Inga goda nyheter från Trollhättan

Den gamla Saab-fabriken är alltid på min radar - även om den har varit väldigt tyst i veckor. Tyvärr finns det inga goda nyheter från Trollhättan. Omständigheterna förändrades inte heller till det bättre under 2018. Tvärtom, eftersom det återigen stannar på platsen för den tidigare Saab-fabriken.

Saab-anläggningen Trollhättan 2010
Bilanläggning Trollhättan 2010. För länge sedan, och kanske aldrig igen.

Cirka 2018 nya jobb tillkännagavs faktiskt för 70. Delar till NEVS 9-3 EV skulle tillverkas i Trollhättan. Produktionsstart i Kina, planerad till sommaren 2018, verkar inte vara hållbar. Anledningen är förseningen av färdigställandet av den nya fabriken i Tianjin. Ingen överraskning, för finansieringen är oklar och budgeten för byggandet av karosseriet och målarbutiken verkar inte vara på plats.

10.000-elbilar, som NEVS planerar att bygga senare i år, rör sig längre bort. På samma sätt de nya arbetena i den gamla Saab-fabriken. Fackliga representationen vid NEVS står inför varandra SVT i svenskt lugn. Det har redan levt med förseningar av 3, 4 och 5 år. Sedan några månader är mer inte avgörande.

Slutet på färgbutiken. Och slutet på bilkonstruktionen.

Mycket mer oro för Trollhättans läge och anläggningen förbereder en annan fotnot. NEVS har meddelat att det kommer att stänga monteringen och måleriet. De 42 drabbade medarbetarna ska nu få andra uppgifter. Färgbutiken, som en gång var den modernaste i Sverige och i GM -nätverket, har hållits "standby" sedan december 2011. Först från konkursadvokaterna, sedan senare från kineserna. En åtgärd som var förknippad med mycket ansträngning och betydande kostnader. Bara detta faktum gav anledning att hoppas att det åtminstone fanns en plan för att bygga bilar igen i Stallbacka någon gång.

Med sin avstängning försvinner det här lilla hoppet äntligen. Det kan antas att de kinesiska investerarna har långsiktigt farväl både till produktion för entreprenörer och till egen produktion i Sverige. Det är spekulativt om systemet ska demonteras och hur annat lager kommer att skickas till Kina, som några Saab veteraner upprepade gånger fruktade. Faktum är att NEVS återigen tar slutet på ett kapitel och krymper (igen) egna, ambitiösa planer.

Inte bra nyheter för den traditionella platsen och ett arbete som har givit många karaktäristiska bilar till världen sedan 1947.

18 tankar om “Inga goda nyheter från Trollhättan"

 • blank

  Hej Herr Rudolf,
  vilket märke lyckades upp från de döda? Jag vet ingen. Alla andra togs över i god tid och fortsatte framgångsrikt. Vem ska vara så galen och ta över en utblåst fabrik för att bygga nya och nyaste bilar i den? Var får en potentiell investerare arbetskraften att (framgångsrikt) bygga bilar igen? Allt detta är förståeligt önskvärt, men inte, men inte alls realistiskt. Tyvärr. Inte nog med att Nevs inte såg den europeiska marknaden, Nevs har ett totalt misstag.

 • blank

  Hej Linus,
  Tyvärr har Saab länge varit död, särskilt efter att fabriken sakta och konstant blöds till döds. Ingen kommer att återuppliva detta igen. Vi har bara minnen från de "goda gamla dagarna". Inte mer och inte mindre.
  Ta hand om alla dina Saabs och gläd varje dag att du kan köra din Saab.

  • blank

   Andra märken "återuppstår" också efter den preliminära utgången - detta beror alltid på de inblandade personerna.

   Om investerare kan komma fram till ett varumärke och speciellt kundbasen, kan det enkelt bli en ren succeshistorie.

   NEVS har förmodligen försummat att ägna mer uppmärksamhet åt den europeiska marknaden - dessutom är det ensidiga fokuset på exklusiv elektrisk mobilitet inte rätt. Tyvärr har investerare som kunde ha åstadkommit en förändring här hittills inte dykt upp bland svenskar eller någon annanstans - NEVS kommer förmodligen att förbli en svår patient.

 • blank

  Konkursen mot Nevs blir helt ensam, jag är säker.

  Otroligt nog, jag är fortfarande säker på att någon kommer att återuppliva varumärket i Trollhättan.

  Oavsett om det är en mr Wallenberg, eller annars en rik person, bryr jag mig inte, men nuvarande Dilletanten är så outhärdliga.

  Konkursförvaltarna gjorde det största misstaget. Men om man tittar på det hela utan ekonomiskt ansvar har de åtminstone säkerställt full kassa - för sig själva.

  Svenskarnas och fackföreningsmedlemmarnas långa lidande är inte att beundras, utan en av de största onda i denna fråga. I Frankrike skulle det vara annorlunda.

  Hur mycket jag längtar efter den nu mest oförlösta Victor Muller. Han stod och internaliserade också andan.
  Men idag behövs bara revisorer och inte personer med empati och känslomässig intelligens.
  Annars skulle Volvo inte vara kinesiskt idag.
  Även en Mr. Muller har gjort misstag, men riktningen var rätt och med lite mer engagemang från staten kunde det ha fungerat.

  SAAB är inte död, bara de sjuka nuvarande ägarna måste äntligen försvinna.

 • blank

  Vi ska skicka Hartmut Mehldorn över, som konsult!
  Då är NEVS konkurs inom ett år och den eviga tragedin har äntligen upphört.

  Kära kineser, lås bort de pengar-drunkarna och låt någon som vet hur man gör det!

  • blank

   NEVS kommer att hantera konkursen utan Hartmut. De är på rätt väg och är inte dumma ...

 • blank

  Mycket ledsen, min far har kört sedan 1982 Saab och jag växte upp med detta märke och älskade! Synd de saknade
  Också för att bygga små bilar. Då hade hon överlevt krisen. Förhoppningsvis kommer en Saab-älskare att bli miljardär och bygga om varumärket.

 • blank

  Jag tycker att det än en gång är väldigt konstigt att det tidigare ledande företaget och faktiskt också grundaren av SAAB: s fordonsavdelning, SAAB AB, håller sig helt utanför. Svensk tradition av känsla kan tyvärr inte längre erkännas här - beteendet påminner mer om bristen på intresse som nyligen kändes igen hos GM som det andra stora SAAB-moderbolaget efter SAAB AB.

  Redan nu, år efter att SAAB AB gav upp bilindustrin, skulle jag ha förväntat mig lite mer solidaritet eller till och med ägnat räddningsförsök från svenskarna (inklusive regeringsorganen) i SAAB-frågan. Till och med insolvensadministratörerna visade sig inte vara stora experter inom sitt område - till och med till tider när det var mycket lovande än nu kunde advokaterna knappt göra poäng med någonting.

  Nu är bara hoppet kvar på Dongfeng eller liknande stickade företag med anständigt tarmar.

  • blank

   Synd att det alltid måste finnas negativa rapporter. Men viktigast av allt väntar en intresserad part
   NEVS är helt på knä för att ta över denna plats.

   • blank

    Jag är rädd att det inte blir mycket kvar att ta över. NEVS skapar vad som går till Kina.

    • blank

     Tom, om det här är rätt Kommer leveransen av reservdelar inte att vara i fara, eftersom de fortfarande produceras här?

  • blank

   Jag tror att den kinesiska strategin NEVS` och ett åtagande från SAAB AB eller den svenska staten utesluter varandra. Staten är liten och AB har länge varit främst ett svenskt vapenföretag. Endast några svenska jobb hänger fortfarande kvar på rester av SAAB Automobile. Det finns ingen god anledning för varken staten eller AB att hjälpa NEVS på kinesisk mark, kinesiska investerare, kinesiska (lokala) politiker och arbetare att lyckas.

   Jag kan inte känna igen något konstigt om det. Tåget har gått långt.

   Jag skulle tycka att det var "väldigt konstigt" om lilla SAAB AB och små svenskar fick idén att de måste stödja stora Kina och berika det med ett annat bilmärke ...

   Det skulle vara som att ta bort en bit av den svenska klippan så att Kina kan stapla upp mer konstgjorda öar och utöka sitt kontroversiella territorialvatten. Kanske SAAB kommer att ge några jets till den kinesiska militären?
   Staten lägger sedan en miljon Hillebergtält i oliv, sand och vitt. För varje presenttält finns en Trangia spis, en stor Fjäll Räven ryggsäck, 10 dagar blåbärs soppa för varje 3 man i påsar och 10 liter andningsfri.

   Men eftersom du är ett litet land finns ryggsäcken endast i olivolja. Eftersom svenskarna är smarta och fyndiga finns det ryggsäcköverdrag i vitt och sand med varje ryggsäck. Naturligtvis också gratis och gärna betalas av svenska skattebetalare. Gåvor bland vänner. Bra för alla terrängar och alla väder mellan Peking och Malmö ...

   Men allvarligt, allt har ett slut och det finns gränser för allt. Det är mer än uppenbart för mig att AB och staten ser att detta överskridits under tiden. Och ändå, vilken synd, synd, synd att du inte använde ditt inflytande och handlingsutrymme i god tid ...

 • blank

  Var att vänta. I Kina är fabriken inte färdig och vill producera. I Sverige har de ett färdigt arbete och vill inte producera. Vilken galenskap. Kanske säljer de den till Dongfeng. De kanske vet mer om det. Annars lämnas inget kvar i 2 år. Hejdå NEVS

  • blank

   Ja, den här galningen kommer omedelbart upp.

   Jag tror att jag kommer ihåg att läsa här att fabriken i Kina var ett villkor för erbjudanden och / eller kinesiska licenser. Således är det förmodligen en förutsättning för pengar och investerare. Denna Kina Bill NEVS verkar inte fungera.

   Tyvärr för Trollhattan!

   Men för oss SAAB-förare var denna strategi troligen aldrig tänkt ändå. Kanske skulle NEVS ha gjort bättre med en Europa-Amerika strategi? Och kanske SAAB AB hade uppfört sig annorlunda än namngivningsrättigheterna?

 • blank

  Det viktigaste är att pressbutiken fortfarande kan producera ersättningsark för våra bilar ...

 • blank

  Förhoppningsvis kommer detta snart att ta slut med NEVS, det kan inte vara bra för de (återstående) anställda såväl som för anläggningen eller Trollhättan-anläggningen ...

 • blank

  Du kan fråga andra tillverkare om de inte behöver behålla jobbet åtminstone

 • blank

  Fan NEVS. det är cancern som Saab dödade

Kommentarer är stängda.