Gamla svenskar: SAAB på den klassiska bilparaden 2017 i Völklingen (och Volvo också ...)

Metaforer kring ämnet stål kunde ha provat på denna söndag många. Kan tala om den stålgrå himmel som hade bosatt sig över Saarland och stora delar av Pfalz. Eller av drömmarna av stål, plåt och läder, skjutit genom stadens centrum av Völklingen, den tidigare stålstaden i Saarlands tryck.

SAAB först: Peter Diller i SAAB 96, i färgerna av svensk rallyvinnare 1976. Bakom författarens favorit: En Alfa Romeo Montreal.

Och naturligtvis svensk stål, i åratal ett kärnelement i den svenska bilmakaren SAAB och Volvo och Sicherheitsgarant. Gamla svenskar stod i centrum av Oldtimerkorsos, som firas som varje år för den öppna söndagen på hösten, nu i 16. Edition. Med det svenska stålet stänger cirkeln sedan till stålstaden utan stora bågar.

När jag fick reda på detta val av ämne från tidningen var det bara en kort beröring av tangentbordet att skriva ett e-postmeddelande till Heinz Rupp, en av arrangörerna, och för att beskriva min oro, om paraden i allmänhet och svenskarna som uppfördes särskilt - och SAAB i synnerhet - att rapportera. Min begäran föll inte på döva öron, bara en dag senare kontaktade Arno Harth, medarrangör, mig via telefon. Det går snabbt överens om detaljer och stöd, de rumsliga och ordspråkiga korta avstånden i Saarland visar sin effekt här, jag är säker på ett bra läge nära ruttmeddelandet, samt en titt bakom kulisserna och in i fordonsrapporterna.

Trots utnämningen i mitten av oktober fanns det alltid höstliga solsken de senaste åren. Inte så i år. Duggregn och blåsiga tio grader späda ryttare och åskådare i viss mån, den förväntan som - vanligt balans och med sin kvicka måtta en attraktion i sig - föraren skickar vägen talesman Michael Maisch omgående på 13 30 pm på rätt spår. Förmodligen på grund av vädret är det färre förrätter registrerade hos 160-fordon den här gången än tidigare år. I synnerhet verkar cabrioletare ha avskräckt höstvädret, bara några öppna bilar som finns i kolumnen, och ännu mindre av dem med toppen ner.

Det börjar med motorcyklar, snart rådhuset gata fylld med en doft av motorer, där partikelfilter, avgasrening och miljözoner är främmande ord så är dock grädden på moset av pabulum, som brukar häller över våra gator. Traktorerna följer, då 1967 BMW 2000CS från Heinrich Zimmer öppnar passagerarkassan. BMW, som bär startnummeret 1, kommer senare att få ett specialpris, för sexton (16) på varandra följande andelar.

Svaret i svenskförareens samhälle är tyvärr lågt i år, inga tio svenska fordon kan hittas. Detta är inte förvånande å ena sidan, Saarland domineras av de importerade bilarna, men snarare av fransmännen, av Renault, Peugeot och Citroen. Ford fabrikerna som ligger här har också säkerställt en stark och långvarig kundbas och en aktiv vintagebilscens. Opel ändå, det finns också några amerikaner, närheten till amerikanska militärbaser i Rheinland-Pfalz talar för sig själv. Svenskarna är exotiska här, så det låga antalet svenska registreringar, som är en besvikelse, är inte oväntat.

Trots omständigheterna imponerar den svenska förarens fält med sin exklusivitet och motorsportsprestanda. Sveriges utomhuskonkurrens öppnas med en Volvo P1800E av Robert Pallien, vars snygga linjer gör att det ser mer italienskt än svenska, med baren hängande hög för följande fordon. Det förväntas att den här gången, i motsats till vad som sägs i slutet, blir den första som är den första.

I början, även om det är konkurrens, en Volvo P210 duett, drivs av svensken Ingmar Persson, veteran i det tyska Touring Car Championship. aktiv fram till början av 80er sig som en racerförare, han var då som mekaniker och team manager för en av sidorna av DTM från mekaniker uppkallad efter honom laget för insatsen bland andra kändisar som Per Stureson, Olaf Manthey och Uwe Alzen ratten och Mästerskap 1985 borde vinna, och senare kunde man fira en serie tävlingar.

Flexibiliteten demonstrerades av juryn vid synpunkten av Volvo C202, som istället för de andra svenskarna, hade anslutit sig till kommersiella fordon - enligt dess form. ägarna Sebastian Heckmann omgående kunde bestämma själva: eftersom det stod här helt unika och var ursprungligen tänkt att vara en Steyr Pinzgauer med Volvo kamouflage, korrigerade vi denna missuppfattning med den spontana inrättandet av särskild kategori "Commercial Vehicles Alter Schwede".

SAAB gjorde inom den redan små svensken sitt rykte som ett varumärke av individualister all respekt: ​​bara två SAAB är registrerade, av samma typ 96, både verklig blickfångare. En av dem, leds av Peter Diller, lyser i färgerna i Svenska Rallyt vinnaren 1976 och måste trots allt dekorera med titeln tyska mästare i den historiska rally 2011.

Som en verklig individualist men andra SAAB visar: Föraren måste ha rapporterat sent, var en timme före start av paraden åtminstone inte ännu i hagen. Dessutom gör fordonet inte bär den vanliga skylt med bil nummer, så att föraren måste förbli anonym, verkar registreringsformuläret förlorade i kaos. I en mörkgrön Saab 96 driver han området för stora amerikaner, BMW, Opel och Ford före honom, följt endast av en Opel och ett antal kommersiella fordon - mer SAAB verkligen inte få mycket.

Efter en och en halv timme är allt över, som lastar lastbilarna och brandbilar på banan. Priserna kommer att presenteras, och ännu en gång i år kan juryn gratuleras till valet. Trots att vinnarens trofé skulle ha gått till en annan bil i ett eller annat fall, var det till slut förtjänta första platserna i alla kategorier. Att priset i kategorin av de gamla svenskarna inte SAAB, men Volvo P1800E vann är att komma över.

Mitt hjärtligt tack igen till arrangörerna Heinz Rupp, Achim Schmitt och Arno Harth, samt till moderatören Michael Maisch för supporten.

Och min uppmaning till SAAB-gemenskapen för det kommande året: Även om vi vill vara individualister, kan det inte skada att ibland flyga flaggan. Den längsta resan i år var över 130 km från norra Luxemburg. Det borde vara till topp ... specialpris eller inte.