Pionjär för framgång. Sten Wennlo.

Hans tillträde till bilindustrin var 1957 på ANA i Nyköping. Journalisten Sten Wennlo tog över posten som presschef. Att han ännu en gång skulle bli framgångsrik i Saab Automobile Division, var ännu inte förutsägbar.

blank
Sten Wennlo (till höger) och Saab 900 Turbo. Bild: Saab AB - Automobile Division / Archive saabblog.net

ANA var då som dotterbolag till Nordiska Kompaniet och ansvarig för distribution och licensproduktion av olika bilmärken. Tre år senare, efter en period av gradvis nedgång, köptes ANA av Saab AB. Sten Wennlo, som troligen slogs ner av utvecklingen, övervägde uppsägning och bytte till en annan industri.

Det var först i sista minuten som han bestämde sig för ett nytt kontrakt med Saab. Ett beslut som bör förbli giltigt under hela hans yrkesliv. 1965 blev Wennlo försäljningschef för Saabs bilavdelning, 1972 marknadschef och från 1976 till 1987 chef för Saabs bilproduktion. Hans beslut som gjorde turboen möjlig blev legendarisk. Strax efter att ha utsetts till chef för bilproduktion introducerade Bengt Gadefeld honom för Saab 99 Turbo. Uppenbarligen varade provkörningen en och en halv kväll. Till slut blev det entusiasm och beslutet att presentera Turbo hösten därpå. Turbolegenden, som skulle forma varumärket till slutet, föddes.

Sten Wennlo. Pioneer för framgång och Saab 9000

De framgångsrika förhandlingarna med Lancia och Fiat, förverkligandet av den fantastiska Saab 9000, tillskrivs också Wennlo. Med honom började bra och lönsamma år för varumärket. Anställningen i Trollhättan och Nyköping nådde ett klimax, utvecklingen av autodivisionen hade kommit fram till zeniten. I Nordamerika tog Wennlo Bob Sinclair tillbaka till varumärket. Han blev drivkraften bakom 900 Cabriolet, som aldrig skulle ha existerat utan sitt engagemang.

Utan Wennlo skulle Saab förmodligen aldrig ha kunnat bryta sig undan bilden av billiga tvåtaktsmotorer. Det hade inte funnits någon odlad överklass från Trollhättan, inga konvertibler, inga turbomotorer. Wennlo gjorde en liten tillverkare av robusta småbilar till vad som skulle kallas en premiumleverantör idag.

Född 1925 och uppvuxen i Berga nära Kalmar, skrev Sten Wennlo om sin tid på varumärket i boken ”Mitt Live Med Saab”. Han älskade golf, främjade kulturen i hemstaden Nyköping och skrev en krönika för lokaltidningen till slutet. Framgångspionjären, som hade stor inverkan på det lilla kultmärket från Trollhättan, har lämnat oss. Han dog den 11 oktober 10 vid 2017 års ålder i Nyköping.

6 tankar om “Pionjär för framgång. Sten Wennlo."

 • blank

  Tack Tom, för det här inlägget. Hade inte hört eller läst Stenn Wenlo än. Han kommer nu fram som en verkligt inovatiever personlighet och bra chef. Dessa artiklar är mycket överviktiga så vi lär känna subtiliteter och bakgrund om Saab.

 • blank

  Sådana visionärer skulle snabbt bli avskräckta i storföretagens pekande ordning som plågor idag. Jag tycker att SAAB brukade ha en annan företagskultur med viss frihet för ingenjörer och ledarskap. Detta är också tydligt igen och igen i de mycket intressanta föreläsningarna av den "gamla" i anledning av festivalen i museet. Exakt det tog det lilla varumärket fram och torkade snabbt upp under GM.

  • blank

   Exakt mina tankar ...

   Och inte bara inom bilindustrin har många en gång innovativa tillverkare och varumärken försvunnit eller svalits av stora företag, som idag kännetecknas av sin inre byråkrati och komplexitet, mindre av kreativt tänkande och sina egna sätt.

   I det förflutna kanske inte allt var bättre, men mycket var annorlunda och ofta sympatiskt.

 • blank

  Det var fortfarande en svensk med tarmar och syn. Var kan vi hitta chefer som detta just nu - varken i Sverige eller i andra stora företag. Det är nu mer sannolikt att öka sin egen omsättning med fuskprogramvara och andra krokiga handlingar.

  På bilden som visas gör Sten Wennlo ett mycket omtyckt intryck - till exempel märkte jag inte den arroganta Martin Winterkorn vid någon av hans offentliga framträdanden.

 • blank

  De gamla hjältarna lämnar oss. Tyvärr, men vi håller henne i gott minne. Och vi kör SAAB varje dag, med ett leende på vårt ansikte!

 • blank

  Tack, Sten Wennlo, för att göra TURBO socialt acceptabelt för ditt visionära beslut! Detta beslut har skapat rent körglädje!
  Ett säkert händelsefullt liv har nu upphört. Tack för att du är på rätt ställe vid rätt tillfälle och gör rätt beslut för SAAB u. har träffat ditt liv
  Synd att Sten var tvungen att bevittna SAABs uppgång och fall. Säkert smärtsamt för honom, liksom för alla SAAB-fans.
  REVA

  PS: Tack, Tom, för det här viktiga, om ledsen, information.

Kommentarer är stängda.