framtiden. Tack Gud, men bara efter dina standarder!

     Annars kommer föräldrar och farfar bland de unga troligen att behöva motivera varför de inte bara tittade på tekniken och penningöverföringen till Kina utan att göra någonting utan också hurrar det ...

     Men fortsätt att heja ...

     • blank

      Jag bara funnit att NEVS försökte i Kina (på grund för projektet är lämpligt) bör få något.

      Varför ska de sluta efter att ha använt energi och kapital hittills? SAAB-bilar amputerades av GM på ett sådant sätt att en annan investerare inte skulle visa stort intresse för SAAB: s fabriksbyggnader (med eller utan lackeringsverkstad) - men orsaken till detta tillstånd är inte NEVS. Jag hejar inte på något sätt - men jag kan på något sätt förstå hur NEVS fungerar.

      SAAB -bilar hade ingen framtid vare sig under SAAB AB eller senare under GM. Jag väntar bara och ser vad som fortfarande kan fungera med "resterna" under NEVS - andra stora investerare kommer troligen fortfarande inte att dyka upp på scenen. Du borde komma överens med det nu.

 • blank

  Är förmodligen bortskämd. Namn förstört, nu också till Kina med arbetet. Kan bara göra något bättre.

 • blank

  Det är inte dåliga nyheter trots allt - när NEVS är ute från fabriken (målarbutiken går vart?), Då kan du varva ner fabrikslokalerna - en köpare kommer att hittas ...

 • blank

  Jag delar inte heller hoppet.
  NEVS är slutligen tänkt att stänga butiken, kanske då kan något göras med den ledsna återstoden av arbetet.
  Men jag är glad för Volvo, förmodligen eftersom mycket går i rätt riktning.

Kommentarer är stängda.