Ett chassi för 9k. Saab original eller inte?

Om det var efter det vanliga så borde du inte bli involverad i gamla bilar. Digital rörlighet är över oss, elbilar, helt nätverksanslutna, betraktas som framtiden. Vad vill du ha där med en analog, nu 20 år gammal Saab 9k?

Saab 9000, Anna Project
Saab 9000, Anna Project

Men det är just den analogi som gör affället tilltalande. Man och maskin är fokus. Och det är inte molnet som tar skatten. Anna-projektet har pågått i flera år, och under tiden förvandlas Saab till en riktigt bra yngeltimer.

Strävan efter perfektion finns inte i specifikationen. Men det finns fortfarande saker som stör mig som måste bearbetas. Chassit är en av punkterna. Även om Saab godkände TÜV-utnämningen 2017 utan problem, finns det fortfarande ett behov av åtgärder. Som med cirka 9000, sjunker svansen något. På ambitiöst körda motorvägskanaler leder bulor till obekvämt efterklang, vilket inte är helt oskadligt. Och i alla fall: chassit stämmer inte med bilen. Fjädrarna är fina och från Saab. Men stötdämparna är av oroande ursprung och inharmoniska - och inte från Saab. Gerard Ratzmann från Saab Service Frankfurt delar min åsikt: Sakerna måste komma ut!

Bara vad kommer in? Att läsa i Saab-forum och förfrågningar med andra 9k-drivrutiner hjälper mig inte längre. Om en raves om gul Konis, så rådgör den nästa avgörande. Detta pågår i några veckor, jag kan inte riktigt gå vidare, men lösningen är närmare än jag misstänker. Ibland är du blind och litar inte på Saabs galaxs underverk.

Varför använder du inte Saabs originaldämpare? Jag frågas bara in Kiel, då i Frankfurt? Ja, varför? Det är en av de oförstörbara sakerna Orioatt originaldelar som du inte förväntar dig fortfarande är tillgängliga eller plötsligt listas igen efter en lång paus. Oavsett varför, men ett litet antal spjäll fram och bak kommer att finnas i systemet sommaren 2017. Riktigt billigt bak. Riktigt dyrt för fronten.

I antal: De främre spjällen, artikelnummer 4543799, kostar 326,64 € styck. De bakre enheterna, artikelnummer 4647095, kostar 71,84 euro vardera. Det betyder att det ursprungliga Saab-paketet är dubbelt så dyrt som ett set från Koni. Original är alltid mer spännande än tillbehör, tror jag, men måste ändå svälja.

Saab original eller inte?

För att fatta beslut måste man överväga många fakta. Jag vill hålla Anna, kör så länge som möjligt. Original verkar bättre än tillbehör. En annan försummat aspekt av 9000 är chassisutveckling. Det är en historia för ett andra utseende. På grund av ytligheten gjorde Saab detsamma med 9000 som Fiat gjorde med Croma och Lancia med temat. Mc Pherson stöttar fram, levande axel bak. Konventionell. Boring. Point.

Eller kanske inte. För med Magnus Roland anförtros en stor talang utvecklingen i Trollhättan. I sitt yrkesliv kommer han att lära ett tyskt premiummärke hur man definierar kördynamik, och på GM kommer han att visa amerikanerna att sportbilar inte bara kan vara snabba på raka asfaltsträckor.

Saab 9000 Anna Project
Anna-projektet på sommaren 2017. Akteret hänger lätt.

Rekommendationsbrevet för hans imponerande karriär kommer att vara Saab 9000. På framsidan får 9k Mc Pherson struts. De sparar det utrymme som krävs för att installera motorn med den flänsmonterade växellådan över. Vid en kollision lutar drivenheten, blir en oöverstiglig barriär och bevarar överlevnadsutrymmet. På bakaxeln antar Saab det beprövade konceptet från 900. Styv axel, spiralfjädrar, rullningsstång och, till skillnad från 900, en låghärdad Panhard-stång.

Suspensionen är oväntat bekväm med tanke på kroppens låga kroppsrulle när den körs hårt. (Teknikens Värld)

Detta ger stabilitet, minimerar tendensen att rulla, ökar riktningsstabiliteten och kördynamiken. Eftersom Magnus Roland å ena sidan är motorsportkunnig, å andra sidan har han 80-talets Sverige i åtanke. Asfalt är bara en disciplin. Vid någon tidpunkt hamnar varje förare oundvikligen på grus, snö eller is och senast blir det tydligt hur bra ett fordon verkligen är inställt. Saab strävar efter att leverera det bästa. Ett perfekt chassi för alla ytor, säkert, bekvämt och progressivt.

Saab 9000-suspension. Och Eric Carlsson tar händerna av ratten.

Operativ kördynamik lyckas. Journalister rapporterar säker hantering i varv, den låga tendensen att understyrka. Från säkerhetsreserverna, den perfekta kommunikationen från person till maskin. Rally legenden Stig Blomqvist fortfarande sätter en stämning och jagar 9000 Turbo obevekligt på grusvägar. Från den oförglömliga Eric Carlssson garanteras att han skulle vilja tid tog händerna från ratten och istället med knäna bidrog -En imponerande demonstration vid höga hastigheter och med medlemmar av pressen ombord.

Chassit anses vara en känsla. Bekväm och sportig samtidigt. Och framförallt, säkert. Det sätter standarder för premiären för 9000, pressen är stolt över. Saab är övertygad om sin konstruktion och ändrar den också med introduktionen av 2. Ej generation. Det har konsekvenser.

Chassit av Saab 9000 är av rustik typ. (ADAC Special 1998)

Chassit av 9000 var i slutet av sin produktionstid ganska kontroversiellt. Det kallades nu rustikt, vilket också berodde på ursprunget för 80er-åren. MacPherson struts fram, styv axel bakåt, ansågs föråldrad. Även om tyska premiumproducenter fortsätter satsa på det. Det var kritat till 9k.

När jag läser historiska pressrapporter uppstår tvivel. Vilken bil skriver du om? Progressiv kördynamik? Mitt Anna-projekt svävar för närvarande genom kurvor som en dromedar, i forum läser man om och om igen om otillräcklig kördynamik.

Hur framgångsrikt var upphängningsinställningen verkligen? Och hur känner du dig idag, mer än 3 årtionden senare? Beslutet är tydligt. I Frankfurt beställer du stötdämparna fram och bak, vid nästa tillfälle går Saab in i verkstaden.

Och då? Dromedar eller kördynamik? Eller en dyr, dålig investering? På en vecka följer uppföljaren.

18 tankar om “Ett chassi för 9k. Saab original eller inte?"

 • blank

  Tom,

  Om du vill spara givarbil har jag 1 i Storbritannien. Det är gratis att samla på trailer från London.

  1996, SAAB 2.3T manuell årsdag, grön / sand inredning

  Sedan dess har bilen haft en förmögenhet att avsluta en bilolycka.

  Framsidan har alla reservdelar, med undantag av främre stötfångare.

  Om du eller någon vill ha det, innan jag äntligen får modet att skrapa henne, kontakta mig via facebook messenger:

  https://www.facebook.com/terry.hawkins.5832

 • blank

  En av mina uttalanden är inte oroande alls. Saab var alldeles för liten för att ha producerat helt olika spcifications. Det är detsamma med 901. De ursprungliga spjällen är dock inte längre tillgängliga från Sachs idag.
  Liknande AHK för 9-5 (jag är inte längre säker på om 9-5 eller 9-3). Kostnadspunkt med Saab över 600 € samma del med Biltema i Sverige ca 200 €.
  Dessutom ”tillverkar” Orio inte bara, de köper / köper helt enkelt. Har du någonsin installerat en "original Saab" chassibussning från 1996 och en "original Saab" chassibussning från 2017? Dessa är inte identiska specifikationer utan skillnader i kvalitet som dag och natt. Avgassystem för 9-3I, som även från Orio ser helt annorlunda ut idag än originalet från 99-03.
  Bromsbelägg “original Saab” kommer nu främst från Mintex, tidigare var det ATE. Original Saab är det som finns i Orio -lådan just nu, att det i år kan komma från en leverantör, nästa år från en annan. Förutom specialdelar köper leverantörsföretagen in och märker om och priset ”justeras”. Du har rätt, om jag vill betala, det är också mitt beslut.

  • blank

   Där är de igen, de svepande påståenden som inte är korrekta. Orio erbjuder olika kvalitetsnivåer. Från hög kvalitet till billigt. För att kunna betjäna kunder som är känsliga för priset. Återförsäljarna vet att de förhoppningsvis kommunicerar med kunden. Därför, de som vill investera lite pengar, bara priset lämpliga delar. De andra är inte.

  • blank

   Det säger sig självt att SAAB (nu Orio) inte producerar alla delar med egna system ...

   Det har alltid varit så att biltillverkare har haft leverantörer och köpt in. På SAAB påverkade det till och med motorerna. Först köptes tvåtaktsmotorer, sedan V2 från Ford och senare alla dieslar och V4 ...

   Egna motorer är snarare ett undantag inom SAAB-historien, eftersom regel ...

   För stötdämpare, bromsbelägg och mycket, mycket mer har detta alltid varit fallet och förmodligen för alltid och alltid för alla andra märken ...

   Många leverantörer erbjuder också sina delar på egen hand. Kanske kör du ganska bra ett tag och känner dig väl och utrustar din SAAB med oljefilter och stötdämpare (eller vad som helst) från en mängd olika leverantörer som har gått så direkt som möjligt mellan bilen (föraren) och tillverkaren ...

   Men du måste också vara medveten om att du rånar en organisation (ORIO) av de pengar som kan och inte bara vill leverera detta och det för ett tag på ett kostnadseffektivt (och opak) sätt, men också på lång sikt och vill ta hand om fordonen fullständigt.

   Affärsmodellerna kan inte jämföras och absolut inte likställas ...

   Så snart antalet efterfrågade delar hotar att sjunka under vinstzonen eller till och med för att täcka kostnader från en leverantör, kommer han att stoppa produktionen på ett tillförlitligt sätt. Med Orio är det nästan tvärtom ...

   Varje del som inte längre kunde erbjudas SAAB-förare i framtiden äventyrar deras egna standarder och affärsmodell. Med andra ord används också korsfinansiering här. 2 € mer (eller mindre) för oljefiltret kan i slutändan avgöra om det kommer att finnas reparationspaneler för en eller annan SAAB i framtiden ...

   Du måste också tänka på det.

 • blank

  De ursprungliga stötdämparna på framsidan finns för drygt 100 € ... det finns ingen Orio-klistermärke på den utan en från Sachs men samma del är grön.

  • blank

   Jag har också frågat mig själv vad "original stötdämpare" betyder ...

   Eller till och med ämnet SAAB original? Ett svårt och förmodligen politiskt ämne. Å ena sidan har knappast någon råd att kasta mer pengar än de behöver, men å andra sidan vill vi alla ha en institution som centralt förvaltar ett omfattande sortiment av förbrukningsmaterial och reservdelar till SAAB-förare och SAAB-garage.

   Orio är en legitim efterträdare till SAAB-bilar. Enligt min åsikt, mycket mer legitim än NEVS. Mer än divisionen
   Service och delar har tyvärr inte förblivit från SAAB. Det skulle vara trevligt om vi kunde behålla det ...

   • blank

    Brisante frågor på fredag. För det första: Orio är det enda företaget bortom Saab AB för att använda namnet Saab för reservdelar och även att sublicense en produktion.
    Vad är Saab Original? Stötdämparna till 9k är delar som gjordes före konkurs. Så utan tvekan är de original. Om Orio (hos Sachs) har tillverkat det från grunden med samma originalspecifikation, är dessa också original. Det är inte för ingenting att det finns 3 års garanti från "Saab Original" från Orio.
    Jag tycker att det är oroväckande att säga att det finns samma stötdämpare hos Sachs för mycket mindre pengar. Är det så? Är specifikationen korrekt och motsvarar den verkligen Orio-produkten? Jag skulle vara mycket försiktig med dessa uttalanden. För det är, som Herbert säger: Å ena sidan bör ett företag ta hand om alla Saab-frågor. Å andra sidan argumenterar vi för att den brutits av reflex. Det bör beaktas i hans kommentarer (@ Daniel).

 • blank

  Chassit av 9000 är helt enkelt blast. Mjuk utan att vara isolerad från vägen. Och är lätt att hantera. Ett av de bästa chassit i bilhistoria.

 • blank

  Michel förutsåg det. Hitta Bilstein B4 förmodligen den bästa passformen för 9000er. God kompromiss mellan hantering och komfort. Tänk på att originalen kommer att likna. Koni Gelb verkar alltid för mig för hårt.

 • blank

  Jag tror att flygupphängningen redan är nära perfekt. Det är inte svårt, men det är inte heller mjukt. Jag har nu H&R sänkande fjädrar med Bilstein B6 stötdämpare. Och det är definitivt för svårt. Det är fantastiskt vid höga hastigheter på autobanen, men när du saktar ner är det för svårt. Jag har nu beställt Bilstein B4 och sedan sätter jag tillbaka de ursprungliga Aero-fjädrarna. Låt oss se hur det går.

 • blank

  Tja, jag är nyfiken på att se vilken tillverkare som kommer på de nya spjällen! Jag konverterade snabbt mina två första 9000 -talet till Koni (inte bara för att mitt körkort gav mig särskilda villkor för ”familjebilen”). Bilarna var rena körglädjen på landsvägar! Du visste alltid på förhand vad de skulle göra och hur du skulle hantera det och sedan prestationspotentialen! Mina 900 -tal krävde mer och mer ansträngning med samma körstil. Min nuvarande 9-5 kombi kommer också att få Koni -dämpare vid nästa tillfälle - även om jag inte längre letar efter deras gränser idag. På ålderdom blir man lugnare!

 • blank

  Såvitt jag kan komma ihåg var 9000-talet och fram till de första CS-versionerna utformade för att vara ganska aktiva och samtidigt bekvämt sprungna och Saab-utvecklarna hade trollat ​​fram något bra från de tillgängliga ingredienserna (som alltid). Personligen tyckte jag att standardchassit i min 1991 CS (2.3-16) nästan var som en vagn och mycket exakt - jämfört med vad andra bilar hade att erbjuda och utan att vara obekväma. När det fanns provkörningsdagar i Saab Tyskland några år senare blev jag direkt besviken över det tröga styrbeteendet och bristen på feedback från senare CS-modeller - en säljarens kommentar var något som kunderna vill ha det så ...

 • blank

  Hej Tom, bra rapport! Om kombinationen McPherson fram och levande axel de vises sten, eller snarare plattformen diktamen (fram) och kostnadstryck (bak) berodde tillbaka verkligen är en mycket intressant fråga, som diskuteras i andra Saab affina bloggar just kontroversiella. Jag ser fram emot uppföljaren.

  • blank

   Redan hört. Jag tror att valet också var starkt påverkat av zeitgeisten. Nästan alla använde stora layouter för stora framhjulsdrivna salonger då. Vad som är viktigt är hur bra du har det inställt. Men med spolfjädrar hade det inte varit något utrymme för en tvärgående installation av motor och överföring.

   • blank

    Vad menar du: "med spiralfjädrar skulle det ha ..."

 • blank

  En bra teaser. Jag ser fram emot del två. Speciellt eftersom 9000 inte släpper mig ...

  Kanske kommer någon att komma till gården trots allt? Och då borde han ha en bra avstängning.

  PS
  Passar på att den analoga Bil heter Anna. Anna har aldrig ljög. Hon kommer att berätta för dig om spjällen har fallit.

 • blank

  @ Tom,

  något är inte rätt. Det borde betyda "lära", inte "lära" (Magnus Roland det tyska premiummärket).

  • blank

   Är bättre. Förändrats. Tack

Kommentarer är stängda.