Inga goda nyheter från Trollhättan

Den gamla Saab-fabriken finns alltid på min radar - även om det har varit väldigt tyst i veckor. Tyvärr finns det inga goda nyheter från Trollhättan. Omständigheterna har inte gjort 2018 till det bättre. Tvärtom, eftersom det stannar igen på platsen för den tidigare Saab-fabriken.

Saab-anläggningen Trollhättan 2010
Bilanläggning Trollhättan 2010. För länge sedan, och kanske aldrig igen.

Faktum är att 2018 meddelade några nya jobb för 70. I Trollhättan ska delar tillverkas för NEVS 9-3 EV. Dess produktionsstart i Kina, som planeras för sommaren 2018, verkar vara ostoppbar. Anledningen till detta är förseningen i slutförandet av den nya fabriken i Tianjin. Ingen överraskning, eftersom finansieringen anses otydlig, och budgeten för byggandet av en kroppsaffär och färgbutiken verkar inte existera.

10.000-elbilar, som NEVS planerar att bygga senare i år, rör sig längre bort. På samma sätt de nya arbetena i den gamla Saab-fabriken. Fackliga representationen vid NEVS står inför varandra SVT i svenskt lugn. Det har redan levt med förseningar av 3, 4 och 5 år. Sedan några månader är mer inte avgörande.

Slutet på färgbutiken. Och slutet på bilkonstruktionen.

Mycket mer oro för platsen Trollhättan och arbetet förbereder en annan fotnot. NEVS har meddelat att det kommer att stänga monterings- och färgbutiken. De berörda 42-anställda bör nu få andra uppgifter. Färgaffären, en gång den modernaste i Sverige och GM-nätverket, har hållits på "stand by" sedan december 2011. Först av konkursdirektörerna, senare av kineserna. En åtgärd som var förknippad med stor ansträngning och stora kostnader. Detta faktum ensam var anledning att hoppas att åtminstone planen var att bygga bilar igen någon gång i stablebacka.

Med sin avstängning försvinner det här lilla hoppet äntligen. Det kan antas att de kinesiska investerarna har långsiktigt farväl både till produktion för entreprenörer och till egen produktion i Sverige. Det är spekulativt om systemet ska demonteras och hur annat lager kommer att skickas till Kina, som några Saab veteraner upprepade gånger fruktade. Faktum är att NEVS återigen tar slutet på ett kapitel och krymper (igen) egna, ambitiösa planer.

Inte bra nyheter för den traditionella platsen och ett arbete som har givit många karaktäristiska bilar till världen sedan 1947.

18 tankar också "Inga goda nyheter från Trollhättan"

 • Fuck NEVS. det är den cancer som Saab dödade

 • Du kan till och med fråga andra tillverkare om de inte behövde åtminstone få jobb

 • Förhoppningsvis kommer detta att sluta snart med NEVS, vilket inte kan vara bra för de (återstående) anställda, såväl för anläggningen som på platsen Trollhättan ...

 • Det viktigaste tryckeriet får lov att producera reservplattor för vår bil .........

 • Var att vänta. I Kina är fabriken inte färdig och vill producera. I Sverige har de ett färdigt arbete och vill inte producera. Vilken galenskap. Kanske säljer de den till Dongfeng. De kanske vet mer om det. Annars lämnas inget kvar i 2 år. Hejdå NEVS

  • Ja, den här galningen kommer omedelbart upp.

   Jag tror att jag kommer ihåg att läsa här att fabriken i Kina var ett villkor för erbjudanden och / eller kinesiska licenser. Således är det förmodligen en förutsättning för pengar och investerare. Denna Kina Bill NEVS verkar inte fungera.

   Tyvärr för Trollhattan!

   Men för oss SAAB-förare var denna strategi troligen aldrig tänkt ändå. Kanske skulle NEVS ha gjort bättre med en Europa-Amerika strategi? Och kanske SAAB AB hade uppfört sig annorlunda än namngivningsrättigheterna?

 • Än en gång tycker jag att det är väldigt konstigt att det tidigare ledande företaget och faktiskt grundaren av SAABs automotive division SAAB AB håller sig helt oöverträffad. Tyvärr kan man inte känna igen någon svensk tradition för tradition här - beteendet påminner mer om bristen på intresse som senast sågs hos GM som det näst största SAAB-moderbolaget efter SAAB AB.

  Ännu nu, efter att SAAB AB överlämnade sin bilavdelning, hade jag förväntat att svenskarna (inklusive de statliga myndigheterna) skulle visa lite mer solidaritet eller till och med engagerade räddningsinsatser i SAAB-frågor. Även insolvensförvaltarna visade sig inte vara bra experter på sitt område - även ibland när det var ännu mer lovande än det nu var, kunde advokaten göra så mycket som möjligt med ingenting.

  Nu är bara hoppet kvar på Dongfeng eller liknande stickade företag med anständigt tarmar.

  • Synd att det alltid måste finnas negativa rapporter. Men viktigast av allt väntar en intresserad part
   NEVS är helt på knä för att ta över denna plats.

   • Jag är rädd att det inte blir mycket kvar att ta över. NEVS skapar vad som går till Kina.

    • Tom, om det här är rätt Kommer leveransen av reservdelar inte att vara i fara, eftersom de fortfarande produceras här?

  • Jag tror att den kinesiska strategin NEVS` och ett åtagande från SAAB AB eller den svenska staten utesluter varandra. Staten är liten och AB har länge varit främst ett svenskt vapenföretag. Endast några svenska jobb hänger fortfarande kvar på rester av SAAB Automobile. Det finns ingen god anledning för varken staten eller AB att hjälpa NEVS på kinesisk mark, kinesiska investerare, kinesiska (lokala) politiker och arbetare att lyckas.

   Jag kan inte känna igen något konstigt om det. Tåget har gått långt.

   "Mycket konstigt" Jag skulle hitta det, om den lilla SAAB AB och den lilla svensken skulle ha tanken, skulle de behöva stödja det stora Kina och berika ett annat bilmärke ...

   Det skulle vara som att ta bort en bit av den svenska klippan så att Kina kan stapla upp mer konstgjorda öar och utöka sitt kontroversiella territorialvatten. Kanske SAAB kommer att ge några jets till den kinesiska militären?
   Staten lägger sedan en miljon Hillebergtält i oliv, sand och vitt. För varje presenttält finns en Trangia spis, en stor Fjäll Räven ryggsäck, 10 dagar blåbärs soppa för varje 3 man i påsar och 10 liter andningsfri.

   Eftersom du är ett litet land är ryggsäcken endast tillgänglig i olivolja. Men eftersom svenskar är kloka och resursfulla finns det ryggsäckar i vitt och sand till varje ryggsäck. Naturligtvis också gratis och gärna betalade av svenska skattebetalare. Gåvor bland vänner. Bra för terräng och väder mellan Peking och Malmö ...

   Men allvarligt, allt har ett slut och det finns gränser för allt. Det verkar mer än klart för mig att AB och staten nu har överskridit denna tröskel. Och ändå, synd, synd att du inte har använt inflytande och handlingsutrymme i god tid ...

 • Mycket ledsen, min far har kört sedan 1982 Saab och jag växte upp med detta märke och älskade! Synd de saknade
  Också för att bygga små bilar. Då hade hon överlevt krisen. Förhoppningsvis kommer en Saab-älskare att bli miljardär och bygga om varumärket.

 • Vi ska skicka Hartmut Mehldorn över, som konsult!
  Då är NEVS konkurs inom ett år och den eviga tragedin har äntligen upphört.

  Kära kineser, lås bort de pengar-drunkarna och låt någon som vet hur man gör det!

  • NEVS får konkursen troligen utan Hartmut. De är på ett bra sätt och är inte dumma ...

 • Konkursen mot Nevs blir helt ensam, jag är säker.

  Otroligt nog, jag är fortfarande säker på att någon kommer att återuppliva varumärket i Trollhättan.

  Oavsett om det är en mr Wallenberg, eller annars en rik person, bryr jag mig inte, men nuvarande Dilletanten är så outhärdliga.

  Det största misstaget gjordes av konkursförvaltarna. Men om man tittar på det hela utan det nationella ekonomiska ansvaret, har de åtminstone försetts med fulla medel - med honom.

  Svenskarnas och fackföreningsmedlemmarnas långa lidande är inte att beundras, utan en av de största onda i denna fråga. I Frankrike skulle det vara annorlunda.

  Hur mycket jag längtar efter den nu mest oförlösta Victor Muller. Han stod och internaliserade också andan.
  Men idag behövs bara revisorer och inte personer med empati och känslomässig intelligens.
  Annars skulle Volvo inte vara kinesiskt idag.
  Även en Mr. Muller har gjort misstag, men riktningen var rätt och med lite mer engagemang från staten kunde det ha fungerat.

  SAAB är inte död, bara de sjuka nuvarande ägarna måste äntligen försvinna.

 • Hej Linus,
  Tyvärr är Saab lång död. Den första höger, efter att fabriken sakta och konsekvent blöts. Ingen kommer att höja detta igen. Vi har bara minnena av "goda gamla dagar". Inte mer och inte mindre.
  Ta hand om alla dina Saabs och gläd varje dag att du kan köra din Saab.

  • Andra märken är också "uppståndna" efter det preliminära - det beror alltid på de berörda.

   Om investerare kan komma fram till ett varumärke och speciellt kundbasen, kan det enkelt bli en ren succeshistorie.

   NEVS har misslyckats med att ägna mer uppmärksamhet åt den europeiska marknaden - och det ensidiga fokuset på exklusiv elektromobilitet är inte rätt. Tyvärr har investerare som kunde ha gjort förändringar här aldrig visat sig bland svenskarna eller någon annanstans - NEVS kommer sannolikt att vara en svår patient.

 • Hej Herr Rudolf,
  vilket varumärke har framgångsrikt stigit från "de döda"? Jag vet inte något. Alla andra togs över i tiden och fortsatte framgångsrikt. Vem skulle vara så arg och avblodade fabriken åtar sig att bygga in nya och senaste bilar? Varifrån kommer en potentiell investerare att komma tillbaka till (framgångsrika) bygga bilar arbetskraft kommer från? Allt detta är förståeligt, men inte är önskvärt, men inte realistiskt. Tyvärr. Nevs har inte bara misslyckats med att se den europeiska marknaden är Nevs en ren misstag.

Kommentarer är stängda.