Ett chassi för 9k. Saab original eller inte?

Om det var efter det vanliga så borde du inte bli involverad i gamla bilar. Digital rörlighet är över oss, elbilar, helt nätverksanslutna, betraktas som framtiden. Vad vill du ha där med en analog, nu 20 år gammal Saab 9k?

Saab 9000, Anna Project
Saab 9000, Anna Project

Men det är just den analogi som gör affället tilltalande. Man och maskin är fokus. Och det är inte molnet som tar skatten. Anna-projektet har pågått i flera år, och under tiden förvandlas Saab till en riktigt bra yngeltimer.

Sökandet efter perfektion finns inte i specifikationerna. Men det finns fortfarande saker som stör mig och det måste jobba igenom. Chassit är en av punkterna. Även om Saab har slutfört sitt TÜV-möte 2017 utan några problem, behöver man fortfarande handla. Som med vissa 9000 hänger svansen lätt. På ambitiösa motorvägar leder ledningar till en lite trevlig Nachschwingen, som inte är helt säker. Och ändå: Chassit passar inte bilen. Fjädrarna är fina och från Saab. Men stötdämparna är olösta och inharmoniska - och inte av Saab. Gerard Ratzmann från Saab Service Frankfurt delar min åsikt: Sakerna måste gå!

Bara vad kommer in? Att läsa i Saab-forum och förfrågningar med andra 9k-drivrutiner hjälper mig inte längre. Om en raves om gul Konis, så rådgör den nästa avgörande. Detta pågår i några veckor, jag kan inte riktigt gå vidare, men lösningen är närmare än jag misstänker. Ibland är du blind och litar inte på Saabs galaxs underverk.

Varför tar du inte original Saab-ångbåt, du frågar mig först Kiel, då i Frankfurt? Ja, varför? Det är en av de oförstörbara sakerna Oriode ursprungliga delarna som du inte förväntar dig är fortfarande tillgängliga eller plötsligt listade igen efter en lång paus. Oavsett varför, men ett litet antal bakre och bakre dämpare finns i systemet på sommaren 2017. För baksidan riktigt billigt. För framsidan så väldigt dyrt.

I nummer: Frontdämparna, delnummer 4543799, kostar 326,64 € vardera. De bakre enheterna, artikelnummer 4647095, varje 71,84 €. Således är det ursprungliga Saab kompletta paketet dubbelt så dyrt som en uppsättning Koni. Original är alltid spännande som tillbehör, menar jag, men måste fortfarande svälja.

Saab original eller inte?

För att fatta beslut måste man överväga många fakta. Jag vill hålla Anna, kör så länge som möjligt. Original verkar bättre än tillbehör. En annan försummat aspekt av 9000 är chassisutveckling. Det är en historia för ett andra utseende. På grund av ytligheten gjorde Saab detsamma med 9000 som Fiat gjorde med Croma och Lancia med temat. Mc Pherson stöttar fram, levande axel bak. Konventionell. Boring. Point.

Eller inte. Med Magnus Roland har Trollhättan en stor talent för utveckling. I sin framtida karriär kommer han att lära ett tyskt premiummärke hur man definierar kördynamiken, och hos GM visar han amerikaner att sportbilar inte bara kan vara snabba på raka asfaltbanor.

Saab 9000 Anna Project
Anna-projektet på sommaren 2017. Akteret hänger lätt.

Rekommendationsbrevet för hans imponerande karriär är Saab 9000. Fronten får 9k Mc Pherson-strutarna. De sparar utrymme som behövs för att installera motorn tvärs med flänsade växellådor. Vid en påverkan blir framdrivningsenheten kaskad, blir en oöverstiglig barriär och bevarar överlevnadsutrymme. På bakaxeln tar Saab över det 900-beprövade konceptet. Stabil axel, spiralfjädrar, rullebalk och, till skillnad från 900, lågmonterad Panhard-stång.

Suspensionen är oväntat bekväm med tanke på kroppens låga kroppsrulle när den körs hårt. (Teknikens Värld)

Detta ger stabilitet, minimerar tendensen att rulla, ökar riktningsstabiliteten och drivdynamiken. För Magnus Roland är å ena sidan motorsportaffine, å andra sidan har han Sverige i 80er-åren. Asfalt är bara en disciplin. På någon punkt landar alla förare oundvikligen på grus, snö eller is och visar senast hur bra ett fordon verkligen är inställt. Saab hävdar att han ska leverera det bästa. En perfekt upphängning för någon yta, säker, bekväm och progressiv.

Saab 9000-suspension. Och Eric Carlsson tar händerna av ratten.

Operativ kördynamik lyckas. Journalister rapporterar säker hantering i varv, den låga tendensen att understyrka. Från säkerhetsreserverna, den perfekta kommunikationen från person till maskin. Rally legenden Stig Blomqvist fortfarande sätter en stämning och jagar 9000 Turbo obevekligt på grusvägar. Från den oförglömliga Eric Carlssson garanteras att han skulle vilja tid tog händerna från ratten och istället med knäna bidrog -En imponerande demonstration vid höga hastigheter och med medlemmar av pressen ombord.

Chassit anses vara en känsla. Bekväm och sportig samtidigt. Och framförallt, säkert. Det sätter standarder för premiären för 9000, pressen är stolt över. Saab är övertygad om sin konstruktion och ändrar den också med introduktionen av 2. Ej generation. Det har konsekvenser.

Chassit av Saab 9000 är av rustik typ. (ADAC Special 1998)

Chassit av 9000 var i slutet av sin produktionstid ganska kontroversiellt. Det kallades nu rustikt, vilket också berodde på ursprunget för 80er-åren. MacPherson struts fram, styv axel bakåt, ansågs föråldrad. Även om tyska premiumproducenter fortsätter satsa på det. Det var kritat till 9k.

När jag läser historiska pressrapporter har jag tvivel. Vilken bil skriver du från? Progressiv kördynamik? Mitt Anna-projekt är för närvarande svimlande genom kurvor som en dromedar, i forum läser man gång på gång av brist på kördynamik.

Hur framgångsrikt var upphängningsinställningen verkligen? Och hur känner du dig idag, mer än 3 årtionden senare? Beslutet är tydligt. I Frankfurt beställer du stötdämparna fram och bak, vid nästa tillfälle går Saab in i verkstaden.

Och då? Dromedar eller kördynamik? Eller en dyr, dålig investering? På en vecka följer uppföljaren.

18 tankar om "Ett chassi för 9k. Saab original eller inte?"

 • Tom,

  Om du vill spara givarbil har jag 1 i Storbritannien. Det är gratis att samla på trailer från London.

  1996, SAAB 2.3T manuell årsdag, grön / sand inredning

  Sedan dess har bilen haft en förmögenhet att avsluta en bilolycka.

  Framsidan har alla reservdelar, med undantag av främre stötfångare.

  Om du eller någon vill ha det, innan jag äntligen får modet att skrapa henne, kontakta mig via facebook messenger:

  https://www.facebook.com/terry.hawkins.5832

 • Det står självklart att SAAB (idag Orio) inte producerar alla delar med egen utrustning ...

  Det har alltid varit att automakers hade leverantörer och köpt. På SAAB, som även påverkat motorerna. Först köptes 2-Takter, sedan Ford V4 och senare all diesel och V6 ...

  Egna motorer är i SAAB-historiken något undantag, eftersom regeln ...

  För stötdämpare, bromsbelägg och mycket, mycket mer som är sant från tidigaste tid och förmodligen för evigt och för evigt för något annat märke ...

  Många leverantörer erbjuder också sina delar på egen hand. Det kan vara en bra stund att känna dig igenom och billigt utrusta din SAAB med oljefilter och stötdämpare (eller vad som helst) från en mängd olika leverantörer som har tagit den mest direkta vägen som möjligt mellan bilen (föraren) och tillverkaren ...

  Men du måste också vara medveten om att du rånar en organisation (ORIO) av de pengar som kan och inte bara vill leverera detta och det för ett tag på ett kostnadseffektivt (och opak) sätt, men också på lång sikt och vill ta hand om fordonen fullständigt.

  Affärsmodellerna kan inte jämföras och absolut inte jämföra ...

  Så snart antalet begärda delar hotar att sjunka under vinstzonen eller till och med kostnadsåterhämtning för en leverantör, kommer han på ett tillförlitligt sätt att stoppa produktionen. I Orio är det nästan tvärtom ...

  Vilken del som inte längre kunde erbjudas SAAB-förare äventyrar sina egna önskemål och affärsmodell. Med andra ord är detta också korsfinansierat. 2 € mer (eller mindre) för oljefiltret kan slutligen avgöra om det någonsin kommer att finnas reparationsblad för en eller annan SAAB i framtiden ...

  Du måste också tänka på det.

 • Där är de igen, de svepande påståenden som inte är korrekta. Orio erbjuder olika kvalitetsnivåer. Från hög kvalitet till billigt. För att kunna betjäna kunder som är känsliga för priset. Återförsäljarna vet att de förhoppningsvis kommunicerar med kunden. Därför, de som vill investera lite pengar, bara priset lämpliga delar. De andra är inte.

 • En av mina uttalanden är inte oroande alls. Saab var alldeles för liten för att ha producerat helt olika spcifications. Det är detsamma med 901. De ursprungliga spjällen är dock inte längre tillgängliga från Sachs idag.
  Liknande AHK för 9-5 (jag är inte längre säker på om 9-5 eller 9-3). Kostnadspunkt med Saab över 600 € samma del med Biltema i Sverige ca 200 €.
  Dessutom, Orio inte bara "färdig", de köper också enkelt. Har du någonsin installerat ett chassibussning "original Saab" av 1996 och en "Original Saab" -fjädring av 2017? Dessa är inte identiska specifikationer men skillnader i kvalitet som dag och natt. Avgassystem för 9-3I, som till och med idag ser helt annorlunda ut än Orio som de ursprungliga från 99-03.
  Bromsbelägg kommer "orignal Saab" idag huvudsakligen från Mintex, tidigare det var ATE. Original Saab är det som för närvarande finns i Orio-kartongen, det här året kan komma från en leverantör, nästa år från en annan. Bortsett från att speciella delar är köpt och omgelabelt hos leverantörerna och priset "justerat". Är det din rätt, om jag vill betala det är det också mitt beslut.

 • Brisante frågor på fredag. För det första: Orio är det enda företaget bortom Saab AB för att använda namnet Saab för reservdelar och även att sublicense en produktion.
  Vad är Saab Original? Stötdämparna för 9k är delar som tillverkades före konkursen. Det är ingen tvekan om att de är original. Om Orio (vid Sachs) har byggts om med samma ursprungliga specifikation, är dessa också ursprungliga. Inte för ingenting finns det 3 års garanti från "Saab Original" av Orio.
  Jag tycker att det är oroväckande att säga att det finns samma stötdämpare hos Sachs för mycket mindre pengar. Är det så? Är specifikationen korrekt och motsvarar den verkligen Orio-produkten? Jag skulle vara mycket försiktig med dessa uttalanden. För det är, som Herbert säger: Å ena sidan bör ett företag ta hand om alla Saab-frågor. Å andra sidan argumenterar vi för att den brutits av reflex. Det bör beaktas i hans kommentarer (@ Daniel).

 • Jag undrade också vad "originalstötdämpare" betyder ...

  Eller till och med ämnet SAAB original? Ett svårt och förmodligen politiskt ämne. Å ena sidan har knappast någon råd att kasta mer pengar än de behöver, men å andra sidan vill vi alla ha en institution som centralt förvaltar ett omfattande sortiment av förbrukningsmaterial och reservdelar till SAAB-förare och SAAB-garage.

  Orio är en legitim efterträdare till SAAB-bilar. Enligt min åsikt, mycket mer legitim än NEVS. Mer än divisionen
  Tyvärr stannade inte service och delar hos SAAB. Skulle vara trevligt, om vi skulle få ...

 • Förresten är de ursprungliga stötdämparna till framsidan redan tillgängliga för drygt 100 € ... men ingen Orio sticker på den men en av Sachs är samma del i gün.

 • Chassit av 9000 är helt enkelt blast. Mjuk utan att vara isolerad från vägen. Och är lätt att hantera. Ett av de bästa chassit i bilhistoria.

 • Michel förutsåg det. Hitta Bilstein B4 förmodligen den bästa passformen för 9000er. God kompromiss mellan hantering och komfort. Tänk på att originalen kommer att likna. Koni Gelb verkar alltid för mig för hårt.

 • Den aero suspensionen är redan nära perfekt, tror jag. Det är inte svårt men inte mjukt heller. Jag har nu H & R sänkande fjädrar med Bilstein B6 stötdämpare. Och det är definitivt för svårt. Med höga hastigheter på motorvägen är det bra, men om du saktar lite är det för svårt. Jag har nu beställt Bilstein B4 och sedan gör jag de ursprungliga Aero-fjädrarna tillbaka under den. Låt oss se hur det går.

 • Tja, jag är nyfiken vilken tillverkare på de nya chockerna då säger det! Jag hade min första två 9000er mycket snabbt konverterad till Koni (inte bara för att jag fick speciella villkor för "familje tränaren" på grund av mitt körkort). Bilarna körde på landsvägarna rena! Du visste alltid i förväg vad du ska göra och hur man hanterar det och då prestationspotentialen! Mina 900ers har krävt mer och mer engagemang med samma körstil. Även min nuvarande 9-5-stationsvagn kommer att få Koni-chocker vid nästa tillfälle - även om jag inte längre söker efter sina gränser idag. I åldern blir man lugnigare!

 • Vad menar du med "spolfjädrar ..."

 • Som jag minns det 9000er och upp till de första CS versionerna var ganska aktiv körning medan utformade bekväm fjädring och Saab utvecklarna haft sedan (som alltid) från tillgängliga ingredienser som trollade upp stora. Standarden upphävandet av min dåvarande 1991er CS (2.3-16) Jag kände personligen nästan lika Gokart måttlig och mycket exakt - jämfört med vad de hade att erbjuda så att andra bilar och att vara obekväm utan. Ifs sedan några år senare återigen provköra dagar på Saab Tyskland var, men jag blev verkligen besviken med den tröga styrningen beteende och bristen på respons senare CS modeller - Kommentar av en säljare var då något med kunder som vill så ...

 • Redan hört. Jag tror att valet också var starkt påverkat av zeitgeisten. Nästan alla använde stora layouter för stora framhjulsdrivna salonger då. Vad som är viktigt är hur bra du har det inställt. Men med spolfjädrar hade det inte varit något utrymme för en tvärgående installation av motor och överföring.

 • Är bättre. Förändrats. Tack

 • Hej Tom, bra rapport! Om kombinationen McPherson fram och levande axel de vises sten, eller snarare plattformen diktamen (fram) och kostnadstryck (bak) berodde tillbaka verkligen är en mycket intressant fråga, som diskuteras i andra Saab affina bloggar just kontroversiella. Jag ser fram emot uppföljaren.

 • En bra teaser. Jag ser fram emot del två. Särskilt eftersom 9000 inte låter mig gå ...

  Kanske kommer någon att komma till gården trots allt? Och då borde han ha en bra avstängning.

  PS
  Passar på att den analoga Bil heter Anna. Anna har aldrig ljög. Hon kommer att berätta för dig om spjällen har fallit.

 • @ Tom,

  Något är fel. Det skulle innebära "undervisning", inte "inlärning" (Magnus Roland det tyska premiummärket).

Kommentarer är stängda.