Den eviga uppstarten och den tyska fienden

Det var en djup vinter. Saab-konkursen var fortfarande fräsch. Mark och jag träffades i den nattliga Trollhättan med en känd personlighet. Deras namn spelar ingen roll, vi pratade om de pågående försäljningsförhandlingarna.

NEVS, den eviga uppstarten.

Yttrandet från vår samtalspartner hade mycket vikt, insolvensadministratörerna fortsatte att be honom om råd. Vi kom för att prata om BMW - företaget som ville fortsätta varumärket Saab. En ny, liten Saab på en miniplattform var i en italiensk designstudio. Den kunde ha byggts i Trollhättan tillsammans med fordon från Mini-märket.

Vår samtalspartn var mot BMW. Han pratade oväntat av den tyska fienden, som under inga omständigheter Saab skulle få. Under en mycket lång sekund avviker mina ansiktsdrag, blodet frös i mina ådror. Aldrig tidigare hade min nationalitet varit så negativ bedömd i Sverige, ingen hade tidigare tagit en så tydlig ställning. Lyckligtvis blev ämnet ändrat snabbt och kvällen räddades. Senare frågade jag Mark om jag hade hört rätt. Ja, jag hade.

Kina istället för Tyskland, så 2012 stod för aktierna. Trollhättan fick Kina, och därmed NEVS. Kineserna blev inte hälsade otroligt, men med sympati, och kanske uppfattades de som det mindre onda. NEVS hade en chans då. Volvo-Geely-historien tycktes vara en bra mall, även om inte allt är så glänsande som det verkar.

Lyckliga barn från Kina

Kinesiska pengar, svensk teknik och design. Det kunde ha fungerat om det fanns tillräckligt med likviditet. Och om du hade Saab på den långa leash runen. Vid den tidpunkten märkte märkningen på varumärket mycket om natten. Det faktum att NEVS var dåligt kapitaliserad redan från början, hade grundaren Kai Johan Jiang bilden av ett lyckligt barn, som tycktes falla i knäet på grund av politiska kopplingar, inte känd vid den tiden.

Sympatien för kineserna i Trollhättan smälte som snön i april. Konkurs och återuppbyggnad 2015; en omstart som inte var en. Vid varje besök i den tidigare Saab-staden var stämningen elak. Särskilt de gamla, Saabs veteraner, höll öppen misstanke. Man talade om demonteringen av systemen i Stallbacka och överföringen av teknik till Kina.

Kritiken blev starkare. De gamla, arga Saab-ingenjörerna såg vad som inte var bra. Att du inte hade någon plan och inget mål i Stallbacka. Istället för att fokusera gick du vilse i många aktiviteter. Diversifiering, som om du hade 10.000 100 anställda och inte bara några få XNUMX. Kontraktstillverkning, extern utveckling, en bil för Turkiet. Partnerskap med andra, lika svaga tillverkare. Investera i en kroniskt förlustbringande anläggning i Kina. Allt fylld med förluster, misslyckades eller precis innan.

Den oväntade värdet av Saabs fastigheter

Långfristig finansiering gavs aldrig. Även de kommande 12-månaderna ser revisorerna som osäkra. För att säkerställa överlevnad vill NEVS låna fastigheten. För den här verksamheten har egenskaperna, inklusive anläggningen, som har stått stilla i åratal, vunnit i värde. 3.5 miljarder kronor, runt 367.000.000 € är för närvarande värda byggnaderna i Stallbacka. De ska lånas med omkring 84.000.000 miljoner €.

2011, under Victor Muller, blev Värde uppskattad av fabrik och utvecklingscenter på 53.000.000 €. En tillverkningsfabrik, tänker på dig, och kontor som är fulla av livet. Lån då 51%. I smärta, på mycket ogynnsamma villkor, som vi lärde oss senare. Många år har gått sedan dess. Staten har inte förbättrats, investeringsstocken har ökat. Arbetet står stilla.

Framtiden är osäker. Även om prestationen lyckas, och NEVS i Tianjin kan börja produktionen, skulle det inte vara frälsningen. Nuvarande order är inte bindande, det finns inga angivna specifikationer för leverans och pris. Det finns inget försäljningsnätverk i Kina, företaget har inget namn. Och vem ska köpa en produkt från ett okänt företag, 2018, vars rötter går tillbaka till det förra årtusendet?

NEVS verkar vara en evig uppstart. Förvaltningen är inte redo för överlämnande, det strider. För våra Trollhättan och Saab-anställda hade jag gett något annorlunda. Den tyska fienden skulle ha varit det bättre valet.

30 tankar om “Den eviga uppstarten och den tyska fienden"

 • Det kunde ha blivit något. En SAAB med en BMW-motor skulle ha varit en dröm och framför allt förhandlingsbar. Även med mini, kunde det ha fungerat.

  En annan, möjligen den sista missade möjligheten. Den nationalistiska blinderen hjälper inte mycket i affärsbeslut i en global verksamhet. Om jag ser hur många Toyota- och GM-delar som redan har installerats i mitt förflutna 9-5er, är en sådan vy bara dum.

  På grund av sådana beslut kör jag inte en SAAB längre efter x år av SAAB och var tvungen att leta efter andra tillverkare. Där det inte finns något kvar att köpa kan jag inte heller hjälpa.

 • En Saab på mini-grund skulle jag ha tagit omedelbart, dåligt.

 • Vilket rörelse! ! !

  Trodde inte att det fortfarande kunde finnas nyheter om SAAB som rörde mig så mycket.
  Och det finns till och med två excitatorer ...

  1. Kapitel VM och de dåliga förhållandena han fick, även om nya modeller var i början. Aldrig igen såg det så ljust ut som det gjorde strax före slutet.

  2. Det med BMW. Du behöver inte gilla de nu gigantiska ”Minis” eller BMW. Men du måste låta BMW veta att de är framgångsrika och BMW: erna är verkligen inte dåliga. Och Mini att den fungerar självständigt.
  Svenskarna hade redan känt hur man skulle fortsätta bygga SAAB. Trevligt dumt, bättre att misslyckas än att prova det under BMW åtminstone.

  Är värdeökningen NEVS önsketänkande eller vem kommer siffrorna från? Har du inte krediten än?

  • Siffrorna är hämtade från den aktuella rapporten från revisorerna. En nordisk investeringsbank ska ansvara för utlåning av fastigheten. Frågan om papper är planerad för denna månad.

 • Tack för den intressanta artikeln. Trots alla svårigheter måste NEVS se på framtiden. Om det är i konkurs, då - "så är det"! Du måste vara medveten om att marknaden för elbilar och relaterade mobilitetstjänster fortfarande är en nischmarknad, och det finns mycket hype där och jag tror inte att någon tjänar några pengar där. Och många företag som verkar på denna marknad kommer inte att överleva. NEVS har inte en bättre chans bara för att de köpte Saab Cars en gång. Så länge företaget fortfarande finns är jag hoppfull och önskar laget lycka till.

 • Låter som en typisk Saab, även i tider av nöd, en är för privat och för envis för att öppna sig för vad som kan ha sparat dig. Även om jag inte kan vinna mycket från BMW (vilket var fallet redan före Ove-filmen) hade det bara varit en win-win-situation, och med BMW den mycket mer seriösa partnern jämfört med GM. Synd, men vem vet vad som kommer, hoppas inte ge upp, Namnrättigheterna finns fortfarande.

  Vad sägs om möjliga patent och licenser? t ex den gamla 900 eller den första 9-3? Är det också SAAB AB?
  Så det förvånade mig efter försäljningen av Opel att de måste fortsätta att bygga Insignia fritt Saab men aldrig fick chansen att 9-5 NG eller kunna producera 9-4x också äger två fot (Även om det skulle ha varit mycket osannolikt.)

  • Spyker fick bygga 9-5 NG. Var tvungen att betala enorma licensavgifter.

  • Rätten till gamla mönster och klassiska fordon är sannolikt med insolvensförvaltarna. NEVS har förvärvat lite intellektuell egendom från Saab Automobile AB, klassikerna var inte bland dem.

 • Detta är en av inläggen varför jag älskar den här bloggen så mycket! Tack Tom!
  Frågan om BMW: s eventuella tillträde till SAAB kommer alltid tillbaka till mina tankar sedan några månader sedan läste jag om det för första gången på Saabblog.
  Allt skulle ha fungerat så bra: Båda företagen har sina rötter i flygplanskonstruktion, BMW har stor erfarenhet och en modern framdrivningsplattform. SAAB skulle ha varit ett passande tillägg till BMW-portföljen. Och kapitlet Rover var verkligen också en lärling för BMW. BMW kan vara framgångsrik och modig kan ses från inledningen i Mini, Rolls Royce och de innovativa i-modellerna. Du kan verkligen argumentera för designen. Men du måste ge BMW den mest innovativa tyska bilproducenten. De vågar något! Investeringen skulle ha varit bra för SAAB och BMW. Mycket synd att det aldrig kom.
  Men kanske har BMW fortfarande hållit ett öga på SAAB. Det skulle vara trevligt! Med Brexit kommer BMW också att fråga sig om Mini måste byggas uteslutande i England?

  • Brexit kan bli en (liten) chans för Saab-fabriken. Kanske den sista. Om öns ledning, som den ser ut idag, verkligen tar en svår utgångsväg, kan många tillverkare vara intresserade av en fabrik i Sverige. Kanske också BMW, för MINI-produktionen har bara Nedcar-anläggningen som ett alternativ. Och det kunde inte räcka.

 • Jag har flera BMW i garaget och en Saab. För mig hade det passat bra ... och jag tror att Saab hade mycket mer att erbjuda än Rover. Den banbrytande turbotekniken i fyrcylindriga, en snygg, nordisk design, god kvalitet och en sympatisk bild ... och om Saab hade funnits via BMW: s försäljningsnätverk ... tyvärr en möjlighet som har missats ur min synvinkel ...

  Jag åtnjuter åtminstone de senaste höstdagarna med min 9000er.

 • Det är ledigt att diskutera det kanske felaktiga beslutet vid Saab. Företaget är platt.
  Bara de delvis magnifika bilarna och de som kör och sköter dem bor.

  • Det finns inte mycket att lägga till!
   (Och som fortfarande hoppas NEVS, troligen också spelar Lotto: man kan inte helt utesluta att det är något kommer ut, och om något skulle uppstå även gynnar Trollhättan detta, och om det skulle hända något i Sverige, detta på distans att göra med Saab ..)
   Tom, tack för den här personliga sidnotten från den tid då kursen sattes för sista gången!
   Kanske finns det hopp om tiden efter NEVS, eventuellt från Saab AB ..?
   Jag ska spela lotteri nu ...

 • Tack för det här rapporten. Vad som är obegripligt vid denna tidpunkt är ”fientligheten” mot BMW. Vid den tidpunkten fanns det redan ett partnerskap inom drivlinan. Efterföljaren till Saab 9-3 borde få 1,6 från Mini / BMW. Borde dessa förhandlingar ha lämnat en så bitter eftersmak? Eller är svenskarna helt enkelt "Ove (iger)" än väntat, vilket återigen strider mot valet av kineserna, som till och med Ove skulle ha föredragit BMW framför kineserna. För mig väcker varje artikel fler och fler frågor och säkerheten att vi aldrig kommer att få reda på hela sanningen.

  • PS: Vad jag fann roligt / tror att SAAB AB som ägare av företagsnamnet inte i beslutet (valet av den nya köparen) har varit nära inblandade, tror jag den här världen grupp skulle ha haft en större syn än konkursförvaltaren. Och det berodde väsentligt på om Saab skulle skicka den som en bil. Eller skulle det ha varit SAAB AB bryr sig inte då (jag kommer dock ihåg att du alltid hade ett ord att bestämma)? Eller var SAAB AB mot BMW?

  • "Fientligheten" är uttalandet från en enda, tidigare Saab-chef. Jag tror att den gjordes ur situationen (då) och varken är representativ för Sverige eller för det tidigare Saab-arbetet.

 • Konstigt som man hör från svensk politiks sida ingenting och bara några nyheter från den svenska pressen på NEVS / SAAB.

  • Jag kan väl föreställa mig att detta ämne är ointressant, eftersom NEVS aldrig har producerat något svenskt och inte riktigt uppfattas som en tillverkare. Och de "få" anställda är inte värda någon rubrik. Ledsen.

  • NEVS är inte relevant för Sverige. Ett litet företag som producerar ingenting. Dessutom finns det nu ett trovärdighetsproblem. 2016 har lovat att producera från 2017 i Kina. 2017 lovar att 2018 är klar.

   • Jag tvivlar på att det kommer NEVS efter 2018 fortfarande.

 • Hi Tom
  Du beskrev det på ett lämpligt sätt. Det fanns aldrig en strategi eller ens en vision om hur Saab-namnet kunde ha använts för att starta en ny era i Trollhättan. Tecknen för en ”återaktivering” av Saab-märket och fabriken är sämre än någonsin. Vi är alla älskare av ett varumärke som tyvärr är och kommer att förbli historia. Trots och just på grund av detta kommer jag alltid att vara lojal mot Saab.

  • Jag kan hitta 100% i Irhem kommentera Bjoern.

 • Om en SAAB på en miniplattform skulle ha varit den stora framgången återstår att se som ganska osäkert - det är också osäkert om BMW i princip skulle ha varit rätt val. I vilket fall som helst blev Rover under BMW snabbt en katastrof.

  Förhoppningsvis kommer NEVS på något sätt att få kurvan - ledningen är fortfarande ganska orädd.

  • Tja, och tvärtom, det välkända märket Mini var bäret till det vanliga. Bilarna kan ses i varje stad idag, populär bland unga och gamla. Vem vet vad som skulle ha hänt om det hade funnits ett Saab i 96- eller 9-X-format. Kanske då idag skulle många små kompakta Saabs köra genom städerna. I hoppet såklart, att de stora bröderna 9-5 och 9-4x fortfarande skulle finnas.

 • Jag tror att BMW inte var önskad eftersom du såg vad som hände med Rover. Men här var förutsättningarna annorlunda. En modern fabrik och bilar, några i utveckling, ett bra namn. Nu är allt borta. Det kunde ha varit något.

 • Med denna information i åtanke skulle jag vilja säga att alla får de partners han förtjänar. Om du föredrar att fortsätta din fientlighet av vilken anledning som helst och starta ett äventyr med ett konsortium grundat två veckor före köpet, med en grumlig bakgrund, måste du också bära konsekvenserna. Dessutom visste jag aldrig att SAAB ansåg BMW en nemesis.

  Man tycker om att stå för BMW, fordon och den prototypiska BMW-chauffören som man vill, här, enligt min mening, förlorades ett tillfälle i ideologisk illusion. Vid en punkt där SAAB inte längre kunde ha råd med ideologi. Vi ser resultaten nu, som i Trollhättan vandrar en odöd som heter NEVS.

  • För en gång var det inte annorlunda.
   Se gm.
   Var inte precis drömpartnern.
   Men det har varit tillräckligt för ungefär 15 flera år.
   Och hos Volvo har du något liknande bakom.

 • När jag var i Trollhättan på sommaren fann jag grunderna väldigt försummade och byggnaderna i gott skick. För första gången var jag glad att det inte längre är SAAB. NEVS-området blir alltmer utarmat, vem bör acceptera detta som en säkerhet som jag skulle vilja veta.

 • Om och om igen mycket bitter ...
  Vad med NEVS är att säga: amen.
  Tack för den öppna och kritiska granskningen!

 • BeeeeeMWeeeeee …… Ove skulle ha sagt och gått.

  ... sett utan blinkers hur Münchenare gjorde många saker rätt, över ...

Kommentarer är stängda.