Saabs filmarkiv. TCS i Saab 9000 CC Turbo.

I slutet av veckan, ett djupt grepp om Saabs filmarkiv. Saab 9000 CC Turbo utan TCS, kontra CC med TCS-system. Saab testar dragkraft på snöiga, viniga vägar. Och får turbo-nålen att skaka ...

TCS-system i Saab 9000
TCS-system i Saab 9000

Elektronisk dragstyrning för första gången i Saab 9000 CC Turbo

Innovationen av elektronisk dragstyrning 1986 introducerades av Mercedes för första gången i W126-serien. I slutet av 80er-åren flyttade den elektroniska hjälpen då till en bred front på andra märken. Högdrivna sedans drivna på framhjulen hade problem med dragkraft. Så gör Saab 9000 Turbo. Även om Saab hade mycket förhjulskompetens och överträffade några andra tillverkare, tog turboens höga vridmoment sin vägtull.

Speciellt på våta eller snöiga vägar gillar framhjulen att snurra på full kraft. Det enda som hjälpte var en känslig gaspedal - eller TCS. Den visade filmen är en uppdrag av Saab Tyskland. Videon är obestämd och kommer från en byrå i Offenbach. Det tros hittills från 1989. Vid den tiden lanserade Saab 2.3 liter, och byråns produktion för denna motor kan hittas på samma band.

Fördelarna med TCS på snöiga vägar visas imponerande. Medan turbo-nålen avleder kraftigt på 9000 CC Turbo utan TCS, kör Saab med TCS helt avslappnad och med lågt boosttryck. Inga hjul snurrar, ratten förblir lugn. Saab TCS var en förnuftig innovation för kraftfulla turbos.

TCS-systemet är åldrande och orsakar problem

Under tiden blir systemet gammalt. Det är en av få elektroniska komponenter som kan orsaka problem i den här serien. Den som reser med en 9000 köper vanligtvis medvetet en modell som inte har en TCS. Videon tillhandahölls av Saab Service Frankfurt för digitalisering, för vilka vi tackar dig!

4 tankar om “Saabs filmarkiv. TCS i Saab 9000 CC Turbo."

 • blank

  Fantastiskt att TCS är uppenbarligen inte i bästa rop. Jag ägde en 9000 2.3 turbo S med TCS för många år sedan. Två saker finns fortfarande i mitt minne, bum bilen avslöjade när det släpptes i koppel och för det andra TCS. Den senare eftersom det var bara bra på vintern för att kunna köra uppförsbacke på en brant, glatt jämn väg som en sträng. Inga problem med gas, koppling, yta etc., men bara accelerera, styra redo.

 • blank

  Dessa gamla filmer från det senaste årtusendet är alltid en trevlig tid resa, oavsett vad som annonseras. Här är ett första exempel, som ofta värdelösa elektroniska hjälpare ska göras välsmakande för oss, utan vilka det inte kommer att fungera senare.
  Lyckligtvis är TCS i 9000 ett marginellt fenomen

 • blank

  Eftersom de verkligen har arbetat hårt för att få bilen att se riktigt illa ut utan TCS. Imponerande.
  Finns det verkligen människor som har så lite känsla i gasfoten?

  • blank

   Det stämmer ... Du kanske måste säga att 9000 är extremt lämplig för vintern, även utan TCS. Det är bara en kommersiell 😉

Kommentarer är stängda.