7 år Saabblog.net. Och vad det gör för oss.

Årsdagen körs enligt ett väletablerat system. Du firar, knackar på axeln och bekräftar själv hur bra allt gick. Den oundvikliga blicken tillbaka får inte missa ... och sedan fortsätter du.

7 år Saabblog.net

Det är inte så trivialt när det gäller Saabblog.net-projektet. 7 år står bakom oss, och bloggen har sett mycket - och läsarna med honom. Kanske gjorde han mycket, och kanske har han också påverkat och förändrat billivet och vardagen hos en eller annan läsare.

Jag måste erkänna att det har haft en bestående effekt på min förståelse för rörlighet. Inte som förväntat i början. Men påverkas av den inte lyckliga utvecklingen i Sverige, på ett annat sätt och en ny riktning. Jag erkänner, jag bytte bilarna ganska snabbt för några år sedan. 2 eller 3 år max, då en ny modell berodde. Var det en ansiktslyftning vid Saab, vilket sällan var fallet, då ville jag ha det. För det var andelen insättning plundrad och pengarna var glädjefyllda till Saab-partnern.

Och idag? En terapeut skulle säga patienten läkte. Med uttag av Saab nya bilar, som inte längre existerar och ger, släcker inköpsförfrågan. Inte komplett, men i följd. Det är inte så att jag inte skulle vilja ha den ena eller den andra nya bilen. Men när du tittar på prislappen eller leasingfrekvensen går räntan ut. En Mercedes är inte en Saab, en BMW heller. En Audi skulle aldrig komma in i mitt hus, och en Porsche är maximalt frestande. Men ingen Saab.

Aktierna förblir på förvarings konto, pengarna på kontot. Bilarna i hallen förblir desamma, och hållartiden ökar och stiger. 6 eller 7 år är genomsnittliga, och trenden är uppåt. Du kan kalla detta levde hållbarhet vad Saab och bloggen gör med mig. Kanske är det hur det är, och i ett visst ögonblick inser du att Saab körning saktar ner livet.

Ämnet för nyinvesteringar ligger utanför bordet. Utmaningen med "bevarande och underhåll av substanser" är, om du planerar det förnuftigt, budgetvärdigt. Man börjar le inåt när grannar byter från ett leasingavtal till ett annat. Och du hittar plötsligt dig utanför, bortom konsumentens cirkus.

Är det bra? Säker för miljön, för mig är det åtminstone avkopplande. Jag måste erkänna att glada, yttre omständigheter kommer till det. Den spontant nyupptäckta av våra politiska partier i förra veckan mega-temat digitaliserings rullar upp till mitt yrkesliv under de senaste åren. Fler och fler kommer att ske på webben, den klassiska möten plats minskar i hisnande tempo. Ett företag bil, som jag har tänkt högt även på bloggen innan 2 år, är inte längre på planen. I stället kommer det att hyras i tid om det behövs. En stor biluthyrning, som har fördelen att du kan komma åt från vilken plats som helst och bilen kan leverera överallt.

Resultatet? Du kör med olika märken och ändå är du glad att vara tillbaka i en Saab i slutet av dagen. En lugnande analog bil, utan spårhållningsassistent, utan kollisionsvarning, utan uppmaning att hålla fart och så vidare. Men bara en plats utan påverkan av molnet. En av de platser som blir sällsynta.

Jag tycker att jag tycker om de gamla Saabs mer än de nyare. Jag föredrar en 9000 9-5 en front, en 9 3 9 I en 3 II. Tillbaka till rötterna? Kom ihåg? Kanske ... Accepterad är det som gör dig lycklig.

Vad är nästa? Bloggprojektet går in i 8. År. Med det är Saabblog.net online mycket längre än jag någonsin förväntade mig. Det är, och jag måste säga, inget livsprojekt för mig. Att jag så småningom kommer att dra ut kontakten, anses vara överenskommen för mig. Frågan är bara när. Projektet, och det är fascinationen av det, lever och gör vad det vill ha. Det styr sig själv, genom yttre påverkan. Genom att lyssna på vad folk berättar om Saab, om Trollhättan och varumärkets historia. Hur de lever med Saab i nutiden och vad Saab gör för dem. Att Saab är en del av sitt liv för många, och mer än bara en bil, är ett faktum.

Kanske bloggen gör livet för vissa läsare lite mer färgstarkt, hållbart, avslappnat. Då skulle mycket ha uppnåtts och jag skulle vara glad!

I den meningen. Grattis på födelsedagen, galen Saab-projekt!

21 tankar om "7 år Saabblog.net. Och vad det gör för oss."

 • Grattis på hedersdagen!
  Min "bilkonsumtion" har också förändrats de senaste åren. Under tiden kunde jag ens föreställa mig - med rätt infrastruktur - att inte längre äga en bil och använda dela erbjudanden. Det är ibland spännande i vilka riktningar saker kan utvecklas som tidigare tycktes otänkbart. Men nu ser jag fram emot säsongens början ...

 • En fin SAAB-historia och biografi. Och så nära kopplad till Tom.
  Förhoppningsvis stannar pluggen i bloggen under många år framöver.

  Återigen borde han leva!

 • Hej Blogteam,

  Grattis och ett stort tack för tid och ansträngning. Men det var värt det! Den här bloggen har gjort mycket för varumärket SAAB har gett en röst där andra sedan länge har blivit tysta.

  Så mycket som jag kan förstå en viss typ av trötthet, borde detta forum fortfarande vara en kontaktpunkt för alla "Saabister" i framtiden - oavsett form.

 • Grattis på födelsedagen Saabblog.net
  Jag var en övertygad BMW-förare fram till Saabs bortgång 2011. Jag följde vad som hände med Saab och kom över bloggen. Min lust att köra en bil av detta lilla, tyvärr märke blev större och större. Sedan i början av 2013 köpte jag min första. Tom gav mig goda råd som karriärväxlare. 2013 fanns det också kromglas för min fru. Min dröm har alltid varit en 9-5 NG, som jag sedan uppfyllde förra året. Så jag kan ärligt säga att utan bloggen skulle jag inte ha kommit till Saab. Jag tycker att det är synd att det inte längre finns någon produktion (vi har alla följt den här) men jag har aldrig ångrat att jag valde Saab.

 • Kära Tom, tack för bloggen och mycket djupgående artikeln på årsdagen som har ockuperat mig mer än en gång i sin diskussion om hållbarhet i diskussioner med min far och vänner i det förflutna. Min sista Saab 9-3 I Cabrio körde 9 år och sedan sålts till en Saab fläkt vars 900 II Convertible var redan 490t km springa och nu ville km svämmade 187-9ers köpa en "ny" i form av min 3t. Min ersättare: a 2001er 9-3 I Cabrio med 83t km tänker jag köra nästa 10 åren. Trevlig bieffekt: vänner känner igen en i den ovanliga bilen under en så lång tid alltid och hälsar ;-). I alla kontakter till andra Saab förare (vanligtvis WG. Reservdelar, men också när Sincerely) Jag är alltid förvånad över hur mycket kan svetsa samman en mjälte och att med en alltid mycket vänlig inställning.
  Jag ser fram emot fler år i Saab och förhoppningsvis många fler år här i bloggen.
  max

 • Kära Tom,

  Tack för den stora 7 (sju) !!! År och det stora arbetet du och ditt team har gjort för att behålla vår kärlek till de gamla svenskarna!
  Jag vårdar och bryr mig också om mitt 4 Sverige och kan inte föreställa mig att jag kör en annan bil ...
  Tänk på det här med pluggen - det skulle vara synd om Saab Spirit, som bor inte minst genom den här bloggen!
  Fortsätt på Saabin

 • Kära Tom,
  Kära Blogger Team,

  Jag kan inte tro att 7 år har gått!
  Du har gett mig, och säkert Saab-samhället, så många insikter, väckt glädjen att köra bilarna, och vi vill att våra Saab ska springa och hålla sig vid liv.

  För det förtjänar du beröm, tack och uppskattning!

  Vänligen fortsätt och du bör inte ens tänka på att plugga!

  Alla bästa och kärlek från Wien och till många mer spännande och intressanta 7 år!

  Christian

 • Kära lag, supportrar av bloggen och läsarna,

  Vad Blogger Tom beskriver här som "mycket" och orsak till njutning (om det hade uppnåtts), har bloggen och dess anhängare uppnått ganska löst i EVERY CASE. Snarare mer. Åtminstone! ! ! Det är åtminstone min uppfattning.

  Ett stort tack och en grattis på födelsedagen.

  PS
  Blogger egna observationer om det minskande intresset för nya bilar och den växande uppskattningen för äldre SAABs delar jag verkligen inte här.
  Platsen för en sådan självobservation som helhet, det vill säga inom den globala tekniska, ekonomiska och sociala utvecklingen, är något som jag utan förbehåll bifogar. Också detta förmodligen inget undantag, men snarare zeitgeist. Åtminstone här!
  I detta avseende är bloggen, supportrarna och läsarna mycket mer än intresserade av ett eller detta märke. Mycket, väldigt långt. Må större (och spännande) Context hjälp flyttar korna kommer hem till (diskuteras i dag) tåg på kontakten ...

  Förutom tack och grattis, det är åtminstone min brådskande önskan.

  Hög han borde leva och länge han borde leva! ! ! Tre gånger hög.

 • Helt enig!
  Jag är också en som kommer att köra Saab hela sitt liv.
  Särskilt de från 90ersna är bara fantastiska!
  Och så länge som det är på något sätt chaufferade jag en 90er år Saab!

 • Hi Tom,

  en bra artikel om sju års blogg - grattis!
  Att SAAB-berättelsen tar den här gången en gång, sju år sedan, skulle ingen vilja tycka om.

  Jag var aldrig en snabb bilväxlare och när jag köpte den sista 1998 CSE i början av 9000 blev det snabbt klart för mig att det skulle stanna hos oss så länge som möjligt. Det är nu 20 år. 902-konvertibelen kom före 16 år sedan.

  Efter slutet av den lutande svansen (9-3I) har ingen modern SAAB givit mig mer reellt köpande stimulans. Kaufreiz framstod då först i slutet av SAAB, när jag trodde att jag var tvungen att utrusta mig själv för framtiden. Men det var den gamla igen. Så kom en andra 9000 för daglig användning för fem år sedan och Talladega coupe som en rolig mobil i december 16. Dessutom finns det nu en stor hyllplan i källaren - har bättre än behöver!

  Allt detta skulle ha utan bloggen och bilhandlaren Lafrentz i Kiel hade absolut inte accepterat dessa proportioner. De stora händelserna och de trevliga människor vi träffade finns alltid roliga och det måste hållas vid liv!

  Livet med den gamla SAABEN är helt avslappnad! På något sätt åldras de inte. De är ännu mer lämpliga för daglig användning än några nya bilar och du kan se överallt ut med en välskött gammal SAAB.

 • Hi Tom,

  Grattis till blogg årsdagen!
  Jag läste artiklarna nästan lika länge - och jag är glad över var och en: levde SAAB-andan :).

  Och jag kan bara hålla med allting: Behållandet av befintliga byggnader blir allt viktigare
  Jag ser fram emot den kommande artikeln - och ett hejdå.

  Varma, söta hälsningar
  max

 • Hi Tom,
  Nu tycker jag om att läsa bloggen om och om igen, från tid till annan ser jag parallellt med mig och min Saab.
  Min ställning i parkeringsgarage har cirka 45.000 km på vägmätaren, flyttas endast när vädret är fint. Modellår 2006. Det är en 9-3 cabriolet, jag har utväxlat innan 6 år där hade mot min Alten Post Yellow 9-3 Saab Cabriolet redan mot 200.000km. men saknar min gamla Saabine den nya är inte längre en Saab, men det är. Nu har jag en känsla om jag med min "Saabine" gå den lätta vägen värdigt är det är sant att det är den bästa bilen i världen. Därför driver jag dig bara till Saabs möten.

  Anledningen till att jag har en Saab körning är 1984 en Saab körde i en Mercedes S-Class i bagageutrymmet, vid rött ljus i München hade jag inte sett denna kollision själv, jag kunde inte säga om Saab gick in i Mercedes , Mercedes stötfångaren kunde hittas bakom stolsraden. På Saab stötfångaren var lite deprimerad, eftersom min far sade bäst i Tyskland är en Mercedes så länge är ingenting och sedan detta märke Saab är i bästa fall fortfarande en Volvo, som är de mest stabila bilarna i världen. Så jag visste någon gång jag kommer att köpa en Saab gånger i Tyskland var inte i fråga, eftersom du kör en tysk bil, nu är jag i Schweiz för nästan 20 år sedan och sedan dess kör Saab. Här med bytesnummer med en tysk bil. Det är så som det är.

  Så många hälsningar Thorsten

 • Grattis till 7-åren. Och tack, att bloggen fortfarande finns. Tyvärr upptäckte jag honom bara förra året och jag är mycket ledsen att han inte har berikat mig för en tid. Det är fantastiskt att se att Saab fortfarande rör så många människor. Jag hoppas verkligen att pluggen bara inte kan dras ... ..

 • Så Saab är alltid roligt. Tack vare hela laget! Vi är alla smittade av Saab, och jag har redan smittat människor med Saab-viruset. Körhållbarhet Saab är helt enkelt oslagbar och gör dig ännu mer i ett gott humör. Jag upprepar mig själv, men jag kommer att köra Saabs tills det inte finns fler mobila bilar. Jag hoppas så många människor är så här.

 • Saab ansluter.
  Empati, kultur, kör-liv-glädje har alltid främjat varumärket och det är vad den behöver för att få!

 • Bästa hälsningar till din födelsedag! Och dra åt saken med kontakten? Nåväl, alla vet att han kommer att dö en dag. Ändå försöker man att leva så länge som möjligt i bästa hälsa. Jag önskar att både bloggen och dess "tillverkare" !!!

 • Fortsätt skriva så länge det är roligt! Jag har haft nästan varje artikel hittills, en dag utan blogg är en dag där något saknas. 7 år skulle vara ett mål igen. Tack!

 • Hej Tom! För tanken på att du en gång slutat skriva dina bra kommentarer, bör du börja plåta dig själv! Det är oerhört och upprörande att du vill dra "pluggen" vid någon tidpunkt.
  Varifrån ska vi öka vår get på SAAB, utan att hämnas dina informativa och bra rapporter? Så - sluta med killar och hålla oss nöjda med bloggen! Med vänliga hälsningar från Bamberg.

 • Hej Tom, grattis till 7 år av passionerad och djup rapportering och än en gång ett stort tack till hela laget för det. Kvarteret och det stora samhället är livsnerven för vår saabiga passion och för mig är oumbärlig. Jag hoppas att tanken att sluta är fortfarande långt i framtiden.

 • Grattis till hela Blogger-laget!
  De tidigare artiklarna var underhållande, informativa, nyfikenhet uppvaknande och kritisk. Underbart!
  Min aero är historia ..., tyvärr. Sinnet var den avgörande faktorn. Men med det hade jag också ett nytt okänt "problem", som Tom beskriver det så lämpligt. Vilket märke är då i carport?
  Jo, lösningen finns, men jag är inte nöjd. Det är som det är. Jag kommer torr från A till B.
  Är inte SAAB.
  Jag kan förstå många saker mycket bra i den aktuella artikeln: Förbrukning Reduction :-), mer avslappnat liv, hållbart tänkande, generve av personsökare alla typer etc.
  Ja, bloggen har gjort någonting åt mig, även om jag skriver (!), För annars finns det nästan ingenting på nätet ...
  Bloggen har tydligt emotionaliserat för SAAB, vilket gör mig lycklig. Roligt och gott humör, hela dagen. Jag tycker om det!
  Tack för dessa 7 år!

Kommentarer är stängda.