Saab. Vägen är målet.

Under de 52 åren av mitt liv har allt alltid kretsat kring bilar. Redan som en liten pojke älskade jag att rocka Citroen DS med min far med oss ​​i Wien för den tiden, som var exotisk då, genom staden och såg på de andra bilarna.

Saab 900 av Roland
Saab 900 av Roland

Jag kommer ihåg Volvo Amazone och Saab 96 och 95, som är ovanliga för mig. När jag började samla bilbroschyrer på 90-talet gick jag till nästan alla Saab-återförsäljare inom en radie av 100 km och tyckte om att sitta i bilarna.

Men för mig var dessa bilar alltid oåtkomliga när det gäller priset vid den tiden. 2002 kom jag närmare en Saab genom en god vän som organiserade en pressbil. Det var en 9-5 Aero i svart med komplett utrustning. Vi flög den till Paris Motor Show.

Lämnade Wien klockan 22, den tyska gränsen klockan 0.15 och den franska gränsen klockan 4.30 Fram till dess har jag aldrig kört en bil som accelererar i 210 km / h lika mycket som Aero, kontinuerliga hastigheter på 265 km / h enligt hastighetsmätaren var inget problem, varken från chassit eller från olja och vattentemperatur. För prestandan tyckte vi inte att 12 liter per 100 / km var höga.

2004 hade vi en 9-5 3-liters dieselvagn som en pressbil där vi var i Budapest i Ungern. Superprestanda med liten förbrukning. Under de närmaste åren hade han ofta kontakt med varumärket på bilmässor och med återförsäljare. Men jag var fortfarande trogen mot mitt franska bilmärke. Det förändrades 2011 när jag hade ett sämre tekniskt problem med min Citroen C5, 4 år och 60000 XNUMX km, och ingen sa att han var ansvarig, och det finns ingen ersättning för kostnader.

Så slutade 25 års lojalitet vid ett bilmärke. Efter några veckor köpte jag den första Sverige:

Volvo S80 2,4 170 PS, 70.000 Km, BJ 99 första gången ägande för små pengar.

Efter att jag var så upphetsad skulle idén om en cabriolet i november 2013 inte vara dålig, helst en från Saab. En snabb titt på Internet och körde på lördag till Hartberg, där en Le Mans blå 902 cabriolet i amerikansk version med lätt läderinredning parkerades.

Köpt efter ett kort varv till ett fantastiskt vinterpris, och efter många semestrar och somrar med en konvertibel känsla, är det redan i garaget i viloläge. Mellan 9000 köpte 2014. Säljs igen efter 4 månader, det var en katastrof. Köpte sedan 9-5 Turbo, dog tyvärr av en olycka. Sedan i slutet av 2015 hittade jag den bästa Saab för mig.

Saab 900CC 1992 med 130PS, automatisk, elektrisk taklucka, 4x elektriska fönster och luftkonditionering som vi fyllde och som också fungerar bra. Kör 2 14000 km på två år med relativt låga underhållskostnader och ha kul. 901 har fortfarande kvalitet och säkerhet, vilket jag lärde mig uppskatta i januari när en lastbil slog ett isark på huven och ett isark på höger sida av vindrutan på autobanen i 100 km / h. Och ingenting bröts.

Jag hoppas att jag kan resa i många år med mina Saabs olycksfria.


Tack vare Roland för hans Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

3 tankar om “Saab. Vägen är målet."

 • blank

  Hej, jag behöver kontakt med dig!

 • blank

  Hej Roland!
  Tack för din Saab-berättelse, jag tyckte om att läsa den.
  Låt oss se dig på fredag, 1.12. i Wiener Neudorf på julpartiet?
  Hälsningar Martin

  • blank

   Hej Martin,
   Känner vi oss ??
   Egentligen inte i klubben.
   Vet inte om vi kan passera på det här sättet.
   Hälsningar Roland

Kommentarer är stängda.