NEVS och DiDi förseglar framtida samarbete

Det finns artiklar, eftersom rubriken är redan svår. Vad hände igår i Trollhättan, och vilken påverkan kommer händelserna på den gamla Saab-fabriken? Försöket med en sammanfattning.

NEVS och DiDi är överens om samarbete. Tryck på bilden: NEVS

Onsdag, 25. Oktober i Trollhättan. Det verkar utvecklas betydande. NEVS har begärt presskonferensen. Med på plats är grundare Kai Johan Jiang, regeringschef Löfven, borgmästare Åkerlund, CEO Tilk och Liu Haijiang som ett sändebud från DiDi Chuxing. Hög kaliber runt kunde inte vara upptagen, åtminstone inte i Trollhättan.

Tecknat är det strategiska partnerskapet för båda företagen. DiDi köper elbilar från NEVS, de vill utvecklas tillsammans, och de vill investera mycket pengar. Alla är glada, alla är övertygade, en bra dag för platsen Trollhättan.

NEVS publicerar ett följande Pressmeddelande. Det var det.

Fakta? Inga.

Vi har haft förmånen att lära av NEVS tidigare. Om till exempel kinesiska företags kommunikationskultur. Igår sviker inte heller i detta avseende. Så låt oss sammanfatta: Inför en investering på nästan en halv miljard euro. Summan kommer inte att visas någonstans senare och kommer inte heller att nämnas i någon kommunikation. Det kommer också att förbli oklart i vilken form och omfattning DiDi kommer att delta i NEVS. Som aktieägare, som majoritetsägare eller med ett nybildat joint venture?

Helt i dimman är betydelsen för Trollhättan. Den första utmaningen talar om ytterligare jobb i stablebacka. Fram till slående, att inga nummer heter. Och det under de senaste månaderna i den tidigare Saab-anläggningen har antalet arbetstillfällen hos vissa 1.000-anställda minskat till uppskattat under 700.

En annan intervju med Kai Johan Jiang Sveriges Radio ger också lite upplysande, och säkert inga svåra, kontrollerbara fakta. Innehållet: DiDi Chuxing blir delägare, det framtida samarbetet kommer att vara omfattande. DiDi köper elbilar från NEVS, vilket givetvis kommer att bli det bästa i världen. Investeringen är väsentlig och uppdelad i flera steg.

När allt kommer omkring har de första fonderna redan kommit fram, vilket åtminstone borde avlägsna likviditetskrisen för tillfället. Antagligen är detta de 25 miljoner US-dollar som Stefan Tilk meddelade i en tidigare intervju. Pengar för att överleva de närmaste månaderna, inget mer.

Och definitivt, enligt Kai Johan Jiang, kommer NEVS att bygga bilar i Trollhättan i framtiden. Men först i Kina.

Kinesisk statssteater i går i Trollhättan?

Inte riktigt. Mer en touch av bra politik. Kina expert Frédéric Cho ser igår som positivt. Som en signal som skulle kunna tas emot väl i Peking. Mobilitetsjätten DiDi är helt på partiets politiska linje, Sverige och Saab har ett gott rykte i Asien. Sambandet mellan Stallbacka-elstart och Uber-rival DiDi som började igår är ett första, litet steg. På medellång sikt kan det vara bra för alla spelare.

16 tankar om “NEVS och DiDi förseglar framtida samarbete"

 • blank

  inte att jag fortfarande får en iSAAB ... eller iNEVS ??? Vänta och se, åtminstone får yuccapalmen i hörnet tillräckligt med vatten

 • blank

  Enligt ttela.se kommer de nu att producera EV-apparater tidigare på Trollhättan fabriken.
  Mycket bra nyheter

 • blank

  Mycket karakteristiskt för ett kinesiskt företag. Även om det kan vara mycket positivt, kommer något liknande till allmänheten med få ord. NEVS har redan ett antal partners och de kommer inte även om företaget är nära döden. Så vi håller korsade fingrar igen och väntar .......

 • blank

  Tack för rapporten. NEVS har ännu inte åstadkommit något förnuftigt. Det enda som de är bra på att tigga andra om stöd. 3 år och vad hände? INGENTING !!!

 • blank

  Encore un espoir !! La voiture électrique c'est bien, mais ça ne fait pas encore beaucoup de Km. Le Gaz et l'Ethanol n'intéressent malheureusement plus personne, je désespère, pourtant une Saab ou NEVS Flex fuel hybride intéresserait beaucoup d'européens et d ' américains.

 • blank

  Så än en gång en aktieägare för dina NEVS som bygger faktiskt irgenwann gånger bilar eller företaget bara där irgenwelche samriskföretag att göra.
  Jag skulle också vara intresserad av att veta var all el för världens elbilar faktiskt kommer ifrån och alla råvaror (sällsynta jordartsmetaller) för batterierna?

  Jag vill köra en ny SAAB med gasdrivning !!!

 • blank

  Övergiven plats Trollhättan ......

 • blank

  Tack Tom, för den senaste informationen.
  På något sätt fastnar hjärtat i Trollcity, och därför är denna information om NEVS också viktig. SAAB-dramat är över, NEVS har inte (ännu) ... Håll dig uppdaterad.
  Tydligen är det lättare för kinesiska företagsledare att hitta medel / intressenter för e-mobilitet än för flygplatser ...: Haan, Lübeck, Parchim 😉

 • blank

  Har någon förtroende för NEVS? Efter mer än 5 år med konstanta upp och ner? Det verkar som om du alltid kan hitta någon som investerar i förmögenhetens riddare. Jag ser ingen plan, inget mål och inget ämne. Men tack vare Tom. Dramatiken är åtminstone värt att läsa.

 • blank

  Ansikten i bakgrunden ... - Entusiasmen ser annorlunda ut!?!

  • blank

   Det kan vara så. Avtalet verkar ha planerats med mycket kort varsel. Löfven var oberoende av NEVS på högskolan i Trollhättan. Eftersom NEVS verkar ha använt timens tjänst.

 • blank

  "Med DiDi aktivt deltar i konstruktions- och utvecklingsfasen, kommer vi att göra surethat fordonen kommer att vara fullt angepasst för behoven hos våra kunder", säger Stefan Tilk.

  Kina levererar design och produktion, Sverige arvet av ett en gång stolt varumärke.

  För mig kan de också producera kylskåp, som då har så mycket att göra med SAAB.

  • blank

   ... också en idé: SAAB-kylskåp för hela världen!
   Chic tidlös design,
   stark i kallt utförande, för i inredningen perfekt justerbar,
   Naturligtvis extremt ekonomisk i strömförbrukningen,
   Som fördel: 1 månad ABSOLUT Vodka eller 1 MARABOU bar per vecka

 • blank

  Och om SAAB någon gång är tillbaka på de aviserade högkvalitativa fordonen, skulle historien vara perfekt - men NEVS fungerar också (i efterhand finns det några framgångsrika tillverkare som har döpts om under sin historia - till exempel DKW till Audi).

  • blank

   ... och det stora tyska lyxmärket Horch blev Trabant!
   Sant, inte riktigt för att DKW-basen användes och några mellanliggande steg var nödvändiga (F8, F9, P70). Men de limmades sedan tillsammans vid Horchfabriken i Zwickau.

   Vad jag vill säga? Bara namnet är inte!

  • blank

   DKW fick inte namnet Audi. Auto Union var ett företags konglomerat bestående av DKW, Wanderer, Audi och Horch. Audi grundades av A.Horch efter interna tvister på HORCH. Audi på latin betyder HORCH.

Kommentarer är stängda.