Min Saab-historia

Jag är nog inte den största SAAB-fanen i världen, men definitivt en av de största. Jag blev smittad för många år sedan när jag var en ung pojke och varje fredag ​​vid middagstid ryckte jag igenom bilhandlarna i staden för att samla in broschyrer.

Saab 900 1996
Svensk elegans, Saab 900 II Coupe

Den lokala SAAB-återförsäljaren bytte ägare och plats från tid till annan, men han kunde inte fly mig! I den här staden i Nederländerna (Zwolle) fanns det och fortfarande en SCANIA monteringsanläggning. En min faders bekant arbetade där och när en dag kom med en 900 turbo (det måste ha varit så 1983) blev jag äntligen förlåtad.

SAAB är inte mitt enda favoritmärke. Jag har en mjuk plats för varumärken som definitivt inte är vanliga och på något sätt har något speciellt som märken som Lancia eller Rover. Tyvärr är dessa märken mycket svåra att överleva eftersom de säljer endast små kvantiteter. Jag arbetar för närvarande med produktstrategin för ett tyskt premiummärke och vet hur dyrt det är att utveckla ett helt nytt fordon.

Ibland blir jag leende där, men för det första bryr jag mig inte - jag står vid min passion - och för det andra är jag inte den enda. Jag är särskilt intresserad av SAAB: s reducerade svenska design och turboteknologi. Säkerhetsbegreppet och miljömedvetenhet kompletterar bilden.

Som en teknisk fordonsteknik, fann jag turbomotor blir smartare och mer avancerad än en stor volym sug. Det är mycket mer krävande för samma drivkraft att få mycket kraft och vridmoment från en liten motor med mindre förskjutning än från en stor. Den lilla motorn är mycket effektivare! Tidigt 80er fortfarande en sällsynthet i dag nästan uteslutande turboladdade motorer i modern bil bruk, men det verkligen inte kunde ha föreställt även av Gillbrand när han startade i 70er-år av utveckling.

Jag äger 2 SAAB med turbomotor (185 PS), nämligen en 900 Coupé och en 900 Cabriolet. Båda är modellår 1996, så det här är 900 II. I SAAB fanbasen anses 900 II ibland inte som en sann SAAB. Ja, bilen är baserad på en Opel-plattform och har vissa Opel-delar. Men utan GM och den tekniska basen hade SAAB inte ens överlevt 90ersna enligt min mening (se boken "SAAB 900 - En svensk historia"). Jag tror att utvecklingsgruppen ledd av Yngve Larsson har varit mycket framgångsrik när det gäller att integrera många typiska SAAB-element i designen och 900 II är därför en sann SAAB! Framför allt tror jag att det är mycket attraktiv coupe av pilen form och mycket sportig C-stolpen, vilket är mycket påminner om 900 I. Nu underrated, men jag är säker på att 900 II kommer att bli en klassiker också!

Min coupe är i ett mycket bra original skick och är vidare utrustad med det geniala Sensonic-systemet. Jag älskar att byta mig, men det är ibland irriterande att komma in och ut. Särskilt i staden eller i trafiken. Sensonic har redan på ett tillförlitligt sätt stödit 140.000 km och 15 år i kopplingsarbetet. Den 900 II turboladda Coupe och Sensonic borde nu vara mycket sällsynt och jag skulle sälja den för inga pengar i världen. Jag fick nyligen in SAAB Museum mötte i Trollhättan utvecklaren av överföringen. Det var en mycket intressant konversation. Tack Peter Bäckström!

Min konvertibel är en amerikansk modell men har aldrig varit där. Det var först registrerat i Nederländerna, förmodligen en amerikansk diplomat som köpte bilen. Hur då kom bilen till Tyskland, jag måste fortfarande ta reda på det. Det är toppmodellen med full utrustning. Även den elektriska sitsjusteringen är ombord. Nyfiken, förresten, i USA var V6 dyrare än 2-liters turbo och därmed den faktiska toppmodellen. Känslan att köra en SAAB Cabriolet på sommaren i gott väder är obeskrivligt. Även om jag också öppnar vid lägre temperaturer! Tack vare god uppvärmning, uppvärmda säten och vindavledare är detta inte ett problem.

För att skydda de två 900 köpte jag ett 9-3 modellår 2000 för vintern som Daily Driver. Jag kan bara inte hålla det från 5 månader för att köra ingen SAAB! Trots 17-åren kör 200.000 km, 2-liter sucker och automatisk bilen mycket bra. Jag har ordnat mig automatiskt, det ändras fortfarande väldigt mjuk. Bilen sänker enormt och är idealisk för pendling till arbete och kryssning.

Förutom bilar samlar jag in alla publikationer om SAAB. Jag har nästan alla försäljningsbroschyrer från 1960 till 2012, från 95 / 96 till 9-5 NG. Annars samlar jag böcker, trycksatser, så allt jag kan få. I min källare har jag byggt ett litet bilarkiv på 30 m² och så fortsätter SAAB-viruset länge!


Tack vare Herman för hans Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Var så tålmodig ... Eftersom tidsfristen för inlämning av våra Saab-kort var 31.12.2017. Missade möte? Nästa åtgärd kommer definitivt att komma. Innan det kommer vi dock att släppa några Saab-berättelser från året 2017!

11 tankar om “Min Saab-historia"

 • blank

  Kära kolleger SAAB-vänner,

  Hur bilderna är lika. Vi har också gamla 2 SAAB, både röda, en 96 från 1978 och en 900 II-kupé från 1997. Den 96er vi har varit i 30 år, har gjort många semestrar med den och gehzeitzeitet. Med 900 I GLs bodde vi 25 år sedan i 1,5 år sedan i Norge.

  Tyvärr, mitt jobb och andra restaureringsprojekt (3 motorcyklar, 1 Vespa) och min fru Fiat 500 lämnar mig för lite tid för våra SAABs. Kanske måste vi sälja 900 II vid någon tidpunkt (det behöver rostborttagning), eftersom vi vill bli mer offentliga i framtiden.

  Hur som helst kanske du träffas vid ena eller andra utgången.

  Uli från München

 • blank

  En fin historia och mycket lämplig för trilogin. Dessutom här med professionell bakgrund 902 driven
  Det ser nästan ut som hemma, det finns också silver turbo coupé och cabrioleten, om än i scarabgrön - förhoppningsvis är vintern snart över 🙂

 • blank

  Bra timing!
  Den "rätta" historien vid den ideala tiden:
  Igår SAAB Saga II, idag det levande företaget med massor av hjärta!
  Tack vare den ivrige författaren!
  Ja, bilderna visar också bra klassiker, ädla, tidlösa och eleganta.
  Ha kul med SÄÄBen ...

 • blank

  Underbar historia! Tack vare Herman. Det är vad denna blogg bor från.
  Hälsningar till alla Saabfahrer!

 • blank

  Det var en bra historia. Tack!

  Men jag kommer inte att skaka känslan av att det finns andra historier bakom det. Om Sensonic!
  Citat: ”Det var ett mycket intressant samtal. Tack Peter Bäckström! "

  För att vara ärlig vet jag inte ens vad Sensonic är. Är detta en halv eller helt automatisk? Eller är hon något helt annorlunda och hennes egen? Är hon någon slags automatisk koppling?

  Vad det än är verkar det vara en egenutveckling av SAAB, har inte etablerat sig på marknaden och det gör mig väldigt, väldigt nyfiken ...

  Så tack för historien, men snälla, snälla mer av det och mer ...

  • blank

   Det fanns en gång en bra PR-video för Sensonic, Tom kommer definitivt att hitta den någonstans, ... så bara så mycket som du (man) inte behöver sparka! 😉

   .. men samtidigt söker du själv, men kanske finns det någonstans där ne bättre kvalitet:

   • blank

    Tack! Bra vad trollarna skulle kunna tänka sig. Genial! Jag fortsätter att lära mig.

    Och jag gillar telefoner, men jag behöver ingen koppling.

   • blank

    Tack igen. Jag har redan sett videon flera gånger ...

    ... och forskade lite själv. Tydligen var Sensonic endast tillgängligt 1995 och 1996. Och bara på 900 och endast i samband med turbos. Så en sällsynthet garanteras.

    Och jag mår lite bättre nu. Du kan inte veta allt som SAAB någonsin har gjort. Speciellt inte allt med sällsynt värde ...

    Tydligen är det INTE en viskös koppling, men en anständig som handbrytaren. Bara att den är elektrohydrauliskt drivd automatiskt och bör vara snabbare och mer precis än en förare någonsin skulle kunna vara.

    Ergo bör det inte ha någon negativ inverkan på konsumtionsvärdena och prestanda bör vara optimal. Turbo och Sensonic verkar passa som en knytnäve. Låter bra! ! ! Vill också ha det här ...

    Det skulle fortfarande vara intressant att veta varför Sensonic inte har fått det? Tekniskt sårbar? Efterfrågan? GM? Vem vet …

    • blank

     Ett känsligt ämne. Åsikter varierar mycket. Angiven var en underlägsen komponent från GM-hyllan ansvarig för Sensons oförlåga. Därför har många fordon omkullats, att äga en överlevande är en riktig sällsynthet. Ett samtal med Peter Backström vid nästa besök i Trollhättan kunde svara på alla dina frågor

 • blank

  Hej Herman,
  mycket trevlig och särskilt intressant berättelse. Jag har också 2 Saabs, inklusive en 9.3 konvertibel från 2000, 50 modeller, 20 böcker, otaliga broschyrer och 9, fulla mappar med publikationer. Plus alla möjliga andra saker runt Saab.
  Kanske kan vi kontakta Mal, men hur?
  Kanske finns det något okänt för alla.

 • blank

  En mycket trevlig historia ... Mitt hjärta öppnade när jag läste det. Jag kommer aldrig att frivilligt dela med mig av min cabriolet från 93. Ingen rost, inga problem och automatiken växlar underbart smidigt ... Jag ser fram emot nästa berättelser.

Kommentarer är stängda.