Slutet av säsongen. Youngtimer och klassiker över vinteren.

Säsongen har gått, många klassiska bilar och klassiker försvinner i torra hallar. En årlig ritual som får betydelse i Saab-cirklarna. Eftersom många fordon i det lilla kultmärket har blivit älsklingsobjekt de senaste åren.

Saab 9000. Förberedelser för viloläge.

Om du följer några tips, får du ditt gamla Sverige bra genom resten. Innan parkering i ett garage eller hall, är det meningsfullt att genomföra en noggrann exteriörstädning. Smuts som kvarstår på färgen i flera månader lämnar spår. Nogt tvättning är ett måste, även den billigaste biltvätten är bättre än att tvätta Saabs unwashed.

En grundläggande städning i slutet av säsongen

Ritualen bör innehålla en noggrann vård av dörren och bakluckans gummi; Ofta försummade skulle vara rätt tid att göra det. Rengör och behandla med en av de vanliga vårdprodukterna. Tätningarna tackar det. De är smidiga och hållbara.

Ett måste är dammsugaren. Suga ordentligt, för vem vill hantera smuts det senaste året redan i början av säsongen 2018? Under vintermånaderna bör fönstren stängas. Även det trevligaste garaget skyddar inte mot gnagare och andra critters som rankar Saab-interiören som minst lika attraktiva som oss. Den som någonsin sett ett läderkläder som förstörs av möss kommer att hålla med mig.

Så att det förblir torrt även när fönster stängs i inredningen, tillgriper du ett bevisat hemhjälpmedel. Ett paket salt från snabbköpet, för några cent, ersätter avfuktaren och håller torr i ett skal, passagerarutrymmet garanterat.

Takluckan. Vattnet dräneras?

För klassiska bilar och klassiker som måste vinter ute, är kontrollen av soltakets vattenflöde obligatorisk. Ett snabbtest som görs med en vattendrag ger tydlighet. Om vattnet går som planerat är allt bra. Om ingenting kommer, är det ett akut behov av åtgärder! En lång tråd eller en tryckluftsanordning hjälper ofta och öppnar kanalerna. I princip bör detta ske årligen. Täppta processer kan leda till fukt och mögel i bilen. Jag såg några fall i år. Och då har du ett verkligt problem.

I bästa fall byter du till andra däck under vintermånaderna. Stålfälgar och slitna gummin är tillräckligt. Detta förhindrar markskador. Som ett alternativ kan du jacka upp sin klassiker. Eller, om båda inte är möjliga, öka lufttrycket och flytta fordonet en halv meter varje par veckor, vilket är lika effektivt.

Slutligen saknas autopaletot. Omslagen eller autopojamas finns i alla storlekar, prisklasser och kvalitet. Från matad och hög kvalitet för flera 100 € till det billiga erbjudandet från Kina. Vad du investerar bestämmer smak och budget. Även ett billigt lock är bättre än ingen, färgen tackar för den.

Vi har fortfarande batteriet. Optimal är expansionen eller åtminstone urkopplingen. Laddare tar hand om tillståndet de närmaste månaderna, nästan alla har ett vinterprogram. Detta simulerar daglig användning och håller batteriet passande.

Uppmärksam konvertibel förare!

Medan fordon med fast tak nu är lämpliga för vilopasen måste konvertibla chaufförer fortfarande ta hand om sin bil. Innan den sista parkeringen ska det överbyggda facket vara halvt öppet. En dag räcker för att fukten ska förångas. Detta gäller i princip alla konvertibler, men i synnerhet 9-3 II-drivrutinen. Rostskador på grund av fukt i det övre facket är inte ovanligt och kan undvikas.

7 tankar också "Slutet av säsongen. Youngtimer och klassiker över vinteren."

 • Mycket bra råd. Sova inte på den stängda Fenstrer eftersom du alltid höra att ju bättre lite duktigt blir.
  Men det är den här ideen med saltet så bra.
  Tack, Tom.

 • Hej Tom och tack för tipsen

  måste också "lagra" två SAABs för vintern. Saltet för inredningen och den korta öppningen av det övre facket skulle jag inte ha tänkt.

  Nu kan vintern komma.

  • Mycket glad! Övre facket gläder sig alltid. Rost är inget undantag!

 • Det finns också ett annat alternativ: försegla bilen väl och kör bara på. Så du har kul på vintern med sin Saab Young / Oldtimer.

  • Självklart. Kan du göra det Anna Projektet ligger på gatan året runt.

 • Tack Tom för tipset med toppfacket. Jag skulle inte ha kommit till det. Imorgon sover den konvertibla i vännernas garage.

Kommentarer är stängda.