Saab. Vägen är målet.

Under mina 52 år har allt alltid handlat om bilar. Redan som liten pojke brukade jag tycka om exotisk Citroen DS med min pappa i Wien för en tur genom staden och tittade på de andra bilarna.

Saab 900 av Roland
Saab 900 av Roland

Jag kommer ihåg Volvo Amazone och den extraordinära Saab 96 och 95. När jag började samla kollektiv i 90ern Auto Brochures, var jag nära 100 km-återförsäljare hos nästan alla Saab-återförsäljare och tyckte om att komma in i bilarna.

Men för mig var dessa bilar alltid ute av räckhåll vid den tiden. 2002 Jag kommer då igen närmare en Saab av en bra vän som organiserade en pressbil. Det var en 9-5 Aero i svart med komplett utrustning. Vi flög till Paris för bilsalongen.

Vid 22 klockan körde från Wien, till 0.15 klocka tyska gränsen och till 4.30 klocka franska gränsen. Fram till dess har jag aldrig kört en bil som accelererar vid 210 km / h så fort som Aero. Kontinuerliga hastigheter enligt hastighetsmätaren 265 km / h var inga problem, varken från chassit eller från olje och vattentemperatur. För utförandet ansåg vi inte 12-liter på 100 / km hög.

2004 vi hade en 9-5 3-liters dieseldatorvagn som en pressbil där vi var i Ungern i Budapest. Super körprestanda med låg konsumtion. Under de närmaste åren har kontakt med varumärket gjorts flera gånger på bilmässor och hos återförsäljare. Men jag var fortsatt sann mot mitt franska bilmärke. Det förändrade 2011 när jag hade ett sämre tekniskt problem med min Citroen C5, 4 år och 60000 km, och ingen sa att han är ansvarig, och det finns ingen ersättning.

Så slutade 25 års lojalitet vid ett bilmärke. Efter några veckor köpte jag den första Sverige:

Volvo S80 2,4 170 PS, 70.000 Km, BJ 99 första gången ägande för små pengar.

Efter att jag var så upphetsad, kom 2013 till mig i november skulle en konvertibel inte vara dålig, helst en av Saab. Kort på Internet såg och på lördag körde redan till Hartberg där en Le Mans blå 902-konvertibel i USA-utförandet stod med lätt läderutrustning.

Efter en kort resa till super vinterpriset köpt, och efter många semestrar och somrar med konvertibel känsla är det redan i viloläge i garaget. Mellan 9000 köpte 2014. Säljs igen efter 4 månader, var en katastrof. Sedan köpte 9-5 Turbo, dog tyvärr i en olycka. Sedan i slutet av 2015 hittade den bästa Saab för mig.

Saab 900CC 1992 med 130PS, automatisk, makt soltak, 4x Elhissar och luftkonditionering vi har fyllda och som också fungerar bra. Med relativt lilla underhållskostnader i 2 år körde 14000 km och hade kul. I 901 en ännu riktigt kvalitet och säkerhet som jag lärde mig att uppskatta i januari när jag smällde på motorvägen vid 100 km / t från en lastbil en isig lapp på motorhuven, och ett ark av is rakt in i vindrutan. Och ingenting var trasigt.

Jag hoppas att jag kan resa i många år med mina Saabs olycksfria.


Tack vare Roland för hans Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

3 tankar om "Saab. Vägen är målet."

 • Hej, jag behöver kontakt med dig!

 • Hej Martin,
  Känner vi oss ??
  Egentligen inte i klubben.
  Vet inte om vi kan passera på det här sättet.
  Hälsningar Roland

 • Hej Roland!
  Tack för din Saab-berättelse, jag tyckte om att läsa den.
  Låt oss se dig på fredag, 1.12. i Wiener Neudorf på julpartiet?
  Hälsningar Martin

Kommentarer är stängda.