Design. Saab-cockpiten över tiden

Design och ergonomi. Säkerhets tänkande. Dessa är integrerade delar av Saab-DNA. Ingen annanstans kan man uppleva den ständiga strävan efter perfektion av operabilitet bättre än i Saabs cockpit. Representerar alla Saabs idag är en rundtur i medelklassen. Klar för tidsresa?

Objektiv flygplansbyggnad. Saab medelklass 1970. Bild: Saab Automobile AB

Saab 99 1970. Tankledaren

Saab går in i medelklassen för första gången med 99. Designerna Sixten Sason och Björn Envall tänker på. Redan under 60-åren lägger du grunden för mer än 40 års Saab-cockpitdesign. Vita siffror på svart bakgrund, dessa är erfarenheter från flygindustrin. Instrumentpanelen är stoppad, kontrollerna är tydligt ordnade. I mitten är instrumenten, till höger uppvärmning, till vänster ljuscentret. Tydliga regler definieras. Det kommer att vara så långt fram till 2011.

Och sedan tändningen. Den sitter på mittunneln. Varför? Eftersom det är logiskt. Saab tänker och Saab kommer till följande Erkentnis: Den högra engagerar bandet säkrar den i låset, tar ut växeln roterar tändningslåset, engagerar passagen utlöser handbromsen. Dessa är 5-operationer gjorda med en handrörelse. Det är fantastiskt ... men inte förstått av resten av världen.

Varför måste tändningslåset vara i mitten? Eftersom du kan göra 5-operationer på en gång. Bild: Saab Automobile AB

Så lättare. Varför är tändningen på mittunneln? Två svar: Eftersom nyckeln inte hotar knäskyddet när det gäller olyckan. Eller för att det också är en stöld avskräckande. Nyckeln kan endast tas bort när backväxeln är inkopplad.

Utvecklingen i Saab 900. Bild: Saab Automobile AB
Saab 900 1986. Den revolutionära.

99 går, 900 kommer 1978. Detta är i grunden bara en förlängd 99, men det spelar ingen roll. Saab revolutionerar cockpitdesignen. En styrelse blir till en förarens cockpit. Saab har funnit den ideala grundformen och kommer att fortsätta att utvecklas under de kommande årtiondena.

Mycket av det som uppfanns på den tiden kommer fortfarande att vara giltigt decennier senare. Knappar i stället för reglage för ljus och luftkonditionering, en ledtråd för att sätta på bältet. Allt är logiskt inom räckhåll för föraren. Du behöver ingen manual. Om du klättrar in i en Saab kan du hitta din väg genast - om du hittat tändningsomkopplaren före.

Saab 9 3 2001. Perfektion i detalj. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9 3 2001. Evolutionary.

GM ansluter 1990 till Saab, men designen av 900 II har redan slutförts. Dessutom är kommunikationen mellan flygtekniker och bildesigners fortfarande. Tiderna har ändrats. Bilar blir allt kraftigare, enkla radioapparater blir ljudsystem, datorer används ombord. Saab levererar sin bästa cockpit med 900 II och 9-3.

Nattpanelen eller Black Panel kommer direkt från flygindustrin. Under nattflygningen försvinner det onödiga annonser. Detta lindrar ögonen, gynnar syn i mörkret. Genial! Men då förstod det knappast någon. Samt den asymmetriska hastighetsmätaren. Det underlättar överensstämmelse med gränser i relevanta hastighetsområden. Det finns bara med Saab.

Den inbyggda datorn flyttar också in i Saab-medelklassen med 900 II. Han finner sin plats i översta delen av instrumentbrädan och sitter så direkt i förarens synfält. Också i 900 II och 9-3 I behöver du ingen manual. Allt är logiskt ordnat. Kontrollknapparna är tillräckligt stora för att ett finskt trävarm ska fungera med handskar även på vintern. Perfektion i detalj. Detta ändras med 9-3 II.

SID som HUD. Och kriget med knappar i Saab 9-3. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9 3 2002. Saab-cockpitutveckling med svagheter. Del 1.

Du kan göra bra saker ännu bättre, till exempel genom att placera SID, Saabs bärbara dator, ännu mer direkt i förarens synfält. Saab hattar gjort. SID och visning av navigeringen kan nu hittas på instrumentbrädan. Denna Saab använder "fjärrsynen", föraren behöver inte ta sig ur vägen för att läsa information. Det här är flygplanskonstruktion och en slags medeltida HUD, uppfattad av flygtekniker.

Annars gör Saab mycket mindre bra. GM har tagit över Saab helt, varumärket är i kris. Saab borde nu vara som BMW - som inte fungerar. Där banan ska leda visar designen. Ett vildt krigskrig rinner i cockpiten. Det ser gigantiskt ut med nattoperation, men operativiteten lider. Volymen av inbyggd litteratur ökar också, problem. För första gången kommer ett navigationssystem i Saab-medelklassen. Ett mycket mörkt kapitel i historien tar sin kurs.

Systemet, som utvecklats av Saab själv, har ingen kompatibilitet med andra komponenter i GM-gruppen, såsom bussarkitekturen i 9-3. Saab sjunker enorma summor, byggt för billigaste GM-plast i inredningen. Förutom allt är navigations- och multimediasystemet kännetecknat av otillförlitlighet.

Irriterad Saab 9-3 II-drivrutiner, här kommer från flygplanens pragmatism, på redundanta system. Ett dyrt, inbyggt premiumsystem från Saab. En billig, bärbar i handskfacket, om det aktuella systemet slår till strejk. Och det gör det ofta.

Objektivitet absorberas. Saab 9 3 2007. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9 3 2007. Saab Cockpit Evolution with Weaknesses II

Vid någon tidpunkt är det tillräckligt med GM. Amerikanerna har nog av Sonderweg och rensar 9-3. Bussystemet försvinner, den självutvecklade Navi kommer till papperskorgen. För detta drar komponenter från företagshyllan in - och tillförlitlighet.

Saab tänker tillbaka till rötterna och gör det bästa av det. Star Wars-cockpiten skrotas och på GM-hyllan hittar du överraskande komponenter som passar bra med varumärket. Tydliga, skandinaviska strukturer går in. Från och med nu kan du hitta dig utan handbok igen; Mindre kan vara mer. Tyvärr offrar Saab SID på instrumentbrädan för att utvecklas. Synd!

Cockpiten har fortfarande sin ursprungliga form. Uppdelningen av operationszonerna är i grunden vad Björn Envall och Sixten Sason ville ha årtionden sedan. Och designsproget flyttas till nutiden via 901, 902, 9-3. Var är det här? Bara vid Saab.

Tyvärr har utvecklingen en svaghet. Ännu 5 år efter premiären för 9-3 II, når cockpiten inte perfektionen från tidigare dagar. Instrumentpanelen har nu en silver trim. Senslös inredning som varken Sason eller Envall skulle ha tolererat. Det speglar i vindrutan, inte några kunder med en hjortdashboard på den perfekta lösningen.

Efter nästan 10 år. I 9-3 Griffin löser Saab cockpitproblemet. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9-3 "Griffin" 2011. Finalen

Vissa anser att 9-3 Griffin är en Spyker-era produkt. Men han är inte, den slutliga 9-3-utgåvan var redan klar när Spyker Saab tog över. Och efter nästan 10 år var det bra, vilket inte var perfekt under lång tid. 2007er-cockpiten har uppgraderats med ny inredning utan att ändra grundformen. Den meningslösa silversmycken var historia, även i serietillstånd återspeglas ingenting i vindrutan.

Saab hade framgångsrikt löst 9-3 II-cockpitproblemet. Efter nästan ett decennium, vilket också föreslår störningen av varumärket över GM år. Tyvärr, på den tiden, kom Saabs historia fram till slutet. Det var bara förlorare. GM hade förlorat sitt enda europeiska premiummärke, sverige sitt mest spännande bilmärke. Det hade varit intressant att se utvecklingen i fortsättningen.

14 tankar om "Design. Saab-cockpiten över tiden"

 • Artikeln handlade bara om den "lilla" serien från Saab. Nej 9000, nej 9-5.

 • Jag saknar i listan cockpit av 9-5. I min nuvarande 9-3 tycker jag inte särskilt om det, jag skulle kunna göra utan denna omslutna silver trim.

 • Ännu är materialen på 9k fortfarande bättre än vad som kom efteråt. Med Saab blev allt på något sätt "billigare" över tiden. Kupén, till exempel i kromglasögonen, ser ut som en hobbyverkstad som är självklar. Finns det verkligen 9-3II / III som inte knäcker, knarrar eller humar på något sätt från cockpiten? Jag vet varken från 901, 9k eller 9-3I.

 • Det saknar 1971 från 99 byggdes och 1987 levereras i 90er trälister cockpit, som introducerar ventilationsmunstycken Saab från 1973 de fasta bälten ljus etc ...

 • kan jag godkänna 100% !!!

 • Har jag läst att DS5 (tidigare Citroën) har en slags nattpanel ....

 • Vi har två 9-3, 2006 ett år Vorfacelift med den gamla navigering och en inbyggd 2010 och måste säga att jag tycker båda cockpits vackra och mycket funktionial übersichtlich.Die Verspielungen i de nya bilarna ser återförsäljare från roliga, men i verkliga Det vardagliga livet är inte så trevligt längre. Silverbaren i den nya 9-3 har aldrig stört mig, jag tycker att den är jättefin, det förstärker interiören diskret.
  Men jag vill inte sakna nattpanelen, utan vilken jag och min pappa inte skulle vilja köra längre. I den gamla hade 9-3 nästan en chef Up Display med Navipfeilen upptill SID och allt var ned ganska mörkt, de nya lämningar, tyvärr lite mer ljus på radion. Ändå var en nattpanel en super uppfinning som tyvärr inte finns någonstans att hitta

 • ... och inte glömma, den (ursäkta följande term) heta automatiska spaken! 🙂

 • För mig till och med idag en av de vackraste och funktionella cockpiten: The 9000. Den enda spjället är kanske inte så superklassigt materialval. Eftersom du kunde ha förbättrats med introduktionen av CS-tider.

 • Det handlar om en tanklös inredning som kan påverka funktionaliteten.

 • ... det är en av de viktigaste orsakerna till varför jag min nuvarande 2011'er Saab så kär - som fortfarande är mycket väl utformad "cockpit", och det särskilt mittkonsolen (med switchar och rattar för viktiga saker).

  Det var detsamma med våra tidigare 9000'ers ​​och 9-5'ers.

  Och det har jag på den tiden som en tot den allra första kontakt med en Saab (som hölls den svarta innenbelederten nya 900 Turbo 16V våra vänner på grund av "konstig form" för irgendsoeine säregna föråldrad Sovjetblocket vagn) också på något sätt upphetsad.

 • Med skillnaden som aldrig speglade i skivan. För omkring 500.000 kilometer störde han mig aldrig. Form följer funktion ...
  Med 9-3 är han extremt dumt placerad. Så du ville säkert ansluta till 900, men fungerade inte.

 • "Dashboardet har nu en silver trim. Sinnlös inredning som varken Sason eller Envall skulle ha tolererat. "
  En silver trim kring cockpiten var också i den gamla 900 ...

 • Varför kör jag SAAB alls?
  Trivs jag med och i bilen?
  Skulle jag inte må bättre i den ena eller den andra?

  Om du någonsin tvivlar på SAAB-körning, läs bara en av Toms artiklar ...
  (Och njut av bilderna!)

  Omedelbart kommer du ihåg vad du redan har upplevt i och med andra bilar och förtryckt. Till exempel en nattresa där du bokstavligen såg rött och bokstavligt. Display och belysning som gör dig aggressiv och nervös.

  Egentligen otroligt vad vissa bilar förväntar sig sina förare.

Kommentarer är stängda.