Kort meddelande. Dongfeng och Trollhättan fantasier.

En av de positiva sakerna om Saab-eran är att Trollhättan kunde behålla sin betydelse som en bilplats. Även om det inte finns några fler fordon på Göta Älv utanför linjen, har staden blivit mer internationell och intressant. Bidrade till de många Saab-spin-offerna som startar som karriär.

Saab skyltning

En av de mest intressanta och likable är T-Engineering. Uppstarten med Saab-rötter blev 2012 till 70% av Dongfeng övertagetUnder tiden har asiaterna också köpt resterande aktier. Den lilla, fina utvecklaren troupe växer år efter år, men har inte glömt sitt ursprung. På Webbplats Det finns fortfarande en Saab-bild och stor vikt läggs på det svenska arvet och arvet hos det traditionella varumärket. Idag är 100-medarbetare inblandade i utveckling, och mer kommer att komma i framtiden. Dongfeng har meddelade 2018 vill investera ytterligare 7 miljoner € i Trollhättan, 20 kommer ytterligare jobb att dyka upp.

Dongfeng är seriös och lugn.

Meddelandet skulle nästan ha gått ned om Dongfeng Motor Corporation inte hade sina internationella planer för de närmaste åren i Kina samtidigt vorgestellt, Exportinitiativet rullar och Kinas största tillverkare vill bli aktiv i Europa och Nordamerika. 3 nya monteringsanläggningar planeras och 3 nya försäljningsorganisationer kommer fram till 2020. 2018 kommer att säljas till 4.5 miljoner fordon, inklusive 80.000 elbilar.

Det finns inga detaljer ännu, men rutten är klar. 150.000 fordon förväntas gå till Europa och Nordamerika varje år tills 2020, och kanske Trollhattan spelar en roll i det. Till skillnad från NEVS har Dongfeng varit ansedd och lugn i Sverige i åratal. Det fanns 3 år sedan ryktenatt Dongfeng kunde gå med i NEVS. Förnekandet kom snabbt, och Dongfeng gjorde det klart vid den tiden att inte vara intresserad av produktionen i Stallbacka. Men på lång sikt till Trollhättan som en plats.

Tiderna har ändrats. 2018 är inte 2015. Europa och Nordamerika är nu mogna för kinesiska tillverkares attack. Geely har levererat ett mästerverk med Volvo, London Taxi, den möjliga inträdet i Daimler och förvärvet av Lotus. NEVS visar å andra sidan hur det inte fungerar. Och NEVS, så är det nuvarande läget, kommer 2018 att dansa den sista finaldansen. Likviditet saknas, Didis inträde är mer fiktion än verkligheten. En affärsmodell kan inte erkännas, ens eget namn har blivit förstört med glädje, den vita riddaren med plump checkbooken är inte i sikte.

Spekulation. Men också perspektiv.

Mina tankar om Dongfeng är spekulativa, Trollhättan-fantasier. Mer om idé, hopp och perspektiv än baserat på fakta. En sak är säker: Trollhättan och T-Engineering spelar en roll i Dongfengs långsiktiga perspektiv. Eftersom utvecklarna med Saab-rötter arbetar i den enda investeringen utanför Kina som inte är ett joint venture. Det ägs till 100% av Dongfeng.

23 tankar om “Kort meddelande. Dongfeng och Trollhättan fantasier."

 • Mycket insiktsfullt, tack Tom! Det var status för nästan två år sedan ...

 • När designen Hyundai har stigit stark, ingen tvekan. Men det saknar fortfarande denna långsiktiga gen som skiljer Saab Design. I30 är moderiktigt, men designen har kort halveringstid. För mig, trots Fastback, inget alternativ.

 • Eftersom vi är i Asien, vad tycker du om den nya Hyundai i30 Fastback?
  Jag tror att han också har några Saab-gener.

 • Med tur kommer vi att uppleva det, Tom.
  Och jag hoppas verkligen att du har rätt och jag ger bara fraser eller pessimistiska uppskattningar här av mig.

 • Kanske en dag kommer det att finnas en här?

  Åtminstone hade jag svurit på det efter demonstrationsbilen. När allt kommer omkring blir en 9000er och en 9-3 I (både suger) och slutligen en kromglasögon (äntligen en turbo) faktiskt verklighet.

  Ändå kan jag inte ta bort 9000 Aero. Den saken var bra, riktigt bra! Nästan en förbannelse ...

 • Självklart tack! ! !

 • Det finns en informativ en PDF från Schweiz med de nuvarande parametrar som en BMW samlar under dagen så. Ska läsa om ämnet intresserar.

 • Baren är högre idag. Det bästa exemplet är den nya Volvo XC 40. En Geely-plattform under Saab-inflytande. En inredning, igen med ex-Saab-inflytande, vilket är det smartaste i sin klass. Detta är den nuvarande nivån, med vilken man också måste räkna med Dongfeng.

 • 9000 Aero skulle förmodligen vara den bättre terapin. Framför allt förstör han inte väskan, SM redan. En 9000 Aero, eller en CSE med en motsvarande styrenhet, är fortfarande beroendeframkallande idag. Och framförallt den sällsynta och ju snyggare, desto äldre får han. Jag kan bara ge råd.

 • Trevligt att jag inte har helt fel ...

  Men det är synd att det är så som det är. Lyckligtvis är detta alltid alltid ämne. Särskilt den sista artikeln (7 år saabblog.net och vad den gör för oss) har stärkt mig i denna synvinkel. I sig skulle jag inte ha kommit med det.

 • Hej Herr Hürsch,
  det är definitivt fallet med datainsamling. Jag kan bara bekräfta det helt. En vän arbetar under utveckling för en tysk biltillverkare och kan berätta mycket om det. Vi ”normala konsumenter” har ingen aning om vad som redan är möjligt idag eller vad som händer. är redan gjort ?? !!
  Men det är inte den enda anledningen till att jag bara kommer att köra Saabs vintagebilar om några år.

 • Okej då sa jag (nästan) ingenting.

  Vem här skulle inte vilja drömma att något som en SAAB skulle kunna komma från Sverige igen?
  Under tiden står inte bara de ekonomiska verkligheterna mellan en ny SAAB och oss utan också de nationella lagstiftarna eller EU ...

  Min ödmjuka information kommer från ER och inte minst från den här bloggen själv. Innan denna dröm så nöjd, full snarare som en Citroen Maserati motor. Eller yngre från 9000 Aero årsmodell. Även en av mina (hittills) ouppfyllda drömmar.

  Vid den tiden hade jag bara nöjet att provköra. Och det var varaktigt imponerande. Annars skulle jag inte tänka mig ett kvarts sekel senare. Men om hon kommer ...

 • Förhoppningsvis inte din egen!
  Jag såg DongFeng-lastbilar vid IAA. Kvaliteten var sämre än ryssarna! Det är därför de köper av den kinesiska tävlingen.
  Jag tror att det förblir en utvecklingsplats för tillfället.
  För Trollhattan skulle det naturligtvis vara bra att återuppliva bilindustrin. Jag tror bara inte riktigt på det. Marknaderna i USA och Europa är redan mycket konkurrenskraftiga. Och andra kinesiska tillverkare har inte riktigt fått sina fötter i dörren heller. Se BAIC eller SangYang.

  Vi skulle alla bli besvikna om plötsligt billiga dåligt bearbetade plastskålar med plåthölje skulle komma från Trollhattan utan någon stil och skärning!
  Det kan skada Saabs dödsrun.

 • @Herbert Hürsch

 • Din bedömning av data bläckfisken delar jag helt!

 • Inte känt än. Planerna, som är nyfikna i kinesiska medierna, ger ingen specifik information.

 • Självklart handlar Trollhättans fantasi om hoppet att Dongfeng fortsätter investera och Trollhättan kan bli ett europeiskt knutpunkt för Dongfeng på medellång sikt. Göteborg är European Geely HQ, för Trollhättan är jag en lokal patriot och full av hopp.

  För arbetet ser det ut som det är för närvarande. Men hoppet är alltid. I Nordamerika köper kinesiska elbilar gamla, avvecklade GM-fabriker och moderniserar dem. Varför borde det aldrig bli ett mirakel i Stallbacka?

 • Kort meddelande - goda nyheter!
  Det låter bra, vad kan läsas på WWW-sidan av T-Engineering!
  Och välkomna en besökare till SAAB 9-3 är underbart. De står fortfarande för SAAB DNA. Kan den ytterligare personalrekryteringen bidra till fortsatt välstånd i bolaget i Trollhättan!

 • Vilka DONGFENG-bilmärken ska säljas i Europa och Nordamerika i framtiden?

 • Jag kan inte se från artikeln att bilar från Trollhättan kan förväntas där ...

  Mycket mer sannolikt att vara jobb i Trollhättan och tidigare SAAB-anställda. Det skulle redan uppnå mycket! Enbart från gammal fästning till trollarna.

  Det bör inte heller glömmas bort att lagstiftaren placerar sig allt hårdare mellan oss och de bilar som vi är vana vid och gillar. SIM-kort och moln är obligatoriska. Staten, tillverkare och försäkringsbolag vill ha full tillgång till personuppgifter och körstil ...

  Det låter precis som i samband med 7. Bloggfödelsedag redan på. De begagnade bilarna, unga och gamla timare har förmodligen aldrig haft en sådan rosig framtid som idag. På samma sätt är de verkstäder som tar hand om sådana skatter.

  I vilket fall som helst, kan en ny bil stjälas från mig om den måste underordna sig den zeitgeist och lagstiftaren (erna).

  Och tyvärr måste de alla, oavsett vad de heter ...

 • Det finns så underbara designstudier. Ett sådant ansikte av 9.3 skulle han vara sensationellt

 • Imponerande, det finns hela Saab-tidslinjen med trionisk utveckling etc. att hitta. Inget Kina chatter och eviga hållbarhets fantasister som NEVS, men bara svåra fakta. Sympatiskt företag med klart SAAB DNA!

 • Detta företag har mer saab i det än NEVS någonsin haft. Kanske en dag kommer det att finnas en annan produktion i Trollhättan. Namnet på bilen skulle inte göra något för mig då.

Kommentarer är stängda.