Pionjär för framgång. Sten Wennlo.

Hans tillträde till bilindustrin var 1957 på ANA i Nyköping. Journalisten Sten Wennlo tog över posten som presschef. Att han ännu en gång skulle bli framgångsrik i Saab Automobile Division, var ännu inte förutsägbar.

Sten Wennlo (höger) och Saab 900 Turbo. Bild: Saab AB - Automobile Division / Arkiv saabblog.net

ANA var då som dotterbolag till Nordiska Kompaniet och ansvarig för distribution och licensproduktion av olika bilmärken. Tre år senare, efter en period av gradvis nedgång, köptes ANA av Saab AB. Sten Wennlo, som troligen slogs ner av utvecklingen, övervägde uppsägning och bytte till en annan industri.

Bara i sista minuten bestämde han sig för ett nytt kontrakt med Saab. Ett beslut som borde vara giltigt för hela sitt yrkesliv. 1965 blev Wennlo Sales Manager i Saab Passenger Car Division, 1972 Marketing Manager och från 1976 till 1987 Chef för Saab Passenger Car Production. Legendariska blev hans beslut, vilket gjorde turbo möjlig. Strax efter hans utnämning som bilproduktionschef presenterade Bengt Gadefeld honom till Saab 99 Turbo. Antagligen tog provkörningen en kväll och en halv natt. I slutet var entusiasmen och beslutet att presentera turboen i efterföljande höst. Turbolegenden, som ska karakterisera varumärket fram till dess slut, föddes.

Sten Wennlo. Pioneer för framgång och Saab 9000

De framgångsrika förhandlingarna med Lancia och Fiat, förverkligandet av den fantastiska Saab 9000, tillskrivs också Wennlo. Med honom började bra och lönsamma år för varumärket. Anställningen i Trollhättan och Nyköping nådde ett klimax, utvecklingen av autodivisionen hade kommit fram till zeniten. I Nordamerika tog Wennlo Bob Sinclair tillbaka till varumärket. Han blev drivkraften bakom 900 Cabriolet, som aldrig skulle ha existerat utan sitt engagemang.

Utan Wennlo skulle Saab förmodligen aldrig ha kunnat bli av med den billiga tvåstjärniga bilden. Det hade inte varit någon odlad övre klass från Trollhättan, ingen konvertibel, ingen turbomotorer. Wennlo omvandlade en liten tillverkare av robusta småbilar till vad som idag skulle kallas en premiumleverantör.

Född i Berga, Kalmar, skrev Xnumx-född Sten Wennlo om sin tid vid varumärket i boken Mitt Live Med Saab. Han älskade golf, främjade kulturen i sin hemstad Nyköping och skrev fram en kolumn till den lokala tidningen tills nyligen. Pionjären för framgång, som avgörande påverkat det lilla kultmärket från Trollhättan, har lämnat oss. Han dog på 1925. 11. 10 2017 år i Nyköping.

6 tankar också "Pionjär för framgång. Sten Wennlo."

 • Tack, Sten Wennlo, för att göra TURBO socialt acceptabelt för ditt visionära beslut! Detta beslut har skapat rent körglädje!
  Ett säkert händelsefullt liv har nu upphört. Tack för att du är på rätt ställe vid rätt tillfälle och gör rätt beslut för SAAB u. har träffat ditt liv
  Synd att Sten var tvungen att bevittna SAABs uppgång och fall. Säkert smärtsamt för honom, liksom för alla SAAB-fans.
  REVA

  PS: Tack, Tom, för det här viktiga, om ledsen, information.

 • De gamla hjältarna lämnar oss. Tyvärr, men vi håller henne i gott minne. Och vi kör SAAB varje dag, med ett leende på vårt ansikte!

 • Det var fortfarande en svensk med tarm och syn. Vart hittar vi sådana stickade chefer för närvarande - varken i Sverige eller i andra stora företag. Ökningen av sin egen försäljning är idag snarare orsakad av fuskprogram och andra krökta åtgärder.

  På bilden visade Sten Wennlo ett mycket liknande intryck - till exempel märkte jag inte den arroganta Martin Winterkorn vid någon av hans offentliga framträdanden.

 • Sådana visionärer skulle snabbt bli avskräckta i storföretagens pekande ordning som plågor idag. Jag tycker att SAAB brukade ha en annan företagskultur med viss frihet för ingenjörer och ledarskap. Detta är också tydligt igen och igen i de mycket intressanta föreläsningarna av den "gamla" i anledning av festivalen i museet. Exakt det tog det lilla varumärket fram och torkade snabbt upp under GM.

  • Exakt mina tankar ...

   Och inte bara inom bilindustrin har många en gång innovativa tillverkare och varumärken försvunnit eller svalits av stora företag, som idag kännetecknas av sin inre byråkrati och komplexitet, mindre av kreativt tänkande och sina egna sätt.

   I det förflutna kanske inte allt var bättre, men mycket var annorlunda och ofta sympatiskt.

 • Tack Tom, för det här inlägget. Hade inte hört eller läst Stenn Wenlo än. Han kommer nu fram som en verkligt inovatiever personlighet och bra chef. Dessa artiklar är mycket överviktiga så vi lär känna subtiliteter och bakgrund om Saab.

Kommentarer är stängda.