En nästan historisk dag i den gamla Saab-fabriken.

Konstiga saker hände i Trollhättan förra veckan. TV: n var på plats, både på lokal tidningen och på SVT Du kan läsa om en produktionsstart. Genombrotten för NEVS? Eller vad hade hänt?

NEVS 9-3 elektrisk bilkroppsbutik i den gamla Saab-fabriken. Fotokredit: SVT

Faktum är att kroppsskalar faktiskt gjordes i en mycket kort tid i den gamla Saabfabriken. 112-stycke, för att vara exakt. Halva av dem bor i Sverige, resten gick till Kina. Där startar pilotproduktionen av NEVS 9-3 elbilar från december. Svenska medarbetare stöder lokala kinesiska kollegor.

Från sommaren 2018 ska det vara klart då. NEVS lanserar sedan (slutligen) den så ofta tillkännagede serieproduktionen. Under det första året kommer 10.000 elbilar att byggas, sedan 50.000 per år. För Kina kommer 1.500 att kopplas till nya jobb. För Trollhättan 70.

En nästan historisk dag. NEVS disenchanted.

Händelsen är, från den långsiktiga kronografens synvinkel, nästan historisk. Eftersom det visar att NEVS äntligen har kommit fram till verkligheten. Enligt sin egen bedömning har Sveriges största industriprojekt minskat till medelklassenivå. Efter att ha fått ambitiösa visioner i åratal är resultatet extremt nyktert.

Nuvarande tillstånd: I Trollhättan har arbetskraften krympt till under 800. På sommaren skapar 70 nya jobb för att leverera komponenter till NEVS 9-3-elbilen till Kina. Det finns inget tal om nya modeller och produktion i den tidigare Saab-fabriken. 2020 eller 2021 kan produceras igen i Trollhättan, säger de. Men medge att det inte finns konkreta planer för detta.

Med 50.000-fordon är fabriken i Tianjin långt ifrån uttömd. Och inte lönsam. Som en påminnelse: I Trollhättan är kapaciteten 170.000-enheter, i Kina 200.000 per år. Med 50.000-elbilar är NEVS en nischaktör som inte spelar någon roll på marknaden. Dessutom måste alla kroppshalvor tillverkas i Tianjin. Ett pressarbete finns inte, finansieringen är inte säkerställd. Men produktionslicensen beror på det lokala mervärdet.

Disillusionering för Trollhättan.

Utsikterna för Trollhättan är nykterande. Förutom de nya arbetsplatser 70 som planeras för sommaren 2018 kommer det inte att bli nya anställningar på längre sikt. NEVS flyttar till Kina och försöker sin tur med en plattform som till stor del kommer från året 2002. Utvecklingsarbete på nya NEVS-fordon, som man kan anta på grund av fortsatt dålig kapitalisering, kommer det att vara maximalt på en bakbrännare.

Under tiden kommer den "gamla" bilindustrin att kämpa tillbaka. Dinosaurerna av VW och Co tillkännager miljarder i investeringar. Från 2020 kommer du att översvämma marknaden med många nyheter. Den kinesiska förvaltningen vill ha elbilar i bulk? Inget problem. Hon kommer att få henne. Från GM, VW, Daimler och Co.

13 tankar om "En nästan historisk dag i den gamla Saab-fabriken."

 • Detta antagande har också många Saab veteraner. Sannolikheten är hög. Naturligtvis är arbetet inte längre duggigt. Den har "sovit" i flera år. Tesla kommer att vara mer benägna att plantera en växt på det gröna fältet, med ett kinesiskt företag som du säkert inte kommer att producera. Även vid den nya fabriken i Kina hålls kinesiska partners ute, även om det medför vissa skattemässiga nackdelar.

 • Jag antar att det bara kommer att föra pressverktygen till Kina när fabriken är klar. De gamla pressarna och produktionslinjerna finns kvar i Trollhättan. Att använda de gamla grejerna i Kina är inte meningsfullt enligt min mening. ABB-robotarna i bilden är inte längre duggiga.
  NEVS ska prata med Tesla. De behöver produktionskapacitet för 3-modellen.

 • Tänk på det förr eller senare maskinerna för framställning av karosshöljen kommer att demonteras i Sverige och skickas till Kina. Annars är det inte meningsfullt. Vid någon tidpunkt är arbetet bara ett tomt skal.

 • vet du vad som är skillnaden mellan dig och Volvo?
  Volvo har brutit ner mer testade bilar än du någonsin har producerat sedan 2012, inklusive delar, komponenter, saab 9-3, etc.

 • Det talades om att DiDi Chuxing också utvecklade E. bilar i framtiden. Den ekonomiska situationen borde inte vara så dålig.

 • NEVS försöker förmodligen (igen) att producera något så förmodligen hoppa upp några finansiella investerare.
  Förhoppningsvis kommer teatern att sluta snart ...

 • När NEVS bygger det första fordonet har andra tillverkare för länge sedan erövrat marknaden. Är oförmögen. Vad gör ägarna faktiskt hela dagen, uppenbarligen ingenting som har pågått i flera år. Bra jobbat.

 • Super!
  Jag har rätt tillbaka!
  Men VW bygger bara små bilar på elektrisk basis, så ingen konkurrens.
  Det är trevligt att höra att någonting äntligen rör sig i Saab-fabriken. Men ingen har föreställt sig det.

  Kan bara säga: Kan griffin lösa oss och Saab Scania uppstå, de äkta mästerverken av bilproduktion i Trollhattan uppstår igen.
  Imitera!

 • Och för detta beslut går år efter ...
  Det visar sig att de kinesiska ingenjörerna tydligen fortsätter att kunna replikera snarare än att uppfinna ...
  Om "dinosaurierna" från EU och USA får El Mobility i Kina, skulle det bli en hit! Nästan otroligt ...
  Tack för den hårda / realistiska artikeln.

 • Så för arbetare och anställda i den tidigare Saab-fabriken i Trollhattan.
  Det här arbetet ska vara så snabbt som möjligt, och det är också en realistisk ägare som kan använda hela kapaciteten igen så hårt.

 • Och för 5 år? Spindlarna ...

 • Svårt men rättvist. Tack för den (nykterande) informationen.

 • Läs mer om vad du kan göra, men du kan bara ta del av bil, och det är möjligt att china tout.

Kommentarer är stängda.