Saab Viggen på turné. Saab Festival Trollhättan.

Bilar har gett mig glädje sedan sandlådan, den första Saab som jag medvetet kommer ihåg var en 99-krommodell. Min far föredrog italienare och franska, två nya Renault 16-bilar på 70-talet skärpt mitt blick för innovativa fordon med intressanta rumsliga koncept och bra vägläge.

Saab Viggen och 9-4x
Saab Viggen och 9-4x vid Schwedenkai i Kiel

Senare tog jag över mina föräldrars beteenden: packa upp och kör av bilen, helst på väg norrut. Vid en ålder där jag var för ung för mopedkörkort vi semestrar på en liten dansk ö, hyresvärden i vårt sommarhus körde Saab 96 4 L V1974 modell.

Den erfarna Saabblog-läsaren vet nu vad som följer: Jag fick köra Saab och inte bara på grusvägar. Anteckningar från min sida om mitt saknade körkort var klassificerade som ogiltiga. Anledning: hans svärson är poliserna här på ön, han själv på bankens styrelse och färjebolaget, så trevligt på ön i Saab V4 och frihjulet kvarstår i den.

Naturligtvis lämnar något sådant sitt märke, min första Saab var ett Saab 1984 GL V96 modellår 4 1978, och det finns fortfarande i mitt garage. Sedan dess har jag ägt cirka 20 Saabs, en 9-3 Aero 2-dörrars MY 2001 - med Viggen-säten och karossats - jag har kört i 3 år. När han byttes mot en 9-3 TurboX Sport Sedan missade jag dessa utmärkta säten och den stora bakluckan.

Så jag blev stolt ägare av slut 2016 9-3 Viggen M99 naturligtvis en spännande belysning Blå, han har som extra utrustning via en elektrisk glastaket och ljud paketnivå 3 tyska första leveransen med dokumentation.

Även om Viggen har kört på 300.000 KM, men var alltid i vård vid officiella, kompetenta Saab-återförsäljare i vård och det är vad du då märker en bil! Dessutom installeras en hjortuppgradering med 250 PS, Eibach sänkfjädrar och mycket konsekventa 18 Zoll OZ Racing Ultraleggera fälgar monterade.

Vidare stöder och absolutar det absolut nödvändiga styrverket längst ner på underramen, den så kallade "räddningssatsen" för 9-3 OG. Det bästa enligt min mening: Nya främre sätehöljen lyfts upp, med Viggens vackra blå inlopp med blå färg.

Saab driver felfri och är snabb, i motsats till min 9-3 Turbo X helt utan Radau, är det alltid fantastiskt hur en Saab fyrcylindrig turbo grep. Tänk på att bilen är nästan 20 år gammal!

Självklart gick överföringen från München till Hamburg utan hitch och jag körde förnuftigt, men efter många år fick jag en poäng i Flensburg på grund av att det var snabbare än att sälja säljaren entusiasm. Tyvärr!

Viggen övervintrade i mitt garage, en bedömning gjordes och den blå godkändes på våren. Etehads bilhandlare i Halstenbek hade naturligtvis en originaluppsättning av nya Saab-golvmattor, och sedan bytte jag motor och växellådsolja.

Den första turnén på sommaren tog 2017 till Trollhättan tillsammans med Saab vän Oli med sin sällsynta 9-4 X till Saab Festival.

En bra kombination: Viggen i ljusblå, 9-4 i pärlavit. Detta gör resan rolig och speciell när du åker till Kiel med färja till Sverige. På morgonen i Göteborg, på den svenska nationaldagen, tog vi 6 juni vid utgången från Volvomuseet Torslanda Saab Museum i Trollhättan.

På söndagen på väg till Saab Festival sätter jag Viggen i diket i gångtakt! Förutom en böjd dragkrok fick han ingenting och min svenska Saab-vän kunde äntligen få en Saab tillbaka på rätt spår med sin blå Ford-traktor.

Den eftermonterade modifieringen av Eibach-fjädrar / 18-tums hjul övertygade mig om denna tur, även på svenska skogsstigar ... om du stannar på vägen! Jag åkte sedan på en längre dagsutflykt över hela Sverige, Viggen inspirerar och ger körkul som faktiskt bara finns på Saab.

På vägen tillbaka gick jag till ensam, tog jag färjan från Varberg till Grena / DK, ett besök på min danske vän Saab Jens på västkusten med obligatorisk natt i sitt garage och badrum i Nordsjön avslutat min första Viggen tour.

7 tankar om “Saab Viggen på turné. Saab Festival Trollhättan."

 • blank

  En imponerande historia.
  Detta är den berömda ”Saabs sjukdom” vi alla är smittade med.
  Hälsningar till alla Saabfahrer

 • blank

  Det renaste läsglädje! ! !

  Och bra bilder också. Mössa till författaren, hans text och hans öga.

  Jag gillar till och med PV 445 från den nationella tävlingen. Men om jag kunde välja en av de visade bilarna skulle det vara Viggen ...

  Tack så mycket för den här historien och det bästa för 2018.

 • blank

  vacker Viggen, jag har också en blå Viggen, men bara i 1.43, men även synen gläder mig

 • blank

  Super perfekt utseende! Grattis till detta SAAB 9-3 Viggen-prov!
  Fantastiskt foto med Viggen i diket ...
  Hittills alltid (!) Olycksfri resa med Viggen och den andra SÄÄBen!
  Tack för deltagandet i den trevliga DK-historien.

 • blank

  Oha Götz, är du lika galen som jag? Då, som en liten padda, körde jag redan en bil vid 5 års ålder, smittad av min galna far i positiv mening, då sprang jag alltid över stubbfälten i gränsområdet, som jag fortfarande gör idag vid 70 år. Ingenting har förändrats, tvärtom! Närhelst jag har tid skriver jag mina berättelser på bloggen, krassa och galna säger jag bara i förväg! Efter 53 år med Saab kör jag för närvarande min Saab 9-3 TurboX kombi och en 9-5 Aero från det tidigare Hamburg-hörnet, liksom mina varma tvåtaktsmotorer när vädret är fint. En gång Saab - alltid Saab är mitt motto!
  Jag låg också i snön med min andra 9-3 Aero Turbo4 för 3 veckor sedan, en Valme-bår hade sina problem och kunde bara befria mig efter 2 timmar med svårigheter och differentiell lås. Då kom en sak igen: Barnet i mannen! Efter det blev jag trasig från att skjuta som helvetet.
  Fortsätt som denna Götz, och för den andra Saabfahreren, förstår jag henne bra. Endast de svarta kommer igenom! LG från Münsterland, Josef

 • blank

  Hej goetz
  allt det bästa för 2018 och alltid ha en bra resa med denna chic Viggen!
  Trevlig historia på den danska ön

  Hälsning gerd

 • blank

  Uii .... är det den eleganta 9-4x som nyligen såldes på en välkänd portal?

  ... Jag skulle också vilja ha en sådan blå Viggen ... 😉

Kommentarer är stängda.