Collectors tid. Saab klassisk auktion.

En Saab 96 med endast 48 kilometer på klockan? En fantastiskt vacker Saab 96 V4 Monte Carlo med mindre än 7.000 kilometer på mätaren? Eller en tidig Saab 99 med bara 17.000 kilometer körsträcka. Saab-samlare borde nu omgående granska sitt inlåningskonto. I Sverige kommer 3 unika fordon till auktion.

Fantastiskt vackert Saab 96 V4 De Luxe Monte Carlo. Bild: Bilweb Auktioner

Klassiker med låg körsträcka kan bara hittas i museer eller i privata samlingar. De har den speciella charmen hos den nya bilen, även om de är i hög ålder. Å andra sidan hotade skador. Om du vill kyssa henne för trafiken, borde du ha en hel del känsla för rullande kulturarv.

Saab 96 V4 avskedsutgåva 1980

Det finns en Saab 96 V4. Han är en av 500-fordon i farvälsutgåvan. Blå metallic, Ronal fälgar, bakspoiler och svartlackerad bakre ände. Och bara otroliga 48 kilometer på klockan, för han var från 1988 i Saab Bil Museum som en utställning.

Efter körsträckan en ny bil från året 1980 och så säkert unik. Det uppskattade priset på den blå tidskapseln: 25.600,00 €.

Saab 95 V4 De Luxe Monte Carlo 1967

Vad sägs om en Saab 96 V4 De Luxe Monte Carlo? 1967 byggdes och skickades till New York. Sedan återvände till Sverige, sedan mitten av 1980er på lån i mässans utställning i Trollhättan.

En fantastiskt vacker bil med mindre än 7.000 kilometer körsträcka. En av de vackraste varianterna av Saab 96 någonsin! Med ett uppskattat värde på knappt under 20.500,00 € visst betygsatt för lågt. Under de senaste månaderna har liknande Monte Carlo, med högre körsträcka och märkbart sämre skick, sålts dyrare.

Saab 99 1971

Också sällsynt är Saab 99, som också beundrades i Trollhättan. Innan 50 år introducerades 99. Dragd av unforgotten Sixten Sason, vars designfilosofi har länge format Saab. Den första Saab, med en 4-motor från egen produktion och förmodligen också unik i denna form. En milstolpe i Saabs historia som borde vara värd minst 15.400,00 €.

Alla fordon ägdes av samlaren Eskil Thulin, som gav dem till Museum am Göta Älv på permanent lån. Hans arvingar ger nu upp för auktion Bilweb Auktioner, Saab Bil Museum, plågad av pågående rymdproblem, beklagar avgången, men borde inte vara missnöjd med den nyligen vunna platsen.

Fordonen är i ett mycket trevligt, mycket originellt tillstånd, även om tiden har gnissat på metall och färg. Körningen av 3-klassikerna gör dem unika och attraktiva för samlare. Men det medför också nackdelar. Även samlarobjekt ska flyttas, även om de bara är några 100 kilometer per år.

8 tankar om “Collectors tid. Saab klassisk auktion."

 • blank

  Ursäkta Tom, tyvärr är det inte en Monte Carlo V4 utan ”bara” en 96 V4 DeLuxe. Monte Carlos kassaregister.
  Skillnad: inget träratt med aluminium ekrar och inredning som Saab Sport, senare Monte Carlo med ljusa rör och nackstöd saknas. Men jag skulle också ta det …….
  Tack för den fina artikeln, Saab-modeller som låter hjärtat studsa!

  • blank

   Du slutar aldrig lära dig ... Tack!

 • blank

  Tack och lov, jag är redan den stolta ägaren till en 96 och 99 ...... ..
  Skulle vara en stor frestelse, Monte Carlo, en dröm!

 • blank

  Som alltid är allt en smaksak här. Jag tycker alla tre är vackra på sitt sätt. En sak är dock klar. De är en väsentlig del av Saabs historia. Bara av den anledningen är de anmärkningsvärda. Körsträckan och det uppenbara tillståndet talar för sig själva. Tyvärr har jag bara användning för "Daily Driver" för tillfället. Annars skulle jag nog bli svag.

 • blank

  Jag vet inte Saab 94 och 95 se något sätt East Block, skulle The Sun rullas även på Wartburg, Skoda eller Lada utanför linjen. Volvo hade de finare döttrarna som erbjuds.

 • blank

  Så mycket som jag uppskattar SAAB är 96 från 1980 ganska tuff designtobak ...

  De andra två är tydligt vackrare.

  På 1980er kan du se hur stor utmaningen är att modernisera en befintlig design både tekniskt och visuellt. Och det kan man också misslyckas med. Fascinerande hur väl SAAB lyckades senare med 900 och 9000, som blev mer och vackrare med (modell) år.

  • blank

   Så bra att smakerna är så olika ..

   Särskilt den blå 80er 96 skulle vara min kandidat, underbara denna objektivitet och visade säkerhet på en "gammal" kropp. 99 Jag föredrar som CC mot slutet av byggnadsperioden, 901 kontrasten klart som Steilschnautzer ..

  • blank

   Jag kommer ut som ett fan av "Last Edition". För mig, så länge jag har kört Saab, 96:an skulle jag vilja ha. Även om kromklassikerna och speciellt Monte Carlo är väldigt attraktiva.

Kommentarer är stängda.