Den eviga uppstarten och den tyska fienden

Det var en djup vinter. Saab-konkursen var fortfarande fräsch. Mark och jag träffades i den nattliga Trollhättan med en känd personlighet. Deras namn spelar ingen roll, vi pratade om de pågående försäljningsförhandlingarna.

NEVS, den eviga uppstarten.

Vår samtalspartners mening hade stor vikt, insolvensförvaltarna frågade honom om och om igen för råd. Vi kom till BMW - företaget som ville fortsätta varumärket Saab. En ny liten Saab mini-plattform var i en italiensk designstudio. Tillsammans med fordon av märket Mini kunde han ha byggts i Trollhättan.

Vår samtalspartn var mot BMW. Han pratade oväntat av den tyska fienden, som under inga omständigheter Saab skulle få. Under en mycket lång sekund avviker mina ansiktsdrag, blodet frös i mina ådror. Aldrig tidigare hade min nationalitet varit så negativ bedömd i Sverige, ingen hade tidigare tagit en så tydlig ställning. Lyckligtvis blev ämnet ändrat snabbt och kvällen räddades. Senare frågade jag Mark om jag hade hört rätt. Ja, jag hade.

Kina istället för Tyskland, så 2012 stod för aktierna. Trollhättan fick Kina, och därmed NEVS. Kineserna blev inte hälsade otroligt, men med sympati, och kanske uppfattades de som det mindre onda. NEVS hade en chans då. Volvo-Geely-historien tycktes vara en bra mall, även om inte allt är så glänsande som det verkar.

Lyckliga barn från Kina

Kinesiska pengar, svensk teknik och design. Det kunde ha fungerat om det fanns tillräckligt med likviditet. Och om du hade Saab på den långa leash runen. Vid den tidpunkten märkte märkningen på varumärket mycket om natten. Det faktum att NEVS var dåligt kapitaliserad redan från början, hade grundaren Kai Johan Jiang bilden av ett lyckligt barn, som tycktes falla i knäet på grund av politiska kopplingar, inte känd vid den tiden.

Känslan för kineserna i Trollhättan smälte bort, som snön i april. Konkurs och återuppbyggnad 2015; en omstart som inte var någon. Varje besök i den tidigare Saab staden var eländigt. Särskilt de äldre, Saab veteranerna, var öppet misstänkta. Det talades om demontering av utrustningen i Stallbacka, tekniköverföringen till Kina.

Kritiken blev starkare. De gamla, irriterande Saab-ingenjörerna såg vad som inte var bra. Den i stablebacka hade ingen plan och inget mål. I stället för att fokusera, sprang de i många aktiviteter. Diversifiering, som om du hade 10.000 anställda och inte bara några 100. Kontraktstillverkning, utveckling av tredje part, bil för Turkiet. Partnerskap med andra lika svaga tillverkare. Investera i en kroniskt förlustanläggning i Kina. Allt med förluster, misslyckades, eller just innan.

Den oväntade värdet av Saabs fastigheter

Långfristig finansiering gavs aldrig. Även de kommande 12-månaderna ser revisorerna som osäkra. För att säkerställa överlevnad vill NEVS låna fastigheten. För den här verksamheten har egenskaperna, inklusive anläggningen, som har stått stilla i åratal, vunnit i värde. 3.5 miljarder kronor, runt 367.000.000 € är för närvarande värda byggnaderna i Stallbacka. De ska lånas med omkring 84.000.000 miljoner €.

2011, under Victor Muller, blev Värde uppskattad av fabrik och utvecklingscenter på 53.000.000 €. En tillverkningsfabrik, tänker på dig, och kontor som är fulla av livet. Lån då 51%. I smärta, på mycket ogynnsamma villkor, som vi lärde oss senare. Många år har gått sedan dess. Staten har inte förbättrats, investeringsstocken har ökat. Arbetet står stilla.

Framtiden är osäker. Även om prestationen lyckas, och NEVS i Tianjin kan börja produktionen, skulle det inte vara frälsningen. Nuvarande order är inte bindande, det finns inga angivna specifikationer för leverans och pris. Det finns inget försäljningsnätverk i Kina, företaget har inget namn. Och vem ska köpa en produkt från ett okänt företag, 2018, vars rötter går tillbaka till det förra årtusendet?

NEVS verkar vara en evig uppstart. Förvaltningen är inte redo för överlämnande, det strider. För våra Trollhättan och Saab-anställda hade jag gett något annorlunda. Den tyska fienden skulle ha varit det bättre valet.

30 tankar om "Den eviga uppstarten och den tyska fienden"

 • Det kunde ha blivit något. En SAAB med en BMW-motor skulle ha varit en dröm och framför allt förhandlingsbar. Även med mini, kunde det ha fungerat.

  En annan, möjligen den sista missade möjligheten. Den nationalistiska blinderen hjälper inte mycket i affärsbeslut i en global verksamhet. Om jag ser hur många Toyota- och GM-delar som redan har installerats i mitt förflutna 9-5er, är en sådan vy bara dum.

  På grund av sådana beslut kör jag SAAB efter x år SAAB idag inte längre och var tvungen att leta efter andra tillverkare. Där det inte finns något att köpa, kan jag inte hjälpa till längre.

 • En Saab på mini-grund skulle jag ha tagit omedelbart, dåligt.

 • Siffrorna är hämtade från den aktuella rapporten från revisorerna. En nordisk investeringsbank ska ansvara för utlåning av fastigheten. Frågan om papper är planerad för denna månad.

 • Vilket rörelse! ! !

  Trodde inte att det fortfarande kunde finnas nyheter om SAAB som rörde mig så mycket.
  Och det finns även två exciters ...

  1. Kapitel VM och de dåliga förhållandena han fick, även om nya modeller var i början. Aldrig igen såg det så ljust ut som det gjorde strax före slutet.

  2. Det med BMW. Du behöver inte gilla den gigantiska "Minis" och BMW. Men du måste låta BMW veta att de är framgångsrika och BMWarna är verkligen inte dåliga. Och den mini som han agerar självständigt.
  Svenskarna hade redan känt hur man skulle fortsätta bygga SAAB. Trevligt dumt, bättre att misslyckas än att prova det under BMW åtminstone.

  Är mervärdet NEVS önskatänkande eller av vem kom siffrorna ifrån? Har du inte krediten ännu?

 • Tack för den intressanta artikeln. Trots alla svårigheter måste NEVS titta på framtiden. Om de är i konkurs, då - "så var det"! Det är viktigt att inse att marknaden för elbilar och relaterade mobilitetstjänster fortfarande är en nischmarknad, och det finns mycket hype och jag tror inte att någon tjänar pengar där. Och många företag som flyttar på denna marknad kommer inte att överleva. NEVS har inga bättre chanser bara för att den köpte Saab Cars. Bara så länge som företaget fortfarande finns, är jag hoppfull och jag önskar laget framgångsrikt.

 • Rätten till gamla mönster och klassiska fordon är sannolikt med insolvensförvaltarna. NEVS har förvärvat lite intellektuell egendom från Saab Automobile AB, klassikerna var inte bland dem.

 • Spyker fick bygga 9-5 NG. Var tvungen att betala enorma licensavgifter.

 • Låter som en typisk Saab, även i tider av nöd, en är för privat och för envis för att öppna sig för vad som kan ha sparat dig. Även om jag inte kan vinna mycket från BMW (vilket var fallet redan före Ove-filmen) hade det bara varit en win-win-situation, och med BMW den mycket mer seriösa partnern jämfört med GM. Synd, men vem vet vad som kommer, hoppas inte ge upp, Namnrättigheterna finns fortfarande.

  Vad sägs om möjliga patent och licenser? t ex den gamla 900 eller den första 9-3? Är det också SAAB AB?
  Så det förvånade mig efter försäljningen av Opel att de måste fortsätta att bygga Insignia fritt Saab men aldrig fick chansen att 9-5 NG eller kunna producera 9-4x också äger två fot (Även om det skulle ha varit mycket osannolikt.)

 • Brexit kan bli en (liten) chans för Saab-fabriken. Kanske den sista. Om öns ledning, som den ser ut idag, verkligen tar en svår utgångsväg, kan många tillverkare vara intresserade av en fabrik i Sverige. Kanske också BMW, för MINI-produktionen har bara Nedcar-anläggningen som ett alternativ. Och det kunde inte räcka.

 • Jag tvivlar på att det kommer NEVS efter 2018 fortfarande.

 • Detta är en av inläggen varför jag älskar den här bloggen så mycket! Tack Tom!
  Frågan om BMW: s eventuella tillträde till SAAB kommer alltid tillbaka till mina tankar sedan några månader sedan läste jag om det för första gången på Saabblog.
  Allt skulle ha fungerat så bra: Båda företagen har sina rötter i flygplanskonstruktion, BMW har stor erfarenhet och en modern framdrivningsplattform. SAAB skulle ha varit ett passande tillägg till BMW-portföljen. Och kapitlet Rover var verkligen också en lärling för BMW. BMW kan vara framgångsrik och modig kan ses från inledningen i Mini, Rolls Royce och de innovativa i-modellerna. Du kan verkligen argumentera för designen. Men du måste ge BMW den mest innovativa tyska bilproducenten. De vågar något! Investeringen skulle ha varit bra för SAAB och BMW. Mycket synd att det aldrig kom.
  Men kanske har BMW fortfarande hållit ett öga på SAAB. Det skulle vara trevligt! Med Brexit kommer BMW också att fråga sig om Mini måste byggas uteslutande i England?

 • Jag har flera BMW i garaget och en Saab. För mig hade det varit bra ... och jag tror att Saab hade mycket mer att erbjuda än Rover. Den avancerade turboteknik i fyrcylindrig, en elegant, nordisk design, god kvalitet och en trevlig bild ... och om Saab skulle ha varit att ha distributionsnätet BMW ... tyvärr missat tillfälle i min mening ...

  Jag åtnjuter åtminstone de senaste höstdagarna med min 9000er.

 • Det finns inte mycket att lägga till!
  (Och som fortfarande hoppas NEVS, troligen också spelar Lotto: man kan inte helt utesluta att det är något kommer ut, och om något skulle uppstå även gynnar Trollhättan detta, och om det skulle hända något i Sverige, detta på distans att göra med Saab ..)
  Tom, tack för den här personliga sidnotten från den tid då kursen sattes för sista gången!
  Kanske finns det hopp om tiden efter NEVS, eventuellt från Saab AB ..?
  Jag ska spela lotteriet nu ...

 • För en gång var det inte annorlunda.
  Se gm.
  Var inte precis drömpartnern.
  Men det har varit tillräckligt för ungefär 15 flera år.
  Och hos Volvo har du något liknande bakom.

 • Jag kan hitta mig 100% i Irhem kommentar Bjoern.

 • Fientligheten är ett vittnesbörd av en enda, tidigare Saab-chef. Jag tror att det gjordes från (då) situationen och är varken representativ för Sverige eller för den tidigare Saab-arbetskraften.

 • NEVS är inte relevant för Sverige. Ett litet företag som producerar ingenting. Dessutom finns det nu ett trovärdighetsproblem. 2016 har lovat att producera från 2017 i Kina. 2017 lovar att 2018 är klar.

 • PS: Vad jag fann roligt / tror att SAAB AB som ägare av företagsnamnet inte i beslutet (valet av den nya köparen) har varit nära inblandade, tror jag den här världen grupp skulle ha haft en större syn än konkursförvaltaren. Och det berodde väsentligt på om Saab skulle skicka den som en bil. Eller skulle det ha varit SAAB AB bryr sig inte då (jag kommer dock ihåg att du alltid hade ett ord att bestämma)? Eller var SAAB AB mot BMW?

 • Jag kan väl föreställa mig att detta ämne är ointressant, eftersom NEVS aldrig har producerat något svenska och inte uppfattas som en tillverkare. Och de "få" anställda är inga rubriker värda. Ursäkta.

 • Det är ledigt att diskutera det kanske felaktiga beslutet vid Saab. Företaget är platt.
  Bara de delvis magnifika bilarna och de som kör och sköter dem bor.

 • Tack för det här rapporten. Det som är obegripligt vid denna tidpunkt är ”fientligheten” mot BMW. Vid den tidpunkten fanns det redan ett partnerskap inom drivlinan. Efterföljaren till Saab 9-3 borde få 1,6 från Mini / BMW. Borde dessa förhandlingar ha lämnat en så bitter eftersmak? Eller är svenskarna helt enkelt "Ove (iger)" än väntat, vilket återigen strider mot valet av kineserna, som till och med Ove skulle ha föredragit BMW framför kineserna. För mig väcker varje artikel fler och fler frågor och säkerheten att vi aldrig kommer att få reda på hela sanningen.

 • Konstigt som man hör från svensk politiks sida ingenting och bara några nyheter från den svenska pressen på NEVS / SAAB.

 • Tja, och tvärtom, det välkända märket Mini var bäret till det vanliga. Bilarna kan ses i varje stad idag, populär bland unga och gamla. Vem vet vad som skulle ha hänt om det hade funnits ett Saab i 96- eller 9-X-format. Kanske då idag skulle många små kompakta Saabs köra genom städerna. I hoppet såklart, att de stora bröderna 9-5 och 9-4x fortfarande skulle finnas.

 • Hi Tom
  Du har noga beskrivit det. Det var aldrig en strategi eller ens en vision om hur man använder namnet Saab för att starta en ny era i Trollhättan. Tecknen på att "reaktivera" varumärket Saab och fabriken är lika illa som någonsin. Vi är alla älskare av ett varumärke som tyvärr är och förblir historia. Trots det, och speciellt på grund av det, kommer jag alltid att hålla tro på Saab.

 • Huruvida en SAAB på miniplattform skulle ha varit en stor framgång, är öppen som ganska osäker - det är också öppet som osäkert om BMW skulle ha varit det rätta valet. Hur som helst blev Rover under BMW snabbt en katastrof.

  Låt oss hoppas att NEVS fortfarande på något sätt får kurvan - förvaltningen är fortfarande ganska orolig.

 • Jag tror att BMW inte var önskad eftersom du såg vad som hände med Rover. Men här var förutsättningarna annorlunda. En modern fabrik och bilar, några i utveckling, ett bra namn. Nu är allt borta. Det kunde ha varit något.

 • Med denna information i åtanke skulle jag vilja säga att alla får de partners han förtjänar. Om du föredrar att fortsätta din fientlighet av vilken anledning som helst och starta ett äventyr med ett konsortium grundat två veckor före köpet, med en grumlig bakgrund, måste du också bära konsekvenserna. Dessutom visste jag aldrig att SAAB ansåg BMW en nemesis.

  Man tycker om att stå för BMW, fordon och den prototypiska BMW-chauffören som man vill, här, enligt min mening, förlorades ett tillfälle i ideologisk illusion. Vid en punkt där SAAB inte längre kunde ha råd med ideologi. Vi ser resultaten nu, som i Trollhättan vandrar en odöd som heter NEVS.

 • När jag var i Trollhättan på sommaren fann jag grunderna väldigt försummade och byggnaderna i gott skick. För första gången var jag glad att det inte längre är SAAB. NEVS-området blir alltmer utarmat, vem bör acceptera detta som en säkerhet som jag skulle vilja veta.

 • Alltid mycket bitter ...
  Vad med NEVS är att säga: amen.
  Tack för den öppna och kritiska granskningen!

 • BeeeeeMWeeeeee ...... Ove skulle ha sagt och gått.

  ... har sett utan blinkers hur München gjorde mycket rätt, förbi ....

Kommentarer är stängda.