En nästan historisk dag i den gamla Saab-fabriken.

Konstiga saker har hänt i Trollhättan den senaste veckan. TV: n var på plats, både på den lokala tidningen och på SVT Du kan läsa om en produktionsstart. Genombrotten för NEVS? Eller vad hade hänt?

NEVS 9-3 elektrisk bilkroppsbutik i den gamla Saab-fabriken. Fotokredit: SVT

Faktum är att kroppsskalar faktiskt gjordes i en mycket kort tid i den gamla Saabfabriken. 112-stycke, för att vara exakt. Halva av dem bor i Sverige, resten gick till Kina. Där startar pilotproduktionen av NEVS 9-3 elbilar från december. Svenska medarbetare stöder lokala kinesiska kollegor.

Från sommaren 2018 ska det vara klart då. NEVS lanserar sedan (slutligen) den så ofta tillkännagede serieproduktionen. Under det första året kommer 10.000 elbilar att byggas, sedan 50.000 per år. För Kina kommer 1.500 att kopplas till nya jobb. För Trollhättan 70.

En nästan historisk dag. NEVS disenchanted.

Ur den långvariga kronikerns perspektiv kan händelsen beskrivas som nästan historisk. För det visar att NEVS äntligen har kommit i verkligheten. Enligt sin egen bedömning har ”Sveriges största industriprojekt” minskat till medelstora företag. Efter att vi hade fått ambitiösa visioner i flera år är resultatet extremt nykter.

Den nuvarande situationen: I Trollhättan har arbetskraften krympt till under 800. Under sommaren ska 70 nya jobb skapas för att leverera komponenter till NEVS 9-3 elbil till Kina. Det har inte pratats om nya modeller och produktion i den tidigare Saab-fabriken på länge. 2020 eller 2021 kan produktionen starta igen i Trollhättan, sägs det. Men medger att det inte finns några konkreta planer för detta.

Med 50.000-fordon är fabriken i Tianjin långt ifrån uttömd. Och inte lönsam. Som en påminnelse: I Trollhättan är kapaciteten 170.000-enheter, i Kina 200.000 per år. Med 50.000-elbilar är NEVS en nischaktör som inte spelar någon roll på marknaden. Dessutom måste alla kroppshalvor tillverkas i Tianjin. Ett pressarbete finns inte, finansieringen är inte säkerställd. Men produktionslicensen beror på det lokala mervärdet.

Disillusionering för Trollhättan.

Utsikterna för Trollhättan är nykterande. Förutom de nya arbetsplatser 70 som planeras för sommaren 2018 kommer det inte att bli nya anställningar på längre sikt. NEVS flyttar till Kina och försöker sin tur med en plattform som till stor del kommer från året 2002. Utvecklingsarbete på nya NEVS-fordon, som man kan anta på grund av fortsatt dålig kapitalisering, kommer det att vara maximalt på en bakbrännare.

Samtidigt kommer den "gamla" bilindustrin att slå tillbaka. Dinosaurierna från VW och Co meddelar investeringar i miljarder. Från 2020 kommer du att översvämma marknaden med många nya produkter. Den kinesiska administrationen vill massa elbilar? Inga problem. Hon kommer att få det. Från GM, VW, Daimler och Co.

13 tankar om “En nästan historisk dag i den gamla Saab-fabriken."

 • blank

  Tänk dig förr eller senare att maskinerna för tillverkning av kroppsskal i Sverige kommer att demonteras och skickas till Kina. Anger inte något annat. Vid något tillfälle är arbetet bara ett tomt skal.

  • blank

   Jag antar att det bara kommer att föra pressverktygen till Kina när fabriken är klar. De gamla pressarna och produktionslinjerna finns kvar i Trollhättan. Att använda de gamla grejerna i Kina är inte meningsfullt enligt min mening. ABB-robotarna i bilden är inte längre duggiga.
   NEVS ska prata med Tesla. De behöver produktionskapacitet för 3-modellen.

   • blank

    Många Saab-veteraner har också detta antagande. Sannolikheten är hög. Arbetet är naturligtvis inte längre nytt. Det har "sovit" i flera år. Tesla tenderar att sätta en växt på greenfield, ett kinesiskt företag kommer verkligen inte att producera. Även med den nya fabriken i Kina hålls kinesiska partner utanför, även om det medför vissa skattemässiga nackdelar.

 • blank

  vet du vad som är skillnaden mellan dig och Volvo?
  Volvo har brutit ner mer testade bilar än du någonsin har producerat sedan 2012, inklusive delar, komponenter, saab 9-3, etc.

 • blank

  Det talades om att DiDi Chuxing också utvecklade E. bilar i framtiden. Den ekonomiska situationen borde inte vara så dålig.

 • blank

  NEVS försöker förmodligen (igen) att producera något så förmodligen hoppa upp några finansiella investerare.
  Förhoppningsvis slutar teatern snart ...

 • blank

  När NEVS bygger det första fordonet har andra tillverkare för länge sedan erövrat marknaden. Är oförmögen. Vad gör ägarna faktiskt hela dagen, uppenbarligen ingenting som har pågått i flera år. Bra jobbat.

 • blank

  Super!
  Jag har rätt tillbaka!
  Men VW bygger bara små bilar på elektrisk basis, så ingen konkurrens.
  Det är trevligt att höra att någonting äntligen rör sig i Saab-fabriken. Men ingen har föreställt sig det.

  Kan bara säga: Kan griffin lösa oss och Saab Scania uppstå, de äkta mästerverken av bilproduktion i Trollhattan uppstår igen.
  Imitera!

 • blank

  Och år kommer att gå för detta beslut ...
  Det visar sig att de kinesiska ingenjörerna uppenbarligen är mer benägna att kunna återskapa än att utveckla sig innovativt ...
  Om "dinosaurierna" från EU och USA lyckades hantera elektrisk rörlighet i Kina, skulle det bli en hit! Nästan otroligt ...
  Tack för den hårda / realistiska artikeln.

 • blank

  Så för arbetare och anställda i den tidigare Saab-fabriken i Trollhattan.
  Det här arbetet ska vara så snabbt som möjligt, och det är också en realistisk ägare som kan använda hela kapaciteten igen så hårt.

 • blank

  Och fem år för det? Spindlarna ...

 • blank

  Svårt men rättvist. Tack för den (nykterande) informationen.

 • blank

  Läs mer om vad du kan göra, men du kan bara ta del av bil, och det är möjligt att china tout.

Kommentarer är stängda.