Design. Saab-cockpiten över tiden

Design och ergonomi. Säkerhets tänkande. Dessa är integrerade delar av Saab-DNA. Ingen annanstans kan man uppleva den ständiga strävan efter perfektion av operabilitet bättre än i Saabs cockpit. Representerar alla Saabs idag är en rundtur i medelklassen. Klar för tidsresa?

blank
Objektiv flygplansbyggnad. Saab medelklass 1970. Bild: Saab Automobile AB

Saab 99 1970. Tankledaren

Saab går in i medelklassen för första gången med 99. Designerna Sixten Sason och Björn Envall tänker på. Redan under 60-åren lägger du grunden för mer än 40 års Saab-cockpitdesign. Vita siffror på svart bakgrund, dessa är erfarenheter från flygindustrin. Instrumentpanelen är stoppad, kontrollerna är tydligt ordnade. I mitten är instrumenten, till höger uppvärmning, till vänster ljuscentret. Tydliga regler definieras. Det kommer att vara så långt fram till 2011.

Och sedan tändningsomkopplaren. Den sitter på mellertunneln. Varför? För det är logiskt. Saab tänker med och Saab kommer till följande slutsats: Höger hand griper i bältet, fäster det i låset, tar ut växeln, vrider tändlåset, kopplar in växeln, släpper handbromsen. Det här är fem operationer, utförda med en handrörelse. Det är fantastiskt ... men förstås inte av resten av världen.

blank
Varför måste tändningslåset vara i mitten? Eftersom du kan göra 5-operationer på en gång. Bild: Saab Automobile AB

Så lättare. Varför är tändningen på mittunneln? Två svar: Eftersom nyckeln inte hotar knäskyddet när det gäller olyckan. Eller för att det också är en stöld avskräckande. Nyckeln kan endast tas bort när backväxeln är inkopplad.

blank
Utvecklingen i Saab 900. Bild: Saab Automobile AB
Saab 900 1986. Den revolutionära.

99 går, 900 kommer 1978. Detta är i grunden bara en förlängd 99, men det spelar ingen roll. Saab revolutionerar cockpitdesignen. En styrelse blir till en förarens cockpit. Saab har funnit den ideala grundformen och kommer att fortsätta att utvecklas under de kommande årtiondena.

Mycket av det som tänktes vid den tiden kommer fortfarande att gälla årtionden senare. Vridhandtag istället för skjutreglage för ljus och luftkonditionering, antydan att sätta på säkerhetsbältet. Allt förblir logiskt ordnat inom räckhåll för föraren. Du behöver ingen manual. Alla som kommer in i en Saab kommer att hitta sig omedelbart - om de hittat tändlåset i förväg.

blank
Saab 9 3 2001. Perfektion i detalj. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9 3 2001. Evolutionary.

GM ansluter 1990 till Saab, men designen av 900 II har redan slutförts. Dessutom är kommunikationen mellan flygtekniker och bildesigners fortfarande. Tiderna har ändrats. Bilar blir allt kraftigare, enkla radioapparater blir ljudsystem, datorer används ombord. Saab levererar sin bästa cockpit med 900 II och 9-3.

Nattpanelen eller Black Panel kommer direkt från flygindustrin. Under nattflygningen försvinner det onödiga annonser. Detta lindrar ögonen, gynnar syn i mörkret. Genial! Men då förstod det knappast någon. Samt den asymmetriska hastighetsmätaren. Det underlättar överensstämmelse med gränser i relevanta hastighetsområden. Det finns bara med Saab.

Den inbyggda datorn flyttar också in i Saab-medelklassen med 900 II. Han finner sin plats i översta delen av instrumentbrädan och sitter så direkt i förarens synfält. Också i 900 II och 9-3 I behöver du ingen manual. Allt är logiskt ordnat. Kontrollknapparna är tillräckligt stora för att ett finskt trävarm ska fungera med handskar även på vintern. Perfektion i detalj. Detta ändras med 9-3 II.

blank
SID som HUD. Och kriget med knappar i Saab 9-3. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9 3 2002. Saab-cockpitutveckling med svagheter. Del 1.

Du kan göra bra saker ännu bättre, till exempel genom att placera SID, Saab omborddator, ännu mer direkt i förarens synfält. Saab gjorde det. SID och navigationsdisplayen finns nu på instrumentpanelen. Saab använder “fjärrvisning”, föraren behöver inte längre ta ögonen från vägen för att läsa information. Detta är flygplanskonstruktion och ett slags medeltida HUD, uttänkt av flygtekniker.

Annars klarar Saab mycket mindre bra. GM har tagit över Saab helt, varumärket är i kris. Saab borde nu vara som BMW - vilket inte fungerar. Designen visar vart banan ska leda. Ett vildt knappkrig rasar i cockpiten. Det ser gigantiskt ut med nattdrift, men användbarheten lider. Volymen ombordslitteratur ökar, liksom problemen. För första gången finns det ett navigationssystem i Saab medelklass. Ett mycket mörkt kapitel i historien börjar.

Systemet, som utvecklats av Saab själv, har ingen kompatibilitet med andra komponenter i GM-gruppen, såsom bussarkitekturen i 9-3. Saab sjunker enorma summor, byggt för billigaste GM-plast i inredningen. Förutom allt är navigations- och multimediasystemet kännetecknat av otillförlitlighet.

Irriterad Saab 9-3 II-drivrutiner, här kommer från flygplanens pragmatism, på redundanta system. Ett dyrt, inbyggt premiumsystem från Saab. En billig, bärbar i handskfacket, om det aktuella systemet slår till strejk. Och det gör det ofta.

blank
Objektivitet absorberas. Saab 9 3 2007. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9 3 2007. Saab Cockpit Evolution with Weaknesses II

Vid någon tidpunkt räcker det för GM. Amerikanerna har fått nog av det svenska speciella sättet och rensat ut 9-3. Bussystemet försvinner, det självutvecklade navigationssystemet går till spill. För detta flyttar komponenter in från grupphyllan - och pålitlighet.

Saab tänker tillbaka på rötter och gör det bästa av det. Star Wars-cockpiten är skrotad, och överraskande finns det komponenter på GM-hyllan som passar varumärket perfekt. Tydliga, skandinaviska strukturer flyttar in. Nu kan du hitta dig igen utan en manual; Mindre kan vara mer. Tyvärr offrar Saab SID på instrumentpanelen för att gå vidare. Medlidande !

Cockpiten har fortfarande sin ursprungliga form. Uppdelningen av operationszonerna är i grunden vad Björn Envall och Sixten Sason ville ha årtionden sedan. Och designsproget flyttas till nutiden via 901, 902, 9-3. Var är det här? Bara vid Saab.

Tyvärr har utvecklingen en svaghet. Ännu 5 år efter premiären för 9-3 II, når cockpiten inte perfektionen från tidigare dagar. Instrumentpanelen har nu en silver trim. Senslös inredning som varken Sason eller Envall skulle ha tolererat. Det speglar i vindrutan, inte några kunder med en hjortdashboard på den perfekta lösningen.

blank
Efter nästan 10 år. I 9-3 Griffin löser Saab cockpitproblemet. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9-3 "Griffin" 2011. Finalen.

Vissa anser att 9-3 Griffin är en Spyker-era produkt. Men han är inte, den slutliga 9-3-utgåvan var redan klar när Spyker Saab tog över. Och efter nästan 10 år var det bra, vilket inte var perfekt under lång tid. 2007er-cockpiten har uppgraderats med ny inredning utan att ändra grundformen. Den meningslösa silversmycken var historia, även i serietillstånd återspeglas ingenting i vindrutan.

Saab hade framgångsrikt löst 9-3 II-cockpitproblemet. Efter nästan ett decennium, vilket också föreslår störningen av varumärket över GM år. Tyvärr, på den tiden, kom Saabs historia fram till slutet. Det var bara förlorare. GM hade förlorat sitt enda europeiska premiummärke, sverige sitt mest spännande bilmärke. Det hade varit intressant att se utvecklingen i fortsättningen.

14 tankar om “Design. Saab-cockpiten över tiden"

 • blank

  Vad som saknas är trälistcockpiten inbyggd i 1971 från 99 och levererades på 1987-talet till 90, som introducerar saabs ventilationsmunstycken, från 1973 fäster bältesbelysningen osv ...

  • blank

   Jag saknar i listan cockpit av 9-5. I min nuvarande 9-3 tycker jag inte särskilt om det, jag skulle kunna göra utan denna omslutna silver trim.

   • blank

    Artikeln handlade bara om den "lilla" serien från Saab. Nej 9000, nej 9-5.

 • blank

  Vi har två 9-3, 2006 ett år Vorfacelift med den gamla navigering och en inbyggd 2010 och måste säga att jag tycker båda cockpits vackra och mycket funktionial übersichtlich.Die Verspielungen i de nya bilarna ser återförsäljare från roliga, men i verkliga Det vardagliga livet är inte så trevligt längre. Silverbaren i den nya 9-3 har aldrig stört mig, jag tycker att den är jättefin, det förstärker interiören diskret.
  Men jag vill inte sakna nattpanelen, utan vilken jag och min pappa inte skulle vilja köra längre. I den gamla hade 9-3 nästan en chef Up Display med Navipfeilen upptill SID och allt var ned ganska mörkt, de nya lämningar, tyvärr lite mer ljus på radion. Ändå var en nattpanel en super uppfinning som tyvärr inte finns någonstans att hitta

  • blank

   Jag har läst att DS5 (tidigare Citroën) har en slags nattpanel ...

 • blank

  För mig till och med idag en av de vackraste och funktionella cockpiten: The 9000. Den enda spjället är kanske inte så superklassigt materialval. Eftersom du kunde ha förbättrats med introduktionen av CS-tider.

  • blank

   ... och inte att glömma den (ledsen för följande term) fantastiska automatiska spak! 🙂

  • blank

   Ändå är materialen som används i 9k fortfarande bättre än något som kom efter det. På något sätt blev allt "billigare" hos Saab med tiden. Cockpiten, till exempel i kromglasögonen, ser ut att vara byggd i en hobbyverkstad. Finns det några 9-3II / III som inte på något sätt spricker, knarrar eller brummar från sittbrunnen? Jag vet inte från 901, 9k eller 9-3I.

 • blank

  ... det är precis en av huvudorsakerna till att jag älskar min nuvarande 2011 Saab så mycket - den fortfarande mycket väl utformade "cockpiten" och särskilt mittkonsolen (med omkopplare och vred för viktiga saker).

  Det var detsamma med våra tidigare 9000'ers ​​och 9-5'ers.

  Och då, som småbarn, var jag lite upphetsad över den allra första kontakten med en Saab (höll den svarta, läderklädda nya 900 Turbo 16V av vår vän på grund av den "konstiga formen" för någon konstig föråldrad östblockbil ).

 • blank

  ”Instrumentbrädan har nu en silverkant. Meningslös inredning som varken Sason eller Envall skulle ha tålt. "
  Det fanns redan en silverkant runt cockpiten i gamla 900 ...

  • blank

   Med skillnaden att det aldrig återspeglades i fönstret. Under cirka 500.000 XNUMX kilometer störde det mig aldrig. Form följer funktion ...
   Med 9-3 är han extremt dumt placerad. Så du ville säkert ansluta till 900, men fungerade inte.

  • blank

   Det handlar om en tanklös inredning som kan påverka funktionaliteten.

 • blank

  Varför kör jag SAAB alls?
  Trivs jag med och i bilen?
  Skulle jag inte må bättre i den ena eller den andra?

  Om du någonsin tvivlar på att köra SAAB, läs bara en av Toms artiklar ...
  (Och njut av bilderna!)

  Omedelbart kommer du ihåg vad du redan har upplevt i och med andra bilar och förtryckt. Till exempel en nattresa där du bokstavligen såg rött och bokstavligt. Display och belysning som gör dig aggressiv och nervös.

  Egentligen otroligt vad vissa bilar förväntar sig sina förare.

  • blank

   kan jag godkänna 100% !!!

Kommentarer är stängda.