En titt på NEVS elbilfabrik i Tianjin

Världen verkar vara full av elbilstarter. Varje vecka meddelar nya tillverkare att det börjar bli inflationärt. Nedan hittar vi framträdande och oväntade namn. Som dammsugareproducenten Dyson, som vill spendera mer än 2 miljarder € på elbilutveckling.

Produktionsanläggning. Foto Kredit: NEVS

Eller Alcraft-motorn. En start med rötter som inte kunde vara brittiska. Några av grundarna kommer från det ärevördiga Morgan Motor Company. Och om det måste vara så ska vi köra i framtiden elbil, var snäll och snälla. Med så mycket stil och i en Alcraft GT.

Självklart kommer bara mycket få startups att överleva. Och inte alla utnyttjar sina rötter. Som NEVS, som hade möjlighet att bygga på den unika historien av ett legendariskt varumärke. Sakerna för en mycket speciell historia var och finns där. Han användes inte. Det fanns ingenting kvar av löften och meddelanden, tvärtom. I stablebacka kämpar ledningen en ensam, svår kamp för existens.

Till skillnad från tidigare Saab-tider går det utan fanbas och stöd från utsidan. Inga konvojer, inga sociala medier. Du ser intresserad, men utan empati och med ett kallt öga på vad som händer.

NEVS FoU Center Trollhättan. Skrivborden är föräldralösa.

I Sverige tycks situationen klargöras. Åtminstone så mycket som anställda, för att de själva bestämmer var de ser sin framtid. Resultatet: de tomma skrivborden i FoU-centret blir alltmer i veckan. Detta gäller inte bara projektbaserade konsulter som helt har lämnat NEVS. Även bland fast anställda väljer fler och fler utvecklare en framtid bortom den gamla Saab-byggnaden.

Starten hoppas att samarbeta med DiDi om likviditet och framtid. Den nyligen överenskomna Samarbete är en glimt av hopp, inte mer! Utöver Sverige förbereder de sig redan inför framtiden. Före serieproduktionen av NEVS 9-3 EV bör börja om några veckor. Vad som är märkligt med trollhättans problem är ganska förståeligt. En konkret, kanske till och med välgjord produkt och produktion kan öka trovärdigheten och värdet av den elektriska bilstarten.

Elektroauto-Vorserien Produktion in der chinesischen „Frickeboa“?

Das Werk in Tianjin selbst ist noch weit von der Produktionsreife entfernt. Aber wie in Trollhättan, so existiert im asiatischen R&D Center eine chinesische Version der legendären „Frickeboa„. Eine separate Produktionsstrasse, wo Fahrzeuge weitgehend in Handarbeit montiert werden könnten. 200 Mitarbeiter beschäftigt das NEVS R&D Center in Tianjin, unter Umständen könnten sie bald mit der Produktion der Vorserien Elektroautos beginnen.

Kroppsdelarna måste komma från Sverige. I Trollhättan tillverkas och delas plåtdelar till Kina. Bilderna på turnén på den kinesiska fabriken, som togs i september 2017, visar en konstig tomhet. Kroppsbutiken med sina stora pressar saknas fortfarande, men man upptäcker kända komponenter. Saab-fälgar, torso av en 9-3-kropp, och en titt på elbilens teknik. Innan 12 månader kunde vi inte fotografera dessa detaljer ännu, NEVS lägger dem online i Kina.

Det finns intressanta detaljer från utvecklingen av en uppstart som kunde ha varit svensk och unik, men bestämde sig för Kina. Och det har fortfarande en osäker framtid före det.

9 tankar också "En titt på NEVS elbilfabrik i Tianjin"

 • 9. November 2017 vid 11: 27 AM
  permalink

  Der Werdegang wird durch die Bildstrecken etwas deutlicher. Man sollte einfach weiterhin abwarten, wie sich die Produktion von Fahrzeugen entwickelt – vielleicht gibt es neben den chinesischen Fahrzeugserien doch noch Elektrofahrzeuge „made in trollhättan“ für den europäischen Markt.

 • 9. November 2017 på 12: 15 PM
  permalink

  Danke Tom für diesen Artikel. NEVS soll endlich die sinnlos blockierten Trollhättaner Kapazitäten verkaufen und einen Briefkasten in Trollhättan mit deren Namen hinhängen (damit Sie Ihrem Namen „New Electric Vehicle Sweden“ beibehalten können).

  Inslagen en intressant artikel från den välkända Bob Lutz (faktiskt är NEVS inte riktigt på fel spår):

  http://www.autonews.com/article/20171105/INDUSTRY_REDESIGNED/171109944/bob-lutz:-kiss-the-good-times-goodbye

  • 9. November 2017 på 12: 27 PM
   permalink

   Med teorin var NEVS alltid rätt. De skulle ha haft förutsättningar för en europeisk elbilpionjär. Men bara från teorin
   Bob Lutz-artikeln är första klass. Kan man skriva till 100%. Det är framtiden.

 • 9. November 2017 på 2: 33 PM
  permalink

  Habe mir auch den Artikel von Bob Lutz „angetan“. Hochinteressant und vom theoretisch logischen Szenario her wird die Reise wohl auch wirklich in die von Lutz beschriebene Richtung gehen. Der Gestaltungsspielraum für die klassischen Automobilbauer wird sich in den kommenden 10 Jahren rasant verkleinern. Leute, deren Blut zu mehr als 50% aus Benzin besteht, werden, selbst wenn sie vielleicht glänzende „Old School Autoingenieure“ sind, diese Entwicklung nicht mehr begleiten können. Diese z. T. automobiltechnisch hochversierten Leute ahnen natürlich auch, dass sie bereits heute zu „Fossilien“ mutiert sind, können aber aufgrund ihrer Sozialisation in der alten Autowelt, die von Lutz geschilderte Revolution trotzdem nicht mehr begleiten oder gar gestalten. Das ist zwar tragisch, aber nicht mehr zurückzudrehen.

  Diese neue Art von „teilindividueller“ Mobilität können sich heute auch noch viele ganz normale Autofahrer nicht wirklich vorstellen. Aber auch sie ahnen, dass sich in den kommenden 10 Jahren gewaltig was ändert.

  Som vanliga människor, som också är att vara placerad i en värld av förbränningsmotorer, bör man fortsätta ett tag dess fossilgas-guzzlers, eftersom kanske det finns ett förhastat pansicher byta till ett batteri bil (inte en hybrid !!!) endast en tillfällig lösning.

  Die Vision, daß wir vielleicht schon in 20 bis 25 Jahren in „modularen Kabinenzügen“ völlig autonom von A nach B bewegt werden, ist m. E. keine wirre Science Fiction sondern der wirkliche Umbruch in Bezug auf die persönliche Mobilität.

  Även en pionjär som Tesla skulle snart vara föråldrad i denna värld. Logistikföretag och andra pionjärer som vi inte ens vet ännu kommer att vara framåt och ställa tonen.

  Min nyaste bil är tio år gammal och min äldsta skimpiga 20. Du borde bara vänta och se, tanka så billigt som möjligt och njut av de tillfälliga trafikstockningarna.

  Allt kommer att bli bra!

 • 9. November 2017 på 5: 01 PM
  permalink

  Mycket bra info. Tack. Men det visar igen NEVS oförmåga. Du kan bara se avundsjuk på Volvo och Landrover.

  • 10. November 2017 vid 11: 53 AM
   permalink

   So richtig tolle „Umweltautos“ haben die aber auch nicht zu bieten!!!

 • 14. November 2017 vid 8: 46 AM
  permalink

  Möglicherweise werden wir da noch einige Überraschungen erleben, und es werden Firmen auf dem Akkuschlürfermarkt auftauchen mit denen wir wirklich nicht gerechnet haben. Bukki hat zum Bsp. Logistikunternehmen erwähnt. Kuck sich doch einer mal die deutsche Post an. Die bauen sich kurzerhand ihre E-Transporter einfach selber und bringen nun eine „zivile“ Version davon auf den Markt für jedermann. Dyson finde ich auch spannend, wer weiss, ich glaube in grauer Vorzeit gab es auch schon mal Autos und Motorräder von Miele. Mich wundert eigentlich warum nicht mehr Elektro bzw. Elektronikkonzerne sich dieses Themas annehmen. Siemens zum Beispiel baut ja schon lange Elektrofahrzeuge, aber eben nur auf Schienen. Wäre sicherlich spannend und brächte wieder viel Farbe in die Fahrzeuglandschaft wenn es in Zukunft Panasonic, Sony, Bosch, Siemens oder Philips Fahrzeuge auf den Straßen geben würde

Kommentarer är stängda.

ArabicDutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish