Förluster, likviditetshinder, knappast något perspektiv.

Nästan exakt ett år sedan besökte Mark och jag den gamla Saab-fabriken. De var väldigt vänliga mot oss, och vi träffade imponerande människor med Saabs förflutna. Men i slutet av dagen var stämningen dim.

NEVS Tianjin Factory. Bild: NEVS

Förlust av 346.000.000 €

Var det den saknade solen, den närmar sig vintern? Eller var det helt enkelt trötthet efter en natt på färjan i Sverige, där jag knappt sovit? Det kan ha varit vårt senaste besök på växten, noterade jag på kvällen revue-pass-let. Vad vid den tiden var bara en mörk förmaning, det kan vara verklighet.

Våra kontaktpersoner från den tiden arbetar idag för andra företag. Kontakter vi har haft genom åren har gått i pension eller mött nya utmaningar. Tecknen är på storm, och NEVS letar fortfarande efter långsiktig finansiering.

NEVS, den kinesiska elbilen i Stallbacka, bränner pengar. Sedan år 2012 uppgick förlusterna över 346.000.000 €. Bara i året sprang 2016 runt 100 miljoner €. Ingen vågar säga när NEVS kan vara lönsam. I 2016 årsredovisning, som lämnades in med en fördröjning på mer än två månader, uttryckte revisorerna tvivel om företagets fortsättning under de kommande 12-månaderna.

NEVS planerar att sälja New Long Ma

I en artikel av Dagens Industri blir hela drama uppenbart. NEVS försöker sälja 50% -andelen i New Long Ma. Vid övertagande i augusti 2016 förutspådades att breakeven-punkten för 2017 skulle nås. Det finns inget tal om det. Vår information talar om pågående förluster och otillfredsställande produktionskvalitet i södra Kina. Investeringen förväntas ha ett inneboende värde av 52 miljoner euro, vilket nu ska omvandlas till likviditet.

New-Long-Ma Mini buss, NEVS elbil. Bild: NEVS

Eftersom likviditet NEVS bråttom behöver. Fakturor från leverantörer kan inte betalas i tid, finansieringen av förproduktionen i Tianjin är oklart. För att fylla de mest brådskande hålen planerar kineserna fastigheten i Trollhättan med cirka 84 miljoner € hypothecate, Mer pengar borde komma med Didi.

Uber-rivalen hoppades kunna komma in i Trollhättan med 500 miljoner amerikanska dollar (426 miljoner €). Förutom en avsiktsförklaring i juni finns inga konkreta resultat. Enligt en DI Intervju med CEO Tilk förhandlas nu på mindre avdrag. 25.000.000 US Dollars (21 Mio €) att flöda. Huruvida Didi kommer att komma in, är tvivelaktigt. Rivale Uber har nyligen förlorat sin leasingaffär på grund av alltför stora förluster eingestellt.

Ingången till Didi är mer än tveksam.

Om den kinesiska ledaren Didi är i en liknande äventyr, rusa till finansieringen av en hårdvaruleverantör kan ifrågasättas. Spicy: Även stor kund Panda Ny Energi bygger på en jämförbar, eventuellt bristfällig affärsmodell. Det är i sin egen ord fullt kreditfinansierat. Framtiden visar hur värdefull de tidigare icke bindande orderna är.

Trollhättan har för närvarande några 750-anställda och 125-konsulter på sin lönedel. Höga artister fortsätter att lämna den tidigare Saab-fabriken. Den senaste framtidens avgång var Chief Technology Officer Stig Nodin. Med 25 år på Saab är ett av de senast kända namnen från en tidigare tidpunkt. Han är förbunden som konsult, vilket bara är en vanlig fras i NEVS.

Verksamheten växer alltmer till Kina. I Trollhättan avvecklas personal, anställd i Kina. Runt 200 NEVS anställda borde vara upptagna där. Detta görs under press från långivarna och finansieras av ett lån från Tianjin Bank. En kreditlinje 125.000.000 € knuten till investeringar i Tianjin håller verksamheten vid liv och ger den nödvändiga likviditeten.

För att läsa mer om den svåra utvecklingen i Trollhättan, läser bakgrunden och otroliga värdetillgångar i Sverige följande artikel i Toms bakspegel.

35 tankar också "Förluster, likviditetshinder, knappast något perspektiv."

 • Dagtidsläge -> Saab AB planerar att ta över Trollhättans <- dagtidsläge.

 • Kanske borde du planera för tiden efter NEVS? Ny chans för Trollhättan och SAAB? Bara en tanke ...

 • var tvungen att komma. Som sökordet Phoenix 3 eller vad menade det blev det klart att den ursprungliga Phoenix-plattformen inte var elektrisk (tillräckligt?). Detta var absolut inte förväntat och det har förskjutit balansräkningen till stora förluster. Dessutom är det knepigt med elbilarna också.

 • En dör på avbetalningar, det är allt!

  Även om det låter tufft, skulle det vara bättre om NEVS ger upp.
  I Kina finns det redan några elbilstillverkare och BAIC har redan presenterat den gamla 9.5 som rent elektriskt drivlad.
  Speciellt eftersom den har konfigurerats för det kinesiska batterisystemet.
  NEVS 9.3 skulle bara vara en av många och säljs inte ens på marknaden, medan andra tillverkare redan säljer sina e-bilar till intresserade kunder.
  Han skulle definitivt vara sen för en bomb. Eller till och med lönsam

  Det skulle verkligen behöva komma ett företag som tar över allt igen och sedan bygga något sensationellt nytt. Något som slår till som Saab 99 t.ex.
  Det är synd att Saab inte längre är intresserad av Trollhattan.

  • BAIC är en bra punkt. Hur många tillverkare kan bygga på samma varumärke på samma marknad? NEVS har ingen chans.

  • La voiture électrique est très fortement concurrencée, les hybrid sont L'Avenir certaine, la raison est teknik: på ne sait stocker l'Electricité avec des batterier que pour des petites Puissances. La voiture électrique est une vieille histoire, en 1900 har tagit fram den femmes bilen på nybörjaren av turneringen av manivalen? En quand le poids lourd de 40 ton électrique avec 1000 km d'autonomie?

  • Ingen dör på avbetalningar - bara kinesisk industripolitik som gjorde det möjligt för VOLVO att ta över SAAB: s marknadsandel. Låt oss se hur apa dansen fortsätter och varför fastigheten i Trollhattan plötsligt skulle vara värd 85 miljoner EUR ...

 • Är konkurs i Sverige straffbart?

 • För mitt personliga välbefinnande med min Saab, Orio och en Saab-webbplats är mycket viktigare än framtiden för NEVS. Vad har de - förutom några 9 3-piloter - att göra med våra bilar?

  På 6 komma personal en konsult? Om det är svenska, så tar åtminstone några kloka sinnen mycket pengar, vilket förblir i stor utsträckning i landet på detta sätt. Men det tar inte tillbaka Saab eller NEVS ...

 • Hej,

  en outhärdlig, neverending, historia. Tack till er för att vi har det tillsammans. Glädje är något annat, hoppas det inte finns mer och jag fångar mig, som lockar mig mer och mer av stjärnan från Stuttgart. Men min gamla 900 han stannar så länge jag har förmågan att få dem, vad det än kostar.

  Hälsningar från Erik, NEVS Depressed.

  • Hej Erik

   Om du behöver en bra bil att sälja igen efter 5-6 år, är Star Star naturligtvis frestande. Men de elektroniska och konserveringsproblemen fortsätter hos Daimler.
   Du kommer inte ha några vänner i mer än 7 år.
   Och då är du bara en av många. Huruvida en modern Benz samma välbefinnande utlöser vid körning, då en välbevarad 9.5 fortfarande är öppen.

   Det måste vara allt om och om igen!

   När det gäller BAIC, C 60, C70 och C 71 skulle vara ett bra alternativ för en Saab, eftersom inget annat än en ansiktslyftning.
   Tyvärr uppfyller de gamla Saab-motorerna inte Euro 6-utsläppsstandarden, annars kan du köpa sedan som SUV i Europa.

   • De gamla Saab-motorerna, med Trionic, skapar Euro 6. BAIC erbjuder Saab-motorer i X65.

    • Ja, men varför är det inte möjligt med limousinerna?
     eller Varför erbjuder BAIC endast SUV s i Europa?
     Motorerna är desamma om X 65 eller C 71!

     • Limousiner är inte riktigt ett boomsegment. Den tyska BAIC-importören är en mindre leverantör, med en SUV förväntar han sig fler möjligheter på marknaden.

    • Som du kan se igen, vad har du på SAAB, hur långt de var före tid och vad som förlorades för oss, tyvärr med det här varumärket ...

     Jag skulle ha föredragit, skulle SAAB tekniken fortsätter att existera "unken" med sin "gamla" bil och dess försvinna från marknaden innan starten som i mitten av en modell offensiv med stadsjeepar och nya 9-5 SC.

     Den hektiska modellen förändras och de uppblåsta modellområdena (alla kan göra allt) av de andra märkena ger fram allt möjligt, bara inte hållbarhet och inte riktigt tilltalande bilar. Bortsett från några italienare (som alla svimmade och försvann) var SAAB den senaste europeiska passformen för vardagen, med fokus på några få modeller ...

     Och med stor passion.

   • På LPG gör det ...... !!

 • Den mest oförmögen på marknaden blev SAAB kastad att äta. Det är då det kalla kaffet kommer upp.

 • Och GM kan fortfarande bryta märken. Opel säljs till Peugeot, hittills så bra. Men Ampera E, den nya elbilen från Opel, säljs inte till kunder, men ges vid mycket ogynnsamma leasingpriser utan möjlighet att ta över bilen i slutet av tiden. Eftersom en grundläggande väl utformad e-bil hålls borta från den tyska marknaden med kraft. Bra prestanda GM, tack

  • Att bryta varumärken är en sak - självklart håller jag bara med och speciellt när det gäller GM helt.

   Men vad jag inte alls kan förstå är svenskarnas uppförande när det gäller SAAB-bilar. Varför låter du ett globalt etablerat varumärke med stor fläktpotential från ett amerikanskt företag ta av marknaden utan att motverka kraft och intelligens?

   Under alla de senaste åren har min tidigare goda uppfattning av SAAB AB och den svenska statsförvaltningen (inklusive självklart administrationen av konkursen) drabbats betydligt.

 • Du kan sakta bara hoppas att projektet NEVS misslyckas och a) Saab AB innehar ett hjärta (drömmen om allt tror jag) och terrängen kan peka billigt och sedan kanske bygga en liten biltillverkare med varumärkesrättigheter eller b) åtminstone Volvo tar över arbetet / hyrorna mm, då kommer åtminstone riktiga svenska bilar från fabriken.

  • Att med de riktiga svenska bilarna från Volvo är inte vad det brukade vara. När allt kommer omkring har Volvo också en kinesisk mor. De små SUV och den stora sedan är nu bara tillgängliga hos Volvo från kinesisk produktion, och jag misstänker att Trent fortsätter att flytta produktionen till Kina mer och mer. Innan 2 år var jag tvungen att byta till Volvo på grund av brist på Saab-replenishment. Om denna Trent fortsätter hos Volvo är det dock min första och sista Volvo. Visst, jag kommer inte köpa en Chinas swing med Volvo etikett. Min Trent är för närvarande på väg till Frankrike.

   • Kan man förstå i delar, men ...

    ... i Frankrike är dagarna över där en relativt liten konspiratorisk gemenskap gick sina egna bilvägar. Utvecklingen är bara för större och större företag, med allt större modellområden eller till och med samma hela varumärkesportföljer. Alla har allt och har allt som erbjuds. Om SUV. Och det är precis hur SAAB kom under hjulen, som en av många varumärken i (GM) portföljen.

    Jag skulle vilja önska mer och mindre varumärken med tydligt ägande. Tillverkare som koncentrerar sig på några få modeller, men bygger dem väldigt bra med mycket engagemang. Det var så som överallt i och på bilvärlden. Borta! ! !

    Gone, oavsett var du ser ut. Tyvärr också i Frankrike.

   • Moderna bilar är globala produkter. Det du söker är inte längre tillgängligt i Frankrike. Även 9-5 NG var en färgstark blandning av globala komponenter från hela världen. Idag anses smaken av kinesiska köpare mer än lokalbefolkningen, och komponenterna köps där priset är lägst.

    Det är inte utan anledning att andelen yngreimers och klassiker på gatuområdet ökar år för år. "World Car" är inte en produkt som möter kärlek och entusiasm.

    • Det är precis vad det är.
     I min andra familj finns det fortfarande två bilar yngre än 15 år, varav en är en leasingbil för företag. Bilar produceras över hela världen eller i Kina främst för smaken av Mellanöstern och Fjärran Östern.
     Den 9-5 NG som GM produkt, designad i Rüsselsheim, anskaffas världen säker på att vara ett negativt exempel och budbärare framtiden (och jag gillar honom visuellt ganska) samt en gång stolta svenska tillverkare "Volvo", som nu är i I många delar representerar bara en kinesisk etikett som är jämförbar med "Roewe".
     För närvarande är PSA enligt min mening mycket mer europeiska än "båda" varumärkena i Sverige tillsammans. På så sätt kan jag väl förstå vyn mot Frankrike, om du inte bara vill driva samma "premium" produkter som alla grannar, ...

 • När det gäller NEVS tror jag bara ett ordstäv av Werner Brösel en "dilettante, olé!"

 • Eftersom det handlar om galen ekonomi och förlusterna är så stora, är det tänkbart att NEVS i Sverige begär konkurs och i Kina, under ett annat namn, försöker ytterligare arbeta något från den ursprungliga planeringen. Om det gäller det kan någon så terrängen billigt (som Jan här säger också) och äntligen med en realistisk plan ger invånarna i Trollhaettan igen chansen till bättre tider.

 • Jag mår bra för att ....

  - SAAB AB har nämnde namngivningsrättigheterna dras tillbaka

  - SAAB AB avser att ingå som billeverantör

  - Nevs går mer och mer till Kina (väl möjligt att de säljer Trollhättan på grund av bristande intresse)

  - SAAB AB har hittills, även om de har sagt att de redan vill komma igång på 2017, INGEN MÅTT !!!

  Det är ganska möjligt att det var ett drag att neka namngivningsrättigheterna, för att förbli ägaren till namngivningsrättigheterna att starta något under eget namn

  Även om inte, kan någon annan, någon med mer kompetens, ta över saabanläggningen i Trollhättan.

  Är en teori, men man kan drömma: D

  • Trevlig dröm! Kan det hända så!

 • ... och du kan genast gå till rutterna.
  Flechtheckkörserien återspeglas äntligen i!

  • Jag ser det komma: DEN NYA SAAB 9000 CS

 • NEVS?

  Det var blandarna från början! Chatter och den meningslösa förstörelsen av kapitalet.
  Varje småbarn vet att du då och då måste visa något nytt för att hålla människor i linje.

  Vad gjorde NEVS? Den stora Fanschar lämnade vänster och tekniken, som kanske var ny i en gammal kropp. Du behöver inte lägga en halv miljard i sanden, även småföretag kan göra bättre och framförallt snabbare!

  Men en sak som NEVS kunde göra var att ljuga, att strålarna böjer sig och demonstrerar den levande dilletantismen för alla.

  Talbubblor är alltför många i världen, SAAB förvisso inte förtjänar det, min 900er är det bästa beviset.

  vg

  Linus

 • Har just läst Wiesmann producerade igen från nästa år. Synd att SAAB har så mycket otur ...

 • De etablerade tillverkarna från Europa, Asien och Amerika driver långsamt men säkert kraften till andra drivsektorer. Om meddelandena genomförs, ser vi något nytt under de kommande två, tre, fyra åren. Nya tillvägagångssätt för försäljning och ägande har under tiden offentliggjorts, genomförts eller vidareutvecklats.
  Enligt min mening måste Tesla vara försiktig med att de blir lönsamma under den här tiden, annars kommer deras exklusiva (marknads) fönster att vara borta och de kommer att möta stora problem. NEVS skulle ha haft ett liknande tidsfönster, men har inget att visa. Även om någon vill placera pengar här ser jag inte en stor marknadsmöjlighet.

 • Goda nyheter
  Ny investerare och kund, ddi
  Och produktionen vill börja förr i Thn !!!!!

Kommentarer är stängda.