NEVS och DiDi förseglar framtida samarbete

Det finns artiklar, eftersom rubriken är redan svår. Vad hände igår i Trollhättan, och vilken påverkan kommer händelserna på den gamla Saab-fabriken? Försöket med en sammanfattning.

NEVS och DiDi är överens om samarbete. Tryck på bilden: NEVS

Onsdag, 25. Oktober i Trollhättan. Det verkar utvecklas betydande. NEVS har begärt presskonferensen. Med på plats är grundare Kai Johan Jiang, regeringschef Löfven, borgmästare Åkerlund, CEO Tilk och Liu Haijiang som ett sändebud från DiDi Chuxing. Hög kaliber runt kunde inte vara upptagen, åtminstone inte i Trollhättan.

Tecknat är det strategiska partnerskapet för båda företagen. DiDi köper elbilar från NEVS, de vill utvecklas tillsammans, och de vill investera mycket pengar. Alla är glada, alla är övertygade, en bra dag för platsen Trollhättan.

NEVS publicerar ett följande Pressmeddelande. Det var det.

Fakta? Inga.

Vi har haft privilegiet att lära av NEVS tidigare. Om kommunikationskulturen för kinesiska företag, till exempel. Igår sviker inte heller i detta avseende. Så låt oss sammanfatta: i förväg talar vi om en investering på nästan en halv miljard euro. Summan kommer inte att dyka upp någonstans senare, och det kommer inte att nämnas i något meddelande. Det kommer också att vara oklart i vilken form och omfattning DiDi kommer att delta i NEVS. Som aktieägare, som majoritetsaktieägare, eller med ett nybildat joint venture?

Helt i dimman är betydelsen för Trollhättan. Den första utmaningen talar om ytterligare jobb i stablebacka. Fram till slående, att inga nummer heter. Och det under de senaste månaderna i den tidigare Saab-anläggningen har antalet arbetstillfällen hos vissa 1.000-anställda minskat till uppskattat under 700.

En annan intervju med Kai Johan Jiang Sveriges Radio ger också lite upplysande, och säkert inga svåra, kontrollerbara fakta. Innehållet: DiDi Chuxing blir delägare, det framtida samarbetet kommer att vara omfattande. DiDi köper elbilar från NEVS, vilket givetvis kommer att bli det bästa i världen. Investeringen är väsentlig och uppdelad i flera steg.

När allt kommer omkring har de första fonderna redan anlänt, så att likviditetskrisen bör bli avskräckt, åtminstone för tillfället. Förmodligen är dessa de 25 miljoner amerikanska dollar som Stefan Tilk meddelade i en tidigare intervju. Pengar att överleva de närmaste månaderna, inget mer.

Och definitivt, enligt Kai Johan Jiang, kommer NEVS att bygga bilar i Trollhättan i framtiden. Men först i Kina.

Kinesisk statssteater i går i Trollhättan?

Inte riktigt. Mer en touch av bra politik. Kina expert Frédéric Cho ser dagen igår positiv. Som en signal som kunde bli väl mottagen i Peking. Mobiljätten DiDi står helt på partiets politiska linje, Sverige och Saab har ett gott rykte i Asien. Sambandet mellan den elektriska bilstarten från Stallbacka och Uber-rivalen DiDi, som startade igår, är ett första, litet steg. På medellång sikt kan det vara bra för alla spelare.

16 tankar också "NEVS och DiDi förseglar framtida samarbete"

 • Och om sedan igen någon gång SAAB står vid de aviserade kvalitet fordon skulle historien vara perfekt - men NEVS är också (i efterhand finns det faktiskt några framgångsrika tillverkare som har bytt namn under hela sin historia - till exempel i DKW Audi).

  • ... och det stora gamla tyska lyxmärket Horch blev Trabant!
   Sant, inte riktigt för att DKW-basen användes och några mellanliggande steg var nödvändiga (F8, F9, P70). Men de limmades sedan tillsammans vid Horchfabriken i Zwickau.

   Vad jag vill säga? Bara namnet är inte!

  • DKW fick inte namnet Audi. Auto Union var ett företags konglomerat bestående av DKW, Wanderer, Audi och Horch. Audi grundades av A.Horch efter interna tvister på HORCH. Audi på latin betyder HORCH.

 • "Med DiDi aktivt deltar i konstruktions- och utvecklingsfasen, kommer vi att göra surethat fordonen kommer att vara fullt angepasst för behoven hos våra kunder", säger Stefan Tilk.

  Kina levererar design och produktion, Sverige arvet av ett en gång stolt varumärke.

  För mig kan de också producera kylskåp, som då har så mycket att göra med SAAB.

  • ... också en idé: SAAB-kylskåp för världen!
   Chic tidlös design,
   stark i kallt utförande, för i inredningen perfekt justerbar,
   Naturligtvis extremt ekonomisk i strömförbrukningen,
   Som fördel: 1 månad ABSOLUT Vodka eller 1 MARABOU bar per vecka

 • Ansikten i bakgrunden ... - Entusiasm ser annorlunda ut !?!

  • Det kan vara så. Avtalet verkar ha planerats med mycket kort varsel. Löfven var oberoende av NEVS på högskolan i Trollhättan. Eftersom NEVS verkar ha använt timens tjänst.

 • Har någon förtroende för NEVS? Efter mer än 5 år med konstanta upp och ner? Det verkar som om du alltid kan hitta någon som investerar i förmögenhetens riddare. Jag ser ingen plan, inget mål och inget ämne. Men tack vare Tom. Dramatiken är åtminstone värt att läsa.

 • Tack Tom, för den senaste informationen.
  På något sätt är hjärtat kvar i Trollcity, så denna information om NEVS är också viktig. SAAB-dramatiken är över, men NEVS gör det inte (ännu) ... var snäll och fortsätt.
  Uppenbarligen är att hitta för kinesiska företagsledare lättare pengarna / utsikterna för e-mobilitet, som för flygplatser .... Haan, Lübeck, Parchim

 • Övergiven plats Trollhättan ......

 • Så än en gång en aktieägare för dina NEVS som bygger faktiskt irgenwann gånger bilar eller företaget bara där irgenwelche samriskföretag att göra.
  Jag skulle också vara intresserad av att veta var all el för världens elbilar faktiskt kommer ifrån och alla råvaror (sällsynta jordartsmetaller) för batterierna?

  Jag vill köra en ny SAAB med gasdrivning !!!

 • Encore och espoir !! La voiture électrique c'est bien, mais ça ne fait pas encore beaucoup de Km. Le Gaz et l'etanol n'intéressent Malheureusement plus personne beroende désespéré, pourtant une ou Saab NEVS flexbränsle hybrid intéresserait beaucoup d'européens et d ' Americains.

 • Tack för rapporten. Något rimligt NEVS har inte gjort än. Det enda som kan göra bra, att be andra om stöd. 3 år och vad hände? INGET !!!

 • Mycket karaktäristiskt för ett kinesiskt företag. Även om det kan vara väldigt positivt med små ord så kommer en sådan sak till allmänheten. NEVS har redan några partners och de kommer inte ens om företaget är nära döden. Så vi håller fingrarna korsade och väntar .......

 • Enligt ttela.se kommer de nu att producera EV-apparater tidigare på Trollhättan fabriken.
  Mycket bra nyheter

 • inte att jag fortfarande får en iSAAB, ... .or iNEVS ??? Väl vänta, åtminstone yucca palm kommer att få tillräckligt med vatten i hörnet

Kommentarer är stängda.