Vid fel tid på fel ställe. En SAAB gör sitt jobb. Är 9-7x en SAAB?

Jag är inte säker på vilken rubrik du ska välja? Men senare. Jag kör sedan 1994 SAAB, vilket inte nödvändigtvis måste hända sånt. Född i Leipzig, Mercedes, BMW men även Volvo var i mitt synfält under mässor.

Deformerad plåt efter en allvarlig olycka. Bild: T. Forner

Efter vändningen blev min första bil en golf och jag reser professionellt och sportigt i hälften av Europa. Och båda bringas i kontakt med SAAB, sportentusiaster, avtalet i Sverige med en 9000er i snö och is i en kurva på vägen och hamna i fältet kan SAAB dras från fältet och fortsätta läkaren mig ibland med sin 900er tog att simma träning och sedan vännen till föredraganden som bytte ut sin 3er BMW för en 9000er!

En otrolig process för mitt huvud. Men viruset var i kroppen, var tidningen artikel om säkerhet, vridmomentet och den omfattande standardutrustning SAAB fordon läsa intensivt och 1994 det äntligen hänt, en 900NG 2,0i som Sonderaustattung bara dimljus fram och passagerarkrockkudde. Idag skulle man säga en revisor men jämfört med Golfen en nästan omfattande Serienaustattung. 2 902 år senare, en annan för min bror och affärspartner, 1998 sedan den första Turbo en 9000aero vann han Test Drive till den nyligen dykt upp på marknaden 9-5.

Alla SAAB kördes långt bortom 200.000km. 9000aero är fortfarande i garaget. 2008 det var dags för en ny Saab, men 9-5 fortfarande säljer hallar och har vissa inte, som nu är i min specifikation och skulle vara önskvärd i min snöiga och bergiga Vogtland hem. Så blev jag kär i 9-7x och köpte sedan en i Kiel.

Väl medveten om Trailblazer-tekniken under SAAB-klänningen, övertygade han om en omfattande standardutrustning som inte gav någon annan SAAB vid den tiden. Rymd, acceleration som 9000aero, luftfjädring, fyrhjulsdrift och mycket mer. Bara i säkerhetsfrågan hade jag mina reservationer, eftersom SUV har ett så gott rykte och en äldre amerikansk konstruktion, kanske inte ändå.

Men 9-7x blev arbetshäst för mig, eskorterade oss till sportevenemang och på semester och ... han retarderar. Med sin V8 kan du vara snabb men också njuta av ljudet mycket bekvämt. Ett år senare, fortfarande får han en 2005er Convertible åt sidan och 2012 9 fortfarande en 5ng aero6xwd. Sedan de två 900ng såldes finns det nu fyra SAAB i familjen och vi är faktiskt nöjda med vår flotta.

Fram 01.06.2017, den dagen jag var som så ofta går till byggarbetsplatser och affärsmöten sedan ta 9-7x till kvällen på B 95 lugnt hem. Jag blev omkörd och även tänkte väl med 95km / h kan det också, några minuter senare ser jag framför min bil två hästar sprang till mig, efter uppfattning om vad är att dagen var för långt?

En film? ... det knäckte tråkigt och mitt nästa minne är att jag sitter på vägsidan i en trasig SAAB, stänger av motorn, slår på farljuset, öppnar förarens dörr med ett kort tryck och skakar bilen. Jag hade tagit de två hästarna framåt och de var nu i snabbfältet efter att de hade flög över motorhuven, vindrutan och taket.

Vi ville säkra olycksplatsen med ett par från en efterföljande bil och informera polisen. Till och med innan detta lyckades körde en annan bil på olycksplatsen och vred om. En av hästarna kastades på 9-7x. Tyvärr kunde nu olycksplatsen säkras. Andra förare gömde bilföraren, jag fick fortfarande min medicinska kudde för att förse honom med.

Lyckligtvis var han tillgänglig och medveten. Jag själv var full av blod och smuts, lyckligtvis hade nästan alla hästar, förutom två stycken på höger index och mittfingrar, inga skador. Nu körde programmet också med ambulans, polis, brand och full stängning och vi två allvarligt skadade, enligt tidningsrapport, togs till sjukhuset. Ok, i tidningen kunde ha varit en allvarligt skadad Opelfahrer, kommer SAAB-föraren bara ut ur sin bil med små repor.

Lycklig otur var 5 utbrott hästar bara 2 kör på vägen. Men ändå är jag glad över att ha överlevt olyckan bra och 9-7x har bevisat att han inte behöver frukta ett älgtest. Med ungefär 100km / h två fullvuxna hästar i en frontkrasch, borde det åtminstone motsvara en älg. Visst, den äldre konstruktionen med ram och den solida V8 och SUV-arkitekturen hjälpte mig att överleva olyckan så bra.

Tyvärr överlevde hästarna och 9-7x inte. Hästarna är döda och SUV: s totala förlust. För mig har 9-7x nu adlad äntligen en riktig Saab och ersättnings 9-7x är också redan i garaget Tack SAAB och GM som räddade den stabila bilen mitt liv.

6 tankar om “Vid fel tid på fel ställe. En SAAB gör sitt jobb. Är 9-7x en SAAB?"

 • blank

  Tack för det här inlägget som jag uppskattar mycket. Det visar att Saab har styrkt sina säkerhets önskningar igen och att GM inte kunde ske.

 • blank

  Ja, ersättningen är igen en 5,3i 9-7x, men nu med soltak och ingen barnbios. Det som har ändrats i säkerhetsstrukturen för 9-7x jämfört med Trailblazer är okänt. Den placerades mitt i tändningen och upphängningen avstämde annorlunda. Oavsett om det var med eller utan förändringar, var jag imponerad av stabiliteten hos A-pelarna, som bara snedställdes mot mitten av bilen.

  Det finns inte mycket Sverige i 9-7x, som sagt, tändlåset i mittkonsolen, kopphållaren från 9-5 gamla och den yttre designen. I gengäld har den alla bekvämligheter från GM-hyllan + leverantörer som fanns tillgängliga då och som passar i bilen. Och det hela utan en stor tilläggslista, bara barnbiografen och navigationen hittades, resten ingick ... och en hög standardutrustning är återigen typisk för SAAB.

 • blank

  SAAB ...

  ... har redan ett legendariskt rykte för att behöva göra allt annorlunda och dyrare. Inte på kundens bekostnad utan på egen bekostnad.

  SAAB sägs ha arbetat på 9000-plattformen (faktiskt en gemensam utveckling med Alfa och Lancia) så länge att den därefter inte hade något gemensamt med partnerns italienska plattform (förutom hjulbas och spårbredd) ...

  Vad sägs om 9-7X? ? ?

  Hur mycket Amerika och hur mycket Sverige är i den här bilen?
  Finns det ytterligare krossar där också?

 • blank

  I frågor värre med döden av hästarna, kränkningarna av Opel förare och förlusten av 9-7er en ännu så gynnsamt utfall för föraren av Saab. Dagen borde förmodligen vara en anledning att fira för alltid. I en olycka av sådant våld är det inte självklart något som helst. Saab har skyddat förarens liv. Det är allt du kan göra! Vad tjänar som ersättare för 9-7x?

 • blank

  Tack för artikeln, väldigt intressant. Lyckligtvis skadades ingen allvarligt - vilken skam för hästarna, naturligtvis. Skulle vara intressant att höra och se mer om nya 9-7X!

Kommentarer är stängda.