7 år Saabblog.net. Och vad det gör för oss.

Årsdagar körs enligt ett väletablerat system. Du firar, klappar dig varmt på axeln och bekräftar för dig själv hur bra allt gick. Det oundvikliga baksidan får inte saknas ... och sedan fortsätter du.

7 år Saabblog.net

Det är inte lika trivialt när det gäller Saabblog.net-projektet. 7 år är bakom oss, och bloggen har upplevt mycket - och läsarna med det. Kanske har det också gjort skillnad, och det kan ha påverkat och förändrat den ena eller den andra läsarens billiv och vardag.

Jag måste erkänna att det har haft en bestående effekt på min förståelse för rörlighet. Inte som förväntat i början. Men påverkas av den inte lyckliga utvecklingen i Sverige, på ett annat sätt och en ny riktning. Jag erkänner, jag bytte bilarna ganska snabbt för några år sedan. 2 eller 3 år max, då en ny modell berodde. Var det en ansiktslyftning vid Saab, vilket sällan var fallet, då ville jag ha det. För det var andelen insättning plundrad och pengarna var glädjefyllda till Saab-partnern.

Och idag? En terapeut skulle säga patienten läkte. Med uttag av Saab nya bilar, som inte längre existerar och ger, släcker inköpsförfrågan. Inte komplett, men i följd. Det är inte så att jag inte skulle vilja ha den ena eller den andra nya bilen. Men när du tittar på prislappen eller leasingfrekvensen går räntan ut. En Mercedes är inte en Saab, en BMW heller. En Audi skulle aldrig komma in i mitt hus, och en Porsche är maximalt frestande. Men ingen Saab.

Aktierna förblir på förvarings konto, pengarna på kontot. Bilarna i hallen förblir desamma, och hållartiden ökar och stiger. 6 eller 7 år är genomsnittliga, och trenden är uppåt. Du kan kalla detta levde hållbarhet vad Saab och bloggen gör med mig. Kanske är det hur det är, och i ett visst ögonblick inser du att Saab körning saktar ner livet.

Ämnet för nya investeringar är utanför bordet. Utmaningen ”underhåll och underhåll av ämnen” är budgetvänlig om den planeras ordentligt. Du börjar le inåt när grannarna byter från ett avtal till det andra. Och plötsligt befinner du dig utanför, bortom konsumentcirkusen.

Är det bra? Säker för miljön, åtminstone avkopplande för mig. Jag måste erkänna att lyckliga yttre omständigheter bidrar till detta. Mega-ämnet digitalisering, som våra politiska partier spontant upptäckte förra veckan, har vänt mitt yrkesliv inifrån och ut i flera år. Mer och mer görs på webben, de klassiska mötena på plats minskar i en hisnande takt. En företagsbil som jag tänkte högt på bloggen för 2 år sedan är inte längre på planen. Istället hyrs det tillfälligt om det behövs. Via ett stort biluthyrningsföretag, som har fördelen att du har tillgång var som helst och kan lämna bilen var som helst.

Resultatet? Du kör med olika märken och ändå är du glad att vara tillbaka i en Saab i slutet av dagen. En lugnande analog bil, utan spårhållningsassistent, utan kollisionsvarning, utan uppmaning att hålla fart och så vidare. Men bara en plats utan påverkan av molnet. En av de platser som blir sällsynta.

Jag tycker att de gamla Saabs är mer omtyckta än de nyare. Jag föredrar en 9000 till en 9-5, en 9-3 jag till en 9-3 II. Tillbaka till grunderna? Permanent? Kanske ... Det som gör dig lycklig accepteras.

Vad kommer härnäst Bloggprojektet är på sitt åttonde år. Det betyder att Saabblog.net är online mycket längre än jag någonsin hade förväntat mig. Det är, och jag måste säga, inte ett livsprojekt för mig. Det är en självklarhet för mig att jag kommer att dra i kontakten någon gång. Den enda frågan är när. Projektet, och det är fascinationen med det, lever och gör vad det vill. Den kontrollerar sig själv genom yttre påverkan. Genom att lyssna på vad folk berättar om Saab, Trollhättan och varumärkets historia. Hur de lever med Saab i nuet och vad Saab gör med dem. Det är ett faktum att Saab för många är en del av deras liv och mer än bara en bil.

Kanske bloggen gör livet för vissa läsare lite mer färgstarkt, hållbart, avslappnat. Då skulle mycket ha uppnåtts och jag skulle vara glad!

I den meningen. Grattis på födelsedagen, galen Saab-projekt!

21 tankar om “7 år Saabblog.net. Och vad det gör för oss."

 • blank

  Grattis på hedersdagen!
  Min ”bilkonsumtion” har också förändrats under de senaste åren. Under tiden kunde jag till och med föreställa mig - med rätt infrastruktur - att inte äga en bil längre och använda delningserbjudanden. Ibland är det spännande i vilka riktningar saker kan utvecklas som tidigare verkade otänkbara. Men nu ser jag fram emot säsongens start ...

 • blank

  Hej Blogteam,

  Grattis och ett stort tack för tid och ansträngning. Men det var värt det! Den här bloggen har gjort mycket för varumärket SAAB har gett en röst där andra sedan länge har blivit tysta.

  Så mycket jag kan förstå en viss skrivtrötthet, bör detta forum fortfarande vara en kontaktpunkt för alla "saabister" i framtiden - i vilken form som helst.

 • blank

  Grattis på födelsedagen Saabblog.net
  Jag var en övertygad BMW-förare tills 2011 kom från Saab. Jag följde vad som hände med Saab och kom över bloggen. Min uppmaning att köra bil av detta lilla sympatiska märke blev större och större. I början av 2013 köpte jag min första. Tom gav mig bra råd som karriärväxlare. 2013 lade till ett par kromglas för min fru. Min dröm har alltid varit en 9-5 NG, som jag sedan uppfyllde förra året. Tja, jag kan säga det allvarligt utan bloggen skulle jag inte ha kommit till Saab. Jag tycker att det är synd att det inte längre finns någon produktion (vi alla följde det här) men jag har aldrig ångrat att välja Saab.

  • blank

   En fin SAAB-historia och biografi. Och så nära kopplad till Tom.
   Förhoppningsvis stannar pluggen i bloggen under många år framöver.

   Återigen borde han leva!

 • blank

  Kära Tom, tack så mycket för bloggen och den mycket djupgående artikeln på jubileet, som har upptagit mig flera gånger tidigare i sin reflektion över hållbarhet i diskussioner med min far och vänner. Jag körde min sista Saab 9-3 I cabriolet i 9 år och sålde den sedan till en Saab-fläkt vars 900 II cabriolet redan hade kört 490t km och som nu ville köpa en ”ny” i form av min 187t km 9-3er. Min ersättare: en 2001-9 I cabriolet 3 med 83 ton km som jag tänker köra de närmaste 10 åren. Trevlig bieffekt: vänner känner alltid igen dig i den ovanliga bilen så länge och säger hej ;-). I alla kontakter med andra Saab-förare (mest på grund av reservdelar, men också med vänliga hälsningar), är jag alltid positivt överraskad över hur mycket en karaktär kan svetsa ihop dig och det med alltid mycket vänlig hantering.
  Jag ser fram emot fler år i Saab och förhoppningsvis många fler år här i bloggen.
  max

 • blank

  Kära Tom,

  Tack för den stora 7 (sju) !!! År och det stora arbetet du och ditt team har gjort för att behålla vår kärlek till de gamla svenskarna!
  Jag ser också efter mina 4 svenskar och jag kan inte tänka mig att köra en annan bil ...
  Tänk på det med kontakten - det skulle vara synd om Saab Spirit, som inte minst lever genom den här bloggen!
  Fortsätt på Saabin '

 • blank

  Kära Tom,
  Kära Blogger Team,

  Jag kan inte tro att 7 år har gått!
  Du har gett mig, och säkert Saab-samhället, så många insikter, väckt glädjen att köra bilarna, och vi vill att våra Saab ska springa och hålla sig vid liv.

  För det förtjänar du beröm, tack och uppskattning!

  Vänligen fortsätt och du bör inte ens tänka på att plugga!

  Alla bästa och kärlek från Wien och till många mer spännande och intressanta 7 år!

  Christian

 • blank

  Kära lag, supportrar av bloggen och läsarna,

  vad bloggaren Tom beskriver som ”mycket” och en anledning att vara glad (om du hade uppnått det) har bloggen och dess anhängare lätt uppnått i NÅGOT FALL. Snarare mer. Åtminstone! ! ! Det är åtminstone min uppfattning.

  Tack så mycket & grattis på födelsedagen.

  PS
  Blogger egna observationer om det minskande intresset för nya bilar och den växande uppskattningen för äldre SAABs delar jag verkligen inte här.
  Platsen för en sådan självobservation som helhet, det vill säga inom den globala tekniska, ekonomiska och sociala utvecklingen, är något som jag utan förbehåll bifogar. Också detta förmodligen inget undantag, men snarare zeitgeist. Åtminstone här!
  I detta avseende pekar blogg, supportrar och läsare långt bortom intresset för ett eller detta varumärke för mig. Mycket, väldigt långt. Må det större (och spännande) sammanhanget hjälpa till att skjuta upp kontakten (som också nämns idag) till St. Never Day ...

  Förutom tack och grattis, det är åtminstone min brådskande önskan.

  Hög han borde leva och länge han borde leva! ! ! Tre gånger hög.

 • blank

  Hi Tom,

  en trevlig artikel på bloggen i sju år - grattis!
  Att SAAB-berättelsen tar den här gången en gång, sju år sedan, skulle ingen vilja tycka om.

  Jag var aldrig en snabb bilväxlare och när jag köpte den sista 1998 CSE i början av 9000 blev det snabbt klart för mig att det skulle stanna hos oss så länge som möjligt. Det är nu 20 år. 902-konvertibelen kom före 16 år sedan.

  Efter slutet av hatchbacksna (9-3I) utlöste ingen modern SAAB någon riktig köpstimulans för mig. Att köpa stimulans uppstod först i slutet av SAAB, när jag trodde att jag var tvungen att utrusta mig för framtiden. Men det var de gamla igen. En andra 9000 lades till för daglig användning för fem år sedan och Talladega Coupé som ett roligt fordon den 16 december. Dessutom finns det nu en stor delhylla i källaren - att ha är bättre än att behöva!

  Allt detta skulle ha utan bloggen och bilhandlaren Lafrentz i Kiel hade absolut inte accepterat dessa proportioner. De stora händelserna och de trevliga människor vi träffade finns alltid roliga och det måste hållas vid liv!

  Livet med den gamla SAABEN är helt avslappnad! På något sätt åldras de inte. De är ännu mer lämpliga för daglig användning än några nya bilar och du kan se överallt ut med en välskött gammal SAAB.

 • blank

  Hi Tom,

  Grattis till blogg årsdagen!
  Jag har läst artiklarna nästan lika länge - och jag är glad över var och en: levd SAAB-anda :).

  Och jag kan bara hålla med allting: Behållandet av befintliga byggnader blir allt viktigare
  Jag ser fram emot de kommande artiklarna - och ses igen.

  Varma, söta hälsningar
  max

 • blank

  Hi Tom,
  Nu tycker jag om att läsa bloggen om och om igen, från tid till annan ser jag parallellt med mig och min Saab.
  Gruvan är i den underjordiska parkeringen har cirka 45.000 2006 km dygnet runt och flyttas bara när vädret är fint. Modellår 9. Det är en 3-6 cabriolet som jag bytte för 9 år sedan mot min gamla Postgelben 3-200.000 Saab cabriolet som redan hade cirka XNUMX XNUMX km. Men missa min gamla Saabine, den nya är inte längre en Saab, utan bara. Jag har också en känsla av att när jag kör min "Saabine" är jag helt enkelt på väg, det är den bästa bilen i världen. Av den anledningen kör jag dig bara till Saab-möten.

  Anledningen till att jag har en Saab körning är 1984 en Saab körde i en Mercedes S-Class i bagageutrymmet, vid rött ljus i München hade jag inte sett denna kollision själv, jag kunde inte säga om Saab gick in i Mercedes , Mercedes stötfångaren kunde hittas bakom stolsraden. På Saab stötfångaren var lite deprimerad, eftersom min far sade bäst i Tyskland är en Mercedes så länge är ingenting och sedan detta märke Saab är i bästa fall fortfarande en Volvo, som är de mest stabila bilarna i världen. Så jag visste någon gång jag kommer att köpa en Saab gånger i Tyskland var inte i fråga, eftersom du kör en tysk bil, nu är jag i Schweiz för nästan 20 år sedan och sedan dess kör Saab. Här med bytesnummer med en tysk bil. Det är så som det är.

  Så många hälsningar Thorsten

 • blank

  Grattis till de sju åren. Och tack för att du håller bloggen stilla. Tyvärr upptäckte jag det först förra året och jag är mycket ledsen att det inte har berikat mig på länge. Det är fantastiskt att se att Saab fortfarande rör sig så många människor. Jag hoppas verkligen att kontakten inte bara drar ...

 • blank

  Så Saab är alltid roligt. Tack vare hela laget! Vi är alla smittade av Saab, och jag har redan smittat människor med Saab-viruset. Körhållbarhet Saab är helt enkelt oslagbar och gör dig ännu mer i ett gott humör. Jag upprepar mig själv, men jag kommer att köra Saabs tills det inte finns fler mobila bilar. Jag hoppas så många människor är så här.

  • blank

   Helt enig!
   Jag är också en som kommer att köra Saab hela sitt liv.
   Särskilt de från 90ersna är bara fantastiska!
   Och så länge som det är på något sätt chaufferade jag en 90er år Saab!

 • blank

  Saab ansluter.
  Empati, kultur, kör-liv-glädje har alltid främjat varumärket och det är vad den behöver för att få!

 • blank

  Grattis på din födelsedag! Och dra i saken med kontakten? Alla vet att han kommer att dö någon dag. Ändå försöker man leva vidare i bästa hälsa så länge som möjligt. Jag önskar samma sak för bloggen och dess "tillverkare" !!!

 • blank

  Fortsätt skriva så länge det är roligt! Jag har haft nästan varje artikel hittills, en dag utan blogg är en dag där något saknas. 7 år skulle vara ett mål igen. Tack!

 • blank

  Hej tom! För tanken på att sluta skriva dina fantastiska kommentarer, bör du börja leta dig själv nu! Det är oerhört och rent avskyvärt att du någon gång vill dra ut kontakten.
  Var annars kan vi bli mer glada över SAAB utan att hänge oss åt dina informativa och fantastiska rapporter? Så - håll upp killar och fortsätt att glädja oss med bloggen! Med vänliga hälsningar från Bamberg.

 • blank

  Hej Tom, grattis till 7 år av passionerad och djup rapportering och än en gång ett stort tack till hela laget för det. Kvarteret och det stora samhället är livsnerven för vår saabiga passion och för mig är oumbärlig. Jag hoppas att tanken att sluta är fortfarande långt i framtiden.

 • blank

  Grattis till hela Blogger-laget!
  De tidigare artiklarna har varit underhållande, informativa, väckt nyfikenhet och kritiska. Underbar! 🙂 TACK för det extra plus i livet! Även för detta var bloggdonationerna alltid en hjärtsak ....
  Min aero är historia ... tyvärr. Sinnet var den avgörande faktorn. Men med det hade jag också ett nytt okänt "problem", som Tom beskriver det så passande. Vilket märke finns i carporten ??? 🙁
  Jo, lösningen finns, men jag är inte nöjd. Det är som det är. Jag kommer torr från A till B.
  Är inte SAAB.
  Jag kan förstå många saker mycket bra i den aktuella artikeln: Förbrukning Reduction :-), mer avslappnat liv, hållbart tänkande, generve av personsökare alla typer etc.
  Ja, bloggen gjorde något åt ​​mig, inklusive att jag skriver (!), För annars finns det nästan ingenting på nätet ...
  Bloggen har tydligt emotionaliserat för SAAB, vilket gör mig lycklig. Roligt och gott humör, hela dagen. Jag tycker om det!
  Tack för dessa 7 år!

Kommentarer är stängda.