Nytt år, nytt projekt. NEVS arbetar på D1.

Under projektkoden D1 har arbetet med ett nytt projekt påbörjats vid Stallbacka. Det kan bli ett avgörande projekt för NEVS, som är på ett tidigt stadium. I en betald artikel i den lokala tidningen delade VD Tilk delliga detaljer.

NEVS 9-3 EV-presentationen i Tianjiin
NEVS 9-3 EV-presentationen i Tianjiin. Bild: NEVS

Projekt D1. Autonom körning för DiDi.

D1-projektet drivs fram för NEVS-samarbetspartnern DiDi. 30-anställda i Trollhättan är involverade i utvecklingen av en autonom elbil, som inte är en helt ny utveckling och bygger på 9-3 EV. Från och med 2020 kunde D1 produceras i Kina som en hyra- och taxilösning för mobilitetsleverantör Didi.

Den nya elbilen är fortfarande i startfasen. I nästa steg 70 bör kanske 600 till 700 utvecklare arbeta med det. Om klienten DiDi gillar de första utkasten och projektet går in i ytterligare en fas kan detta stärka relationen mellan NEVS och Didi. Eftersom partnerskapet och den eventuella inträdet som aktieägare fortfarande inte är säkrade. DiDi har gett flera företag i uppdrag att utveckla autonoma fordon och har valet mellan olika hårdvarutillverkare. DiDi Chuxing bestämmer sig efter det sista finansieringsrunda över en miljard reserver och kunde lösa problemen med NEVS med ett suveränt grepp i småkassan.

NEVS 9-3 pre-serie i Tianjin. Bild: NEVS via Linkedin
Nytt år. Gamla problem.

2018 uppstarten i stablebacka pekar fortfarande på de gamla problemen. Likviditeten är begränsad, blodlösningen fortsätter och anställda lämnar företaget. Utvecklingen och produktionen av NEVS 9-3 EV-projektet har sedan dess helt outsourcats till Kina. Svenska anställda pendlar mellan båda platserna. De arbetar hårt för anslutning och cyber-säkerhetslösningar för de nya bilarna.

Det senaste året gick bättre än väntat, säger VD Stefan Tilk till TTELA. Vilket kan vara en fråga om perspektiv. Man kan också säga att det var mindre katastrofalt än det kunde ha varit. Eftersom anläggningen i Tianjin fortfarande inte är komplett. Paint shop saknas, liksom body shop. Produktionen av 2018-9 EV planeras starta sommaren 3. NEVS förväntar sig 10.000 XNUMX enheter under innevarande år, men utan tillräcklig finansiering och utan att Tianjin-fabriken är klar är detta knappast realistiskt.

En möjlig lösning skulle vara en förändring i aktieägarstrukturen, vilket tyder på just nu. Gamla aktieägare kunde ge sina aktier, nya aktieägare och ta in likviditet. DiDi Chuxing skulle vara ett alternativ, men förutom en stor prestanda i Trollhättan hittills har inget konkret uppstått. DiDi har valet, till skillnad från NEVS. Den globala jätten har framtiden på sin sida och kan vänta. Men i Stallbacka klockan går och allt kan kopplas till detta partnerskap.

15 tankar om “Nytt år, nytt projekt. NEVS arbetar på D1."

 • Men vad skulle det vara bra i hela denna NEVS-elände, om ORIO skulle erbjuda framsidan av fordonet här som en ansiktslyftning. Jag tycker det är ganska framgångsrikt (säkert från Trollhättan) och hon är klar. Det som jag gillar mest är dagtidsljus och grillen. Istället för sluten kurs med galler och SAAB i mitten. Det skulle vara något! Och inte så otrevligt med lite engagemang och positiv feedback från samhället.

  • Jag skulle inte vilja ha alltför långt klippet i kylaren. Det borde bara vara i mitten.

 • Nästa teknikåtervinnare på marknaden, lite BMW, lite Tesla, ...

 • Hi Tom,

  de 10.000 2018 enheter som är planerade för XNUMX är förmodligen inte alla avsedda att användas som taxibilar - eller är detta planerat?

  NEVS bör inte på något sätt bara fokusera på denna taxiföretag på lång sikt - e-mobilitet kommer också att komma mer och mer i fokus för "normala" förare de närmaste åren och ett stort antal bilar kommer att fortsätta att användas över hela världen Är privatägda. I storstadsområdena kunde räkningen för DiDi + Co. fungera - på landsbygden hade jag föredragit att ha min egen SAAB / NEVS i garaget och därför omedelbart tillgänglig för alla resor.

  • Ja. Fordonen, om de någonsin byggs, ska alla gå till mobilitetsleverantörer. Dessutom måste man veta att i Kina finns en statligt önskad rörelse bort från den privata besittningen av en bil. Första företagen, inklusive BAIC, har redan gjort ett självintresse (!) Från 2020 inte mer brännare att sälja till privatpersoner. Den politiska viljan går tydligt till mobilitetsleverantören. Huruvida detta kommer att bli verkställbart är oklart. Men i ett fall har Pekingförvaltningen alltid varit ganska pragmatisk i det förflutna och har rättat sig.

   • Dessa är intressant bakgrundsinformation.

    Nationellt “Internet” med nationella sökmotorer och nationella betaltjänster.
    Och framtida nationella mobilitetsleverantörer med uteslutande kinesiska bilar?

    Skulle passa in i bilden (min från Kina, jag menar med det) ...

    Och det skulle förklara NEVS strategi att arbeta mot en enskild kund. I politiskt fri
    I länder med fri ekonomi skulle det vara en självmordsstrategi i högsta grad ...

    NEVS har just blivit ännu mer osympatisk och likgiltig mot mig.

 • ... ja, låt oss säga det så här: utan NEVS skulle det vara tyst, men då skulle inte bilar nödvändigtvis byggas i TH. Frågan är om NEVS-produktidén är bra ... då finns det pengar. För närvarande finns det många intressanta studier och produktmeddelanden (Byton, Honda, ...) hittills är det bara Tesla som har implementerat e-bilen. Bortsett från det faktum att jag är skeptisk till tjänster som UBER eller DIDI, irriterade UBER Apple och de gick sedan i DIDI med några miljarder dollar. Kort sagt, jag drömmer fortfarande om iSAAB! 😉

  • ... jag också något (“iSaab”). 😉

   Det skulle räcka för mig om min oller 2011 skulle någonsin kunna använda Carplay igen.
   Android är nu möjligt sedan en kort stund, men det är möjligt att jag kan tänka mig i framtiden (tyvärr) svårt.

  • Well. Kanske kan turkarna göra det med e-saab!
   Även om man hör från ingenting, tror jag mer på en Elekto Saab från Turkiet, som till NEVS.

 • NEVS kommer förmodligen aldrig att komma ur projektstatus.
  Den sista släcker ljuset ...

 • Jag tolkar det som klart negativt.

  Vad har Didi tilldelat NEVS? Och vad har Didi beställt flera företag?

  Svårt att föreställa sig att Didi lika med flera företag - vilket naturligtvis är en egenintresse kan antas om de vill spela en roll på denna marknad - ska vara helt köpa kostnaden för att utveckla autonom körning.

  ”Beställning” betyder förmodligen att Didi vinkar med möjligheten till samarbete eller med att beställa en betydande kontingent?
  Det skulle innebära att NEVS klamrar sig på halmen med stor risk att få kontraktet för några taxibilar trots konkurrensen.

  Didi kan luta sig tillbaka med glädje och se om NEVS något och vad de åstad nödvändigt eller om den kan NEVS sitta på utvecklingskostnader, eftersom konkurrensen är behagligt.

  Och vem vill du gärna lägga Didi-taxi på underjordisk parkering under loftet eller i ingången till villan?
  Då snarare en konstig hybrid eller en bränd, en mer eller mindre gammal SAAB eller bara en helt ny Tesla,

  Skulle räkningen för NEVS stiga (det önskade idealfallet) skulle man ha bränt för resten av fordonsmarknaden. Några taxibilar. Bra ideal. Bra strategi.

  Får namnet NEVS associeras med SAAB så lite som möjligt. Det finns inget mer att hoppas på ...

  • Hej Herr Hürsch.
   Det är precis vad jag ser det. NEVS har inget att göra med Saab, förutom att de tog över fabriken i Trollhättan och de förorenade platserna. Jag associerar inte NEVS med Saab. Saab är historia. Tyvärr.

  • Jag skulle tolka det som en konkurrens mellan hårdvaruleverantörer. Berätta för DiDi koncepten för att det finns pengar, eventuellt deltagande och order. Det faktum att NEVS har flyttat från sitt ursprungliga mål att vara en global mobilitetsleverantör till att vara en ren tillverkare av hårdvara är alarmerande. Chanserna för NEVS är, enligt västerländsk standard, ganska små. Men Kina är Kina ... och vem känner KJJs politiska band?
   Fordonen kommer aldrig att gå till privata kunder. De är utformade endast för mobilitetsleverantörer. Något vi måste vänja oss vid.

 • Så går dramat in i nästa omgång. Min önskan är att fred äntligen kommer, stabila villkor upprättas och att bilarna slutligen byggs i Trollhättan.

  • Så, det är, Potitiva meddelanden följer, men de blir aldrig verklighet. Igen och igen är något inte rätt.
   Franks Troll; Vad du säger här är indertat ett drama som förhoppningsvis slutar snabbt och lugnet kommer att återvända i Trollhättan. Men "vila" att arbetarna kan komma dit till det bättre.

Kommentarer är stängda.