Likviditetskris och problem vid NEVS fortsätter.

Den kinesiska elbilstarten i den gamla Saab-fabriken kämpar fortfarande med problem. Flaskhalsarna med likviditet fortsätter, en ny stor aktieägare har försenats. Och framtiden i stablebacka ser inte rosen ut för tillfället.

NEVS. Företag i kris.

Krisen började på sommaren 2016

Krisen hade redan startat förra sommaren. Teamun lämnade kretsen av NEVS aktieägare. Detta publicerades inte, tystnad råder utanför. Enligt vår inofficiella information uppfyllde inte aktieägaren finansiella åtaganden till NEVS. Ett stort problem för företaget. Eftersom kapitalkravet är enormt.

Sedan dess har likviditeten försämrats från månad till månad. Räkningar kunde inte betalas i tid, externa konsulter var inte längre i sommaravtalets förnyelse. Som ett ytterligare bakslag lämnade toppartisterna företaget. I månader har Stallbacka drivit ett strikt åtstramningsprogram.

I augusti 2017 tillkännagavs en ny aktieägare, kombinerad med en kapitaltillskott. Även här ligger allt i närheten. Det fanns inget pressmeddelande, bara en Notiz i den lokala tidningen. Bakgrunden till nykomlingen? Förtydligas inte. Vid Peking Zhigan Shenghuo Technology ska varken ägaren eller syftet med verksamheten bestämmas. Lika oklart är antalet aktier som ska tas över.

Om de tas över ... Kapitaltillskottet på 91 miljoner euro kunde ha löst de värsta problemen. Men pengarna har ännu inte nått Sverige, eller bara delvis. Som en anledning samtal Intervju med NEVS VD Stefan Tilk Problem att överföra medel till Europa. Vad kan vara möjligt, eftersom administrationen i Peking har upprepade gånger skärpt riktlinjerna för valutahantering de senaste åren.

Förhandlingar med Didi försenas

Situationen är spänd och har varit i flera månader. En aktieägare har avgått. En annan har problem med betalningen. Krisen förvärras i en fas med mycket höga kapitalkrav. Under tiden investerar konkurrensen och vill översvämma marknaden med elbilar. Och förhandlingar om inträde av Uber-rival Didi som större aktieägare kommer inte heller till någon slutsats. Ursprungligen planerad till slutet av sommaruppehållet hoppas NEVS nu att kunna rapportera färdigställningen under den första veckan i oktober.

Situationen verkar groteskt. I Kina är NEVS utbildningspersonal, i Sverige kan det nu handla om existens. Balansen efter 5 år är dyster. Den personliga blodutlösningen kvarstår, Tübitak-projektet för den turkiska elbilen har misslyckats. Till och med kontraktstillverkning i den tidigare Saab-fabriken hände inte. Förutom uthyrning av testanläggningar och produktion av kroppsdelar är knappast genererade intäkter. Det finns inget tecken på fordonstillverkning i Sverige. Och att NEVS-elbilar skulle ha status för mognad, kan övervägas med viss skepsis.

Startupen, som en gång översvallande beskrevs av ex-VD Bergman som "Sveriges största industriprojekt", står inför stora problem. De närmaste veckorna visar om det ens kommer att ha en framtid i Sverige.

18 tankar om “Likviditetskris och problem vid NEVS fortsätter."

 • blank

  Åtminstone lyckades kineserna bli av med VOLVO-konkurrenten SAAB ... det räckte - inget mer!

 • blank

  Vilket sorgligt tillstånd. Men absolut ingen överraskning. Inom några månader efter att NEVS förvärvat SAAB är det uppenbart att dessa människor inte hade någon aning om eller intresse av att behålla SAAB så som vi visste det. De hade en dålig plan för att tillverka elbilar baserade på skakiga finansiella utlovade från en stad i Kina. De hade ingen aning om värdet av SAAB som ett varumärke älskat av många över hela världen inklusive en tung närvaro i Nordamerika (och jag ber om ursäkt för att jag bodde i ett land med en galen och infantil ledare). De kunde lätt ha återupptagit produktionen och fortsatte i den riktning som Victor Muller satt medan de forskade och utvecklade elfordon. Men de lät fabriken och arbetskraften vissna bort, förlorade sitt återförsäljarnätverk, sitt rykte och allt annat. Det är underbart att upprätthålla en dröm att den här gången kommer en välvillig ängel att gå in och rädda SAAB från ett så svimligt slut, men så osannolikt att det är sant.

 • blank

  Svenskarna behandlar SAAB: s fordonsdivision på ett mycket konstigt sätt. Till och med SAAB AB hade inte tillräckligt med mod för att utveckla ett internationellt känt och uppskattat varumärke och därmed hålla det vid liv - de skilde sig helt från den automatiska divisionen för nästan 20 år sedan (försäljning till GM).

  Efter amerikanernas misslyckande var också den svenska staten och dess stora insolvensadministratörer helt överväldigade - det preliminära resultatet under NEVS behöver inte riktigt kommenteras. Men kanske får de kurvan - detta bör äntligen kristallisera ut inom de närmaste månaderna.

  Lusten efter en ny investerare, som knyter in till SAAB AB och då gör allt rätt, tror jag för reverie.

 • blank

  Den positiva visitkortet är den gamla långvariga, och nyare fortfarande SAABautos över genomsnittet!

  Min dröm är att pengarna kommer från Apple. Mr. Wiedeking är chef och innovativa, eleganta iSAAB tumlar av produktionslinjen i Trollhättan. ... och efter 10 år tar GM över!

 • blank

  Så dumt som det låter men konkurs kan vara bra för en Saab comeback. Så en smart entreprenör kunde förvärva konkursboet för ett litet symboliskt belopp och återuppliva det med statsgarantier Saab.
  Men detta är bara möjligt med ett hållbart koncept. Företaget måste vara ett litet och hanterbart företag som vill tjäna en kundkrets som inte vill ge in till det vanliga. Men tyvärr ser jag ingen vilja i fortsättningen av ett hållbart fordonsmärke. Och för att vara ärlig, är Saabs rykte och dess ledning inte precis ett positivt visitkort. tyvärr

  • blank

   Det finns inget kvar som du kan (eller borde) förvärva ...
   Tåget har lämnat!

   Och hur länge skulle en återkomma ta? Och skulle det ha något att göra med våra (gamla) SAAB?

   Nej tack, jag gillar att avstå från denna dröm och på NEVS också.

  • blank

   Jag drömmer också om det, även om jag vet att det inte kommer att vara, och verkligen inte innan Kina är ute igen:
   Saab-flygplan tar över fabriken med statsgarantier, pressar för da
   https://i2.wp.com/saabblog.net/wp-content/uploads/2013/02/2014-Saab-9-3.jpg (tack Tom)
   och erbjuder sedan än så länge svensk bilproducent den nya 9-3 med alla kroppsformer som el, hybrid eller bara med den magnifika 2.0 Turbo.
   Som en koncession för vår alltid levande ungdom med sin smartphone navelsträng är en elektronisk chaufför integrerad i Guds namn, som kan beställas av app.

 • blank

  Du kan vara riktigt glad att namngivningsrättigheterna har återkallats för att förhindra ytterligare skada på Saab-märket. Saab hade många nedfarter under sin livstid. Denna NEVS-utvecklingsprocess erkändes uppenbarligen tillräckligt tidigt av Saab AB. Detta upp- och nedgångar hos den nuvarande ägaren är en tragedi. För tillfället är jag inte ett fan av elfordon, eftersom utbudet är oacceptabelt och infrastrukturen ännu inte är lämplig och Saab som en elbil ..... aldrig, men det är min personliga inställning. Ibland går misstänkta nyheter ur avloppet, jag vågar tvivla på att det kommer en ny investerare som tar över den åldrande anläggningen för att bygga bilar där. Saab har alltid varit ett nischmärke för sidotänkare och jag tycker inte att det här märket upplever en väckelse, även om det förtjänar det.
  Titta på det, en nöjd Saab 9-3 II-konvertibel förare.
  Hälsningar Ralf

 • blank

  Varför skulle utländska företag investera i Kina om de inte kan använda vinsten från att sälja varor där eller göra affärer med kinesiska företag
  Det kan inte vara sant

  • blank

   Det är äkta! Ett problem för alla kinesiska företag att investera utanför Kina!

 • blank

  Efter 5 år ett sådant resultat? Långsamt växer besvikelsen. I början trodde jag att hela kan vara intressant, (även om jag personligen inte tycker mycket om e-bilar) hoppades jag att inom en snar framtid kommer du att se Saabs arv på gatorna igen. Men så ?? Men kineserna verkar ha förlorat sin önskan om sin nya leksak.

  Eftersom jag hoppas att nästan NEVS-konkursen går, är fabriken ledig igen och den sista återstående SAAB-gruppen ingriper. Namnrättigheterna är säkrade. Ju längre pengar NEVS-pengar kvarstår, desto tidigare hoppas jag att det finns något som rör sig i den riktningen. I händelse av konkurs skulle arbetet vara lite billigare än före 5 år.

  Kanske vågar du börja om längst ner i norr ... kanske med en retroversion av en 900? Om du tittar på IAA verkar det vara trenden att presentera koncept för tidigare framgångsrika modeller ...

 • blank

  Det skulle vara skrattretande om det inte påverkade vårt Trollhättan. Det är sällan man hittar en så klumpig hantering. Som tur är, eftersom namnet SAAB inte är i händerna på Nevs, skulle det vara perfekt att lansera varumärket igen, med tysk och svensk ledning. Ett litet företag som fokuserar på två lovande modeller. Jag vet vad många tänker nu: "Är Björn galen?" Skulle kunna vara. Men man kan fortfarande drömma. Eller?

  • blank

   Drömmar måste till och med vara det! Och jag tycker att ”vår Trollhättan” är en jättebra formulering. Jag lånar dem när jag får tillfälle 😉

   • blank

    Hi Tom
    Drömmen skulle inte behöva stanna en dröm. Det är självklart svårt att genomföra, men inte omöjligt.
    Formuleringen kan lånas.

  • blank

   Hej Björn, jag har haft den här drömmen i några år nu. Jag vill verkligen inte och kommer inte vänja mig vid tanken på att >aldrig få något från ”vårt Trollhättan” igen<. Tyvärr finns det nu gott om klumpiga ledningar, t ex på Bombardier, BER etc. 🙁

   • blank

    Hej Marco. Naturligtvis har du rätt. Vi är alltmer omgivna av bungrar, ja-män och ryggradslösa människor. Det är (även politiskt) önskat. Men det finns tillräckligt många undantag som leder företag förnuftigt och hållbart. Jag hade önskat att svenska staten hade säkrat åtminstone återuppbyggnaden. Bra chefer kunde ha gjort Saab till ett litet och produktivt företag. Men titta på de (tidigare) välkända svenska företagen. Jag förstår inte hur Sverige låter sitt ”knoff hoff” slå i väggen sådär.
    Argumentet "globalisering" ska förklara mycket. Men det är bara en ursäkt.
    Jag upprepar mig själv. Men vårda och bryr dig om dina Saabs. Jag har just köpt ut av defiance en konvertibel (sista ansiktslyftning). Jag kommer alltid att köra Saab medan det finns mobila Saabs.

    • blank

     Hej Björn, du talar direkt från mina tankar. Jag hoppade också att staten / regeringen / partierna skulle inse att en av de viktigaste råvarorna, den befintliga kunskapen, inte bara kommer att ges. Men verkligheten har visat att erfarenhet och kunskap i dagens värld inte verkar vara värt mycket. Å andra sidan hade det varit extremt svårt att hålla ett litet varumärke på marknaden i denna globala galenskap.
     Tyvärr upplever jag mycket från Saabs senaste historia varje dag på jobbet och i vår grupp i hela Tyskland. Nästan varje dag förstår man inte längre världen och vi har varit mycket framgångsrika i vårt företag i nästan 160 år (särskilt utan gruppen). Men sedan ca 5 år tillbaka har det gått otroligt fort, eftersom ”proffs” på motsvarande positioner i koncernledningen fattar MYCKET tveksamma beslut. Om 2 år skulle det vara 170-årsjubileum och ur dagens synvinkel verkar det omöjligt att företaget överhuvudtaget finns kvar. Det är tydligen så här framtiden ser ut 🙁
     För att komma tillbaka till Saab. Även om jag har en 9³ TTID kommer jag att köra, vårda och framför allt njuta av den med STÖRSTA FERUDE, så länge min faderstat tillåter mig! Ja exakt 🙂
     Hälsningar från Lusatia
     ram

 • blank

  Tack för artikeln! Det är spännande och dramatiskt. Det verkar som om det kommer till ett slut efter 5 år. Varför skulle någon komma dit och fortsätta att bränna pengar? När allt kommer omkring finns en fabrik till salu. Kanske en riktig tillverkare slår mig, jag har faktiskt tillräckligt med amatörer.

Kommentarer är stängda.