Innan 40 år sedan. Saab byter värld med turbo.

Vi firar en årsdag. Igen! För att det faktiskt skulle ha varit många tillfällen i år. Saab-märket skulle ha varit 70 år gammalt. Den första 9-5-generationen kom på marknaden före 20-år. Men det viktigaste datumet någonsin är september 1977.

Saab 99 Turbo, pärlvit. Bild: Saab Automobile Archive / saabblog.net

Innan 40 år sedan. Saab ger världen turboen.

Det var i Frankfurt, det var IAA. På Saab-stället finns en liten pärlemvit målad bil. En turbo, det första av kultmärket från Sverige. Saab 99 Turbo framkallade legendariska 145 hästkrafter från 2 liters förskjutning och balanserad 235 Nm på vevaxeln. Spektakulär, åtminstone för tiden.

Körupplevelsen var mycket mer imponerande än uppgifterna på papper. 99 Turbo var som från en annan värld. En bra dammsugare, tills slutligen - efter en evigt lång turbo-fördröjning - började drivkraften. Då sprang lilla Saab som om all Sveriges älg var efter honom. Större, starkare och mer prestigefyllda fordon såg bara bak. De vilda turboåren hade börjat.

Beviljas, han var odlad och krävde mycket av sin förare. Framhjulsdriften hade sina händer fulla för att sätta kraften på vägen. Han var också lite bitchy och ville avkylas försiktigt efter en snabb Autobahn-jakt. Körning efter att ha stått i några minuter var obligatorisk vid den tiden. Åtminstone tills Saab införde vattenkylningen i turbo.

Glödande turbos på natten, vatteninjektion för mer kraft. Öka boosttrycket, större laddluftkylare. Dessa var orimliga tider, och kommande generationer kommer troligen bara att skaka huvudet. Men turboen var från och med en del av fascineringen Saab. I 900, lite mer sofistikerad, men fortfarande med känslan av att efterbrännaren tänds. Ledsaget av en vacker turbopipe och avgas. Senare i 9000 redan mycket perfekt, extremt säker och med prestanda som var långt överlägsen de vanliga trafikanterna. Vem hade en gång bränt denna turboupplevelse i hjärnomgångarna, vilket var beroende. Förlorad för hela tiden. Det var Saab och allting var bara en bil från den tiden.

Tack Saab för 40 år Turbo!

Saab uppfann inte turboen. Men det är den verkliga fördelen, Saab konsekvent åberopade denna teknik till slutet av varumärket. Hon odlade, raffinerade henne. Bragde den mjuka turboen som konsekvent eliminerade den fruktade turbolaget.

Idag har nästan alla bilar en turboladdad motor. Tja, ibland inte så bra gjort. För det mesta irrelevanta och utan egen karaktär. Den fascination som Saab turbo motorer utövar kan inte hittas i något annat märke. Saab var turbo och Saab var en fascination. Trevligt att vi fick vara där. Och tack för stora 40 år!

12 tankar om “Innan 40 år sedan. Saab byter värld med turbo."

 • blank

  Saab Turbo Viggen, även om den byggdes 1999, men fortfarande en fantastisk start från låga hastigheter. Inte bara kul, nej, en sådan Viggen beroendeframkallande.

 • blank

  Även om jag älskar min SAAB får de här linjerna mig att tänka på min första åktur i en Tesla S för två veckor sedan. Jag var bara en passagerare. Accelerationen är otrolig - som från en annan planet! Det måste ha känts för ungefär 40 år sedan.

 • blank

  Jag vet inte hur mycket vit de hade som färg vid den tiden, min 99 Turbo var definitivt vit.
  Turbolaget var omkring 2 sekunder, då kom bums. Så jag hade redan 900er-lastaren i 99

 • blank

  Min kommentar, gör inga kloka ord, bara synd att tiden är över. Så behåll beståndet, tills det bara inte fungerar, men ändå varaktigt.

 • blank

  Turboutvecklingen hos Saab är mer som en Gauss-kurva. Den topp som nåtts med 2,3l i Saab 9000, aldrig tidigare eller efter, har en Saab-motor (bensin) så tidigt som dess fulla vridmoment tillgängligt. En 9-5 Aero ser ut som mjukspolad trots en extra prestanda mot en 9k Aero.

  • blank

   Detta beror delvis på den betydande viktökning som kom med 9-5-samlingen. Det finns mycket vridmoment på gång. Med de gamla förhållandevis lätta turbosna 9k, 902 / 9-3I kan du fortfarande köra många feta medelklassen frågetecken i ansiktet

   • blank

    Helt sant. Jag åkte med Paul över 400 kilometer på söndag. Skillnaden mellan en 150 PS 9k och en 9-5 stationvagn är enorm. Du kan berätta varje kilo mer på tallriken.

    • blank

     Paul hårt och 210 hk och 320 Nm som han sedan enkelt har kompenserat för extra vikt ...

 • blank

  Jag minns mig väldigt bra, när jag kör med min chaufförs 9000 Turbo (han i passagerarsätet) med ett nytt körkort har även en Porsche 944 lämnat på motorvägen. Vi båda hade ett stort flin på vårt ansikte

 • blank

  Ursprungligen postat av Tom: Som en gång brände denna turbo upplevelse i hjärnspolarna, som var beroende. Förlorad för hela tiden.
  Ja, det är rätt. I ett nötskal.
  Jag saknar min SAAB ... 🙁

 • blank

  Jag tycker fortfarande om turbo, i min 900 Aero, med ett leende på mitt ansikte,
  och hoppas att 944-drivrutinen har återställt sin chock på den tyska autobahn före 25 år sedan

 • blank

  Bra artikel. SAAB = Turbo = känsla av liv!

Kommentarer är stängda.