Saabs filmarkiv. TCS i Saab 9000 CC Turbo.

I slutet av veckan, ett djupt grepp på Saabs filmarkiv. Saab 9000 CC Turbo utan TCS, mot CC med TCS-system. Saab tester traktionskontroll på snöiga, vinteriga vägar. Och låter turbonålen skaka ...

Saab 9000 CC Showroom. Förmodligen ANA Trollhättan. Bild: Saab Automobile AB

Elektronisk dragstyrning för första gången i Saab 9000 CC Turbo

Innovationen av elektronisk dragstyrning 1986 introducerades av Mercedes för första gången i W126-serien. I slutet av 80er-åren flyttade den elektroniska hjälpen då till en bred front på andra märken. Högdrivna sedans drivna på framhjulen hade problem med dragkraft. Så gör Saab 9000 Turbo. Även om Saab hade mycket förhjulskompetens och överträffade några andra tillverkare, tog turboens höga vridmoment sin vägtull.

Speciellt på våta eller snöiga vägar, som framhjulen gillar att vända på full effekt. Endast en känslig doserad accelerator hjälpte - eller till och med TCS. Den visade filmen är en beställd produktion av Saab Germany. Videon är inte daterad och kommer från en byrå i Offenbach. Han kommer antagligen från året 1989. På den tiden tog Saab 2.3-liter på marknaden, och en produktion av byrån för denna motor finns på samma tejp.

Fördelarna med TCS på snöiga vägar är imponerade. Medan turbonålen deflekterar kraftigt på 9000 CC Turbo utan TCS, kör Saab med TCS helt avslappnad och med lågt övertryck. Inga hjul vänder, ratten blir lugn. Saab TCS var en förnuftig innovation för kraftfulla turbos.

TCS-systemet är åldrande och orsakar problem

Under tiden har systemet blivit gammalt. Det är en av de få elektroniska komponenter som kan orsaka problem i denna serie. Om du reser med en 9000, kommer du sannolikt att köpa en modell som inte har en TCS. Videon gavs till oss av Saab Service Frankfurt för digitalisering, som vi tackar!

4 tankar också "Saabs filmarkiv. TCS i Saab 9000 CC Turbo."

  • Eftersom de verkligen har arbetat hårt för att få bilen att se riktigt illa ut utan TCS. Imponerande.
    Finns det verkligen människor som har så lite känsla i gasfoten?

    • Det är rätt ... Du kanske måste säga att 9000 är extremt lämplig för vinter, även utan TCS. Är bara en kommersiell

  • Dessa gamla filmer från det senaste årtusendet är alltid en trevlig tid resa, oavsett vad som annonseras. Här är ett första exempel, som ofta värdelösa elektroniska hjälpare ska göras välsmakande för oss, utan vilka det inte kommer att fungera senare.
    Lyckligtvis är TCS i 9000 ett marginellt fenomen

  • Fantastiskt att TCS är uppenbarligen inte i bästa rop. Jag ägde en 9000 2.3 turbo S med TCS för många år sedan. Två saker finns fortfarande i mitt minne, bum bilen avslöjade när det släpptes i koppel och för det andra TCS. Den senare eftersom det var bara bra på vintern för att kunna köra uppförsbacke på en brant, glatt jämn väg som en sträng. Inga problem med gas, koppling, yta etc., men bara accelerera, styra redo.

Kommentarer är stängda.