2018. Början av ett nytt Saab-år.

År 2018 var fortfarande väldigt friskt, men det började inte bra. Kontrollmotorlampan på 9-5 av en god vän svarade. Återigen och faktiskt en konstant sedan han ägde Saab. Det började med en trasig kabel som spårades med mycket detektivarbete i Frankfurt.

Saab kalender 2018
Högkvalitativa bilder, högkvalitativt tryck.

Sedan, efter veckors vila, lampan och en defekt antändningskassett igen. Och vad händer nu? Saab är nu 16 år gammal, men det är fortfarande en diskret bil med mycket kul. Speciellt sedan han fick ett rådjur för några månader sedan har han blivit en slags varg i fårkläder.

Det är 2 januari 2018, och eftersom jag fortfarande är på semester från jobbet och bloggen, åker jag till Frankfurt med dig. Det finns antagligen också en viss känsla av ansvar. För utan mig skulle min vän förmodligen inte ha smittats med Saab-viruset. Han kan köra nya bilar istället för att hantera gammal svensk plåt.

Frankfurt är inte riktigt vaken i morse. Åtkomstvägarna är gratis, året börjar bara. Seat Germany är nu hemma i det tidigare Saab-utställningsrummet på Carl-Benz-Strasse. Svenskarna har dragit sig bakom webbplatsen. På Seat är ingen ute och planerar att köpa nya bilar, på Saab Service Frankfurt är verkstaden och gården full.

Saabs nödväg. Service på hög nivå.

På grund av en lugn början på året. Välkommen till Frankfurt Saabs nödväg! En Turbo X med reducerad effekt, en 9-3 med ett brutet tändslås, då vår 9-5 med kontrollmotorns meddelande och några fler fordon fyller akutrummet. Och det i år 7 efter att varumärket avlivat. Spännande är prestationsnivån. Vår 9-5 limousine diagnostiseras med en defekt katt. Det är förstås på lager. Efter en timme och med ett rimligt pris rullar Saab tillbaka från gården. Likaså Turbo X. Avfallet ersätts, 300 Turbo PS kan användas igen.

Det är service på hög nivå. För ett varumärke som faktiskt inte finns längre. Deras bilar servas inte i palats av glas, marmor och stål. Men från människor som erbjuder en service med hjärta och sinne som passar ett traditionellt svenskt varumärke. Det finns också något för Saabs själ i Frankfurt.

Vilket hjärta? Saab-kalendern 2018.

Jag upptäcker den bästa Saabkalendern på länge. Högkvalitativ tryckt, med bra bilder av kundfordon och bilar från samlingen Ratzmann. Saab ren, från klassikern till de senaste modellerna från Trollhättan. Bilderna sköts i Taunus, i den klassiska staden och i det omgivande området. Ett spontant projekt får jag veta. Jag menar underdrift, för här är nivån också hög. Frankfurt Saab-kalendern gör att du vill köpa varumärket, det är tillgängligt i begränsad upplaga för otroligt rättvist 25,00 € (Tel: 069-941 952 0). Vissa kopior är fortfarande tillgängliga.

Med så mycket passion för varumärket, i kombination med professionalism behöver du inte vara rädd för framtiden.

Och annars? Under avgångarna fanns det några Saab-hantverk. 9-3 Aero med Viggen Body Kit fick äntligen sin kopphållare på Anna-projektet Några förbättringar har gjorts. Och sedan kom ett litet paket från USA med Saab-delar. Innehållet intresserar främst 9-3 II-drivrutiner. Detaljer och rapporter följer.

Dessutom våra rapporter fundraiser en glädjande hög valdeltagande. Vår lilla grundbudget för 2018 är säker, kampanjen pågår till 15.01 januari. En rapport som också avslöjar mycket om framtiden för bloggprojektet följer. Vi kommer också att beställa den nya utgåvan av Saabs registreringsskylthållare i januari. Eftersom vi planerar mindre ändringar av designen kommer det att finnas en tredje variant. Våra läsare kan bestämma dem, så januari och allt om Saab kommer att bli intressant.

24 tankar om “2018. Början av ett nytt Saab-år."

 • Jag kommer ihåg en artikel (jag tror det var till och med från Per Gillbrand), där den enorma utvecklingsinsatsen för att uppnå dammsugarens avgasnivå beskrivs. Det var mycket lättare med den programvarustyrda turboen.
  Mätningarna med London-luften eller avgaserna från en Saab-tvåtaktsmotor som leds av en 9000 Turbo, bekräftade Trionics prestanda imponerande.
  Det var också långt före sin tid ...

 • 2.4 dammsugare som aldrig existerade i serie stödjer avhandlingen. Det skulle ha varit en dyr ny utveckling. Att byta en 2.3i till en LPT kostar inte mycket. Eftersom hårdvaran passar. En vän har köpt två år sedan i motorförsäljning åtgärder i Schweiz två 2.3i motorblock för lite pengar på Saab och byggt åtminstone en turbo. Blocket är identiskt. Jag var tvungen att byta mitt cylinderhuvud och kolv eller kamaxel (från turboen).

  • Allt rätt.

   Att motsäga avhandlingen att det är billigare att generera olika motorer från samma block med hjälp av programvara och / eller mindre hårdvaruanpassningar var helt långt ifrån mig från början ...

   Tvärtom!

   Just det faktum att SAAB lyckades få upp till 310 hk från sin 4-cylindriga och fortfarande från början och fram till slutet om och om igen V6-motorer från GM med 3.0 eller 2.8 liter (som bara är 200 löjliga från fabrik, 280 lite bättre och senast genererade max. 300 PS) på GM och var tvungen att erbjuda det i olika kroppar som så kallade toppmotorer (9000, 9-3, 9-5 I och NG, 9-4X), jag tycker det är mycket misstänksamt ...

   Var är kostnadsbesparingarna, om bara med bensin 4-motordesignen finner användningen av vilken SAAB 2 (tvingad) var tvungen att köpa? Diesel tillsätts fortfarande.

   Här kan GM ha dikterat en modellpolitik som berodde på ett politiskt önskat flöde av pengar till USA?
   Så en dålig mamma kan räkna ett dotterbolag i konkurs. Det fungerade också ...

   Först då ville jag gå ut.

 • Tyvärr är jag bara nu för att bidra till det här ämnet, eftersom min dator i de senaste dagarna orsakade problem.

  Jag kan bara bekräfta tidigare kommentarer om Gerard Ratzmann och hans personal. I mina tidigare 37-år med Saab-erfarenhet har jag sällan sett en sådan kompetent och kundorienterad verkstad som på Carl-Benz-Straße.
  Dessutom är ett besök alltid en upplevelse på grund av de många intressanta Saab-modellerna.
  Kalenderen som nämns av Tom ensam är värt ett besök.

  Hälsning
  uli

 • Jag läser för närvarande om ett rådjur på en 9-5 MY01? Finns det en officiell linje för de 9-5I-modellerna igen? Också för LPT 2,3t med 170PS? På HP of Hirsch har inget lämpligt erbjudits i åldrar ...

  • Hej Saab uggla

   Ja, det finns.
   För 2.0 t finns det även två steg för motortunning.
   Gå till närmaste Saab-partner, som kommer att ge dig det bästa sättet.

  • Med ett kort samtal till Hirsch var det inte ett problem. Fråga hjälper!

   • Trodde inte att det skulle finnas möjligheter igen. Senast frågad för ungefär 2-3 år sedan, för att du inte ville eller inte kunde stag 2,3t (längre) ... Tack för info!

   • uppdatera Hirsch uppgradering:

    Jag har just fått nyheten om Hirsch att det finns mycket mer för 9-5 2,3I 170t LPT PS NO, för att förbättra prestanda. Det var också min kunskap. Så inget har förändrats här. Det kan vara så att det ser annorlunda ut när 2.0t, men när 2,3t (B235E) ingenting har länge varit möjligt att Hirsch.

    Anledningen är att det inte görs med en ren programuppdatering utan att hårdvaran måste bytas ut. Jag antar att Hirsch bytte ut styrenheten då? Hur som helst, tyvärr goda nyheter för B235E LPT-drivrutinerna ...

  • Jag tittade bara, Hirsch erbjuder 2.0 hk från MY '01 för 210 ton bensin.

   Och med rabatt. Passar så, eller inte? Jag kan också rekommendera det!

   Fick BioPower MY '08. I avsaknad av E85 är prestandadata identiska
   med 2.0t bensin.

   Jag kan bara säga att det i efterhand inte verkar som min SAAB
   få en prestationsuppgradering vid den tiden, men snarare som om han tidigare varit konstgjort ex
   stryps ...

   Samma maskinvara. Samma konsumtion. En helt annan bil!

   Den 2.0t av 9-5 I är förmodligen den SAAB motor alls, av alla SAAB motorer med Hirsch programvara
   gör det största språnget ...

   Kan det vara att GM artificiellt kvävde 2.0t, så att Nordic Turbo 2.0er suger
   Opel (i Omega) inte för långt borta? ? ?

   Det är lite konstigt att SAAB från 2.0 liter (900 Turbo) redan fått mer ut av det
   hade och bara i den stora och tunga 9-5 en helt nyutvecklad motor
   borde ha saktat ner igen ...

   Var är framstegen? Var det svenska tänkandet? Var innovation?

   Hur som helst, absolut rådjur, justera backspegeln väl och ...

   ... flin, flin, flin! ! !

   • Det skulle inte vara den första och enda gången som prestanda störts.
    Andra företag har gjort det också under 2000-åren.
    Och även med Scania 14 liter V8 av 500 blev strypt till 460 PS att överbrygga klyftan mellan 420 6 PS R530 och PS V8.
    Allt är mestadels bara programvara och kan enkelt avbrytas med rätt system.

   • Huruvida detta är verkligen förstå strypning, jag vet inte, men det var kostnaderna. Den B205 levererades i serie 150-205PS, med lämplig programvara är upp till 250PS möjligt utan större ändringar i hårdvaran. Maximalt ändras till Aero-laddaren för fler reserver. Så du behöver bara utveckla en motor för olika utvecklingsstadier. Min tidigare 2.0LPT hade bara anpassade program 225PS / 350Nm.

    • Men 2.0t fanns 9-5 I men bara i ett enda steg, nämligen som en post och endast 150 hk.

     Utöver det kom 2.3t och 2.3T. Under ett tag fanns det också en 3.0t V6 (vid den tiden den så kallade toppmotorn), men när det gäller kraft och vridmoment släpade den sig bakom den icke-gasade / staggade startmotorn eller kom i bästa fall bara nära den ...

     Vid förbrukning överträffade han men lätt. Var är eller var kostnadsbesparingarna och med vem? ? ?

     Enligt min kunskap var V6 ett GM-beslut och rent politiskt. De olika versionerna av de verkliga SAAB-motorerna, beroende på SAAB-modellen, eventuellt också?

     Svenskarna skulle förmodligen klara sig alldeles utmärkt med sina 4 cylindrar och har visat bakljus, om de bara hade fått vad de kunde innan GM Opel vardera V6?
     Eller någon MB eller BMW med rak sex ...

     • I 9-5 ja, men motorn var också känd att användas i 9-3. Saab kunde täcka ett stort prestanda spektrum med två motorvarianter: 150PS-260PS-serien och 310PS på TrollR. Det är en kostnadsfördel om du inte behöver utveckla olika motorer helt nya och kraften nästan uteslutande regleras av programvaran.
      Det är lätt att anta att i 9-5 helt enkelt vanligare vid en 2.3 eller troddes av Saab. I 9k fanns det både förskjutningar och de starkaste modellerna hade 2.3er.

      • Saab använde också 1992 på en 2.4 (sucker!) Med 170 PS som den största 4-cylindern och som ersättare för 2.3i. Projektet övergavs till förmån för 2.3 LPT men.

 • Hej.

  Först och främst ett hälsosamt nytt år för alla Saabister.

  Grattis till alla 9.3 I-ägare och alla andra som har en 98-modell för Youngtimer-statusen!

  Min 9.3 har gjort det nu och anses nu vara en ung ålder.

  Och som med alla gamla bilar är det alltid
  vad bröt. Jag stryker fortfarande om jag släpper ut det slitna styrsystemet, eller fortsätter att köra tills det blir för dåligt. Lyckligtvis hade jag inga bekymmer om tändningsrutan, även om du alltid läste om det.

  Under alla omständigheter är pojken gammal på gatan.
  Nu allt mer!
  Trots allt kompenserar han på något sätt för varje besök på verkstaden.
  Och vad ger mer vatten till kvarnen, även om den polska tillfälliga hjälpa intresserade, nyfikna och fascinerande avundsjuka titta på svenska maskinteknikens pärla, som står i kosmisk blå på parkeringsplatsen.

  I denna mening.

 • Jag ringde Herr Ratzmann i Frankfurt och hämtade min kalender i morse. Det är mycket framgångsrikt. Blogginlägget utlöste en "våg av order". Men några exemplar finns fortfarande tillgängliga.

  • Mycket bra, det är ett nöje att läsa!

 • Kalenderen ser väldigt bra ut! ! !

 • Frankfurterna är definitivt en rekommendation. Alltid glad.

 • Stora kalendrar. Vi har en födelsedagskalender med vår Saab Club i Belgien. Också med bra bilder av Saabs vars ägare är med oss ​​i klubben. En kalender som du evigt kan etsas, som Saab själv

 • Alla Saab driver ett gott nytt år.
  bara på ämnet; en defekt katt har också diagnostiserats på min 9-5 oftare av OBDII, krig i slutändan i djup undersökning men aldrig, det är fortfarande originalen i den. Hittills skulle lambda-sonderna, turboladdaren och de dåliga monteringsventilerna skyllas. Men inte katten. Så bryr dig!

  • Lambda-sonden är ny, så du kan utesluta. Jag tror att diagnosen passar.

 • Seeeeer cool kalender! Alla Saabister är också en bra start i 2018er-året!

Kommentarer är stängda.