Mitt liv hittills med tre 96 oldies

Strax innan stängningsdatumet skulle jag vilja beskriva några ganska ovanliga berättelser som har hänt mig under de senaste 37-åren med mina tidigare tre Saab 96.

Dagen för min andra födelsedag, april 2017
Dagen för min andra födelsedag, april 2017

Första Saab 96, inbyggd i 1977:

Den första egna Saab, köpt vid 3 års ålder. Tyvärr, en otäck roster, som behandlades efter 8 år första gången med svetsbrännaren. Den antilopbruna i kroppen täckte nådigt lite rost ...

Än en gång svetsarbeten berodde 1990 i fronten golvyta, passerade den första oförglömlig historia: en ny medarbetare från det forna DDR, som startade två veckor tidigare i vårt företag sin karriär partout ville göra med denna Blechei din ride. Ansiktet när du skriver jag aldrig kommer att glömma: ta en plats - glider fötterna - förbryllad look - dyker upp näsan på grund av lukten av bränt färg - och sedan högt skrattade med kommentaren i den charmiga Saxon dialekt: "Jag trodde att det bara finns sådana galningar där borta var ... "En västerländsk bil som en rörlig byggarbetsplats i den förmodligen rika väst var förmodligen väldigt överraskande ...

Den första Saab 96 var också den första med en 8-cylinder V-motor som fick mycket uppmärksamhet. Okej, en av motorerna fungerade normalt och osynligt under den främre huven. Men den andra var allt mer märkbar. Det var den ursprungliga motorn ersättas med nu mullrande i bilen, renoverad motor och måste på något sätt föras tillbaka till motortillverkaren.

Stommen var några få siffror för små för V4, så grep takräcke och snurrade motorn fast på taket. 100 kg taklast var tillåtet och på de få kilo mer som motorn vägde, spelade det ingen roll längre. Min kompis hade en rolig idé för den här transporten: En propell var snabbt kopplad till den här motorn, på vilket sätt Saabs historia som flygplansproducent måste demonstreras för de okunniga medmänniskorna. Tyvärr fanns det ingen digitalkameror vid den tiden, inte bara V8 skulle ha varit intressant, men också ansikten hos de kommande drivrutinerna. Lyckligtvis var ingen polispatrull på väg.

Dagen för min andra födelsedag, april 2017
Dagen för min andra födelsedag, april 2017
Andra Saab 96, inbyggd i 1978:

Redan mycket bättre färgkvalitet kom han från Finland, där den tyngdpunkten var högre än i Sverige.

Tyvärr utrotades denna 96 plötsligt i år 2007, när en eingepennter SUV-chaufför valde mig som offer. Vid den tiden skyddade min skyddsängel mig, den blixtlösa undvikelsen i den kommande banan och kroppens stabilitet från allvarliga skador, kanske till och med före olyckshändelsen. Sedan dess hatar jag alla SUV ...

Den tredje 96, när man köper i Sverige, kan 2017
Den tredje 96, när man köper i Sverige, kan 2017
Tredje Saab 96, byggnadsår slut 1979:

Tom 2012 har redan släppt en här Körnings- och fotorapport i bloggen. Under den dåliga provkörningen med Tom skämde jag mig till benet. På plan mark, så allt var bra, men vid den första Spessart lutningen hos motorn satt i mitt av en blind kurva.

Efter 10 sekunder stannar på vägkanten, gick allt tillbaka till det normala, när det gick nedförsbacke. Lösningen på problemet, fann jag bara ut senare veckor: Tydligen jag passa tiden i fysik lektioner inte som "hemligheter" av kommunicerande rör behandlades. Mini-kjolarna av klasskamraterna i 70er år var bara mer intressanta. Hur som helst lade jag en bensinslang mellan tanken och motorn så dum att ett U-rör gjordes precis före förgasaren. Detta hinder skulle kunna övervinna den nymonterade elbränslepumpen med normala kraven, men inte när mer kraft behövs, så på en brant bergsväg.

Den andra, mer eller mindre roliga händelsen då förra året, under Drupa-mässan i Düsseldorf. Naturligtvis jag hade med 96 280 km från Langenselbold dit acceptera under hjulen, bålen packad med alla typer av verktyg, som visade slutligen som ett klokt beslut. En dag under denna mässa ville jag besöka en Saab-Spezi i Castrop-Rauxel (96-scenen vet säkert den här fina personen).

Men jag gjorde inte beräkningen med den senare installerade av den tidigare ägaren elektroniska tändningen. I mitten av en upptagen matareväg till mässområdet var inget annat. Horns, hotande blinkande - och förbannar - Audi-förare, skakar huvudet, ingen synd. Så hop-låsta frihjul och första ilagd växel på trottoaren och titta på utställningen outfit, så i vit skjorta och andra olämpliga för bearbetning saker för orsaken.

Två Saab 96 på Wettenberg, Golden Oldies., 2017
Två Saab 96 på Wettenberg, Golden Oldies., 2017

kabelbrottet snabbt återfanns på elcentralen, men stammen var bara en förgasare, en generator och andra värdelösa saker, inte en ersättning distributör.

Tyvärr körde alla bussar förbi min olycksplats, inklusive många av mina arbetskollegor. När jag kom med taxi på båset var skratt och löjlighet hos företagets bilförare bra, "vi visste att du skulle ligga med din gamla vagn". Kombinationen av kostym och relativt mörkfärgade oljebärda händer var också ganska ovanlig och oförståelig. Så här också medkänsla av att skaka på huvudet.

Men det var en trevlig kollega som gav mig sin bil. Så samma kväll på Castrop-Rauxel. Inte bara återföreningen med Dirk var som alltid hjärtlig, han gav mig också en Zündverteiler med normal brytarekontakt för den nattliga installationen på vägen. Ett annat bevis på att Saab-freaks hjälper varandra.

kom runt 23 pm i Dusseldorf sedan lanseras i det bleka ljuset av en gata lampa och en ficklampa i utbyte för distribution ersättning, som också väckt intresse hos två polispatruller. Särskilt hanteringen av stroboskopets blinkande ljus i mitten av natten var lite ovanligt. Men mot 2 klockan på natten sprang 96 igen. Ta tillbaka den hyrda bilen till hotellet, gå tillbaka till 96 och sedan äntligen till sängs efter en lång dusch vid 5. Resultatet är roligt för mina medmänniskor på denna nya dag på mässan: rena händer, men ett trött men nöjd ansikteuttryck.

Även om dessa var små historier om några problem med 96ersna, men med viss kunskap och lämpliga verktyg eller reservdelar jämfört med dagens elektronikbomber kan de enkelt lösas. Annars är varje resa med den här sista 96 en nöjesfälla som alltid sätter ett leende på ditt ansikte.


Tack till Uli för hans Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Var så tålmodig ... Eftersom tidsfristen för inlämning av våra Saab-kort var 31.12.2017. Missade möte? Nästa åtgärd kommer definitivt att komma. Innan det kommer vi dock att släppa några Saab-berättelser från året 2017!

3 tankar om "Mitt liv hittills med tre 96 oldies"

 • Det finns också mycket bra argument för en klassisk bil ...

  Faktum är att alla felkällor redan finns i artikeln, som sannolikt kommer att vara ansvariga för 90% av alla klassiska bilglömningar. Ofta är det bränsleförsörjningen som missplacerades eller inte förnyades i tid (sköra slangar). Allt detta (kontakter, slangklämmor och mätare) är cent artiklar. Ännu vanligare är fel i tändsystemet. Detta kan också göra det möjligt för små pengar problem i en ny stat och är redan halvvägs ut billiga slitdelar (ljus, brytande, löpare och cap) som tillhör ändras regelbundet ...

  Resten (tändspole och kabel, kanske distributören själv) kostar inte världen. Om du uppmärksammar några stiftpunkter har du en ganska tillförlitlig dagdrivrutin för små pengar - utan förlust av värde och med en otroligt billig försäkring ...

  Låt oss inte glömma att artikeln 37 Jahre (!) Erbjudanden med SAAB 96.
  Jag har lika ofta fast med mina 9-5 kromglasögon ...

 • När jag läste tänkte jag på en av de glada fantasihistorierna ... som också medförde mycket glädje och ett leende ... men det verkar ha varit "väldigt seriöst"!
  Artikeln var "helande": Jag har inte råd med en oldie !!!
  Jag kommer aldrig (!) Skruva / ändra etc.!
  Ändå finner jag tjänsten som gjordes extremt anmärkningsvärt och visar mer än tydligt hjärtslaget till SAAB!
  Tack för artikeln. Bra kör fortsätter ...

 • Jag läste både med nöje.
  Denna läsare rapporterar liksom de länkade tomsna i 3. Mars 2012.

  Tack!

Kommentarer är stängda.