Vad köper du en gammal Saab för ...

Vad köper du en gammal Saab, i din situation är det bara meningsfullt att hyra en ny bil!

Saab 9000 Aero. Bild: Saab Automobile AB / Arkiv saabblog.net

Som bilfläkt började jag arbeta inom fordonsindustrin på åttiotalet och under den tiden levde jag ganska mycket ut min förkärlek för speciella begagnade bilar med det där visst. Omvandlingen av en tidigare Mercedes W 123-200D automatisk taxi till en 300 D med femväxlad rattväxel och kontinuerligt framsäte, konstruktionen av en Giulia från Alfa Romeo och en Volvo Amazone 123 GT, som båda såldes för en resa runt om i världen Jag lät mig alltid pendla fram och tillbaka mellan exotiska bilar med tungt arbete eller ekonomisk investering och sedan tillbaka till ”bra”, stabila bilar som Mercedes 190 D 2.5 turbo och BMW 323 eta-E 30.

Från 1997 gick allting "välbeställt": Jag körde helt nya företagsbilar med mina nya arbetsgivare och bytte ofta fordonet på grund av de många vägturerna. Men min gamla kärlek till bilarna med stjärnan fick sina första stora repor och jag insåg med mina "andra bilar" att de svenska bilarna från Göteborg också är mycket stabila och bekväma. Med bilar från Ingolstadt kom jag mer och mer till fördel för fordon som kan röra sig säkert och lite mer att köra.

Tanken på att köra ett Sverige som ger en dynamisk körupplevelse började spöka i mitt huvud. Fordonen från Trollhättan men spelade ingen roll, eftersom jag gick till en vid tidpunkten fortfarande föredrar bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift, den andra mig var förbannelser mina kolleger från den fria verkstaden i åtanke när de hade en skruvmejsel tyska varumärken att betjäna en kund med ett trioniskt fordon.

När jag 2014 beslutat att göra som konsult oberoende och fortsätta kö många kilometer på tyska vägar, sa min skatterådgivare: "Det bästa sättet att leasa en ny bil, eftersom du kan anstränga direkt hävdade," Detta uttalande men nu passade inte min föreställningar om oberoende och fria val av entreprenören och så jag köpte en välbevarad Volvo V70 i av en pensionerad barnläkare som hade beslutat att utfärda tillstånd på grund av ålder och att sälja den mörkblå kombi som jag nämnde "lärare". Den "lärare" gjorde bra men hade vid något tillfälle under 300 tkm "på klockan" och alltför många stora kommande reparationer, så jag tänkte, vad är faktiskt ännu mer individuellt i det dagliga bil monotoni som 18 årig mörkblå Volvo kombi?

Det kom som det var tvungen att komma och jag undersökte djupet på internet via Saab. Kort därefter var jag på de relevanta försäljningsplattformarna på vägen för att hitta en av dessa vackra, även lite sportiga bilar. Vid den tidigare Saab-återförsäljaren C + N-art bil Neuss Jag strök oftare över gården och var glad att det inte bara Saab erbjuds och repareras, men uppenbarligen många kroppar är där det kommer genom cannibalizing kundbasen för mindre pengar att använda delar kommer.

Jag minns som om det vore i dag, när jag fick för ett år sedan placerade mitt visitkort där, med en begäran om att ringa mig om en bil med den speciella något och i gott skick, föredrar ett rent 9000er komma. Den 9000er hade det gjort för mig, därför i princip eftersom jag reser ensam mycket, men också vilja resa med massor av bagage och stora familj.

Telefonen ringde i två månader och vänen svarade: "Jag har något väldigt speciellt här," så började jag genast. På de sex kilometerna fanns det så många ord som "delleverans", "komplicerad motorstyrning", "aldrig ens skruvad till en sådan bil" etc. genom huvudet. Och då stod han där: en obehandlad, inte tvättad, original Saab 9000 Aero med italiensk leveranshistoria, därför 2ltr. Engine. Vi tog honom upp på scenen och efter provkörningen var jag inåt ganska upphetsad ......... 20 år gammal, i mycket gott skick av kroppen, full underhållshistorik under de senaste 6 år för Saab yrkesverksamma i Neuss alla med ca 160 tkm ...... Jag var ganska nervös när jag kom hem.

9000ER Aeros rykte hade inte blivit obemärkt av mig som en bil-fanatiker, men det faktum att vissa levererades med 2 ltr-motorn gjorde mig misstänksam i min okunnighet. Var det kanske en annan motor i efterdyningarna?

Jag ringde min vän, som vid den tiden gav upp sitt jobb som säljare för att skriva redskap, sedan dess arbetade han sig upp från en "flaggskepp" begagnad bilhandlare till verkställande direktör för en stor filial av varumärket från Wolfsburg. Han kände också Saab 9000 Aero och legenderna om det från sina tidigare dagar, men sade sedan den avgörande meningen som fick mig att överge mig till denna nya passion: "Vad köper du en gammal Saab för, i din situation gör det det är meningsfullt att hyra en ny bil !! "...... det sköt genom mitt huvud att bara död fisk simmar med strömmen, jag köpte genast" silverfisken "och idag, efter 20 tkm på 10 månader, har jag inte haft ett steg på en enda dag beklagligt.


Tack vare Matthias för hans Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller ett annat evenemang i livet med kultmärket från Trollhättan?

Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

10 tankar om “Vad köper du en gammal Saab för ..."

 • blank

  Om 9000 var ny idag skulle jag köpa den igen!
  Eftersom ingen av dessa helt nätverksbaserade Datenkraken skulle ha en chans.
  Varje tur är kul och avkopplande efter en hård dag. Som sådan är min "företagsbil" nu i bruk i fem år och strax under 70 TKm (totalt 21Years / 240 TKm).
  På sommaren tar hans tre kollegor honom några km
  Jag kan bekräfta att en gammal välskött SAAB konsekvent går bra.

 • blank

  En bra historia. På något sätt började vi alla med Saabies passion. Av sådana historier bor denna blogg. Som självständig företagsutvecklare har jag inte hyrt en ny bil. Jag kör till kunderna med min Saab-konvertibel, och jag är alltid inblandad i en intressant konversation. Resonansen är alltid positiv och kunskapen
  från samtalen är: Mainstream-enheter massproducerade, individualister kör Saab.
  Alla Saab-drivrutiner är alltid bra resa.

 • blank

  Min älskade hobby 9000 Anni har drivits av vår dotter med ett nytt körkort i två månader. Kära svenska stål runt dem som små bilbuffertar ... Hon är väldigt stolt över det och 2 är riktigt cool, även för barnen. Förra veckan fick han en ny TÜV, enkelt, med 9000 km. Tack också till Saab Borghardt i Paderborn för bästa service på våra Saabs.
  Borghardt i PB är verkligen en rekommendation, även om han inte annonserar på bloggen.

 • blank

  Trevlig historia. 2.0 Aero har erbjudits i Italien för förskjutningsskäl (försäkring). Så ja, det är också en sann 9000 Aero. Även om man faktiskt bara tänker på 2,3

  Har samma i svart. Också från Italien. Men då ersatte jag 2.0 för en 2.3-motor

  • blank

   Jag tycker att det var skatteskäl som var ansvariga för 2.0-litern.

   • blank

    Absolut korrekt. När jag fortfarande körde BMW var E30 också tillgänglig som 320iS för den italienska marknaden. Jag känner inte till 323e som nämns i texten, jag hade en gång 325e, mycket vridmoment, relativt ekonomiskt, men framför allt en långdistanslöpare, oförstörbar ...

 • blank

  Aha, aero9k med 2,0l-förskjutning, stängde återigen ett gap i utbildningen! Min aero har 2,3 och är fortfarande kul även efter 20 år! :-))

 • blank

  Bonjour, kommentar puis du traduire en français? Merci

  • blank

   Du kan använda översättningsmodulen i huvudmenyn!

  • blank

   Hej Michael,

   Tu peux faire le kopiera pasta dans ce webbplats: https://www.deepl.com/translator.html, det är du.
   salutations
   Martin

   Tack för bidraget! Förhoppningsvis kommer 9000 att få en status som 900 en gång, det förtjänar det ändå.

Kommentarer är stängda.