Saab Independence Day. Oberoende 7 år senare.

Trollhättan. Det är 23. Februari 2011. Sedan 11: 00 den fina staden på Göta Älv firar den första självständighetsdagen av varumärket. Saab 9-5 NG sportvagnen har världspremiär, 9-3 Convertible of Independence Day Edition gör jävla mycket mer önskan om mer. Allting gjordes rätt, och ändå var allt fel. Bakom kulisserna började katastrofen.

Saab Independence Day 2011. Bild Saab Automobile AB / Arkiv Saabblog.net
Saab Independence Day 2011. Bild Saab Automobile AB / Arkiv Saabblog.net

Det förblev med exakt en självständighetsdag. Fabriksportarna förblev stängda ett år senare och platsen ockuperades av kinesiska investerare ytterligare ett år senare. Och så är det fram till idag. Saab-logotyperna har försvunnit, och för turister som går igenom påminner ingenting dem om det coolaste bilmärket som någonsin har producerats.

De riskabla satsningarna på framtiden.

Men det finns mycket liv i det gamla Saab-märket. Bara annorlunda, mer okonventionella, kanske ännu mer ansträngande. Världen har förändrats sedan 23. Februari 2011 ändrats. Jag skriver om bilvärlden, politik jag förnekar mig själv på bloggen. Digitalisering är ett ämne för framtiden och därmed förändringen för bilindustrin. Tillfällig användning och nya transporttjänster kommer att skaka upp branschen. Fastigheten kommer att försvinna alltmer och nya leverantörer ger de gamla industrigiganterna sömnlösa nätter.

Hur hamnar det där vi kommer att vara om fem eller tio år? Ingen kan förutsäga det, men branschen är rädd. Innan vad som kommer och framför allt vad du själv gör. År 5 kommer över 10 nya helelektriska modeller att lanseras i Nordamerika. Automotive News rapporterar. Bakom detta ligger investeringar i miljarder och en riskabel satsning. Är kunden verkligen redo, eller skrevs elbilhype bara varmt av media? En upprörande osäkerhet. I Kina dikterar partiet utvecklingen. Genom subvention eller, om nödvändigt, genom dekret. I Nordamerika har konsumenterna friheten och kan bestämma. På Idaho på landsbygden, känner du för att köra onlinebilar med appar, batterier och elmotorer? Eller håller du dig till Chevy Pickup? En spännande fråga!

Inte riktigt som spekulativ, men spännande var utvecklingen av Saabs varumärke de senaste åren. Visst finns det färre och färre fordon. Miljöbonusen, som låter dig byta äldre fordon för en ny diesel, suger många bra bilar av vägen under det sista kvartalet av 2017. Gruppen från Niedersachsen gjorde återigen till bortskaffandet av fordonsbaserade kulturella tillgångar.

7.000,00 XNUMX € för en gammal Saab som annars bara skulle vara värt hälften var för mycket frestelse för vissa ägare. Synd. Beståndet krymper, liksom Saab-samhället. Men det är som en Saab-återförsäljare uttryckte det i en intervju för några veckor sedan:

Det kommer att finnas färre, men bättre bilar.

Vad utvecklingen skulle vara i ett nötskal. Saab-förare är gratis, de har varit riktigt oberoende i flera år. Självständighetsdagen 2.0, så att säga. Oplanned, och absolut inte menat före 7 år sedan. Ovanligt i en mogen ekonomi, där allting är irriterande till den minsta detalj som kommersialiseras.

Den som driver Saab gör det medvetet. Han investerar ofta mycket pengar i en gammal bil och har länge slutat att fråga om tidsvärdet. Han kör Saab bara för att han vill ha det. Inte för att han avvisar framtiden, men för att han vill köra in här och nu en analog, individuell bil. För att han bara känns som den.

Oberoende är inte lätt. Men spännande.

Det alternativa Saab-systemet fungerar, och det är också bra som affärsmodell. Det finns ett dussin eller så verkstäder som drivs hållbart över republiken. Med framgång, för att något händer. Jag ser expansion, en expansion av erbjudanden, nya lösningar. Det talar för marknadens hälsa, som utvecklas som det inte alltid förväntades.

Varhelst det finns en lucka i utbudet av reservdelar finns det någon som fyller det. Inte alltid omedelbart utan på medellång sikt. Och det finns några lukrativa luckor. Orio Sverige lämnar dem utan behov. Försäljningen och resultatet minskar där. Inte dramatiskt, men med en viss kontinuitet. Anledningen är uppenbar. Mindre bilar, mindre försäljning. Men tyvärr också för att du tillåter luckor i intervallet. Och för att du inte ser möjligheter. Å andra sidan utvecklas de nya affärsområdena inte så starkt som hoppats.

Flera workshops har försvunnit under de senaste åren. Inte utan anledning utan också för att Saab-världen har blivit mer krävande - och kunden känsligare. Mer mottaglig för nyanser, som ofta är fallet med minoriteter. Det fanns nya kunder för detta från andra leverantörer. För dig som bor Saab och där du känner dig i goda händer.

Vikten i Saab-världen kommer att fortsätta att flyttas. Den som fokuserar på restaurering och värdebevarande är väl positionerad som en workshop. Scenen blir ännu mer individuell och krävande. Färre bilar, bättre bilar. Saab som ett uttalande, som en livsstil och allt som hör med det. Viljan att investera i din egen dröm saab kommer att öka. Varje Saab kan vara en personlig drömbil, oavsett modell.

Saab-förare är 7 år efter 23. Februari 2011, verkligen oberoende och gratis. De är inte skyldiga till någon som är bunden till någon. Du behöver inte en app eller en elektronisk nyckel på din smartphone. De lämnar inte ett dataspår av flera terabyte per dag. Systemet behöver inte starta om efter en uppdatering, det fungerar analogt och pålitligt.

Oberoende kan också vara utmattande och ibland inte lätt. Om du måste vänta på en verkstadsavdelning 3 veckor eller behöver få delar till sin klassiker själv. Men självständighet är något speciellt i vår kommersialiserade värld. Och på något sätt typiskt Saab.

20 tankar om “Saab Independence Day. Oberoende 7 år senare."

 • blank

  En otroligt välskriven text, precis som en student, kan jag bara bekräfta linjen med den analoga och individuella bilen.

 • blank

  Vad ska jag säga ... .. tack Tom för ditt outtröttliga skrivande, jag ler ofta med vår Turbo x ... min fru säger ofta: GÄU, DAS ISCH CHLI DIS CHING ....
  Faktum är att om Trump skulle störtas och hans miljarder hamnar i mina händer ... låt oss återuppliva SAAB, oavsett om det är analogt eller digitalt ... det spelar ingen roll, drömmar kostar ingenting
  Din Tom från Bern

 • blank

  Jag satte bara 9000 i carport efter en lång dag på jobbet och efter en liten paus tog jag 902 Turbo ut ur garaget och hade en trevlig turné innan den blev mörk. Det är bra väder här idag. Detta är en live-konsert från Sting från cd-skivan, inte riktigt analog, men åtminstone ingen komprimerad gequäke från något medium.

  När, efter en timme, kom jag tillbaka helt avslappnad och nöjd, frågade min fru, var var du? Just vände en runda, bry dig inte. Ser fram emot våren, när jag kan göra rundorna igen med konvertibel

  9000 är mer arbetsverktyget, vilket inte menas negativt. Han gör det fortfarande perfekt idag! Jag kör de två 902-talet mer för att slappna av. Jag tror att väldigt få gör det med sina moderna datacenter, eller ...

  • blank

   ... och det är exakt poängen: i en inte alltför avlägsen framtid kommer sådana onödiga resor att straffas med en rejäl underhållningsskatt - om du inte har stannat däremellan för att göra en motsvarande hög omsättning i en licensierad samlarbutik. Jag är nyfiken på att alla fordon utan GPS kommer att klassificeras som särskilt skadliga för miljön ...

   • blank

    LOL vilken mörk syn ...

    Tyvärr kommer hon troligen att vara närmare verkligheten än vad vi alla skulle vilja ha. I de avlägsna byarna Mecklenburg-Vorpommern har ingen Harzer råd med en bil längre. Kollektivtrafik finns redan idag. Bussförare, snickare och läkare har redan exporterats till Skandinavien. Språkkurserna har donerats till skattebetalaren för att bli av med överflödiga människor.

    Det är bra att ersättare från andra länder snabbt hittades. Men ändå beklagas landsbygdens utvandring nu (efter en förstörd infrastruktur) ...

    Men det kommer att bli bättre från och med nu! För att skattebetalaren nu betalar taxa för studenter till skolan, utflykter av gamla människor till doktorn och så vidare. Tyskland 4.0! ! !

    Men alla Harz, den (vid Mc smuts, för sprit och deponering eller någon annanstans) tillbringar sin snäva pengar gå någonstans är verkligen undantagna från underhållning självdeklaration. Han betalar redan tillräckligt med andra skatter (tobak, mineralolja och
    Mervärde etc. ...).

    Kanske har politiken den fullständiga översikten, allt under kontroll och en positiv vision för vårt land?
    Så snälla ser du inte allt så dyster!

    Allt kommer att bli bra i D 4.0. Och imorgon kommer den nya SAAB 4.0-9 III att introduceras i S 5. Vem har då en 1.6 T med 320 500 hk och Nm samt elmotorer från 0 till 100 4.2 han behöver bara några sekunder och förbrukningen av denna hybridbilar kommer att vara (enligt EU-standard) bara 1.7 100 liter per km!

    Allt kommer att bli bra! ! !

    PS
    Geely är nu majoritetsägare i Daimler.

   • blank

    @Greatotto: så, eller så kommer något sådant. GPS-enheten fördubblas fortfarande av smarttelefonen. Den som bär det här permanent och rör sig i så kallade sociala nätverk behöver inte diskutera sekretess.
    Men vår lobbydrivna politik kommer att komma med något för att dra ut våra skatter ur omlopp - hållbarhet är inte önskvärt!

 • blank

  Även Funny hur regeringen försökt att bli av med gamla bilar och min 23 9000 åriga Saab tack Trionic uppnås renare utsläpp än alla direktinjektion skrot idag XD

 • blank

  Varje Saab kan vara en dreamaboo!

  Bra och välskriven!
  Tack Tom.
  Det är precis vad det är!
  Om jag kommer ihåg att min 9.3 l fortfarande är värd högst 1000, men jag har redan investerat sju gånger i bevarande eller uppskattning.
  Det måste verkligen vara något till det, individualitets kärlek.
  Vem behöver allt detta elektroniska support, underhållning eller Inet-anslutning när han är helt fokuserad på detta under körning?
  Dessa saker distraherar faktiskt mer från själva ämnet
  Kör bil!
  Eftersom vi Saab-förare bara vill njuta av det och tack vare bilarna behöver vi inte det. Jag tror att de flesta Saab-förare kör mycket mer medvetet och med framsyn i alla fall, kanske till och med kör mer intensivt än andra.
  Inte bara för att du alltid kommer ihåg att i en olycka kan du inte bara köpa en ny runt hörnet, utan för att vi känner allt som du nämnde ovan.
  Individualitet, körglädje, kärlek till dreamabout och ingen teknik som distraherar dig.

  Svenska rimligt

 • blank

  Jag känner mig fortfarande som kör på Saab och jag kan också säga att vi inte är ensamma. Vårt Saab-klubb i Belgien har ökat under det senaste året med mer än 50 Saabists, och fler människor går med det varje vecka.
  Det är självklart alltid bra för äldre bilar att vara i en miljö där du kan utbyta erfarenhet och få hjälp. Så länge våra klubbar fortfarande växer, kommer inte många Saabs att försvinna. Så vidare till nästa självständighetsdag !!

 • blank

  Som så ofta, som alltid: återigen skrivet bra och lämpligt.

  Frigjord från tidvärdesdänkande och andra ekonomiska (pseudo-) begränsningar är SAABs lika självständiga som någonsin. Och även deras ägare och förare, eftersom det bara räknas med den personliga och personliga fördelen.

  Man kan också säga att varumärket har frigjort sig från engångssamhället.

  Det var verkligen inte helt frivilligt, men å andra sidan var denna väg redan skisserad på bättre dagar. Jag har pratat med förare och ägare av äldre SAABs (9000 och 900 I) flera gånger. Nya bilköpare. Första ägaren! ! !

  Det som kanske inte är så överraskande i ett eller annat skandinaviskt land är otvetydigt sällsynt här i Tyskland. Namnlösa: Motorister tror nämligen vad de redan har är så bra att de inte skulle behöva den senaste modellen för att komma in, köra och ta sig ur huvudet.

  Långt innan konkursen gjorde många vad som var nödvändigt för att uppnå önskad funktionalitet, tillförlitlighet eller till och med ett specifikt vårdtillstånd.

  Det finns knappast ett andra märke för daglig användning och är faktiskt inriktat på massproduktionsbilar, vilket har skruvat upp den nya bilaffären så konsekvent som SAAB.
  SAAB (åtminstone många SAAB) kördes antagligen alltid och brydde sig lite som om de kom från en liten smedja. Men de designades och byggdes lite som om ...

 • blank

  ”Ahhh, en SAAB!” Jag hör alltid lite avund när någon ser min (mestadels) nytvättade 9-3II-hytt.
  Den om ”den analoga bilen” träffar spiken på huvudet. Naturligtvis kunde jag till exempel. skämma bort radion med en super double-din-del, men även som musiker anser jag det vara helgelse. Om jag hade allt innan behöver jag det inte längre. Nu har du händerna fria att vinka tillbaka ...

 • blank

  Skriven från hjärtat! SAAB flyttar mig för att jag känner mig som den

 • blank

  Vad som också bör noteras: På senare tid saknas KNOW-HOW i verkstäderna och vissa reservdelar är helt oacceptabla. Exempelvis fönster fram. Den ursprungliga Saint-Gobain för 9-3 II var fantastisk tills en "kullersten" träff-det som kom efter var redan krossat på en sten (Pilkington). Jag ville annonsera i annonsen att jag letar efter en Soint -Gobain - men det fungerar inte riktigt med min webbläsare ... var får man något sådant?

  • blank

   Passar inte till dagens ämne, men till din kommentar: Vi stänger marknaden i slutet av månaden. Men det kommer (mycket troligt) en efterträdare. Lättare att använda, och enklare att skapa annonser och förfrågningar. Den tidigare lösningen har gjort ingen glad.

  • blank

   Hej MySAABisStillGOOD, jag kan skicka dig en ny disk, inklusive frakt om 220, - €. Om du är intresserad, snälla meddela till tommy33 (at) gmx.net. Saabige hälsningar, Herbert

 • blank

  Frågan om hur saker och ting kommer att fortsätta med elektromobilitet eller alternativ till det besvaras helt enkelt: det beror på den tjocka luften i städerna och därmed på den politik som har tagit hand om medborgarnas hälsa i flera år. Bilobby och inkompetens lägger till detta. NEVS skruvade upp det och jag tror att när de flyttar ut ur Stallbacka kommer något nytt att hända, eftersom vi förmodligen passar in i grejerna. SAAB Cars förstördes av kineserna för att sälja VOLVOS - det var inte trevligt ...

 • blank

  Tom, det finns knappast ett bättre sätt att uttrycka det .... !!!

 • blank

  Tom,

  Stort tack för artikeln, som också speglar mina tankar från de senaste månaderna. "Alla mina framtida bilar har länge byggts", sa någon det en gång. Inget bättre sätt att säga det.

  Med dagens design med big data eller “Vorsprung durch Beschiss” borde andra vara nöjda.

  Under de senaste månaderna migrerade jag oavsiktligt till en gammal och ung tiders värld och beundrade "våra" SAAB såväl som vackra brittiska och italienska bilar från 60- till 80 -talet.

  Hur som helst, jag ser verkligen fram emot våren och min 901 Cab 16s också

 • blank

  ”Han kör Saab helt enkelt för att han vill. Inte för att han avvisar framtiden, utan för att han vill köra en analog, individuell bil här och nu. För att han bara känner för det. ”Och ja, jag känner för det och kommer att fortsätta investera i min 2 Saab, för jag vill ha det och behöver inte låta den kommersialiserade världen diktera något för mig och för att jag vill fortsätta vara det individ: Vägar uppstår som ett resultat, att du går, (Kafka) och självklart kommer jag att fortsätta det med Saab. min familj (särskilt min dotter) är redan galen i SAAB, vi letar just nu efter en cabriolet och en 900 Turbo 16 S ...... så här ser det ut

 • blank

  ... var vet Tom hur jag hanterar mina SAABs ... 😉
  ja, tyvärr finns det inget nytt från SAAB och inget annat på marknaden som sätter mig från avföringen, så SAABe bibehålls!

Kommentarer är stängda.