Saab drama. 19. December 2011.

Det var en svart dag för Trollhättan, och den svarta dagen i historien om bilmärket Saab. 19. December 2011 tog slut för det svenska kultmärket. Innan var det dramatiska månader, och det fanns alltid tecken på hopp.

Saab fabrik 2011

Och det var Victor Muller. Mannen som hade överskattat köp av Saab. Men vem ville inte ge upp, och vem gav allt för att rädda märket. Som bloggare har Mark och jag upplevt många saker för första gången. I krisläge var Saab väldigt öppen och odlade en kommunikationskultur som var exemplifierande.

Militären tar journalister in i krigszonen, Saab tog oss in i kampen för överlevnad. Om det fanns en av de vanliga "internationella marknadssamtalen" var vi alltid kvar där. Nyheter från huvudkontoret anlände ofiltrerat och baserat på förtroende. Medan andra bloggar kopierades från tidningar, hade SU och vi en direktlinje. Bakgrunden var tydlig. Det var nödvändigt att undvika disinformation och - i kaos av händelser - objektivt informera.

Saabs sista dagar är fortfarande tydligt ihåg. Muller visste att han inte skulle vinna mot GM. Han sa det uppriktigt, och han hade allt hopp för Pang Da - den enda partner som vände. Det fanns dagar med hektiska förhandlingar fram till sent på kvällen; Planerar att spara Saab med kinesiska pengar utan att förlora GM-licenser. En "brandvägg" diskuterades för att skydda amerikanska immateriella rättigheter från kinesisk tillgång.

Men GM vägrade, även innan planerna blev offentliga i detalj, och förmodligen utan att veta eller testa detaljerna. Avslaget var inte diskret, eftersom det borde ha varit i kommunikationen mellan partner. Men omedelbart och offentligt, och hon blev dödskvalen av alla ansträngningar. Det följdes av den omedelbara uppsägningen av samtalen och vid 19. December 2011 på 9: 33 titta på utgåvan av insolvens.

Muller hade satsat på fel häst med Pang Da och Youngman i Saab-drama. Spelet mot förvaltningen i Peking och mot GM, som skulle ha föredragit BAIC som köpare, skulle inte vinna. På 19. December kallade Victor Muller till sitt senaste "International Market Call". Fördjupat och synligt borttagna av händelserna, talade han för sista gången till Saabs anställda runt om i världen. Värt att nämna är hans sista ord.

Det borde aldrig glömmas bort att svensk lag tillåter företag att komma tillbaka ur konkurs. Victor Muller, december 2011.

Utan Muller, dock, och kanske med en ny ägare. Det var åtminstone det du såg i Trollhättan. Saab hade överlevt många kriser och härdades. Personalen gick hem, firar jul och förväntas återvända till arbetet i januari. Nästan någon rensade sina skrivbord, många vänstra jackor och andra saker bakom. Men det var ingen retur.

Insolvensförvaltarna tog över, och med dem kom några personer, nu i tjänst av advokater, tillbaka till Stallbacka. De hade en spöklik tid i tomma kontor, men de såg ut som om de tidigare kollegorna bara hade försvunnit för lunch.

Om Saab och Saab-folket pryder, är det pragmatism. I Sverige, Tyskland och många andra länder organiserades varumärkets överlevnad. Att Saab Automobile Parts AB ska överleva, eftersom den enda delen av företaget snabbt blev klart. Nyköping, den historiska Saab-platsen, blev ett ankare som Trollhättan-fabriken snubblade mot slutet. Under de följande dagarna organiserades och improviserades, och i januari var det klart att det skulle fortsätta med reservdelar och leveranser till återförsäljare och kunder.

Mycket av den tiden verkar orealistisk idag. Eftersom många gjorde något i detta undantag, utan mandat eller anställningsavtal. Sakerna gjorde det säkert att säkerhetskopieringen flyttade och med sitt engagemang säkerställde varumärkets överlevnad.

Att med slutet av Saab skulle också slutet på GM-riket börja, misstänkt på 19. December 2011 ingen ännu. På Opel var de glada att bli av med de svenska sidotänkarna och såg optimistiskt ut i framtiden.

Det beror på Opel ingenjörerna själva hur många av dem fortfarande skulle behövas om några år. Carlos Tavares, december 2017.

Idag, 6 år senare och lite klokare, är det klart att Saab inte fick överleva. Muller hade gjort misstag i en situation som inte förlåter ett enda misstag. Men masterminden var i Detroit, och GM ville ha Saab bortskaffad till varje pris. Ännu senare, efter den tragiska 19. December 2011, ansträngningar gjordes för att komplicera livet för efterträdarna i stablebacka.

Det verkar väldigt konstigt idag, år 2017. GM-imperiet har funnits sedan 19. December 2011 ganska finfördelad. Förlusten av Saab, det enda europeiska premiummärket i den amerikanska portföljen, var bara början. Sedan dess har växter stängts över hela världen, och tillbakadragandet från marknaderna har skett i stor skala.

Opel - det företag som Saab alltid följde och hindrade i gruppen - landade på Resterampe och används av PSA-gruppen. De förmodligen så unika teknologilicenserna för året 2011 är inte ens bra för rummage-tabellen. De är föråldrade. Nyheterna för Opel och Vauxhall är dåliga. I Eisenach har det varit korttidsarbete i månader, och från januari 2018 också i Rüsselsheim. Forskning, utveckling och administration rapport för minst 6 månader korttidsarbete på. Det beror på Opel-ingenjörerna själva hur många av dem skulle behövas om några år, säger PSA-chefen Tavares. Det låter inte bra!

Varför Saab var tvungen att dö är en fråga som kan förbli obesvarad för alltid. Företaget hade en del spännande utveckling i portföljen. EPower-konceptet gick i konkurs, den elektriska bakaxeln gick iväg med andra tillverkare. Den visionära IQon Concept hans appar var före tid, och då finns det fortfarande rykten. En av dem gäller motorer som förmodligen utvecklats tillsammans med AVL i Södertälje. Du kan inte bevisa det, fakta är tunna och spekulativa. Ett motorblock för diesel och bensin, som återigen kunde ha varit en typisk Saab-idé. Och det står mycket att denna utveckling landade till ett rimligt pris för en annan tillverkare vid rätt tidpunkt.

Och Victor Muller? Den polariserade mannen vars PR-talang kallades "Circus Muller" i Sverige? Han är en hjälte till Saab veteranerna för att han är mannen som försökte. Att han, i motsats till många anklagelser, inte blev rik på sitt engagemang för Saab, har nu blivit rättsligt avgjort.

Men han betalade också för Saab-drama, och han betalar fortfarande. Efter en första rättegång slutade med frikännedom har han stått sedan 12. December igen i Vänersborg i domstol. Avgiften är "grovbedrägeri". Åklagaren använder intervjuer och inspelningar från Sveriges tv som bevis. Kanske var Saab och Trollhättan äventyret i sitt liv för honom. I ett liv som verkligen inte är fattigt i äventyr.

Och bloggarna? Markera och jag skriver Saab, fortfarande. Vi kör Saabs, några medlemmar i vår familj också. Du kan säga att vi lever varumärket. Som tidigare, och även 6 år senare. Ett slut verkar inte vara i sikte. Och för att vara ärlig, 19. December 2011, han är som ett öppet sår som inte vill läka.

42 tankar också "Saab drama. 19. December 2011."

 • Den svenska staten skulle kunna ha meningsfullt stött varumärket i den svåra fasen. Många andra europeiska fordonstillverkare skulle länge ha försvunnit från marknaderna, om ledarna inte hade ingripit för att hjälpa till - även den tvivelaktiga GM-gruppen var "räddad" i Amerika med stora summor pengar från staten.

  Tack igen till Sverige, för en sådan "prestation".

  • Som vi lärde oss år senare fanns det dessa överväganden. Saab tar över, renoverar och säljer sedan. Tyvärr stod det en miljard summa i rummet, inte i Sverige kronor, men i €, vilket inte skulle ha varit politiskt genomförbart. Man får inte glömma: Villkoret för varumärket var dåligt, företaget "amputeras" av GM, och ensam inte livskraftigt.

   • Den ökända amputationen var förmodligen avgörande, ...

    ... eftersom SAABs produktportfölj aldrig tidigare var så stor. De hade (framför Diesel-Gate) den mest ekonomiska och mest potenta diesel som finns, som någonsin transplanterats till en SAAB. De bensinmotorer var ny och i jämförelse med sina föregångare, quasi fabrik gehirscht (som den schweiziska verkligen inte stoppa dem för att förfina dessa fina motorer med lagerblad, enbär och peppar igen för spel skålen och ge dem ännu mer "volym" ... ).

    En stor stationsvagn och en SUV var i startblocken och 9-5er-motorn var tillgänglig med XWD, i toppmotorn var det till och med obligatoriskt. Den multimodernerade 9-3 avrundade erbjudandet och låg på dess höjd.

    Utan amputation skulle SAAB inte bara ha lämnat goda argument för ett nytt köp till långsiktiga SAAB-kunder, men öppnade också nya kunder och kunder.

    9-4X och 9-5 SC II skulle ha varit idealiska fordon för den svenska polisen och brandkåren (Operations Command). NG skulle ha blivit den diesel mest populära taxi Malmö, Göteborg och Stockholm och kunde hitta nya förare utanför Sverige.

    Ja, skulle ha, skulle, skulle ha ...

    19.12. (2011) är verkligen den officiella dagen för döden. Det är fantastiskt att SAAB är så värdigt minnet och att arvet hålls vid liv.

    Återigen bra!

    • Jag tror också att portföljen SAAB hade i startblocken hade sparat företaget. Andra bilföretag var redan framför Kolaps och har fått kurvan tack vare Kleverer och moderna produkter. Exempel är BMW och VW. Du kan gråta - men det hjälper inte någonting.

 • Det är bara en riktig sak, men det är inte möjligt med Saab, enkelhet och vederlag. 20% plus cher, sans perte significative sur le marché. Regardz les prix de Lexus, Infiniti, et bien d'autre. Det är oroligt att marknadsföra GM-visum, men det är inte så mycket som möjligt.

 • För mig var VM inte en hjälte utan en mixer. Vad gäller det svenska fröet, varför ska Saab spara? När saker går bra, om du vägrar att störa staten kommer sakerna att bli dåliga. Spara banker är ont, Saab sparar väl? Tyvärr, men vem vill ha marknadsekonomi / kapitalism måste också ha den dåliga sidan i åtanke ... som är störd av det behöver bara ändra något.

  • Hej Daniel,

   Har du någonsin hört talas om social marknadsekonomi? Detta hade skrivits speciellt Sverige alltid på flaggan ...

   Exemplet med bankerna är inte ens dåligt - bara med skillnaden att bankerna oftast bara är i behov av men statligt stöd. Och vad sägs om frälsning av GM i kapitalistisk Amerika? På något sätt var det där även social från än i Sverige - hela tragedin i Sverige är utan tvekan fortfarande föremål för några stora frågetecken och hjälpa men i slutändan vägrade miljarder sprutan ska inte ens för de rika Sverige har varit det verkliga problemet. Anledningarna till utgången låg med GM (faktiskt över år att observera) och sedan till den svenska förvaltningen, som inte var riktigt socialt anpassad.

   • Tack Rudolf, för ditt svar till Daniel. Jag ville också göra det men kan inte säga bättre hur du lägger den här.

   • Social marknadsekonomi är bra och bra, men det får inte innebära att du tar företagen ur ansvaret. De kör vagnen till väggen och lånar sig sedan väl tillbaka och låt staten, så skattebetalarna, hela laddningen. Det här är inte lösningen för banker eller andra företag. Men när alla mumlar på den svenska staten har räkningen utarbetat för GM ... så ser du inte på de verkliga syndarna längre.
    Om staten vill göra något måste man börja mycket tidigare. Det kan inte vara så lätt för företag som GM att skapa en sådan situation.
    Visst skulle vissa ha velat se om staten Saab räddar, så är det också en Saabblog. Skulle entusiasmen ha varit lika stor när det gäller Volvo eller Renault? Precis som ett tankexperiment ...

    • Hej Daniel,

     Du säger det själv. Genom att hänvisa till GM som den sanna skyldige, lindar de svenska staten i en mening, men även SAAB.

     Och det visar sig - för mig åtminstone - redan frågan om en stat inte kan behöva ta mer ansvar för sig själva som en industriell plats för en traditionell företaget och dess anställda, leverantörer och anställda bör mer engagemang har visat eller ens ?

     I synnerhet i det globala sammanhanget med "Amerika först" och den kinesiska ekonomiska politiken är det enligt min uppfattning lämpligt att uppmärksamma Europa och dess nationella regeringar på vilka värdekedjor och vilka delar av dem som ska hållas lokalt.

     Vi behöver inte föreställa oss att vi som ett rent FoU-företag skulle kunna bli eller bli något som den välutbildade och utbildade mästerskapet över en asiatisk arbetsbänk. Det skulle vara en postkolonial arrogans (enligt min mening, ganska motbjudande).

     Och hon har länge varit föråldrad av verkligheten. Europeiska företag som Airbus öppna utvecklingscentra i Indien. Inte bara tekniker utan även ingenjörer och projektledare finns tillgängliga över hela världen, ofta billigare och mer kvalificerade.

     Och det beviljades alla nationer och globala medborgare av hjärtat för att skära av en skiva industriell välstånd. Men är det inte det som också skapar konkurrenstryck och ansvar för europeiska regeringar? ? ?

     Varför ska Sverige, andra européer och deras respektive regeringar avskräckas från att ta ansvar lokalt och för sina egna medborgare?

     SAAB är död och Volvo nu (även efter en omväg via USA) fast i kinesiska händer. Volvo och SAAB var de enda skandinaviska tillverkarna. Något gick fel. Fruktansvärt fel! ...

     • Förvandlingen till FoU-samhället har inget att göra med att "vilja" eller arrogans, det kommer naturligt. Kineserna är bara billigare! Jag vill inte att någon ska arbeta på kinesiska villkor / löner. Detta medför också problem för oss, det kan inte göra ett högt kvalificerat jobb, är utan tvivel.
      I det konkreta exemplet, vad skulle ha hänt om Saab räddades av den svenska staten? Du kan inte åka en död häst! Om jag är välinformerad hade Saab bara några år i 80ern där de verkligen gjorde vinst. Företaget var starkt underskott och även med mycket fantasi kunde jag inte ha kunnat se hur deras försäljning fördubblades eller tredubblades. Detta har nog varit liknande i den svenska regeringen. Om det hade varit bara några "botched" år hade jag trott det om synd om det inte fanns något stöd från staten, oavsett hur det såg ut.
      Saab har dock dragit sig tillbaka över 200Mios operativa förlust varje år och sålde bara 2007 något över 90000-bilar. De skulle behöva hitta massor av nya bilköpare, några förorenade "Saab fans" räcker inte.

     • Du kan inte lämna ditt uttalande utan kommentar. Huruvida Saab var lönsam eller inte är oklart. GM bokade kreativt alla slags utgifter på stablebacka. Prototyputveckling och konstruktion av showcars ​​för andra märken, utvecklingen av BLS. I gengäld krediterades intäkterna från Saab inte svenskarna, men bokades för andra marknader och varumärken.
      Enligt den låga efterfrågan med GM Trollhättan, med brist på investering, skulle jag inte vara säker på om det inte fanns åtminstone en svart noll i slutet.

     • @ Tom: det var där i bokföringen "lurad" av GM-sidor är välkänd. Men vad var vinsten per bil? Om jag ser att Audi ensam från A4 säljer fler fordon per kvartal än Saab med alla modeller per år, tänker man redan på. Visst är utgifterna högre hos Audi, men mM har helt enkelt sålt för lite Saab.

     • Kan inte jämföras, Audi har många fler modeller. Jag tycker att du borde ställa frågan annorlunda. Vad var kostnaderna? GM angav 90 med 50%, från 2000 var det 100%. Under denna tid utvecklades 9-5 I och 9-3 II. 900 II räknas inte, vilket var så bra som klart när man började. Och eftersom 9-5 NG och 9-4x bara kom till Spyker-eran, har GM i 20 år bara 2 (!) Lanserat helt nya modeller. Investeringarna är mer än hanterbara.
      En effektiv anläggning på den tiden producerade relativt billigt fordon som fick ansiktslyftning i små doser. Utbytet per fordon var säkert högt, men han landade aldrig i Sverige.

     • @ Daniel,

      Citat: "Förvandlingen till FoU-samhället har inget att göra med att" vilja "eller arrogans, det kommer naturligt."

      Åh, det är det. Redan för några år sedan räknade Schröder om den sociala omvandlingen till ett service samhälle som en royal road. Den politiska viljan att aktivt driva denna riktning är verklig och en dokumenterad dogma som råder idag.

      Det kommer inte bara från ensam, utan bygger på politiska bedömningar och mönster. Även på outnyttjad kreativ frihet och underlåtenhet.

      Och den (postkoloniala) arrogansen ligger i den felaktiga förmodningen att de aspirerande staterna och deras medborgare skulle hålla fast vid sin avsedda roll som en billig och postkolonial arbetsbänk som ligger bakom i en konkurrens om teknik.

      Att föröka vår tekniska ledning som hållbar och hållbar modell för framtiden (Schröder) bygger på en helt ogrundad känsla av överlägsenhet. Bara efter koloniala arroganta ...

      Europa har länge börjat snubbla och falla med denna strategi på näsan. Kinesiska höghastighetståg vinner anbud och säljs till västländer. ICE är fel. Bara ett av många exempel. Telekommunikation, varvsindustri, konsumentelektronik, IT-hårdvara, bilar, industrirobotar, solsystem, flygindustri etc.

      Kina, Sydkorea och Indien vill ha hela värdekedjan. Och de kan göra det!

      Men många vill inte erkänna det och saknar politiska reaktioner. Frågan är om och vad vi fortfarande kan göra i 20 till 30 år under dessa förhållanden?

      Eller blir vi ett FoU-företag, snart helt utan arbetsbänk och utan order (se tyska solindustrin)?

      VM och svenska staten måste hitta varandra i tid. Då skulle det troligen ha varit några problem med GM-licenser. Och jag skulle nu ha en 9-5 II SC ...

 • Jag förstår inte alls att förrän idag har ingen stor bilfabrikat intresse för SAAB ...

  • Det är förmodligen över. De stora tillverkarna har andra saker på agendan. Hur kommer de att placeras i 10 fram till 15 år sedan? Endast leverantörer av hårdvara för stora flottaoperatörer? Marknaden förändras radikalt. I Kina har 2 stora tillverkare redan meddelat slutet på konventionella fordon till 2025 och slutet av försäljningen till privatpersoner 2020.

   • 2008 blev dödsdöd av maj västerländsk tillverkning, som sedan överfördes till Kina.

    Jag tror att jag insåg hur dåligt det var när Scania Trucks tillkännagav 80? enheter (3.2% av tidigare år), Ja bara 3.2% mot tidigare år .... !!

    Alla, det var svagt (GM medföljer) vad skruvade ner från nacken, och bankerna tyckte inte om att agera.

    Under tiden kinesiska banker, många med massor av $$$ fyllda bort för regniga dagar, nu flyttade och köpte världen ... .. !!

 • Tack för den här emotionella spegeln. Ja, denna recension är fortfarande smärtsam. Men också spännande.
  Det inledande fotot ser underbart ut: en gård full av producerade SAAB som kommer att resa till kunderna ... men i slutändan fanns det bara för få kunder som sa ja till SAAB och köpte också (!). REVA

 • En mycket bra, om än ledsen, sammanfattning av vad som händer runt 19.12.11. Det är så länge sedan, det är svårt att tro att vi är där tack vare ert Saab-engagemang.
  Det finns också våra bilar. Kan de följa med oss ​​länge.
  Alla en god jul och det bästa för 2018!

 • Hej Tom, igen en mycket välskriven artikel, vilket gör en gång till mycket omtänksamt ... ..
  När du skriver, fortsätter vi att köra - nöjda och lite envisa - våra Saabs och njuta av det varje dag, bara vara lite annorlunda ...
  Tack igen till Dein och Marks engagemang och till dig och dina familjer en god jul.
  Hälsningar från Thüringen, Peter

 • Hi Tom

  Välskriven

  1. Detta är förståeligt hur det kan komma till detta. Det var nog så önskat.

  2. Varför det stannade så, mindre. När allt kommer omkring, kort efter konkursen gjorde BMW ett erbjudande. Man tog inte den här chansen heller. Du kommer att ha haft skäl. Självfallet kunde något bättre inte göras.

  3. Idag är det också helt klart, varför ingen annan tillverkare fortfarande har intresse: Förutom varumärkesrättigheterna finns inget kvar, vilket skulle ha något värde.

  Jag var en av dem som köpte och körde SAAB.

  SAAB var exceptionellt - vad gäller produkter, men också vad gäller möjligheter. Tyvärr. Jag skulle gärna rida min sista SAAB ännu längre.

 • Hej,

  Jag gick nyligen till en SAAB-specialist med goda relationer till Sverige. Motortekniken du nämnde verkar verkligen ha hittat sig i ett märke. Åtminstone det glaset presenterades tydligt för mig där. Att tillverkaren inte ska hittas nära ursprunget, det borde vara klart, om du ser, skulle det bara vara ett block för alla motorer i 2l-området.

  SAABs arv är allestädes närvarande, över hela världen. Men jag skulle hellre ha upplevt det i en SAAB.

  Hälsningar från Erik

 • 19.12.2011 var en svart dag i bilhistoria. Ändå måste du tacka V.Muller. Åtminstone försökte han. Utan honom skulle vi förmodligen ha några tusen Saab mindre på vägen och det skulle inte ha varit 9-5 NG. För övrigt kom den dödliga strejken för varumärket under Nevs först efteråt.

 • SAAB har alltid haft andra, väldigt innovativa idéer, som ensamt är ett stort "väsen" för de tyska tillverkarna. Misstanken att Amis Saab bara har snortat för att plundra och förfoga, är i form av jätte bokstäver i rummet. Opel fick leva eftersom det passar väl med den tyska ärlighet - bara så att inget experimentellt, bara bra produkter för fastighetsskötare med lite pengar - Hurra. Och ändå på lång sikt kommer AudiMercedesBmwVWOpel enhets varor tillverkaren till uppblåsta priset falla kraftigt på näsan, ned från höga hästar. När det gäller e-fordon skadar Tesla fullständigt det löjliga i3 & Co i alla jämförelsetester. Men tyskarna har ivestiert miljarder illaluktande produktionslinjer, naturligtvis, vill ha en god avkastning på investeringen - det vill säga fortsätta bygga tills St.Nimmerleinstag bensin- och dieselvagnar med galen, meningslös elektronik och billigare för Plastiklanschaft inuti. Långt lever vinsten (på bekostnad av andra)! Men: NEVS lever, med lite skicklighet som snart kommer att sälja anständiga kvantiteter - jag är också intresserad.
  PS: Läs i en tysk biltidning ett jämförelsestest mellan Deutschkarre och Volvo - Volvo är alltid påstås värre (verkligheten ser väldigt annorlunda ut), som tidigare i SAAB.

 • Är 2007 allvarligt sjuk och lever fortfarande. 2011, min fru är allvarligt sjuk och lever fortfarande. På sommaren 2011 drivs vi ett slags bilar Change managemant och köpte en nästan ny 9-3 cabriolet. Som Petrolhead visste jag bland annat om den här bloggen att det inte var bra för SAAB. Jag bryr mig inte så mycket och vi gjorde många vackra utgångar i Tyskland och Europa de närmaste åren. Alltid med utsikt över de vackra ögonblicken. Tillverkaren SAAB har inte funnits länge. Alltför illa och ledsen, men inte att förändras. För det finns vi fortfarande SAAB-entusiaster. Med varje turné åldras vi lite och våra bilar också. Om du sedan så sitter hemma och funderar på flottan, då du kommer att vara lite "grinigt" och säger: "Är Är det det har varit med mina Saabs verkligen veta?" Definitely nej! Och så var det bara mer än avgörande, för att få ännu en nästan 19 9 år gammal 5I. När allt kommer omkring får du inte någon yngre. Dessutom ångrade jag inte det senaste köpet, även om vissa skulle investeras för att bibehålla livslängden på ett hållbart sätt. Samtidigt är 9-5I ganska väl återställd och ger oss bekväma, bra och säkert genom detta och säkert genom den kommande vintern. Så vad i helvete. Tillverkaren existerar inte längre, men vi lever fortfarande och har kul med våra bilar. Tack till Tom för hans outtröttliga ansträngningar och mycket roligt för alla som gillar detsamma.

  • Det är andan! ! !

   Vilken kommentar. Mössor och tack.

   • Wauw, Bukki; Tack för att du har beskrivit din erfarenhet så vackert och starkt här. Njut av dina Saabs under en lång tid !!!

 • Jag hoppas fortfarande att Martins artikel: fiktion Saab. En syn på framtiden kommer på något sätt att gå i uppfyllelse

  Även om jag inte verkligen tror på SSABs återkomst, men resten fick rösta. Jag tror att bara de ännu flera bilarna försvinna. Inte nödvändigtvis för att konsumenten inte längre vill ha dem, men för att internationella ekonomiska jonglörer som äger aktier i varje större märke som det. Eftersom de hoppas på mer vinst utan hänsyn till folket.

 • Trots kritik mot GM, bör man inte glömma att Saab själv inte var helt oskyldig av sin nedgång. Det är inte som Saab har varit ett mycket lönsamt företag i åratal. Det var inte förgäves övertagande kandidat ... och den ansvariga Saabs "envishet" är också legendarisk. Faktum är att Citroen måste bygga ganska idiosynkratiska bilar som inte drabbade varje smak. Detta har också återspeglats i försäljningssiffrorna.

 • I åratal var jag alltid säker på att SAAB skulle göra det med nya investerare som VOLVO med Kina, LAND-ROVER / RANGE-ROVER med Indien. Ett sådant traditionellt varumärke, Progressiv och innovativ ....... Vi Saab samhället samt Saab var avskräckta och den senaste tekniken säljas till företag som skrattar i en kam och jag är übrzeugt, som redan nämnts av dig, som installeras någonstans denna teknik. Slutligen blev barmhärtigheten gjord av Allmän Motors.

  Som 17 år gammal, innan ungefär 33 år sedan såg jag med min före detta lärare, en vit Saab 900s eller jag, jag vet inte det. Jag gillade den här bilen mycket bra, men var prissatt långt ifrån min budget vid den tiden. Såg min första bil glömdes sedan en Opel Ascona 2ltr, och följdes av Opel till Opel och många reparationer i alla år fram till 2004 vårt kontor kvinna och passionerad Saab avses föraren Aaretalgarage i Münsigen och sa: du Musch mau e Saab ga går, de wosch du nüme anlänt Angers (Bern tyska) det Werkstadt chef gav mig en 9.5 SE kombination till provet, som passar in i min budget. Faror som köpts Jag blev kär i detta märke. Det var den mest bekväma och bästa bilen jag någonsin haft under min rumpa. Det fanns en 9.5 Aero vagn, 9.3 Aero kombination av rådjur, som jag sålde förra året (som djävulen red mig också) och min fru till sin femtionde en Land Rover Discovery Sport köpt. Beviljas, det kom närmast Saab när det gäller komfort och inredning.

  Det ungefär två månader sedan hade jag en liten pirra efter att jag hade läst alla Saab blogg sedan starten, vände AutoScout24 på, och började leta efter Saab. För mig var det klart från och med nu måste du hjälpa till igen för att få det här märket. Eftersom .. vilken annan chaufför än Saab-föraren hälsar dig vänlig när du kryssar och har så bra karaktär? .... i varje fall före ungefär tio dagar sedan såg jag en Inerat nära Leibstadt en 9.3 kombi, som beskrevs som 2.8 V6 XWD, men mitt öga såg överväga särskilda hjul, galler och diffusor i titangrått, boost gauge i Orange på exakt bild galleriet .... För mig var det klart att detta var en Turbo X. Telefonen i handen kontaktade leverantören ...... .. sedan 16. December, jag är stolt ägare av en Saab Turbo X 9.3 i kombination form all service på Saab, demonstreras och ned tjänsten, och efter en kort Talkshow mig heller Haldex4 koppling tjänsten har krediterats. Bilen är förstahands, väl underhållen och ser ner, som jag vet från Saab, som ny.

  Land Rover är verkligen en bra bil, men jag gillar Saab-bilarnas vänliga hälsningar, intresserade utseende i samhället och det otroligt bekväma läget i Turbo X. HIGH LIVE SAAB

  Kära Tom, tack för din outtröttliga forskning och skrivning. Jag har misslyckats med att göra ett ekonomiskt bidrag, men jag kommer att klara det, för det är värt vartenda öre och cent.
  TACK TACK TACK

  @ Din Tom från Schweiz

  • Hej Tom, trevligt uttalande! Och om jag inte redan hade 6 Saab skulle jag ha köpt Turbo X också! Var ett riktigt bra erbjudande. Jag håller koll på nätet för bra Saab, tycker att 6 inte räcker för mycket ... ..
   Ha en bra resa och en god jul till Bern och hela Saabgemeinde
   Hans från Basel

 • Jag kör förmodligen en av de sista Saabs byggda av Muller. Det är en 9-3X Combi som jag köpte "ny" i december 2012. Den tillverkades i december 2011 och hade stuckatur i konkursen och satt på en brygga i Kalifornien. Gary Blake Saab i New Hampshire har köpt det från konkursboet och har skickat det till New Hampshire ... .. vad en fantastisk bil, och vilken gråta f-g skam att det kommer var inte mer.

 • Hugh Weisman kan du visa bilder på vår bil?

 • Hej där.

  Blandade känslor diskuteras ibland uppvärmt här. Du kan säga att nävarna är upptagna mot GM. Att andan lever!

  Vill bara ge mat till tankar.
  Vem skulle ha köpt en Saab från München?
  Eller sämre. Med Wolfsburg Einheitsteilein!
  Är det verkligen vad du skulle ha velat?
  Vem säger att tyskarna fortsatte att producera i Trollhattan och inte någon annanstans?

  Och huruvida Saabistens ensamma inställning till utveckling och omvandling av grundläggande teknik till bättre skulle tolereras av de spanska kapitalisterna så länge som jag vågar tvivla på allvar.
  Tyvärr är det ett företag med miljarder skulder och ingen utsikter någonsin
  Att betala för dem är inte intressant för någon.
  Naturligtvis hålls Nobel-märken som Bentley eller Ferrari också på droppen, men de är bara en annan klass. En där bara namnet ensam ger pengar.

  Så jag tycker det var bättre på det sättet!
  Eftersom jag inte skulle vilja köra en 9.3 på golfbasis eller en med de förvirrande och komplicerade München kontrollerna.

  För en Saab, är en Saab, är och förblir en Saab!
  En bil som är annorlunda!
  En där min mamma har problem med att öppna dörren från utsidan eftersom dörrhandtaget svänger upp.
  En där verkstadens folk klarar av rattfoten, rätt.
  En där ungdommen måste stirra på emblemet och läsa vilken typ av bil det är.

  Bara en Saab!

  • Eric, väldigt bra skrivet! Det är precis hur det är och det är därför vi älskar och kör vår Saab!
   Bra tid!

   • Indertat, som Hans säger; Detta sammanfattas mycket bra och ger en mycket realistisk bild av vad de flesta Saab-fans tycker om.

  • Jag skulle genast ha köpt en 9-5 med en 6-cylindermotor från BMW och fyrhjulsdrift.

   Grunden skulle ha varit åtminstone på en nuvarande teknisk nivå. Vad du får från 2. Ansiktslyft av 9-5 kan inte hävda. Med denna typ såldes jag för goda pengar en föråldrad bas och en oacceptabel GPS.

   Den här historien kunde ha varit annorlunda. Det hade varit tillräckligt med möjligheter för differentiering. Nationalistklubben hjälpte verkligen inte. Annanstans var du inte så känslig. Faktum är att även med 9-5 Aero SC kom Navi och växellådan från Toyota-leverantörer.

 • SAAB måste masseras eftersom det så önskade svenska industripolitiken. Omfördelningen av marknadsandel från SAAB till VOLVO har också en roll att spela. Muellers "renovering" skulle ha varit möjligt endast med försiktiga arbetsklipp och naturligtvis med mycket mer pengar. GM hade också den våta drömmen att dra nytta av SAAB: s marknadsandel. I slutändan, företaget GM själv en rehabilitering fall.

Kommentarer är stängda.